DATUM WORKSHOP HIGH DEFINITION DEVELOPER BEKEND

Discussion in 'Door leden georganiseerde evenementen' started by hka, Aug 17, 2006.

 1. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Het heeft even geduurd maar door vakanties, tegenslagen en andere beslommeringen is het er niet eerder van gekomen. Nu is de datum en de plaats van handeling voor de al lang aangekondigde Workshop bekend. De plaats is zodanig gekozen dat het ook voor onze zuiderburen goed bereikbaar is.

  Datum:
  zaterdag 28 oktober 2006

  Tijdstip:
  volgt tzt

  Plaats:
  Pieter Brueghel kunst en cultuur

  Middegaal 23-25
  5461 XB Veghel
  telefoon: 0413-365675

  Zoals eerder besproken zouden we de kosten hiervoor delen en daarvoor hebben we een staffeltje gemaakt om dit op basis van het aantal deelnemers.
  Kosten :
  Huur van de ruimte incl. uitgebreide lunch met broodjes, soep etc.
  Bij 8 personen: 200 euro*)
  Bij 10 personen: 225 euro*)
  Bij 12 personen: 250 euro*)

  *) Is de totaalprijs. Individueel is dat per persoon € 25,00

  Daar komen nog enkele Euro's bij voor de te gebruiken chemie maar daar zal Jed meer over zeggen. Te denken valt aan een max. van € 5,00 pp.

  Ook zal Jed een dezer een voorstel doen om in de eigen omgeving alvast opnamen te maken die dan ontwikkeld kunnen worden. Tevens willen we ter plaatse een set inrichten waar we allen onder dezelfde condities een referentieopname kunnen maken die we dan mee ontwikkelen. Maar daarover meer door Jed.

  Nu we de trein weer op gang hebben zou ik jullie (opnieuw) willen verzoeken mij even door te geven of we je tot de deelnemers mogen rekenen. Opgave vooraf is wel gewenst ivm de lunch en de verdere organisatie ervan.

  Zie jullie allemaal graag op 28 oktober a.s. in Veghel.
   
  Last edited by a moderator: Aug 17, 2006
 2. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo,

  Ik ben blij dat er nu een datum gevonden is en die komt mij goed uit.
  Ik heb een vraag over de prijs. Is dat een prijs per persoon of dient die nog gedeeld te worden door het aantal personen, ik neem aan dit laatste??

  Groeten Daniel
   
 3. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Nu is de datum en de plaats van handeling voor de al lang aangekondigde Workshop bekend.

  Nu de datum voor de workshop 'High Definition ontwikkelaars' vaststaat (28 october 2006), heeft Harry mij gevraagd het programma voor de workshop uit de doeken te doen.

  De workshop zal op één dag plaats vinden en het programma zal binnen dat tijdsbestek moeten plaats vinden.

  Programma;
  1.de deelnemers maken met hun eigen camera testopnamen van een onderwerp, aanwezig in de studio van de workshopruimte. Harry neemt flitsapparatuur mee. Hierdoor krijgen we vergelijkbare testopnamen, wat onderwerp, uitlichting en belichting betreft.
  2.Introductie: Waarop berust de werking van de ontwikkelaars
  3.Demonstratie ontwikkelprocedure.
  4.Demonstratie samenstellen van de ontwikkelaars.
  5.Het negatief materiaal met de testopnamen wordt in de High Definition ontwikkelaars en desgewenst in de 'eigen' ontwikkelaar ontwikkeld.
  6.Introductie: waarop te letten bij de beoordeling van de drukken van de testopnamen.

  De testnegatieven worden thuis afgedrukt en de resultaten worden later in een kroegmeeting besproken. Op een workshop van één dag is geen tijd om ook nog te vergroten, de vergrotingen te drogen en te bespreken.
  De testopnamen, die op de workshopdag worden genomen, maken vergelijking mogelijk. Iedereen die echter 'thuis' eigen opnamen wil maken, moet niet nalaten dit te doen. Deze negatieven kunnen dan ook op de workshopdag ontwikkeld worden. Om deze 'thuis' opnamen zo zinvol mogelijk te maken, zal ik op deze APUG site tips publiceren, waaraan het onderwerp zou moeten voldoen. Algemene informatie over de high definition ontwikkelaars kan worden gevonden op de APUG site onder de 'Chemical Recipes'.
  Verdere informatie:

