Beginner zoekt tips

Discussion in 'Middenformaat en accessoires' started by jev, Mar 7, 2005.

 1. jev

  jev Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  Amersfoort
  Shooter:
  35mm
  Leuk hoor, fotograferen op kleinbeeld, maar nu wil ik ook wel eens de stap gaan maken naar MF. De resultaten die ik daar van gezien heb doen mij watertanden. De bedoeling is vooral studiogebruik - portretten en stilleventjes. Later wellicht ook nog wel wat anders, maar dat zien we dan wel weer.

  Maar waar moet ik nu op letten bij de aanschaf van (uiteraard gebruikte) MF apparatuur? Ik zag een paar aardige aanbiedingen van een Mamiya 645E, ik begrijp dat het dan gaat om 100% handmatig. Maar is dat spul de moeite waard? Waar kan ik informatie vinden over prijzen en wat ik allemaal nodig heb?
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
 3. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Ik denk dat het belangrijkst is dat je eerst gaat beslissen welk middenformaat je het meeste trekt. Daarna kijken naar welk camerasysteem voor jou het best werkt en betaalbaar is (tegenwoordig is het allemaal een stuk betaalbaarder dan voorheen). De 645E die je noemt is dacht ik een tamelijk kale versie van het 645 systeem. Daarmee wordne de foto's niet minder, maar ik kan me voorstellen dat wat meer comfort wenselijk is. Persoonlijk vind ik het 6x6 formaat mooier, maar dat is ieders persoonlijke keuze. 6x45 en 6x6 (en een enkele 6x7) leveren de meest handzame camera's op, daarboven wordt het allemaal wat minder handelbaar. De prijzen varieren enorm. Zelf werk ik met Bronica, maar voor mijn werk in Oost-Europa (straatfotografie, vrij werk) heb ik twee Kiev's 60 gekocht. Die bevallen ook erg goed en zijn goedkppe instappers in het 6x6 systeem. Nadeel is de matige afwerking. Je bent verplicht de camera bij aankoop te laten reviseren (maar met een aankoopprijs van 90 euro kon dat er wel af). Tevens zijn ook die camera's tamelijk spartaans en hebben geen verwisselbare achterwanden. De Bronica's zijn er in 6x6 en 6x4,5 uitvoeringen (andere ook nog, maar die zijn zeldaam). Ik ben er tevreden over, maar voor gebruik op straat vind ik een dergelijke systeem camera niet prettig.
   
 4. jev

  jev Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  Amersfoort
  Shooter:
  35mm
  @Hans: dank voor de URL. Een enorme boel leesvoer, waarvan ik zo op het eerste gezicht niet kan inschatten wat betrekking heeft op de mogelijkheden in Nederland. Dat wordt nog een hoop gepuzzel :wink:

  Very true. Vierkant vind ik persoonlijk wel erg mooi, maar ik krijg de indruk dat 6x4.5 een stuk betaalbaarder is om in te stappen. Zijn de objectieven van een 6x45 bruikbaar in een 6x6 systeem van dezelfde fabrikant? Of wijkt dat per systeem heel erg af? Ik zag bijvoorbeeld deze advertentie voorbijkomen... Ik heb alleen geen idee of dit nou een goede prijs is en of dit apparatuur is waar ik mee aan de gang kan.

  Laat ik het anders stellen dan. Mijn voorkeur gaat uit naar een betaalbaar 6x45 of 6x6 systeem (laat ik maar een budget stellen van zo'n 1000 euro voor body + 80mm en/of 135mm objectief). Handmatig instellen vind ik geen probleem - voor straatfotografie en alles wat beweegt blijf ik voorlopig toch bij m'n 35mm spiegelreflex en de oude Ruby Pax (ook 100% handmatig, dus ik weet wat ik opgeef :wink:). Een vervangbare achterwand vind ik (nog) niet belangrijk. Overigens lees ik op eerdergenoemde site ook de term "interchangable insert". Wa'sdat voor iets?
   
 5. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Die prijs is niet onredelijk volgens mij, hoewel het natuurlijk wel afhangt van de staat waarin een en ander verkeert. Met dit setje zul je zeker goed aan de gang kunnen. Ik gebruik zelf al lange tijd de 645J (van Junior waarschijnlijk) met een hoekzoeker en een 80- en 150mm-objectief. Daar zijn uitstekende foto's mee te maken. Waar je op moet letten is of de objectieven een 'N'-aanduiding hebben, dat is een nieuwere serie die betere kwaliteit zou geven, heb ik me laten vertellen. Niettemin is de oude (dus niet-n) 80mm een goed objectief naar mijn smaak. De 150 daarentegen tekent wat te zacht. Overigens verkoopt de adverteerder een 2.8/50 lens, maar dat moet volgens mij 55mm zijn.

