Einde MF in zicht?

Discussion in 'Middenformaat en accessoires' started by argentic, Jul 18, 2004.

 1. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Gisteren stond ik in een normale fotowinkel in Emmen, en vroeg om 120 film. Waarop de verkoper zonder blikken of blozen beweerde dat zulke film niet meer geproduceerd werd. Dat heb ik ten stelligste ontkend. Daarop zei hij:"Maar meneer, dat soort fotografie is toch helemaal afgelopen." Ik wilde nog zeggen: "Jij bent dus geen echte fotograaf. Je bent alleen maar een dozenschuiver." Ik heb me ingehouden (met moeite). En ik kan me er nu nog kwaad over maken. Zelf leveranciers als Kodak kunnen hier volgens mij niet blij mee zijn. Film is nog steeds hun grote melkkoe.

  Maar als doorsnee klanten met dit soort misinformatie gedwongen worden om over te stappen op digitaal, zal het over afzienbare tijd helemaal afgelopen zijn met MF film.

  Gilbert
   
 2. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Gelukkig hebben we altijd nog het buitenland! Ik bestel mijn film wel in Engeland. Daar is het nog volop te krijgen.
  Laat die sufferds hier in Nederland het maar bekijken.
  _Als_ ze al middenformaat rollen hebben in de doorsnee 'amateur' fotozaak, ligt het toch veel te lang op de plank.

  Overigens zijn er in Amsterdam wel professionele fotozaken die wel MF verkopen. O.a. s-Color, en die heeft ook een webshop en verstuurt per post. Ideetje?

  Groetjes, Anne Marieke
   
 3. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Gilbert,

  Ik vind het wel van een enorme bottigheid en arrogantie getuigen dat je zo'n antwoord kreeg, dit is natuurlijk voor hun het eenvoudigste antwoord, dan ben je in een klap van alle gezeur af en die klant die beter weet, ach ja, die interesseert hun ook geen lor meer.

  Lang leve digitaal! ze moesten weten dat digitaal DE gifpil is voor hun zaak, geen snelle dood, maar een langzame en pijnlijke! Het is nog even wachten totdat GSM toestellen uitgerust worden met 3 of 4 Mp beeldchip's, misschiens zelfs een klein zoomlensje en dan is de oorspronkelijke fotoapparatuur branche mors dood! Zeker in het consumenten segment! dag Nikon, dag Canon, hallo Sony-Ericson, Hallo Nokia, hallo Motorola

  Ik werk voor een mobiele telecom club en die zijn er hard aan het trekken bij makers van toestellen om 'hoogwaardige' foto mogelijkheden in te bouwen in telefoontoestellen, want aan het verzenden van foto's naar vrienden, het afdrukken van foto's etc is veel geld te verdienen. En aangezien je die toestellen bij een abonnement krijgt wordt de noodzaak een apart toestel te kopen wel heel erg gering, alleen de geambitioneerde amateur of de pro koopt dan nog losse toestellen!

  Zo wacht ik zelf op de eerste fatsoenlijk telefoon - PDA hybride, daarvoor stel ik namelijk de koop van een PDA voor navigatie uit momenteel, en die TelefoonPDA's zijn nu heel dichtbij aan het komen. Tsja en als er een goede beeldchip in zit zal de G5 die ik nu voor het kiekjeswerk gebruik ook wel in de kast blijfen liggen.....

