film kopen

Discussion in 'Zwartwit: Film, Papier, Chemie' started by k.hendrik, Jan 17, 2011.

 1. k.hendrik

  k.hendrik Subscriber

  Messages:
  421
  Joined:
  May 23, 2008
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Waar kopen jullie je z/w(kleur)film 35 en 120 ? Mijn ervaring heb ik tot nu toe met Kodak en Ilford. Kleur gaat naar het Lab en z/w doe ik zelf met HC110 en sinds gisteren voor het eerst met D76.

  vrgr
   
 2. sandermarijn

  sandermarijn Member

  Messages:
  770
  Joined:
  Oct 19, 2005
  Location:
  Leiden, Neth
  Shooter:
  35mm
  Helaas zelden nog in de winkel om de hoek. Het prijsverschil is te groot geworden. Wel hier (in willekeurige volgorde):

  http://macodirect.de/
  http://www.fotoimpex.de/shop/
  http://www.silverprint.co.uk/
  http://www.fotohuisrovo.nl/
  http://www.fotofilmfabriek.nl/

  Calumet en Kamera-Express zijn binnenloop-winkels waar je redelijk wat soorten film voor een redelijke prijs kunt vinden. Maak daarbij niet de fout om aan de balie van KE naar TMAX 400 te vragen. Beter eerst zeggen dat je film komt kopen. Dan is er een kleine kans dat je begrepen wordt :wink:

  Er zijn natuurlijk nog veel meer (internet)winkels; bovenstaande is alleen maar waar ik zelf ooit kocht.

  Z/w doe ik zelf, kleur gaat naar Kruidvat (een of twee filmpjes per jaar). Ik heb geen ervaring met vaklabs.
   
 3. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik heb zelf een fotozaak, en heb altijd een voorraadje films op de plank. Maar eerlijk gezegd koop ik mijn eigen films ook op internet. O.a. bij bovengenoemde adressen. Want de prijs incl. BTW op internet is gelijk of lager dan mijn groothandelsprijs excl. BTW. Daar kan een fotozaak simpelweg niet tegen concurreren.

  Deze dumpprijzen zijn de beste manier om de winkel op de hoek de nek om te draaien. Dat noemen ze "vrije markt economie". Ik noem het de dictatuur van de grote bedrijven.
   
  Last edited by a moderator: Jan 17, 2011
 4. baselice

  baselice Member

  Messages:
  25
  Joined:
  May 7, 2010
  Shooter:
  35mm
  Ik heb goede ervaringen met Fotohuis RoVo in Ravenstein, hij kan je goed per email ook advies geven over alles wat met films, vergroten etc. te maken heeft. Fotowinkels ga ik helemaal niet meer naar toe helaas om films te kopen. Ik draai ook mijn eigen zwart wit films die ik koop bij RoVo (30 meter).

  groet, Baselice
   
  Last edited by a moderator: Jan 17, 2011
 5. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Een bekend probleem zodat ik sinds 1997 foto- en film materiaal alleen nog maar inkoop direct bij de fabriek. Zo was dit met Amaloco en is dit bij Foma, Fuji, Efke enz. De regel is heel simpel: Als de fabriek niet wil of kan (Kodak, Ilford) dan gaat het feest niet door want ik ga dus geen 30% marge weggeven voor het schrijven van een factuur.

  Zie ook draadje over Ilford en de gevolgen van een distributeur welke het hele BeneLux gebied Duitsland en gedeeltelijk Frankrijk bestrijkt. Een prijsverhoging van 20-30% wordt heel simpel doorgevoerd onder het mom van extreme zilver prijzen.

  Extreme zilver prijzen:
  Wat klopt maar als insider kun je natuurlijk uitrekenen wat er echt aan zilver in een film zit. Die van Efke het meeste ca. 2,5x meer dan een gemiddelde Kodak, Ilford of Fuji film.
  Daar is deze zomer een prijsverhoging van 10% het gevolg van.

  Fotohuis heeft afgelopen jaar zilver "gespaard" voor een eigen film project. Samen met Bergger en wat OEM afnemers wordt binnenkort een antwoord gegeven op de extreme prijzen van Ilford films in Europa.

  Extreme prijzen zal tot gevolg hebben dat toch veel mensen zullen gaan afhaken in de resterende overgebleven analoge fotografie. Niet goed voor de markt en de nabije toekomst.

  Dat speciale films zoals IR en Ortho enz. veel meer gaan kosten heeft zeer beperkte gevolgen omdat er relatief weinig van deze speciale films worden gebruikt, maar op het moment dat all round films verdubbeld in prijs worden heeft dit schadelijke gevolgen voor de open markt.