  1.Laten we een film gebruiken om de vergelijkbaarheid van de resultaten te verhogen. Voorstel: gebruik Ilford FP4+ en belicht die op 64 ISO ( de gebruikelijke 2x overbelichting).
  2.Neem een ontwikkeltank mee. De High Definition ontwikkelaars oxideren snel, dus gebruik tanks met weinig lucht boven de film. Ik gebruik een Combiplantank voor 4x5? en Patersontanks voor rolfilm/ kleinbeeldfilm. Roterende tanks met veel luchtcontact zijn niet aan te bevelen. Als je geen geschikte ontwikkeltank hebt, laat dat weten. Neem verder de andere spullen mee om de film te ontwikkelen en te spoelen ( thermometer, spoelslang etc). Vergeet niet om rubber handschoenen mee te nemen!
  3.De HD ontwikkelaars, fixeer etc nemen we mee naar de workshop. Als je testopnamen in een eigen ontwikkelaar wilt ontwikkelen, kun je dat thuis doen.
  4.Eerder is gevraagd om informatie betreffende veiligheidsmaatregelen en methoden om de kwaliteit van fotochemicalien te beoordelen. Ik zal naar de relevante gepubliceerde informatie verwijzen.

  Zoals eerder vermeld, zal ik 'tips' voor eigen testopnamen in de nabije toekomst publiceren.


  Jed
   
 4. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  De prijs per persoon ( voor workshop en lunch) wordt verkregen door de totaalprijs te delen door het aantal deelnemers.

  Jed
   
 5. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Prima, ik zal d'r zijn de 28ste okt.
   
 6. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Ik ben er ook bij.

  Daniel
   
 7. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Even lekkerrrr maken ....

  Vandaag heb ik mijn eerste zelfgemaakte HDD ontwikkelaar aangezet met daarbij natuurlijk het stop- en fixeerbad. Kon me niet langer beheersen en moest en zou het uitproberen. Op basis van Jed's verhaal in 'Chemical Recipes' heb ik alles zorgvuldig geprepareerd. Achteraf een eitje maar dat kwam door de heldere beschrijving ervan. Vandaag een spijbeldag en de DoKa ingedoken. Mijn HP5+ en FP4+ in één charge bij elkaar in gedaan en 11'35" ontwikkeld. De resultaten waren boven verwachting. Ik kijk al weer uit naar de komende workshop met de "meester" want daar leer je het meeste van. We rekenen dan ook op een behoorlijke opkomst. Voorlopig weer de groeten...ik duik voor even onder...
  Goodgôan!
   
 8. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Zoals eerder vermeld, zal ik 'tips' voor eigen testopnamen in de nabije toekomst publiceren.


  Jed[/QUOTE]

  TIPS VOOR EIGEN OPNAMEN 'THUIS'.
  1.Op een doorsnee dag met 'wolken en zon' moet een contrastomvang van 7 stops gehaald kunnen worden. Zet de hoge doortekende lichten op de wolken en maak dat een net doortekende donkere partij in het beeld is. De 'net-doortekende' partij zal in het algemeen een donkere partij zijn, die afgewisseld wordt met kleine lichtere plekjes. Het is de bedoeling bij High Definition, dat op de foto de doortekening van de donkere partij door de lichte kleine vlekjes wordt veroorzaakt. Zo zul je ook geen egaal witte wolk hebben, doch een wisselende helderheid (=luminantie). Een goede High definition moet hetzelfde leven in de foto brengen als die je in de natuur aantreft. [uiteraard wordt de weergave mede door de kwaliteit van hert objectief beinvloed.
  2.Zorg voor details ( blaadjes) en grote verglijdende vormen (wolken of nevels) in je testfoto.
  3.Zorg voor kritische middentonen in je foto (portret).
  4.Zorg ervoor dat er een bewegend object ( gras in wind) in het beeld is; beweging wordt in high definition goed weergegeven; zet je camera wel op een statief, zodat niet alles beweegt.
  5.Als je de keuze uit meerdere objectieven hebt, start met een objectief dat details goed weergeeft. De objectieffabrikanten geven meestal MTF gegevens van het objectief. Een objectief met hoge MTF waarden bij hoge spatiele frequenties ( meestal 20lp/mm) is een objectief dat detaillering goed weergeeft. Dus als je twee objectieven vergelijkt en de ene geeft MTF= 80% en de ander is MTF=60%, dan geeft het objectief met 80 % beter weer dan die met 60%.

  Laat weten als de tips niet duidelijk overkomen. Als dat niet het geval is, kan er aan geschaafd worden.

  Jed
   
 9. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ik ben eigenlijk maar geinteresseerd in 1 type foto. Als je het niet erg vindt, maak ik een aantal opnamen op rolfilm die voor mij gebruikelijk zijn. Mijn doel is dan ook om te kijken of een High Definition ontwikkelaar überhaupt bij mij past en de extra moeite ook daadwerkelijk waard is... ik neem aan dat dat geen probleem is.
   