  ....oef nu krijg ik zeker een boete van de off-topic politie :smile:

  Huib
   
 4. Jan Nieuwenhuysen

  Jan Nieuwenhuysen Member

  Messages:
  75
  Joined:
  Jul 2, 2004
  Shooter:
  Large Format
  Huib, ik denk dat je daar volkomen gelijk in hebt. Natuurlijk grijpt de consument straks zijn PDA/GSM/Fototoestel/Navigator om een kiekje te maken. Voor de consument is film een allang gepasseerd station.
  Maar goed, snel 'on-topic' voor ik wordt gearresteerd voor recidivisme :smile:

  Gilbert, ik vind het antwoord dat je kreeg allereerst getuigen van de typisch Nederlandse middenstandsmentaliteit. Als een klant iets afwijkends wil roep je: "dat is niet mogelijk". Als een klant iets wil dat jij niet in assortiment hebt roep je: "dat bestaat niet". Dat roepen winkeliers hier al eeuwen, uit broodnijd. Alles is beter dan doorverwijzen. Ieder volk krijgt de winkeliers die het verdient.
  Dat jouw fotoboer geen rolfilm heeft is overigens volkomen begrijpelijk. Welke consument fotografeert er nou op rolfilm!? Dat zet die man toch nooit weg!

  MF dood? Dat is tot op heden niet mijn ervaring. In consumentenzaken was MF altijd al een moeizaam artikel, over vlakfilm zal ik het maar helemaal niet hebben... In de vakhandel is het nog steeds prima te krijgen. S-Color is al genoemd, maar ook bijvoorbeeld Minderman in Den Haag en Kleurgamma en Capi in Amsterdam. Je moet gewoon bij de vakhandel zijn. En, daar heeft Anne Marieke volkomen gelijk in, dat moest je vroeger eigenlijk ook.

  Jan
   
 5. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Voor zulke verkopers bestaat een goed Nederlands woord, namelijk lul.

  Maar nu wat anders. Ik woon in een heel klein dorpje (3000 zielen) in Zuid-Frankrijk. Gisteren was ik in de lokale supermarkt. Wat hangt daar bij de kassa in het rek? Tmax 100 en 400, 24 opnamen en verpakt per twee. Dat is al heel lang zo. Ga ik naar de dorpsfotograaf, klein winkeltje met waarschijnlijk dito omzet. Wat ligt daar in het schap tussen de fotorolletjes? Fuji Acros 100 en Agfa APX 100 en 400 (plus kleur natuurlijk). En als je nog beter kijkt, wat zie je daar dan ook liggen? Juist, APX 100 en 400 in 120! Dit vind ik niet te geloven. Hij heeft ook altijd een paar flessen Rodinal staan. Bij hem kan ik bijna alles van Fuji en Agfa bestellen. O ja, en die films zijn allemaal vers ook. Met andere woorden, het kan dus wel, zwartwitspul verkopen.

  Groet, Paul.
   
 6. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Even een waarschuwing voor Capi Vak Amsterdam: die mogen alleen nog maar aan bedrijven verkopen, dus als je geen KvK inschrijving hebt, komt je er niet in.

  Er is ook nog Marx & Schuuring op de Burgemeester Roëllstraat. Hebben ook MF film (ik geloof ook vlakfilm) en een klein schapje chemie en papier. Ze kunnen wel alles bestellen, maar het duurt even...

  Anne Marieke
   
 7. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Gelukkig heb ik hier in mijn eigen stad (Meppel) een uiterst klantvriendelijke fotoboer die speciaal voor mij vlakfilm en 120 bestelt. Bovendien voor een uitstekende prijs. Dat legt hij dan in de koelkast zodat ik maar binnen hoef te lopen.

  Het ging mij er in mijn eerste bericht om, dat antwoorden als "bestaat niet meer" ons allen uiteindelijk de das om doen. Geen enkele fabriek draait voor tien klanten. Als de grote markt opdroogt, kunnen ook wij het wel vergeten.

  Gilbert
   
 8. Jan Nieuwenhuysen

  Jan Nieuwenhuysen Member

  Messages:
  75
  Joined:
  Jul 2, 2004
  Shooter:
  Large Format
  Oeps, niet bij nagedacht. Calumet kom je volgens mij wel in.
  Ja, dat is zo. Aan de andere kant moet je de invloed van deze knurft ook niet overdrijven. Je moet wel echt een complete idioot zijn om dat verhaal te geloven. Wat kan gebeuren is dat er op een dag niet meer voldoende mensen zijn die op film willen werken. Dan is het over. Dat is met al die zgn 'historische procedés' ook gebeurd. Dan zal je op een andere manier plaatjes moeten gaan maken. Ik ga nu in ieder geval de deur uit. Fotootjes maken, kleurendia, op rolfilm. Even mijn bijdrage leveren!

