AAAAARRRRRGGGHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!

Discussion in 'Medium Format Cameras and Accessories' started by Christopher Walrath, Mar 14, 2007.

  1. Christopher Walrath

    Christopher Walrath Member

    Messages:
    7,114
    Joined:
    Dec 30, 2005
    Location:
    In a darkroo
    Shooter:
    Multi Format
    Had a portrait shoot two Saturdays ago. Loaded the Portra into my M645J and the windon just kept going through the roll as if I had the M/E switch activated (I didn't). Then ran a roll of TMax right behind it, no problem. I know it's not the film, but have any of you guys had an intermittent prob such as this? First time it happened. Hope it never happens again. Any advice woul;d be good. Thank you.
     
  2. Christopher Walrath

    Christopher Walrath Member

    Messages:
    7,114
    Joined:
    Dec 30, 2005
    Location:
    In a darkroo
    Shooter:
    Multi Format
    Another thought. Could it be the gearing on the film charger?
     
  3. reellis67

    reellis67 Subscriber

    Messages:
    1,887
    Joined:
    Mar 10, 2005
    Location:
    Central Flor
    Shooter:
    4x5 Format
    It is likely to be the film insert. I have three, and one of them feels a bit 'odd' but works fine - in each of three bodies. I would certainly mark the insert for further testing.

    - Randy
     
  4. Paul Sorensen

    Paul Sorensen Member

    Messages:
    1,897
    Joined:
    Nov 15, 2004
    Location:
    Saint Paul, MN
    Shooter:
    Multi Format
    I agree, I have had bad inserts and no longer using them solved my intermittent film advance problems.
     
  5. Bill Mitchell

    Bill Mitchell Member

    Messages:
    527
    Joined:
    Dec 13, 2003
    I don't know anything about your problem, but that thread heading certainly sounds familiar!
     
  6. Christopher Walrath

    Christopher Walrath Member

    Messages:
    7,114
    Joined:
    Dec 30, 2005
    Location:
    In a darkroo
    Shooter:
    Multi Format
    Fortunately, not to familiar. I love my eBay Mamiya setup.
     
  7. Simon Gulliver

    Simon Gulliver Member

    Messages:
    11
    Joined:
    Nov 18, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    When you fit the loaded insert to the camera do you make sure you get a double click as the latches engage to lock it in place? (ie both sides)
    I think it is just about possible for one side not to latch and if it isn't pushed into place when you close the back the frame counter gears on the insert don't quite mesh with the ones inside the camera to tell the camera that its wound on enough backing to be loaded , so it just keeps going.
    I'm assuming that you meant the whole roll wound off in one go rather than didn't move through the camera?
     
  8. Christopher Walrath

    Christopher Walrath Member

    Messages:
    7,114
    Joined:
    Dec 30, 2005
    Location:
    In a darkroo
    Shooter:
    Multi Format
    Yeah, the wind on kept rolling through the whole roll. But it never occured to me to check the lock in like that so I will keep that in mind in the future for sure. Thanks.