4e Barietuitwisseling

Discussion in 'Door leden georganiseerde evenementen' started by argentic, Mar 12, 2006.

 1. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  De afgelopen barietuitwisseling is wat chaotisch verlopen. Misverstanden over de doelstelling. Afdrukken die nog steeds niet op bestemming zijn (o.a. mea culpa. Maar ook de afdrukken voor Ben liggen nu bij mij). Een uitstekende feedback, maar niet voor iedereen. enz.

  Het is misschien tijd om enkele regeltjes samen (opnieuw) op een rijtje te zetten. Daarvoor wil ik een voorzetje geven :

  Er is blijkbaar verschil van mening over de doelstelling van de barietuitwisseling. In de spelregels stond :

  DOELSTELLING

  1) Elkaar stimuleren tot het maken van kwaliteits zwartwit afdrukken.
  2) Op non-profit basis een persoonlijke verzameling originele afdrukken opbouwen.


  Blijkbaar was niet duidelijk genoeg geformuleerd dat iedere deelnemer aan elke andere deelnemer een gratis exemplaar van zijn afdruk toestuurt, en dus even zoveel gratis originele barietafdrukken terug ontvangt. Sommige deelnemers blijken nu niet geinteresseerd in het ontvangen van originele afdrukken, maar wel in de feedback.

  Elkaar alleen feedback geven zonder afdrukken uit te wisselen is niet de oorspronkelijke doelstelling van de barietuitwisseling. Dat kan natuurlijk veranderen. Volgens mij spreek je dan echter niet meer over een barietuitwisseling, maar over een fotoclub. En dan kun je beter fuseren met de "Monochroom" groep. Persoonlijk vind ik Monochroom en Barietuitwisseling twee verschillende formules, met verschillende doelstellingen.

  In het verlengde hiervan ligt dat sommigen het teveel moeite of te duur vinden om negen afdrukken van topkwaliteit te produceren. Persoonlijk zit daarin voor mij nou net de uitdaging. Een topafdruk maken is moeilijk. Een serie topafdrukken maken van constante kwaliteit is wellicht nog moeilijker. En desondanks zijn alle afdrukken toch weer originelen. Zelf maak ik altijd een serie van 25 afdrukken, om mezelf te dwingen tot het beste wat ik kan produceren. Die gebruik ik vervolgens voor verschillende uitwisselingen (in NL-BE, en wereldwijd). De overige exemplaren kunnen verkocht worden. Ik ga er vanuit dat een barietuitwisseling mij een doos papier van 50 vel, en een week werk kost. Daarvoor krijg ik echter negen tot achttien originele barietafdrukken terug waarvan telkens een of twee juweeltjes. En zelfs na 20 jaar doka leer ik bij elke uitwisseling weer een heleboel.

  Door de veranderende afspraken heeft niet iedereen zijn afdrukken op tijd gekregen. Daarvoor heeft iedereen ongetwijfeld goede redenen. Maar een volgende keer moeten daarover ondubbelzinnige afspraken zijn, waaraan ieder zich verplicht voelt.

  Mijn eigen afdrukken zijn zelfs nog steeds niet klaar. Terwijl ik bij alle internationale uitwisselingen nog nooit een deadline gemist heb. Ik schaam me diep en kan alleen als smoes aanvoeren dat we middenin een verhuizing naar Frankrijk zitten.

  Bij de feedback kon niet iedereen aanwezig zijn. Het is nooit te vermijden dat agenda's niet parallel lopen. Maar als de belgen niet kunnen komen omdat het te ver weg is hebben we een onaanvaardbaar probleem. Moeten we een maximum afstand bepalen? Of op de grens afspreken? Of twee uitwisselingen opzetten in NL en Belgie?

  Reacties graag.
   
  Last edited by a moderator: Apr 3, 2006
 2. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Ik ben ook nog in achterstand met de 3e uitwisseling en zal derhalve voor de 4e passen. Ik kom de verplichting uiteraard na en hoop zo snel mogelijk de prints op de post te krijgen.
  Gilbert, PM je me even de adressen , thx,

  Marc.
   
 3. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Gaat je foto-avontuur echt door?!
   
 4. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Zoals het er nu uitziet verhuist mijn vrouw met onze drie dochters in mei naar de Auvergne (Cunlhat) voor een 50 % baan. In september krijgt ze een 100 % baan. Zodra vervolgens ons huis in Nederland verkocht is, zeg ik mijn werk hier op en verhuis er achteraan. We gaan er vanuit dat het hele gezin in september in de Auvergne woont.

  Vervolgens ga ik daar als een bezetene aan de slag opdat in het voorjaar van 2007 de eerste fotovakanties georganiseerd kunnen worden. Misschien komt er in het najaar van 2006 zelfs al een try-out.

  Op dit moment bereiden we de verhuizing voor, en ben ik bezig met het ondernemersplan, de toekomstige website, naamregistratie van het bedrijf, onderhandelingen met partners ter plekke enz. enz.

  Met een beetje geluk gaat het foto-avontuur dus inderdaad door.
   
