Bronica SQAM film back stuck

Discussion in 'Medium Format Cameras and Accessories' started by Nancy Giroux, Sep 19, 2005.

  1. Nancy Giroux

    Nancy Giroux Member

    Messages:
    131
    Joined:
    Nov 25, 2004
    Shooter:
    35mm
    Helllo
    I have a Bronica SQAM and I am unable to detach the 120 film back. I am following the instructions, but it seems to be stuck. Does anyone have any suggestions for me?
    Thanks so much!
    Nancy
     
  2. Soeren

    Soeren Member

    Messages:
    2,410
    Joined:
    Nov 5, 2004
    Location:
    Naestved, DK
    Shooter:
    Multi Format
    Make sure the pin on the darkslide is activating the locking mecanism. If the back empty you could try with the point of a knive. Be very carefull though.
    Søren
     
  3. bobfowler

    bobfowler Subscriber

    Messages:
    1,440
    Joined:
    Sep 18, 2003
    Location:
    New Jersey,
    Shooter:
    Multi Format
    One of my SQ-A backs does this every once in a while. I have to kinda wiggle the darkslide fore and aft when inserting the last bit of it to make sure the pin releases the interlock.
     
  4. dschneller

    dschneller Member

    Messages:
    317
    Joined:
    Nov 1, 2004
    Location:
    Port Credit,
    Shooter:
    Multi Format
    As Soeren suggests make sure you have the darkslide pushed in correctly so that the locking mechanism is dis-engaged. Every now and again I put the darkslide in upside down.:rolleyes: Look for the little indicator on the darkslide, I think it's a circle with a dot in the centre, and match that with the indicator on the film back.

    Dave
     
  5. Bob F.

    Bob F. Member

    Messages:
    3,984
    Joined:
    Oct 4, 2004
    Location:
    London
    Shooter:
    Multi Format
    What everyone else said... I've never had one "stuck" without me having forgotten about the dark slide (which I do at least one out of three times when I change backs)...

    Cheers, Bob.
     
  6. Nancy Giroux

    Nancy Giroux Member

    Messages:
    131
    Joined:
    Nov 25, 2004
    Shooter:
    35mm
    Thanks Everyone. The dark slide wasn't pushed in all the way. So everything is up and running again. I am still feeling my way around this camera. I bought the body off of Ebay and the back and lenses from KEH. I printed a manual from an online site. So I need as much help as I can get. You all are very helpful on this forum.
    Thank so much!
    Nancy