  Ik heb niet op de hoogte van de tweedehandsprijzen van andere middenformaatmerken, maar ik weet wel dat je met 1000 euro een complete 2dehands Mamiya-set kunt kopen, in elk geval de basisuitrusting. Kijk voor prijzen ook eens op de occassionpagina van Kamera Express: http://www.kamera-express.nl/shop.asp?shop=occasions&merk=MAMIYA

  De Mamiya 645 is ook uitstekend voor straatfotografie (en dus ook uit de hand) te gebruiken, daar is-t-ie handzaam genoeg voor. Dat itt. bijvoorbeeld de Mamiya RZ67, dat zijn grote bakken waar ik niet graag een eindje mee wil gaan wandelen.

  Dat betekent dat je je rolfilm tussentijds kunt verwisselen voor een andere film. De 'insert' is het ding waarin je de rolfilm opspoelt, waarna je deze in de camera duwt. Als dat verwisselbaar is, zit er ergens een schuifje waarmee je de film kunt afdekken. Mijn M645J heeft dat alvast niet overigens.

  Groet, Paul.
   
 6. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Helaas niet. Op een 6x6 camera kun je vaak wel een 6x4,5 achterwand monteren. De betaalbaarheid van het Mamiya 645 systeem is inderdaad fijn, maar er zijn ook betaalbare 6x6 alternatieven. De Bronica SQ is niet duur meer en ik zie zelfs al oudere Rolleis en Hasselblads binnen je budget vallen. Ga niet over 1 nacht ijs en kijk goed rond en laat je overal informeren.
   
 7. jev

  jev Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  Amersfoort
  Shooter:
  35mm
  Hoe zit het met het prijzen en beschikbaarheid van objectieven van deze systemen? Ik kom van een kleinbeeld achtergrond en weet dat daar de objectieven misschien wel 80% van het budget uitmaken. Is dit met MF anders of ligt dat vergelijkbaar?
  Da's precies wat ik aan 't doen ben :wink:. Veel vragen dus, maar beter eenmaal goed georienteerd dan later spijt...
   
 8. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Let wel op dat Bronica niet meer bestaat. Het zou kunnen dat je met eventuele reparaties of afstellingen niet overal meer terecht kunt. De fotozaken trekken al helemaal de schouders op als je over Bronica begint.
   
 9. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Als je van 6x6 houdt en goedkoop aan middenformaat wilt beginnen, raad ik je een Yashica 124G aan. Dat zijn volwaardige 2-oog camera's voor 100 à 150 Euro, met een uitstekend objectief. Voeg er een betrouwbare handbelichtingsmeter aan toe (omdat de ingebouwde lichtmeter niet erg betrouwbaar is). Als je daarna de smaak te pakken hebt, weet je veel beter wat je precies zoekt, en kun je investeren in een volledig systeem.

  Maar pas wel op. Want middenformaat is verslavend. Sinds ik op midden en grootformaat fotografeer, ligt mijn Nikon F4 werkeloos in de kast.
   
 10. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
 11. jev

  jev Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  Amersfoort
  Shooter:
  35mm
  Iedereen bedankt voor de tips en info. Ik ga eens rustig snuffelen en als ik meer vragen heb... dan meld ik me weer. Thanks!
   
 12. Engelbert

  Engelbert Member

  Messages:
  28
  Joined:
  Sep 11, 2004
  Shooter:
  Medium Format
  Rollei

  Inderdaad verslavend, in mij geval ligt een Nikon F2 al erg lang op de plank sinds ik 6x6 heb ontdekt. Ik heb wat slechte ervaringen achter de rug met Yashica 2-oog camera's, maar dat kan ook aan de exemplaren liggen die ik heb gehad. In mijn geval had ik ondermeer last van reflecties van het binnenwerk op het negatief. Daarom ben ik indertijd overgegaan naar de camera's waarvan Yashica het heeft geleerd, namelijk die van Rollei. Als je op www.ebay.de shop kun je voor minder dan 100,- al een leuke Rolleicord vinden (de Va en b) zijn aanraders als budgetcamera. Wil je wat meer uitgeven ga dan voor bijvoorbeeld een 3.5F. Beide modellen zijn bijna onverwoestbaar en werken betrouwbaar.

  Met vriendelijke groet,


  Engelbert

  info@engelbert.org
  www.engelbert.org
   
 13. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Nadeel van de TLR's vind ik de onmogelijkheid om lenzen te wisselen (op die Mamiya na, maar die vind ik ook te lomp) en persoonlijk kan ik met zo'n vierkant blikje niet lekker vooruit, maar daar denken de meesten heel anders over.
   
 14. Sponsored Ad
 15. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Elk cameramodel heeft zijn eigen voor en nadelen. Voor onopvallend op straat fotograferen op MF (in Marokko bijvoorbeeld) gebruik ik liever de Yashicamat. Lekker stil, in verhouding lekker licht, en ik kan ook gemakkelijk onder een hoek van 90' fotograferen. Maar voor studioportretten gebruik ik liever een eenoog à la Hasselblad.
   
