Dagje Amsterdam Foam/Huis Marseille

Discussion in 'Boeken, tijdschriften, gallerie-besprekingen, expo' started by Willie Jan, May 5, 2008.

 1. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Gisteren met een collega fotograaf naar Amsterdam geweest om Foam en Huis Marseille te bezoeken. We hadden vooraf een positief beeld van beide galeries (een galerie in Adam, dan moet het toch wel goed zijn).

  Foam
  Daniel & Geo Fuchs: Stasi, Secret rooms
  Stellar Faber: Bergregenwouden in Ecuador
  Jessica Dimmoch: the ninth floor
  Collectie zoom: Expanding the city

  Stasi wordt weergegeven door beelden van 1-2 meter doorsnee. Bevat een overzicht van de stasi zoals het er destijds uitzag.

  De bergregenwouden bevat nietzeggende beelden van een regenwoud. Veelal veel te donkere platen. Mij bekroop het gevoel dat de serie in een weekend in elkaar was geschoten ipv een jaar zoals wordt verondersteld.

  The ninth floor bevat beelden van een verslaafde vrouw die wordt gevolgd. Idee is mooi, maar de technische uitwerking zeer beperkt. Uit een reeks van zo'n 12 foto's was er maar 1 technisch goed. (De rest niet eens scherp). Een paar treffers qua sfeer.

  Expanding the city met wederom wandvullende beelden van onscherpe bergen zand met sneeuw. Een lelijk ingeflitse boomwortel.
  Een serie met een circel van planten die door het seizoen gefotografeerd is waarbij het standpunt iedere keer iets anders is en geen rekening is gehouden met de zonstand tov de gebouwen waardoor dan wel/ dan niet schaduwen ontstaan.

  Huis Marseille
  Edwin zwalkman: fake but accurate

  Deze man heeft veel werk gehad aan deze serie.
  Ook hier weer muurvullende beelden aan de muur. Technisch prima gemaakt met mooi plak en knip werk. Helaas sprak mij dit totaal niet aan.

  Conclusie
  We waren verbaasd omtrent sommige werken die tentoon worden gesteld. Is het idee op dit moment belangrijker dan de uitvoering? techniek is een ondergeschoven onderdeel geworden? Waarom moet een foto op 2x3 meter worden gedrukt als een 40x50 ook prima toonbaar is en misschien minder pixel/ruisvorming laat zien? Waarom wordt inferieur werk getoond?
   
 2. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Deze ervaring is niet alleen karakteristiek voor Amsterdam. Goed werk wordt voor goede prijzen aan verzamelaars verkocht en verdwijnt in een la. Professionelen maken in de regel geen vrij werk. Je moet dus rondneuzen om goed werk aan te treffen.

  Jed
   
 3. hadeer

  hadeer Subscriber

  Messages:
  175
  Joined:
  Dec 30, 2006
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Medium Format
  Over smaak valt niet te twisten.
   
 4. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ik denk dat hier weinig tegen in valt te brengen, maar om het wat concreter te maken:

  Ik woon nu al 7 jaar in de omgeving van Amsterdam (Heemstede) en heb dus de gelegenheid gehad om zeer geregeld beide plekken te bezoeken. Los van of Willie Jan's kritiek hout snijdt, waarover ik hier geen discussie wil aangaan omdat die inderdaad vrij zinloos is als het gaat om zoiets als kunst, kan ik wel beamen dat er veel van dergelijke fotografietentoonstellingen te zien zijn met "arty" metersgrote prints. Techniek staat daarbij inderdaad niet altijd voorop, het gaat vaak meer om een bepaalde sfeer die de beelden uitstralen en, inderdaad, het idee erachter.

  Wat dat laatste betreft heb ik recent ook nog een aardig voorbeeld gezien, waarbij een fotografe in Arabische landen op zich vrij nietszeggende huis- en kantoorinterieuren had gefotografeerd. Het verhaal / idee daarachter was dat deze huizen en luxe kantoren allemaal van "corporate" succesvolle vrouwelijke directrices van arabische bedrijven waren (de personen in kwestie waren overigens niet zichtbaar, de foto's moesten het verhaal vertellen). Een aspect, in deze tijd waarin we alleen nog maar aan het hoofddoekje als synoniem voor onderdrukking kunnen denken, dat toch vaak vergeten wordt. Sommige vrouwen daar zijn toch wel zeer succesvol en onafhankelijk...

  Maar goed, of zo'n serie "werkt", en iemand aanspreekt, is verder weer een hele persoonlijke zaak. Ik had er gemengde gevoelens bij. Technisch was deze serie trouwens wel perfect.

  Daarnaast hebben beide instellingen (vooral Foam) toch ook zeer geregeld "retrospectieve" overzichtstentoonstellingen van beroemde (pers-) fotografen. Daar heb ik er al meerdere van gezien, kan ze zo niet allemaal ophoesten (ik zie daarvoor teveel in allerlei soorten musea en heb een vrij slecht geheugen voor namen), maar 1 van de laatste was die hele mooie Weegee tentoonstelling waarover ik hier op APUG eens eerder heb gepost met circa 150 authentieke "vintage" prints op "klein/normaal" formaat. Dergelijke tentoonstellingen vormen een zeer zeker welkome afwisseling. Ik denk dat Foam wat dat betreft ook een iets afwisselender tentoonstellingsaanbod heeft, waarbij bijna alle facetten van de fotografie in een jaar wel aan bod komen, terwijl Huis Marseille meer naar het arty neigt.

  Hoop dat dit wat verduidelijkt.

  Marco
   
  Last edited by a moderator: May 6, 2008
 5. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Oh ja, en als laatste: check van tevoren even de tentoonstellingsagenda's van de verschillende instellingen om erachter te komen welke fotografen er "draaien". Dat is nu juist het voordeel van internet, zo voorkom je teleurstellingen. En bij onbekende fotografen kun je natuurlijk even de website opzoeken.

  Een beetje bijhouden kan goed zijn, zo liep ik nog tegen een expositie van het werk van Koos Breukel aan in het Fotografie museum Den Haag 1 a 2 jaar geleden. Die wilde ik erg graag zien, prachtige barietprints van 1x1.25 meter ofzo vanaf 8x10. Maar ik hoef jullie allen hier op Apug niet uit te leggen dat Koos Breukel wel kan fotograferen.
   
 6. hadeer

  hadeer Subscriber

  Messages:
  175
  Joined:
  Dec 30, 2006
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Medium Format
  Marco,
  Bij dat soort tentoonstellingen ga ik ook soms teleurgesteld weg, en soms pakt het me wél. Het is toch voor een groot deel afhankelijk van de begenadigde kunstenaar die zijn beleving weet over te brengen, maar ook van je eigen instelling en zelfs van het moment van de dag of je er voor open staat, of er iets over komt.
  Ik blijf wel komen in FOAM en huis Marseille ondanks de miskleunen (voor mij persoonlijk dan) die ik soms ervaar.
  Hans