Fortepan 400

Discussion in 'Zwartwit: Film, Papier, Chemie' started by Merlin, Mar 6, 2008.

 1. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Op mijn dozen Fortepan vlakfilm staat op het etiket (onder Professional extra) de vermelding Tropical. Heeft iemand een idee wat dit inhoudt?
   
 2. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik denk dat je er heet bij moet worden. Maar ze zetten op veel spul tropical, ook op de papieren. Dus, wordt er niet al te heet van. Het is net zo iets als 'professional'. Dat wordt ook overal op gezet.

  Jed
   
 3. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik heb nog een stapel foto bladen van 1930 - 1936 Daarin staat het een en ander vermeld over de moeilijkheden van 't fotograferen in nederlands indie. Onder andere dat gelatine nogal snel kan worden aangetast. Het toevoegen van biocide aan de emulsie was daarom noodzakelijk. Misschien slaat daar de aanduiding Tropical op.
   
 4. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Door de warme-omstandigheden loop je het gevaar van een hogere sluiering en het opzwellen of eventueel nog erger het smelten van de gelatine.
  In de tropen kun je soms niet anders dan dat je op hogere temperaturen (>24°C) moet ontwikkelen.
  Hoe sneller de filmspeed hoe hoger het risico van fog en opzwellen. In de tropen gebruiken ze dan ook ontwikkelaars die deze zwelling onderdrukken. Daarnaast worden er ook antifoggants toegevoegd.
  Dus je kunt de film nog even laten liggen en wachten tot de klimaatverandering in het noordelijke halfrond zijn gerealiseerd. Pas dan komen ze optimaal tot hun recht... :D
   
 5. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Aan de tropen en aan ontwikkelen boven de 24 graden had ik nog niet gedacht. Ik neem aan dat dit niet veel meer gebeurt, maar ik ken de markt niet van vlakfilm in die warme streken. Daar waar vlakfilm verkocht wordt, zullen ze toch tegenwoordig de temperatuur kunnen beheersen? Ik kan me niet indenken dat er allerlei fungiciden worden toegevoegd aan een emulsie. De winnaar met het juiste antwoord is dus hoogstwaarschijnlijk Jed.
  Dat moet dan gerealiseerd zijn voor half 2009, want dat is de vervaldatum. Hmmm, ik denk toch dat mijn Tropical film zich het beste thuis voelt in de vriezer.
   
 6. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Een paar jaar geleden heb ik FP4+ vlakfilm meegenomen naar Hawaii. Volgens de specificaties van Ilford mocht de temperatuur niet hoger zijn dan 20 C. Ik heb toen contact opgenomen met Ilford, hoe ernstig dit genomen moest worden in de tropen. Hun antwoord was dat het onbelangrijk was. Eigenlijk, zo zeiden zij, is de relatieve vochtigheid veel belangrijker. En in Hawaii is het vochtig! Eenmaal bleven de lamellen van mijn centraal sluiter van het vocht plakken. Dus de sluiter uit elkaar.

  Jed