50mm Distagon, coating vraag

Discussion in 'Middenformaat en accessoires' started by SoulSurround, Jun 25, 2007.

 1. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Wat is jullie ervaring omtrent de coating bij een 50mm middenformaat objectief. Ik lees de volgende zaken:
  * Coating (HFT in geval van rollei) zou een "softer" beeld opleveren
  * Coating is bij buitenopnamen en tegenlichtopnamen aan te raden
  * Kies 't objectief dat bij de rest van je set past, oftewel gebruik alleen allemaal gecoate of ongecoate objectieven en niet door elkaar. (ik vraag me af of het verschil echt zichtbaar is)

  Als je de keus hebt, zou je dan een 50mm objectief met of zonder coating gebruiken (ik zal 't objectief overigens voornamelijk inzetten voor portretten)?

  Alle reacties zijn welkom!
   
 2. dirkv

  dirkv Member

  Messages:
  160
  Joined:
  Nov 9, 2006
  Location:
  Westland. Ne
  Shooter:
  Multi Format
  Ik dacht dat het vooral een contrast kwestie was (en tegenlicht maar ik schiet niet veel buiten). Aangezien ik mijn ongecoate objectieven alleen bij zwart/wit werk gebruik maakt het dan minder uit. Voor mijn T.C. gebruik ik objectieven zondercoating, voor M.F (mamiya) met coating. Niet door elkaar dus.
  Met een goede zonnekap zou een objectief zonder coating mij wel een goede keus lijken voor zwart/wit werk. Schiet je tussendoor ook met objectieven met coating op dezelfde film dan zou je verschil kunnen krijgen.
  Hopelijk heeft iemand anders daar ervaring mee.
   
 3. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Bedankt voor je gedachten. Ik zie nu dat ik was vergeten te zeggen dat de objectieven alleen voor z/w werk worden aangewend.

  Niemand anders ooit iets omtrent dit "issue" gehoord of getest?
   
 4. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Verschillende objectieven hebben andere eigenschappen. Coating is daar 1 van. Mijn ervaring met grootformaat objectieven is dat 't zelfde objectief ontwerp, met en zonder coating behoorlijk verschillend beeldkarakter opleveren. Maar van wie mag je die niet door elkaar gebruiken ? Goed gebruik maken van verschillende beeldkarakters is toch juist leuk. Even praktisch een niet gecoat objectief met zonnekap geeft echter niet 't zelfde resultaat als een gecoat exemplaar.
   
 5. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Kun je dat verschil proberen te omschrijven?
   
 6. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Coating vermindert het strooilicht. Onder studio-omstandigheden kun je dit strooilicht beheersen. Buiten is het kicht zo wisselend, dat het strooilicht slecht te controleren is. Daarom is coating in buiten situaties een goed hulpmiddel. Coating verhoogt de contrastoverdracht. Of beter gezegd: strooilicht verlaagt de contrastoverdracht. Hoe de veranderde contrastoverdracht ervaren wordt, hangt af van het gebied van spatiele frequenties, waar de verandering plaats vindt. Bij de Rollei ( en vele kleinbeeld-objectieven) geeft coating meestal een 'harder' effect.

  Ik zou een 50 mm Rollei objectief niet inzetten voor portretten. Het 150 mm objectief geeft een goed beeld (perspektief). In de studio prefereer ik ongecoat, maar dat vereist veel uitlichtervaring. De 150 mm Sonnar is echter meer een 'reportage lens dan een portretlens.

  Vakfotografen maakten hun 'series' vaak met een merk lens, terwille van de consistentie van de serie. Als dat niet belangrijk is, kun je alles door elkaar gebruiken.

  Jed
   
 7. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  ik stam nog uit de tijd dat de coating sterk in opkomst kwam,Canon kwam met s.c. en later s.s.c.,en pentax met m.c.,en er waren nog veel meer benamingen,je werd er gek van,en of het ene nou beter was dan het andere,ik weet het niet,wat ik dus wel weet,dat het vaak gepeperde prijzen waren,ik heb in het verleden een fotoserie gezien van Toon Fey,van de Biesbos,en hij gebruikte ongecoate objectieven,de hoge lichten hadden een overstraling,maar wat was dat geweldig mooi,fantastisch,echt super,nog nooit zoiets moois gezien,die serie is de hele wereld over gegaan,maar ik denk,wat vind je zelf mooi,en vooral uitproberen,wat ik mooi vind,hoef jij niet mooi te vinden,smaken verschillen,en dat is maar goed ook,coating is wel goed tegen inwendige reflectie,s,maar in die giga mooie folders die je toen had,werd alles wel heel sterk overdreven,en men werd aan het twijfelen gebracht,en dat was het sterke punt van die bedrijven en hun propaganda,want als je nu eenmaal zover was,haalden ze jou wel over de aankoopstreep,en wat men ook beweerde,een multicoated objectief liet meer licht door,dan een ongecoated,het moeilijke is,zoiets valt zonder specialistische apparatuur niet te bewijzen,en dat weten de heren,maar ik weet alleen heel zeker,de prijzen van ongecoated via,naar multi,of super spectra,of wat voor coating,zijn echt dramatisch groot,en allemaal ten nadele van jou portemonee,en ik geloof,als je een beetje creatief met je spullen omgaat,leer je ze steeds beter kennen,en vooral,waarderen,dat is,denk ik ,het belangrijkste,toch?