  Binnenkort meer ......

  Groetjes,

  Robert
   
 6. sandermarijn

  sandermarijn Member

  Messages:
  770
  Joined:
  Oct 19, 2005
  Location:
  Leiden, Neth
  Shooter:
  35mm
  Spannend!
   
 7. hasselbladuser

  hasselbladuser Member

  Messages:
  98
  Joined:
  Sep 2, 2004
  Shooter:
  Medium Format
  Dit is natuurlijk heel interessant voor ons APUGgers! Fotografeer zelf voornamelijk op 120 film en hoop natuurlijk dat je die film ook op dat formaat uitbrengt! Ben zeer benieuwd wat voor drager jullie gaan gebruiken, bij mij krult de Foma film de " verkeerde" kant op bij drogen. Alle andere films staan bol met de emulsie aan de binnenkant, deze fims staat bol met de emulsie buiten. Dit is op zich niet zo'n probleem maar wel afwijkend.
  Oja, als je een niche binnen de niche zoekt: produceer de film in 220 formaat:cool:
   
 8. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Geen enkele fabrikant in Europa kan nog 220 assemblage doen. De machines zijn er niet meer.

  We gaan uit van een polyester drager 100um. Hiervan wordt zowel 35mm geperforeerd als 120 rolfilm van gemaakt. De vlakfilm zal op 175um worden geproduceerd (100 sheets). Alle overbodige "ballast" wordt niet geproduceerd dus de verpakking voor 135-36 alsmede 120 rolfilm wordt per 5 pak aangeboden. De prijs per film zal plm. op de halve nieuwe 2011 Ilford prijs komen. E.I. 125 en dus JA, concurrentie voor FP4+ (en PXP).
   
 9. mhulsman

  mhulsman Member

  Messages:
  288
  Joined:
  Jan 18, 2007
  Location:
  Waddinxveen,
  Shooter:
  8x10 Format
  Robert,

  Welke maten vlakfilm wordt er geproduceerd, alleen 4x5 of ook 8x10.
  Met welke film zal het te vergelijken zijn?

  Mike
   
 10. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Vlakfilm is een zaak van Bergger. De vraag naar vlakfilm in NL is nihil. Waarschijnlijk 4x5" en 8x10". Maar dit project gaat buiten mij om.
   
 11. Cor

  Cor Member

  Messages:
  282
  Joined:
  Aug 21, 2006
  Location:
  Leiden, The
  Shooter:
  Multi Format

  Ik weet van ongeveer 5-10 actieve vlakfilm gebruikers (4*5 en 8*10, geen 5*7 zo ver ik ken), uiteraard ken ik lang niet iedereen, dus misschien zijn er 100 aktieve vlakfilm gebruikers in Nederland.

  Ook 4*5 spul word nog regelmatig verkocht op Marktplaats, dus ik neem aan dat daar in ieder geval 1 doosje vlakfilm voor aangeschaft wordt.

  Ik vermoed dat er dus andere kanalen voor aanschaf gebruikt worden dan FotoHuisRovo :wink:..maar hou ons op te hoogte, misschien veranderd dat...:smile:

  Groet,

  Cor
   
 12. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ik heb er weinig twijfel over dat dat aantal van 5-10 gebruikers te laag is. OK, geen dagelijkse kost, maar op de FotoAcademie in Amsterdam werd een paar jaar geleden, nog volop vlakfilm verbruikt. Dat kwam dan vaak van Nivo Schweitzer, die zat immers om de hoek.

  Foto Den Boer in Amsterdam heeft ook nog meer dan genoeg 4x5 voorraad, zelfs Fuji instant (kleur) en de nieuwe Polaroid. Weet niet hoe hard het loopt, maar aangezien het 1 van de laatste "gewone" winkels is die nog een uitgebreid analoog assortiment voert, denk ik dat het op dit moment niet zo slecht gaat. Ik ga er in ieder geval nog met plezier heen, en kom dan altijd andere analoge klanten tegen.
   
 13. Huub

  Huub Member

  Messages:
  182
  Joined:
  Dec 4, 2007
  Shooter:
  4x5 Format
  Ook ik hoor bij de vlakfilmgebruikers - schiet een 200 vel jaar ongeveer - naast het nodige aan rolfilm en kleinbeeld. Die film koop ik doorgaans bij Camera Professional in Rotterdam. Ze hebben het nodige op voorraad - ook het Ilford assortiment op 4x5 - tegen zeer scherpe prijzen. De meeste webwinkels zijn duurder...
   
 14. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format