Archiveerbaarheid afdrukken

Discussion in 'Vergroten' started by Matthijs, Jun 7, 2004.

 1. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Wat voor mij nog enige onduidelijkheid oproept, is de hoe je het beste de archiveerbaarheid van je afdrukken kunt garanderen. Op photo.net en andere engelstalige fora valt hier weliswaar veel over te lezen, maar omdat daar veel producten genoemd worden die moeilijk of niet verkrijgbaar zijn in Nederland, besluit ik mijn vraag hier te stellen.

  Ik gebruik Ilford Muligrade IV papier, dus RC-papier. Ik fixeer mijn afdruk altijd 10 minuten (ik weet niet precies welke fixeer, het is een publieke doka) en spoel vervolgens minstens een half uur in een grote spoelbak met licht stromend water.

  Hoewel bijna alle foto's in albums belanden en dus weinig blootgesteld worden aan atmosferische invloeden, wil ik toch het zekere voor het onzekere nemen. Is mijn huidige 'workflow' zo goed of moet ik mijn werkwijze veranderen? Tonen? Rapid Fix? Permawash? Help!
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Teneinde de houdbaarheid van RC papier te vergroten zijn er twee mogelijkheden.
  1. Amaloco T50, een seleniumtoner speciaal voor RC papier.
  2. Agfa Sistan.

  Fixeertijd 2 a 3 minuten. Spoelen hooguit 5 minuten.
  Gegroet

  Hans
   
 3. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Dag Matthijs,

  Als je archiefvast wilt fixeren, moet je om te beginnen toch echt uitzoeken in welke fixeer je je foto's stopt. Afhankelijk van merk en verdunning, is voor pe-papier 90-120s vaak voldoende. Ook spoelen met pe-papier kan met dit soort tijden.

  Of en in hoeverre pe-papier archiefbestendig is, weet ik niet. Het is natuurlijk ook nog maar een relatief jong medium. Over de archiefvaste verwerking van barietpapier is al meer bekend, dat gaat vrij goed, onder normale omstandigheden.

  Van (selenium)tonen wordt wel gezegd dat dit de houdbaarheid van papieren zou verbeteren. Agfa Sistran (of is het toch Sistan zoals cloqz schrijft?) doet ongeveer hetzelfde, maar beïnvloedt de beeldkleur niet.

  Uit ervaring kan ik je melden dat pe-papier en barietpapier dat normaal is gefixeerd (dus niet per se archiefzeker) en dat opgeborgen is in dozen en koffers, er na ruim 25 jaar nog steeds prima uitziet.

  Groet, Paul.
   
 4. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Verschillende mogelijkheden om archiefvast te tonen:
  Agfa sistan (geen verandering van tonaliteit)
  Een sepia of bruintoning (Viradon of Amaloco sepia)
  Seleentoning in een sterke verdunning (meestal aubergine tot bruine verkleuring)
  Goudtoning (blauwachtige verkleuring)

  groetjes, Marc
   
 5. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Als je echt archiefvastheid wilt garanderen moet je volgens mij toch echt denken aan barietpapier. Ondanks claims van fabrikanten blijken RC papieren toch nog steeds problemen op te leveren. Ctein heeft daarover een uitstekend artikel gepubliceerd wat uiteindelijk in zijn boek <b>Post Exposure</b> is terecht gekomen.

  Gr.
  Gilbert
   
 6. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Bariet is denk ik voor mij pas een optie zodra ik over een eigen doka beschik (de openbare doka waarvan ik nu gebruik maak, beschikt bijvoorbeeld niet over droogkast of -pers. Daarnaast moet je na ik begrepen heb barietpapier goed uitwassen, bijvoorbeeld dmv een printwasher. Die hebben ze ook niet.)

  Ik heb uitgezocht wat voor fixeer er gebruikt wordt, en dat is Amaloco X55. Volgens die doos moet je, afhankelijk van de agitatie, maximaal 3 minuten fixeren. Gek genoeg heb ik tijdens mijn dokacursus echt 10min fixeren geleerd. Vreemd!
   
 7. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Mathijs,
  10 minuten is wel erg lang hoor! 3 minuten is echt genoeg voor papier.

  succes en groetjes,
  Anne Marieke
   
 8. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ha Matthijs,
  Barietpapier moet inderdaad beter/langer gespoeld worden dan pc-papier, tijden van een half uur in (zacht) stromend water zijn gebruikelijk. Een speciale printwasher is mooi, maar niet vereist. Ook een droogkast of -pers is niet per se noodzakelijk, je kunt ze ook aan de lucht drogen. Wel af en toe omkeren.

