Barietpapier: wat en hoe?

Discussion in 'Kleur : Film, Papier, Chemie' started by Matthijs, Jul 2, 2004.

 1. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Naar aanleiding van mijn vraag mbt de archiveerbaarheid van mijn PE-afdrukken, werd mij aangeraden barietpapier te gebruiken ipv pe-papier. Barietpapier is voor mij helemaal nieuw, het enige wat ik weet is dat je afdrukken 'meer diepte' krijgen en dat je het papier langer moet ontwikkelen.

  Wie kan mij wijzen op een site met alle informatie over barietpapier die ik als beginner nodig kan hebben? Daarnaast heb ik nog een vraag, ik gebruik vaak meerdere gradaties in één afdruk (voor bijv. doordrukken van de lucht), dus ik zou graag multigrade barietpapier willen gebruiken. Welk merk/type raden jullie mij aan?

  Alvast bedankt!
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
 3. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Ik gebruik meestal het Multigrade papier van Ilford, FB staat voor bariet. Voor het lithprinten gebruik ik de warmtone en voor de 'normale' afdrukken één van de neutraal toon papieren. Er zijn er meerdere. Kijk inderdaad even op de site van Ilford.

  Bariet is echt veel mooier dan PE. Er zitten veel meer tintjes grijs tussen wit en zwart dan bij PE.

  Het is natuurlijk wel veel meer werk, want je moet langer ontwikkelen (alhoewel dat nog wel meevalt) en vooral de afwerking vraagt meer tijd. Minimaal 30 minuten spoelen en vooral ook het vlak opdrogen kan een probleem zijn, omdat bariet een veel dikkere (kartonachtige) basis heeft. Ik droog zelf mijn barieten op glasplaten, vastgeplakt met aquareltape, en dat werkt prima.

  Wat ook een heel mooi papier is is de Agfa multicontrast classic (ik geloof dat het zo heet). Prachtig papier, mooie toonschaal.

  Waar je ook aandacht aan moet besteden is de combinatie ontwikkelaar/papier. Dat geeft nogal wat verschillende resultaten.

  Verder is het zo dat bariet donkerder opdroogt dan PE. Je moet dus al bij het belichten en ontwikkelen rekening houden met dit 'dry-down' effect.

  Ik gebruik alleen nog maar PE voor proefdrukken en voor als ik contactafdrukken wil maken.

  In ieder geval wens ik je veel succes en vooral plezier bij het ontdekken van bariet, want het is een fantastisch materiaal.

  Groetjes,
  Anne Marieke
   
 4. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ha Matthijs,
  om misverstanden te voorkomen: je plaatst dit berichtje in de kleurensectie maar barietpapier bestaat uitsluitend en alleen in zwartwituitvoering!

  Groet, Paul.
   
 5. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format

  Foutje! Ik wist gelukkig al dat barietpapier alleen voor zwartwit is.

  Bedankt voor de tips!