Film leeft, de toekomst van fotolabo's daarentegen...

Discussion in 'Ethiek en filosofie' started by argus, Jun 16, 2005.

 1. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  ... zou er wel eens minder rooskleurig gaan uitzien.

  Disclaimer: deze thread heeft redelijk wat te maken met digitaal. Het is ook geenszins een poging tot reclame voor het bedrijf waar ik werk, want het gaat over een service in onderaanneming voor en ander niet nader genoemd bedrijf.

  Er wordt zoveel verteld en geschreven dat het analoge gebeuren in de fotolabo's zoveel aan plaats heeft ingeboet. Prints van digitale oorsprong nemen naar het schijnt het leeuwendeel in, althans hier in de lage landen.

  Hier bij ons op het werk is een nieuw project opgestart waardoor mensen van thuis uit hun foto's kunnen bewerken, uploaden naar een server, online betalen en enkele dagen later ligt een mooi ingebonden fotoboekje in hun bus. Of die van tante, oma... eender wie of wat ze als bestemmeling invullen.

  Aan het hele procédé komt geen professionele fotograaf/afdrukker meer te pas. Eens de clearing van de betaling rond is, worden de foto's op een Xerox iGen3 machine (we hebben er zo 2 staan) afgedrukt, gesneden, ingebonden en verstuurd.

  Het lijkt me aannemelijk dat deze service heel snel een (aanzienlijk?) aandeel van de (digitale) klanten van de fotolabo's kan afsnoepen, gezien het gebruiksgemak.
  Je hebt enkel een internetverbinding en computer nodig en de fotobewerkings-software (waarmee je ook het boekje samenstelt) wordt gratis aangeboden door de service.

  G
   
 2. reinierv

  reinierv Member

  Messages:
  86
  Joined:
  Oct 21, 2004
  Shooter:
  Large Format
  wat is hier nieuw aan? Uploaden van foto's om te laten printen via het web kan al jaren. De consumenten zullen dit veelal doen, als ze al willen afdrukken, want er is al uitgerekend dat het grootste deel van de gemaakte foto's is veroordeeld tot opslag op een harde schijf ergens. En die paar die ze afdrukken doen ze thuis op de inkjet. Er zal dus een enorme terugslag komen op ALLE afdruk diensten, ook die op internet. De meeste foto's worden toch gemaakt om thuis nog een keer te kijken en dan weer te dumpen. Vraag maar eens wat de meeste mensen met hun foto's doen, die worden 2-3x bekeken om daarna stof te verzamelen.

  In feite leunde de fotografie van gevorderde amateurs en ook wel pro's op het feit dat er voor consumenten grote aantallen film/papier/apparatuur/etc etc werden ontwikkeld en geproduceerd. Nu de consumenten en masse achte digi aanhollen worden de marges die worden gecreeerd door 'ons' aanzienlijk kleiner en minder boeiend.

  Fotografie zoals wij de afgelopen decennia kenden zal naar de marge worden gedrukt, alleen voor specialisten en liefhebbers. De spullen die je nodig hebt moet je via internet bestellen en kwaliteit afdrukken op de hoek zal er niet meer bij zijn. Daarnaast zullen de prijzen stijgen door de kleinere aantallen. Daar hoef je geen ziener voor te zien om dat te zien aankomen.
  Dat allemaal ondanks APUG e.a.