Foto's nemen is niet vet.

Discussion in 'Ethiek en filosofie' started by Merlin, Jun 16, 2005.

 1. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  De economie draait om sex. De economie draait om "de mijne is groter dan de jouwe". Als je iets koopt wat sexy is, heeft het een uitstraling, en wil iedereen er zo eentje. De economie draait om de auto van de buren. Als er een nieuwere mooiere grotere staat, moet jij er ook eentje.

  De klassieke markt voor de klassieke fotografie was verzadigd. Het gebruik draaide om de functionaliteit. Je nam foto's en daarmee basta. Als je een nieuwere kocht, met nog groter objectief of nog sneller, dan haalde men daar de schouders voor op. So what?

  Toen kwam de digitale markt opzetten. Een apparaat dat minder kon, minder goed was en wat nog steeds veel duurder is. Het is een nieuwe sexy trend, en iedereen moest mee. Maar nu komt het: men doet het niet om foto's te nemen. Ik durf te beweren dat een digitaal toestel er alleen voor de omgeving is. Het is een status symbool, net als een nieuwe ringtone op het vetst geblingde mobieltje.

  Je kunt aan je omgeving laten zien dat jouw digitale toestel nieuwer is. De jouwe is groter, qua megapixels (dat was bij het vergelijken van kleinbeeld camera's geen issue). En dat je er foto's mee kan nemen staat op tweede plan.

  Ik heb zo een collega, die schijnbaar elke nieuwe digitale camera koopt. En hij heeft altijd wat te laten zien aan zijn vrouwelijke collega. Die kijkt hem bewonderend aan, als hij het heeft over zijn opslagcapaciteit (als zijnde zijn eigen grijze cellen) of zijn gestroomlijnde body (als zijnde zijn eigen lijf). Ik heb hem nog nooit zien fotograferen.

  Als ik aan het fotograferen ben, proest die vrouwelijke collega om het rare veel te grote en veel te zware fototoestel. Kent je ook iemand met zo'n veel te foute grote GSM met antenne, zo voel ik me dan. Ze kijkt meewarig als ik echt een foto neem, wat ouderwets! Wat moet je nou met een foto?

  Ik wil niet meedoen aan de vergelijking van klassieke en digitale toestellen, ik doe niet mee aan de digitale wedloop. Ik zeg niet dat het ene beter is dan het andere. Mijn observatie is echter dat het eerste soort draait om de functie, het andere om de status. Wat vind jij?
   
 2. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Zo zijn we slachtoffer van de marketing machine. Mode, trends, rages: alles draait erom. Wie niet mooi is, is dom. Wie niet mooi is maar niet dom wil lijken moet dan maar (vervangende) mooie dingen kopen. Duurzaamheid is geen argument meer.

  Waarom koop je een Senseo Koffiezetter ?

  Ik maak het ritueel elk jaar op verlof mee: van de 12 deelnemers trekken er 11 hun digitaaltje en begrijpen er niets van als ik mijn Fuji690 annex handmeter bovenhaal. "Zwart-Wit???" Dan komen ze met hun klassieke argumenten: beter, sneller, goedkoper. Word onmiddelijk gecategoriseerd tot "ouwe sof".
  Ik heb ervoor over. Een artiest moet kunnen afzien :D

  M.
   
 3. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Dat durf ik van mezelf niet eens zeggen. Proberen ja... :smile:

  G
   
 4. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Wat een pracht verhaal, ik heb het lezen ervan genoten! Lijkt me dat dit voor veel mensen herkenbaar is. Hier op het werk hetzelfde verhaal; wat ze eenmaal in de kop hebben...

  Persoonlijk vind ik altijd "ieder z'n eigen ding". Digitiaal is in goede handen prachtig, net zoals met analoog. Maar er waren in den beginne van de analoge fotografie vast soortgelijke situaties lijkt me. Dat mensen steeds betere toestellen kochten... maar toen was de marketing push vanuit bedrijven gewoon niet zo aanwezig. Hoe dan ook; digitaal zal op een gegeven moment ook op z'n 'piek' zitten, dan kunnen de mensen weer 'gewoon' gaan fotograferen :smile:. Hoe lang was het geleden dat iedereen een steeds snellere computer moest... in mijn vriendenkring is die hype nu ook wel voorbij!