  Jan

  P.S.: Fijn dorp , Paul!
   
 9. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Nou ja, als het alleen om de KvK inschrijving te doen is: voor 40 of 50 euro per jaar sta je ingeschreven (ook particulieren, iedereen kan zich inschrijven), dus tel uit waar het break-even punt ligt. Trouwens dan kun je ook een Makro-pasje aanvragen (als je het niet al automatisch ontvangt na inschrijving).

  Als ze alleen aan bedrijven willen verkopen: vraag dan naar het BTWnummer zou ik zeggen dat kunnen particulieren namelijk niet (zo makkelijk) krijgen.

  Huib
   
 10. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Mwoah, dat valt wel mee, hier in nederland zijn er nog genoeg mensen die blauwdruk, gomdruk, etc doen. Kees Brandenburg in Middelburg geeft regelmatig cursussen. In de VS is het nog een levendige tak van sport (getuige de ALT-PHOTO mailinglist) met zelfs een aantal leveranciers die hier op gespecialiseerd zijn.

  Huib
   
 11. Jan Nieuwenhuysen

  Jan Nieuwenhuysen Member

  Messages:
  75
  Joined:
  Jul 2, 2004
  Shooter:
  Large Format
  Precies, ik zou me maar niet al te druk maken over het zgn verdwijnen van film. Voorlopig is er aanbod zat en van betere kwaliteit dan ooit. Gewoon lekker fotograferen. En nu ben ik echt weg, anders mis ik mijn licht.

  Jan
   
 12. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Ik denk dat we nog jarenlang van 120 en 4x5 kunnen genieten.
  Het is een publiek geheim dat Agfa hun filmproducten wil afstoten en na het stopzetten van 4x5 gaat het gerucht dat ze ook met 120 willen stoppen (wordt voorlopig echter formeel ontkent). aan de andere kant zegt mijn fotoboer dat Ilford hun Z/W producten zal blijven produceren de eerste komende jaren en Kodak heeft zopas een meerderheidsparticipatie genomen in deze firma:

  http://www.luckyfilm.com/eng/index.html

  U zal wel begrijpen waarom.
   
 13. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Zolang ik nog elders volop MF film kan kopen, hoef ik nog niet over te gaan op dat soort praktijken.

  Het grootste gedeelte van mijn film wordt vanuit Engeland rechtstreeks naar Schotland geleverd, naar mijn 'tweede thuis'.

  Anne Marieke
   
 14. Sponsored Ad
 15. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
 16. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  En of Huib,

  Zoals ik het ergens las, de photoindustrie is zijn eigen staart aan het opeten.

  Ik ben er van overtuigd, één maal de hype van al het digi-geweld voor bij, éénmaal men al de nadelen van die workflow ervaart, er terug ruimte zal zijn voor een "all-in" consumenten film oplossing.
  En MF en LF zullen geen concurrentie kennen.

  mvrgr
  Fred
   
 17. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
 18. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Annemarieke,
  je doet er goed aan dat soort berichtjes met enkele korreltjes zout tot je te nemen, ook al omdat het komkommertijd is. Ten eerste, de opdrachtgever - hp - verkoopt zowel digitale camera's als printers als inktpatronen als zogenaamde fotopapieren en dat weet mijnheer de Hond ook, dus vandaar de titel 'Nederland stapt massaal over op digi's'. De titel van dit onderzoek stond zeer waarschijnlijk al vast voordat het eigenlijke onderzoek plaatsvond, denk ik.