  Wat je (als je wilt uiteraard) ook kunt overwegen, is om in die publieke doka gewoon op bariet te drukken en die papieren in natte toestand mee naar huis te nemen en ze daar verder te verwerken.


  Ik heb een oud (1975) dokareceptenboekje, waarin letterlijk staat: "Papieren fixeert men 10 min." Maar dat ging wel over bromidepapier met de daar gegeven fixeerrecepten. Pe-papier in moderne fixeren kan echt stukken korter, 2 min. volstaan doorgaans. Als je te lang fixeert heb je kans op verbleking, hoewel dat met moderne papieren niet snel zal gebeuren.
  Groet, Paul.
   
 9. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Vroeger fixeerde men met fixeeroplossingen gebaseerd op natriumthiosulfaat, en 10min. was de gebruikelijke tijd. Hedendaagse (commerciele) fixeeroplossingen zijn samengesteld uit ammoniumthiosulfaat, en 3 min volstaan (ze heten niet voor niets snelfixeer)
   
 10. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Matthijs, inderdaad kan je best op bariet werken als je geen printwasher of glanspers hebt. Ik print al ruim 12 jaar barieten, en spoelde ze tot nu toe altijd in een gewone wasbak, met stromend water. Pas deze week heb ik een printwasher aangeschaft (was ik al jaren van plan).

  Voor wat betreft het drogen: je kunt barieten op glasplaten drogen, door ze daarop vast te plakker met aquareltape (dat witte papiertape dat plakt als het nat wordt gemaakt). Ze drogen perfect vlak op.

  Het idee om barieten nat mee te nemen naar huis is nog niet eens zo gek, als dat betekent dat je dan wel op bariet kunt printen. Het is zoveel mooier, dat het de moeite best waard is!

  Je moet ze wel minimaal 30 minuten spoelen, en liefst langer.

  Groetjes en succes,
  Anne Marieke
   
 11. Walter

  Walter Member

  Messages:
  35
  Joined:
  Jul 7, 2004
  Shooter:
  35mm
  Voor de archiveerbaarheid van een barietafdruk zijn meerder factoren belangrijk. Dingen die helpen zijn:
  Kort fixeren in een verse geconcentreerde snelfixeer
  Twee fixeerbaden gebruiken
  Kort spoelen (5 minuten)
  Vervolgens kan je ze in Wash aid (permawash) laten liggen en de afdrukken aan het eind van je sessie spoelen. Hoe lang dat moet hangt af van je papier, manier van fixeren, manier van spoelen.
  Over selenium als middel om de houdbaarheid te verbeteren is op internet al veel te doen geweest (b.v. in de pure silver discussiegroep). De houdbaarheid schijnt alleen verbeterd te worden als je de afdruk volledig omkleurt (wat bij veel papieren niet altijd lukt). Het omkleuren lukt wel (althans bij Agfa MCC) als je de afdruk eerst in Agfa Viradon behandelt (30 - 60 s is genoeg), vervolgens spoelt en dan in de selenium stopt. Kort behandelen (zonder zichtbare kleuromslag) scheen vroeger te hebben geholpen doordat in de seleniumtoner ook sporen zwavel voorkwamen die belangrijk waren voor de verbeterde houdbaarheid. Deze "verontreinigingen" komen nu niet meer voor in seleniumtoner (althans in Kodak Rapid selenium toner).
   
 12. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Om even terug te komen op het Amaloco X55 fixeer i.c.m. Ilford MG (en andere PE/RC papieren).

  In de spaarverdunning 1+9 is 3 minuten fixeren ruim voldoende, met de 1+4 verdunning volstaat 1 minuut.

  In mijn ACP (Thermaphot) werk ik bij 30 graden, 1+4 met 30 seconden.

  Langer dan 5 minuten fixeren is nadelig voor het PE papier. Het zuigt aan de randen onnodig veel vloeistof in wat later juist tot archieveringsproblemen kan leiden.

  Groetjes,

  Robert
   
 13. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Amaloco X55 is fixeer op basis van Natriumthiosulfaat.
  Amaloco X88 (X89) is Ammoniumthiosulfaat en heet niet voor niets snelfixeer.

  Plastic papier met X88 fixeren gedurende een minuut oof twee zou ruim voldoende moeten zijn.

  G.