Aperture information not shown in Contax RTSIII. Help

Discussion in '35mm Cameras and Accessories' started by naaldvoerder, Dec 4, 2007.

  1. naaldvoerder

    naaldvoerder Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Apr 4, 2004
    Shooter:
    35mm
    My much loved CZ PLanar 85mm lens has seized to "inform" my Contax RTS3 on the right aperture. The little metal "jimmy" on the back of the lens, that is supposed to pass the setting on to the camera is getting a little to stiff, in any case stiffer as on my other CZ lenses. Can someone tell me what this problem is and how it can be remedyed? Is this a DIY job or a professionals?

    Thanks,
    Jaap Jan
     
  2. bjorke

    bjorke Member

    Messages:
    2,032
    Joined:
    Aug 17, 2003
    Location:
    SF & Surroun
    Shooter:
    Medium Format
    Learn to count clicks the old-fashioned way? :smile:

    If it's gunked-up lubrication, you may find commercial solvents that do the trick. But nothing matches a pro cleaning - have you asked around your neighborhood shops for an estimate on cleaning?

    Then again, are you sure it's the lens? My CZ lenses have a fixed metal thumb to transmit that info. The little sliding part is for the "auto aperture" so that the lens snaps to f/8 (or whatever) at the moment of exposure.
     
  3. naaldvoerder

    naaldvoerder Member

    Messages:
    654
    Joined:
    Apr 4, 2004
    Shooter:
    35mm
    You might be right. However my other lenses work fine on the RTS3

    Thanks anyway,

    JJ