  Last edited by a moderator: Apr 22, 2006
 5. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Aha, keep us informed

  M.
   
 6. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Dan wens ik je bij deze "een beetje geluk"!
   
 7. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gilbert,
  Wens je veel succes toe in deze heftige uitdaging. Is wel aan je toevertrouwd. Als je nog een paar bezetenen zoekt die je kunnen helpen, dan vernemen we het wel hé. We horen en zien het wel t.z.t. Good luck...
   
 8. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Stuur alvast een uitnodiging wanneer je er klaar voor bent!
  Heb namelijk nog veel te leren :smile:
   
 9. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gilbert,
  Om even inhoudelijk te reageren op je voorstel waarmee je deze thread begint het volgende.
  Kijk met plezier terug op de 3e uitwisseling. Wat voor mij waardevol is dat we met elkaar ons "beste" werk kunnen bespreken en daarbij van elkaar kunnen leren. Wat me niet bevalt is, afgezien van de kosten, de produktie van het -tig tal printen waarmee veel tijd gemoeid gaat. Die energie steek ik persoonlijk liever in nieuwe printen. Mijns inziens zijn die printen niet meer functioneel als je zoals in Arnhem het geval was elkaar je "beste" print kunt laten zien en daarop de feed back krijgt. Jij denk daar anders over omdat je het woord "uitwisselen" nogal strikt neemt. Uitwisselen van gedachten is ook maar latente bezigheid. Zo zie ik dat ook met onze beelden. Met andere woorden het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Bij de barietuitwisseling zou het vanzelfsprekend moeten gaan om "fine art" afdrukken op bariet terwijl de Kroegmeeting ook ruimte geeft om andersoortige fotomaterialen te presenteren. Het bijt elkaar niet. En al lijkt het misschien een beetje op 'n fotoclub, so what! Ik heb het idee dat ik meer leer van de feedback van de aanwezigen tijdens de barietuitwisseling cq Kroegmeeting dan wanneer ik dwangmatig 25 prints moet produceren van hetzelfde negatief. Kunst is géén massawerk.
   
 10. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Is Harry de enige die inhoudelijk iets te zeggen heeft over dit thema?
   
 11. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Wat valt er over te zeggen. Je geeft een opsomming van een en ander. We moeten gewoon uitgaan van hetgeen is afgesproken. Een bariet afdrukken naar je mogelijkheden van dat moment, naar elkaar opsturen. Maximaal tien deelnemers en dan splitsen. dus nooit meer dan 5 afdrukken maken.Het is leuk als de foto's tijdens een bijeenkomst besproken worden, maar dan kun je niet van op aan. Dus gewoon opsturen en de eventueel ontvangen foto's meenemen naar de bijeenkomst (hoeft niet eens dat iedreen alle foto's meeneemt.)

  Ben
   
 12. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Lijkt mij ook, zoveel mensen zoveel wensen. Anders blijf je aan het aanpassen. Als een minderheid het er niet mee eens is kunnen ze altijd aan de uitwisselingen op het Engelse forum meedoen.
  Jeroen
   
 13. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik vond het ook een heel karwei om de 10 prints af te werken.
  Liever zou ik zien dat er gesplitst wordt in kleinere groepen van 3 tot maximaal 5 personen.

  De oefening om een serie identieke prints te maken is natuurlijk niet slecht...

  G
   
 14. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Onze verhuizing naar Frankrijk komt nu een stuk dichterbij. We zitten hier midden tussen de verhuisdozen. Hoewel ik de hele zoemr nog in Nederland werk terwijl mijn gezin al in Frankrijk is, zal ik tot eind 2006 geen bruikbare doka hebben. Dus ik moet voor de 4e barietuitwisseling verstek laten gaan. De keer daarna hoop ik weer mee te doen.

  Is er dus iemand die de fakkel als organisator over wil nemen?
   
  Last edited by a moderator: Apr 22, 2006
 15. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Niemand heeft zich gemeld. Ik zal dan maar de fakkel overnemen. Dus email adressen naar mij doorsturen, dan zal ik een indeling maken en deze door sturen. Jullie moeten dan zelf de adresgegevens uitwisselen. Ik zal groepjes van 4 of 5 barieteurs maken. Dit net als bij de 'group print exchange' De bedoeling is dat de prints toegestuurd worden. daarnaast is het mogelijk op tijdens een kroegmeeting de foto's te bespreken, maar dit staat los van de uitwisseling.
  Ik stel voor als deadline 1 juni. (dit jaar dus)

  Ben
   
 16. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Dankjewel Ben. Ik stuur je alvast de adressen van de afgelopen uitwisselingen toe, zodat je mensen persoonlijk een mailtje toe kunt sturen.
   
 17. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Als je dan gelijk je afdrukken van de afgelopen uitwisseling mee stuurt... Of doe je dat vanuit Frankrijk, inclusief uitnodigingen aan de deelnemers om bariet uit te komen wisselen in Frankrijk...:smile: Heb ik wel zin in. (Of zeg je bij jou in de buurt zin aan?)