 10. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Ieder moet weten welke opnamen thuis gemaakt worden. De tips zijn bedoeld om de technische verschillen tussen verschillende ontwikkelaars effectief op te sporen. Het heeft dus niets te doen met het type foto. Zo is de pyrogallol ontwikkelaar al mogelijk 10.000 maal ingezet op portretfotografie, al heb ik dat zelf niet gedaan.
  Jed
   
 11. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Mag ik vragen waarom?
   
 12. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  De pyrogallol HD ontwikkelaar is door mij in hoofdzaak ingezet bij landschappen en als bijzaak voor portretwerk. Mijn dochter (professioneel fotograaf) heeft mijn pyrogallol HD ontwikkelaar ( gepubliceerd op de APUG site) gedurende jaren uitsluitend ingezet op portretwerk, dat op middenformaat 4,5 x 6 cm is opgenomen. Er is dus veel ervaring, in allerlei opzicht, met deze ontwikkelaar opgedaan. De pyrogallol HD ontwikkelaar kan in allerlei richtingen 'gekneed' worden zo hebben we kunnen vaststellen.
  De catechol HD ontwikkelaar heb ik alleen zelf ingezet, maar ook daar is al weer een ervaring van meer dan 3 jaar.

  Jed
   
 13. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Helaas kan ik er op 28 oktober niet bij zijn. Dan zit ik vlak voor mijn eerste workshop in Frankrijk. Maar misschien heeft Jed zin om later ooit dezelfde workshop in Frankrijk te geven ?
   
 14. Sponsored Ad
 15. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Jammer, dat je verhinderd bent op die dag. Het is niet zo zeer de zin dan wel de tijd. Momenteel ben ik bijvoorbeeld aardig druk door Amerikaanse belangstelling voor de High Definition ontwikkelaars. Daarbovenop blijkt er nog wat spraakverwarring te zijn; vroeger (1960) werd de term 'High Definition' soms gebruikt voor iets anders dan waar het tegenwoordig voor wordt gebruikt. De begrippen moeten dus goed gedefinieerd worden.
  We zullen zien hoe het loopt.

  Jed
   
 16. Ruud

  Ruud Member

  Messages:
  327
  Joined:
  Oct 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  veghel

  Ik zal dan ook aanwezig zijn in Veghel.

  Ruud de Haan
  maastricht
   
 17. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Magertjes

  Als ik goed geteld heb zijn er van de 5 die zich in eerste instantie aangemeld hebben slechts 3 overgebleven. Ik vraag me af waar de anderen zijn gebleven die eveneens interesse toonden??
  Als we op dit aantal blijven zitten moeten we nog maar eens nadenken over de voortgang ervan... Zou wel jammer zijn want je krijgt erg mooie resultaten met deze wijze van werken. Je hiervoor alsnog aanmelden kan natuurlijk nog.
   
 18. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Je hebt mij toch wel mee geteld he??
  Ik ben van de partij.
   
 19. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Yes
   
 20. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  ik moet mijn agenda nog nakijken, als ik kan heb ik wel interesse.
   
 21. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Ik hoop dat er nog wat mensen bij komen, zo dat het door kan gaan. Voor mij valt er veel te leren. Ik ben ook benieuwd naar de resultaten van andere objectieven. Ik zou het leuk vinden als Jed wat foto's (evt. de zelfde als bij de kroegmeeting) zou mee kunnen brengen om te bekijken. Als alles doorgaat en daar ga ik van uit, wat zijn dan de kosten pp.

  MENSEN MELD JE AAN!!!

  Daniel
   
 22. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Stand van zaken is dat we momenteel op drie zitten. Dat is echt te weinig...
  We beslissen eind deze week of het doorgang kan vinden.
   
 23. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Zullen de Vlamingen moeten ter hulp snellen zeker???
  :smile:
   
 24. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  We kunnen hier "wellicht" met 2 à 3 personen naar de workshop komen...
  Dan zijn we al met zes...

  Allez, allez... wie nog??
   
 25. gerrit

  gerrit Member

  Messages:
  24
  Joined:
  Mar 4, 2005
  Shooter:
  ULarge Format
  ik doe mee.
  Mijn naam is gerrit korn
  Laat maareven weten wat ik dien te doen
  Groeten
  gerrit
   
 26. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Welkom Gerrit,
  Het enige wat je moet doen is een paar opnamen meebrengen die je gemaakt hebt maar nog niet ontwikkeld. Daarnaast is het ook gewenst dat je de camera meeneemt en vervolgens aldaar nog enkele opnamen maakt van een vaste opstelling. Deze laasten dienen dan als referentie om het ontwikkelproces met de HDD te kunnen controleren in jouw situatie. De uigebreide informatie omtrent dat gebeuren vind je onder deze thread terug.
  Mocht je nog vragen hebben meld dat dan. Als de datum straks naderbij komt zullen we daarop nog wel terugkomen.