  Wat blijkt: 44 of 55% (even uit m'n hoofd) van de huishoudens heeft al een digitaal toestel. Zou best kunnen. Interessantere vraag is natuurlijk of dat dure ding het na twee jaar a) nog steeds doet en b) nog steeds gebruikt wordt en c) bevalt.

  Dan, 19% van de ondervraagden "heeft plannen om nog voor de vakantie een digitoestel aan te schaffen". 1. De vakantie is al lang en breed begonnen en 2) plannen hebben om is niet hetzelfde als aanschaffen. Komt bij dat die dingen bij de Aldi tegenwoordig 100 euronen of minder kosten, dus je kunt dat altijd eens proberen, als digileek zijnde.

  51% heeft wel eens een digitale foto thuis afgedrukt. Dat was waarschijnlijk de allereerste keer. Maar al snel blijkt dat het - toch wel erg dure - inktpatronen zuipt om een fotootje af te drukken en b) dat de kleuren helegaar niet zijn zoals je op je mobiel of ander draagbaar elektronisch snufje zag....

  Tot slot, dit is een 'straatonderzoek' en wie een populatie van bv. duizend mensen bevraagt, zal niet snel op een gevorderde amateurfotograaf of een prof stuiten. Anders gezegd, in een discussie over het vermeende einde van middenformaat behoort dit zomeronderzoekje mijns inziens helemaal niet thuis.

  Groet, Paul.

  PS. Vandaag stond ik even de Tour de France te fotograferen (even, omdat de passage doorgaans maar enkele seconden duurt). Ik had positie gekozen op een stinkende vuilniscontainer, had m'n compositie bepaald en een voor de TdF geschikte sluitersnelheid ingesteld en het toestel op handmatig scherpstellen gezet -- komt er zo'n digi-idioot op een andere container naast me staan, vraagt nog of hij me niet stoorde, zeg ik ik wil dat & dat fotograferen, wijs dat ook aan, van links naar rechts -- en wat denk je?

  Op het moment suprême steekt-ie z'n handen opeens helemaal naar voren en houdt dat kutding een meter voor zich uit, midden in mijn compositie. En dat terwijl je bij een doorkomst van de renners maar echt één of twee seconden de tijd hebt. Soms is het blijkbaar wat lastig, fotograferen zonder zoeker. En een beetje asociaal ook, als ik zo vrij mag zijn. Mijn Tour de France-foto mislukt door dit soort digitaal neo-analfabetisme... Buh. Volgende keer beter hopelijk.
   
 19. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Anne Marie,

  Zoals Paul al zei een markt_ondervraging is dikwijls een wishfull_thinking_evenement.
  :smile:. Het is het onderhouden van een hype. Soms zijn zulke marktonderzoeken eerder een poging voor het omdraaien van een neerwaartse trend. :smile:

  De houding/reacties van de consument vóórzien, voorwaar een moeilijke bezigheid.
  In werkelijkheid denk ik dat op vele bureau's een rapport ligt van "Hoe krijgen we de digi-talers méér aan het printen?"

  Wereldwijd blijft film zeer belangrijk. Daar bestaan rapporten over. Google op "annual report 2003 film photography" en je vind al wat informatie. In de Westerse wereld is de film-sales achteruitgang al belangrijk (gemiddeld 8%). Alleen, in de plaats ervan komt er een éénmalige business (aankoop digitaaltje) die heel weinig "dagelijks brood (de prints)" met zich meebrengt.

  De marketing boys zijn een lukratieve business "36 opname op film-36 prints bij de fotoboer" stevig aan het omtunen zijn naar "-tig opnames op het scherm, en voor de meeste haast geen prints".

  Ik vermoed dat de sales van diezelfde bedrijven hier vlug achter zullen komen.
  En aan die zelfde marketing goeroe's om andere strategieën zullen smeken.
  Met een "back to the future" tot gevolg? Moeilijk te voorspellen.

  Ik kijk uit hoe al dat digi-geweld evolueert, ondertussen maken we ons echter geen zorgen.