 16. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
 17. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Daarvoor waarschijnlijk die drie puntjes....?
  Is idd nogal duur :tongue:
   
 18. jev

  jev Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  Amersfoort
  Shooter:
  35mm
  P'cies. Maar wel leuk om te weten dat "retro" ook in de fotoapparatuur voorkomt. Zo'n (occassie) twee-oog lijkt mij inderdaad leuk speelgoed (al eens een exemplaar van een kennis vastgehouden), maar hoe bruikbaar is dat voor het aangegeven soort fotografie? Vanaf welke afstand heb je geen last meer van parallax verschijnselen? Mijn portretjes beperken zich vaak tot "head&shoulders" :wink: - d.w.z. dat ik toch redelijk dicht op mijn onderwerpen sta...
   
 19. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  In de praktijk krijg je pas last van de parellax in het macro-bereik.
   
 20. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Ik vind de Mat of welke TLR dan ook geen geschikte keus voor portret. Als je dat veel doet zou ik toch iets kiezen waarvan je de lenzen kunt wisselen en voor straatfotografie mis je de groothoek. Natuurlijk kan het allemaal wel met zo'n TLR, maar het is zo beperkend dat je snel tegen de grenzen van het concept aanloopt en dan moet je weer in een ander systeem investeren als je verder wil.
   
 21. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  De Mamiya TLR heeft verwisselbare lenzen en parallax kan opgeheven worden met behulp van de "paramender".
  Voor de Yashica MAT zijn wel groothoek- en televoorzetlenzen gemaakt, die op de tweedehandsmarkt niet echt courant zijn en dus relatief duur. De kwaliteit van deze opschuifoptiekjes vond ik destijds niet erg bijzonder.
   
 22. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  De TLR met verwisselbare optiek heb ik eigenlijk altijd in dezelfde hoek geplaatst als de auto die ook kan varen. Het past m.i. niet in het concept. Ik vind een TLR tegenwoordig meer een camera voor erbij, die je zo nu en dan inzet omdat je het leuk vind om met zo'n ding te werken. Voor sommigen is het zelfs een camera die ze zeer regelmatig uit de kast halen. Dan is dat een bewuste keuze voor een bepaalde manier van fotograferen (met al z'n beperkingen). Als introductie in het middenformaat vind ik het concept gewoon niet geschikt. Ik raadt ook niemand aan om een compactcamera te kopen om met kleinbeeld te beginnen. Zo'n TLR moet je liggen en ik vind het een bewuste keuze.
   
 23. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  DE portretfotografe hier in de stad werkt al sinds meer dan twintig jaar uitsluitend met twee-oog Rolleiflexen. Toegegeven, ze gebruikt zo heel af en toe ook een Rolleiflex met teleobjectief. Maar de bulk is gewoon met standaardobjectief. En ik zou willen dat ik zulke goede portretten kon maken als zij.

  Hetzelfde geldt voor Robert Doisneau die voor zowel portret als straatfotografie uitsluitend met Rolleiflex TLR's en heel soms met een Leica werkte. Ook aan zijn foto's kunnen we allemaal nog een puntje zuigen.

  Natuurlijk moet een TLR je liggen. Smaken verschillen. Maar om te stellen dat TLR's niet geschikt zijn voor portret of straatfotografie is volgens mij grote onzin.
   
 24. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen, maar ik blijf het kul vinden om een TLR te kiezen voor portret. Alles is mogelijk in de fotografie en natuurlijk zijn er mensen die zweren bij zo'n TLR, zelfs voor portret, maar als je kijkt naar wat je tegenwoordig kunt kopen voor een redelijk bedrag in het middenformaat dan heeft het mi weinig zin om met zo'n beperkt systeem te beginnen. Dat is wat ik wil zeggen.

  Dat is als je goed leest ook niet wat ik zeg. Maar nu instappen met een TLR is gewoon niet de slimste keuze volgens mij.
   
 25. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik vind zo'n goedkope twee-oog een uitstekende manier om in te stappen op middenformaat. Beperkt voor portret? Integendeel. Ik heb zowel een eenoog 6x6 (Rolleiflex SL66) als een twee-oog 6x6 (Yashicamat), en gebruik beiden voor portretten. Beide camera's hebben hun voor en nadelen. Maar voor portretten heb ik bij beiden nog nooit last gehad van beperkingen.

  Laten we maar concluderen dat we het eens zijn dat we het niet eens zijn :wink:
   
 26. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Als je met langere brandpuntsafstanden werkt, is de paralax van een TLR met een onderwerp natuurlijk duidelijker te zien. Maar dan is er altijd nog de paralax opheffer, die je tussen je statief en toestel doet. Na het scherpstellen kan je de camera ermee omhoog draaien...