collodion issue

Discussion in 'Alternative Processes' started by p1ot3, Nov 21, 2013.

  1. p1ot3

    p1ot3 Member

    Messages:
    8
    Joined:
    Sep 27, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    hi;
    i purchased B&S Old Workhorse Collodion kit; mixed it and my problem started...

    afer developing the plate layer of collodion is light brown. i tested with exposed and non-exposed (sensitized and developed) plates. each plate looks the same after developing. and fixer doesn't change anything. i use B&S developer also.

    no idea what can be wrong.

    p.
     
  2. Barry S

    Barry S Subscriber

    Messages:
    1,339
    Joined:
    Jan 28, 2007
    Location:
    DC Metro
    Shooter:
    Large Format
    An unexposed tintype plate should be black and an ambrotype plate should be clear. Your plates sound like they're massively fogged or very overdeveloped. How long is your development?
     
  3. p1ot3

    p1ot3 Member

    Messages:
    8
    Joined:
    Sep 27, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    15-20 seconds.

    p.
     
  4. p1ot3

    p1ot3 Member

    Messages:
    8
    Joined:
    Sep 27, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    Thank you Barry. I'm working with this problem all day today...
    I will regenerate my silver bath (i excluded overdevelopment)

    P.
     
  5. Barry S

    Barry S Subscriber

    Messages:
    1,339
    Joined:
    Jan 28, 2007
    Location:
    DC Metro
    Shooter:
    Large Format
    Your development sounds right on, so light or chemical fog of some sort.
     
  6. platebreaker

    platebreaker Member

    Messages:
    10
    Joined:
    Apr 6, 2011
    Shooter:
    8x10 Format
    development is a variable. 15- 20 seconds is only correct if your exposure dictates that. there are sooooo many variables involved that we need more information to help you out. what are you darkroom conditions like? I can tell you that I shoot a ton of B&S old workhorse, and their chemistry is as reliable as it gets. you have a scan of your plate? what developer formula are you using?
     
  7. p1ot3

    p1ot3 Member

    Messages:
    8
    Joined:
    Sep 27, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    It started working...
    I made so many tests last days. I used only distilled water (even for washing), regenerated silver bath, diluted developer from 1-1 to 1-5... and 2 days ago I started seeing improvements. Now I use tap water, dilute developer 1-3, silver bath is clear with about 3-4ph. Pictures are ok.
    Maybe this collodion needed a little aging, or something was in my tap water last days.