  De schikderskwast en verf houdt het al eeuwen uit.... :smile:.
  Zie de fine art business. Nu lukratiever dan ooit?

  Fred

  ps: een kennis vanuit Leuven, die er een direkt_klaar_fotografie_handel runt, bevestigde me enkele weken geleden: anno 2004 gebeurt 95 % van zijn business op film. En zijn omzet daalt niet.
   
 20. FransW

  FransW Member

  Messages:
  1
  Joined:
  Aug 24, 2004
  Shooter:
  35mm
  In Den Haag wordt nog zeker 120 film verkocht. Onlangs kocht ik bij Foto Hafo (www.hafo.nl) een vijfpak T-Max 400 Film voor mijn Zeiss Ikon 6x9 balgcamera.

  Frans Wellner
   
 21. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gilbert,
  Heb alle bijdragen gelezen over het mogelijke verdwijnen van film. Mijn conclusie tot op heden is dat ik er nog geen enkele moeite mee heb gehad om deze te verkrijgen. In een laatst gepubliceerd overzicht in een Duits FotoMagazin stond dat er in dat land nog meer dan 85 miljoen films over de toonbank zijn gegaan. Dan heb je het alleen over Duitsland wat dacht je GB-F en niet te vergeten Rusland, Oekraine e.d. Daar wordt zeker nog veel op film gewerkt. De scribent repte over een vermindering t.o.v. 2003 van nog geen 5%. Hoezo! films verdwijnen HH-NL-fotowinkelboeren. Het ontbreekt de meeste fotozaken in NL aan visie. Korte termijn denken voert bij deze mensen de boventoon. Koop mijn films in Den Ham bij Konijnenberg, volledig assortiment en tegen zeer goede prijzen. Heb onlangs nog een klein vergelijkingsonderzoek gedaan en daarbij diverse aanbieders vergeleken en de conclusie is dat K. goed zit. Altijd vers materiaal hetgeen vanzelfsprekend komt door de grote omzetsnelheid.
  De hele digitale boom die met name de "foto-vak"-bladen ons proberen aan te praten is alleen maar gebaseerd op omzet en heeft met kwaliteit niets te maken. Ben nog steeds van mening dat een digitale inkjetprint niet dat "boeket" heeft die een mooie bariet of PE afdruk wel heeft.
  Als laatste vernam ik, van een vaklab bij mij in de buurt, dat vakfotografen die overgegaan zijn op digitaal en vaak hun hele analoge equipment voor een appel en ei hebben verkocht aan het terugkrabbelen zijn. De reden zou zijn dat ze nu veel meer en veel langer bezig zijn achter de computer om er een fraai beeld van te maken dan dat voorheen het geval was. Toen brachten ze de films naar het vaklab en zochten op de contactprint de juiste plaatjes uit en het lab deed de rest. Konden zij zich verder met het creatieve fotografische proces bezighouden dat meer oplevert dan hele dagen en nachten achter een glimmend beeldscherm te hangen. De vaklaboratoria zijn natuurlijk wel de eersten die dit soort signalen krijgt en dat wordt dan gestaafd met meer omzet op de traditionele printafdeling. Goede ontwikkeling volgens mij. In ieder geval laat ik mij de kop niet gek maken door de opdringerige wijze waarop reklamemakers mij willen doen geloven dat ik niet meer meetel met mijn analoge equipment. Chapeau voor Nikon die nog een juweeltje van een F6 het licht laat zien. Deze fabrikant is niet dom die heeft daar zeker marktonderzoek naar gedaan en dat beloofd dus veel goeds.
  Er is niets mis met analoog zijn.
  Nu ga ik de gevoelige zones van de kerstkalkoen aan een onderzoek onderwerpen. Bon apetit.
   
