Fixeren.

Discussion in 'Zwartwit: Film, Papier, Chemie' started by elbuveli2ETHPY, Mar 10, 2012.

 1. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  Enkele van mijn films hebben een soort sluier,de negatieven bedoel ik dan,geen volledige transparantie.
  Ligt dit aan het tekort fixeren?
  Ik heb mij laten vertellen,als je te lang ontwikkeld,uitgevreten negatieven krijgt.
  Hoelang fixeren jullie.
  Afhankelijk van het merk fixeer misschien.

  Groet,Ruud.
   
 2. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ik neem aan dat je "te lang fixeren" bedoelde, ipv "te lang ontwikkeld". Dat laatste leidt immers tot verhoogd contrast, en heeft niets met fixeren van doen.

  "Uitgevreten"... in principe is fixeer alleen in staat om een reactie aan te gaan met de niet ontwikkelde zilverhalogeniden in je film (AgCl, AgBr, AgI), en niet met het ontwikkelde zilver, en deze op te lossen zodat je ze uit de gelatinelaag van de film kunt spoelen. Ik heb echter meerdere malen op APUG gelezen dat heel lang fixeren de zilverkorrels ook een heel klein beetje kan aantasten. Dit effect is volgens mij echter minimaal, en in de praktijk volgens mij niet iets om je druk over te maken.

  Die sluier: ik dacht in het begin ook altijd dat film geheel blank / transparant uit de fixeer moest komen, maar dat is niet waar. Tijdens de opslag van nog niet ontwikkelde film (of die nu belicht is of niet), vindt altijd een kleine, maar langzame, mate van "printing out" plaats, waarbij een heel klein deel van de zilverhalogeniden zonder aanwezigheid van ontwikkelaar, toch naar minuscule zilverkorrels wordt omgezet. Dit proces is niet tegen te houden, hooguit te vertragen door je film in de koelkast of vriezer te bewaren.

  Volgens mij zie je die "printing out" als je sluier terug. Hoe verser de film, hoe minder last je er van hebt. Toen ik begon met zelf ontwikkelen, dacht ik ook dat ik slecht fixeerde, maar gebruik van kakelverse fixeer en langer fixeren hielp niet. Ergo, het moest iets anders zijn.
   
  Last edited by a moderator: Mar 10, 2012
 3. Huub

  Huub Member

  Messages:
  182
  Joined:
  Dec 4, 2007
  Shooter:
  4x5 Format
  De juiste fixeertijd is afhankelijk van type fixeer, de verdunning en de film die je gebruikt. Tri-X vraagt bijvoorbeeld meer tijd dan HP5+. Het is echter eenvoudig zelf te bepalen. Knip een stukje van de aanloopstrook van je film. Het is geen probleem als het stukje reeds belicht is. Dompel dit in de gebruiksoplossing fixeer. Je meet vervolgens de tijd dat het duurt tot het stukje film transparant is. Deze tijd verdubbel je en dat is de goede fixeer tijd. En je mag afronden: maak van 4 minuten en 23 seconden gewoon 5 minuten. Enig over fixeren is geen enkel probleem, maar overdrijf niet. Goed is goed genoeg.
  Verder heeft fixeer een bepaalde capaciteit, dat wil zeggen de maximale hoeveelheid film die je in een liter concentraat gefixeerd krijgt. Dat staat doorgaans op de verpakking of op de website van de fabrikant. Je kunt dan uitrekenen hoeveel films je maximaal in de gebruiksoplossing kunt fixeren, maar blijf daar ruim onder om zeker te zijn dat je films goed gefixeerd zijn.
  Tenslotte: (bijna) alle films hebben een sluier, sommige meer dan andere. Bij het afdrukken is dat geen probleem, omdat het gaat om het verschil tussen de lichtste en donkere partijen dat het contrast in je afdruk bepaalt. Waar je voor moet uitkijken is een paarsige sluier op films als Delta 100, 400, 3200, de TMax films en Tri-X. Doorgaans is dat een teken dat er onvoldoende gefixeerd is. Opnieuw fixeren is dan de oplossing. Op het Engelse talige deel van Apug is er een schat aan info over te vinden.
   
 4. TomStr

  TomStr Member

  Messages:
  236
  Joined:
  May 2, 2006
  Location:
  Zichem Belgi
  Shooter:
  35mm
  Hebben sommige films ook geen anti-halo laag die je soms verwijderd door eerst je film een aantal minuten te spoelen (gewoon met water?) had rollei niet zo'n paar films?

  Tom

  Voor films neem ik altijd verse, meer geconcentreerde fix en die gebruik ik dan daarna voor het papier. (iets meer verdund dan.)
  Ik fixeer films standaard 10 minuten.

  Net opmerking gekregen van Jed, blijkbaar zou je best fixeer voor films en voor papier gescheiden houden. Ga ik vanaf nu dus ook doen.
  Bedankt Jed.
   
  Last edited by a moderator: Mar 13, 2012
 5. WITZ

  WITZ Member

  Messages:
  109
  Joined:
  May 16, 2006
  Location:
  Ermelo, Neth
  Shooter:
  Medium Format
  Inderdaad kun je bij sommige films nog andere dingen terugvinden. Ik heb het sterk gemerkt bij ADOX films. je moet voldoende voorspoelen om dat weg te krijgen. Bij ADOX vind je een paarse gloed terug.

  Ook dat zie je bij het ene merk meer terug dan bij het andere merk film. ADOX is veel helderder dan bijv Kodak.

  Overigens kan het ook liggen aan de helderheid van de drager.
  Wat dat betreft ben ik helemaal verslingerd aan ADOX; de drager is zo helder, dat ik veel meer contrast aan kan dan met Ilford of Kodak.
  Johan