 22. BBonte

  BBonte Member

  Messages:
  79
  Joined:
  Mar 8, 2005
  Location:
  Belgium near
  Shooter:
  Med. Format RF
  Ik kocht deze week een speciaal nr van Photo Réponses over de toekomst van de fotografie. Interessante bedenkingen. Ook daar is het duidelijk dat sommige beroepsfotografen teruggaan naar 120 dia wegens tijdswinst en de schitterende kwaliteit.
   
 23. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Tijdswinst in de zin van: "Ik lever een dia en dat is mijn eindprodukt" Daar zit wel iets in, want sinds de intrede van de digitale fotografie zijn allerlei taken die vroeger bij de lihtograaf lagen verschoven naar de fotograaf. Digitaal fotografen is niet sneller dan analoog is mijn ervaring. Er gaat veel tijd zitten in de nabewerking. Echter de meese klanten eisen toch een digitaal bestand en dan is dia alleen omweg, mat een extra tussenstap. Aan die bewerking zit je toch vast, want een klant zal daar zelden een lithograaf voor inhuren.
   
 24. reinierv

  reinierv Member

  Messages:
  86
  Joined:
  Oct 21, 2004
  Shooter:
  Large Format
  ook ik heb al bergen onzin moeten aanhoren mbt film/digi

  -Voordeel van digi is dat de lens lichtsterker is
  -tegen klant: Nee, u krijgt net 100euro voor uw M645-1000s inruil want binnenkort dumpen we alle film occasions
  ik 10min later: oh dan krijg ik vast wel die ....voor een mooie prijs...Nee, geen kortingen want de occasion handel is nog prima
  -Het filmspul gaat er allemaal uit..,
  ik: oh als ik een berg meeneem krijg ik dan een forse korting. Euuh nee, volgende week komt een nieuwe lading binnen.

  Kijk, de kiekjes consument gaat masaal over, nu je voor 200euro al een aardige 6mp koopt bij de aldi. Helemaal niet gek. In het wat serieuzere (amateur) segment is het anders al wordt daar ook (langzamer) gesnoept van het filmaandeel (bij mijn club zijn er slechts 5 op de 60 die puur digitaal werken). Maar dat zijn niet de mensen die in de winkel op de hoek hun films halen, maar veelal via internet. He, ook ik laat mijn 13x18 film uit oostenrijk komen, scheelt 10euro per pak. Geen wonder dus dat in de winkel op de hoek de film gaat verdwijnen. En absoluut geen ramp want je komt toch wel aan je spullen.
  Binnenkort komt er bij mij ook een digireflex, maar ook een M waarschijnlijk en de 4x5/5x7 en palladium chemie is voorlopig nog lang niet weg. Film blijft echt nog wel even.

  Maar dat de handel zijn eigen staart opeet is onzin, want over 2-3 jaar is de kamera die de mensen hebben gekocht verouderd of kun je er niet meer mee gezien worden. Daarnaast waarom zou jij je daarover druk maken. Moet de handel maar film blijven pushen omdat ze anders straks geen werk meer hebben. Wat een totale onzin zeg...
   
 25. biloko

  biloko Member

  Messages:
  73
  Joined:
  Mar 16, 2005
  Location:
  Chastre / Be
  Shooter:
  Multi Format
  Heb ook gelezen (weet niet meer waar, Reponses Photo of een of een andere forum die refereerde naar de jaarlijkse statistieken) dan het verkoop van 120 films in 2004 steeg...
   
 26. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Hier in de stad hebben we zo lang ik denken kan altijd 5 fotozaken gehad, die allemaal prima zaken deden. Inmiddels is de eerste failliet, en een andere overgestapt op uitsluitend portretten en trouwreportages. Redenen: de zakkende verkoop van de grote melkkoe (afdrukjes) en... de zakkende verkoop van (digitale) camera's ! ! Niet dat er minder camera's verkocht worden, integendeel. Maar die markt wordt steeds meer overgenomen door kruideniers, telefoonverkopers en witgoed zaken.

  Dit bevestigt mijn vermoedens dat de fotobranche met digitaal zichzelf de das om aan het doen is.