  Wellicht wel grappig om te vertellen. Een half jaar geleden had ik een test fotoshoot om wat studiolampen te proberen. Ik had zowel digitaal als analoog (35mm FP4) wat opnamen van een kennis gemaakt. Achteraf bleek het modellenbureau waar ze bij aangeloten was de z/w opnamen in haar portfolio te hebben geplaatst. Primair gaat 't gewoon niet om het materiaal... zolang het eindresultaat maar goed is!

  ... en wat voor mij minstens zo belangrijk is (omdat het 'slechts' m'n hobby is), waar ik plezier in heb!
  Jeroen
   
 5. biloko

  biloko Member

  Messages:
  73
  Joined:
  Mar 16, 2005
  Location:
  Chastre / Be
  Shooter:
  Multi Format
  Is fotografie meestal over fototoestellen... of liever over fotos...
  Foto is juist hetzelfde als sex... je zou liever niet eerst je toestel tonen... Toon eerst je fotos... als die goed zijn wordt het keuze gemakkelijk...
   
 6. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Ik vind het wel prima die ontwikkeling. Als ik nu op straat iemand vraag of ik een foto mag nemen. Dan heeft bijna niemand er problemen mee dat ik ze m'n mamiya7 onder de neus duw. Ze kijken me wat vertederd aan en werken goed mee. Met digi zou dat een probleem zijn, want dan de hele werled mee genieten (denken ze)
   
 7. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Leuke tekst Jaap.

  Ja, zelfs mijn vader lacht ook met me als ik zoals volgt begin: 'binnen x aantal jaar werk ik met zo'n houten camera, waar je met een doek onder staat'... Veel mensen begrijpen het gewoon niet...
  Bij sommigen draait het idd meer om uiterlijk vertoon en het hebben van hebbedingetjes... Maar ik moet toch ook altijd lachen als ik die mensen zie prutsen met hun gsm's camera's of digicompactjes hoor. Gelukkig zijn er ook mensen die zich bewust een D70 kopen en daar echt van genieten. (ik heb deze morgen met veel plezier iemand een hele uitleg gegeven over photoshop, raw, irfanview en zijn toestel zelf...)
  Een aantal zaken worden er wel gemakkelijker op, maar vele ook moeilijker (gegevensbeheer om maar iets te noemen...)

  Senseo apparaten: tja die moeten idd nogal geld rapen. Ik ben geen koffiedrinker maar dat is echt ongeloofelijk: wij hebben hier thuis eentje cadeau gedaan en mijn ouders zijn er zot van, net als vele andere mensen... Het is een echte rage.

  Computers: tja tis hopeloos maar als je wat wilt meezijn. Natuurlijk kan je altijd linux gebruiken als de computer wat ouder wordt (tip :smile: ) Dat is het grote nadeel aan zowat alle digitale toestellen: ze ontwaarden enorm snel. Ik heb wel het gevoel dat analoge NIEUWE toestellen nog veel te duur verkocht worden!
   
 8. jokari

  jokari Member

  Messages:
  10
  Joined:
  Oct 22, 2004
  Location:
  Lubbeek, Bel
  Shooter:
  35mm RF
  Waar eindigt het hé. Binnenkort worden we nog raar bekeken omdat we een 'fototoestel god nog an toe' gebruiken en geen fotos schieten met een gsm. Laat ze maar lekker dwaas doen. Ik voel mij de koning(in) te rijk als ik met mijn lomp statief rondzeul en mijn oud bakje. 't Spul is even oud als mij (ofzoiets). Maar het valt mij wel op dat als ik op het Ijs- en Sneeuwsculptuurfestival minutenlang bezig ben om dat spul goed op- en in te stellen, de mensen braafjes wachten tot ik gedaan heb of zeg van 'loop maar door hoor, 't duurt nog wel effe'. Wat ze niet doen voor de mensen die een digitje een halve meter voor zich uit houden :D
   
 9. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Dat was ik nog vergeten. Mooie vergelijking. Maar ik ga me nu echt een paria voelen, want ik zweer al jaren bij koffiebonen die ik zelf maal, een eigen aroma. Misschien zet ik me gewoon af tegen vervlakking, meelopen en hersenloos gedrag van de doorsnee mens? Oei, hier wordt mij een spiegel voorgehouden. Bedankt voor het meedenken.
   
 10. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Je moet toch eens de nieuwste ringtone horen van mijn fototoestel... HA!:tongue:
   
 11. jokari

  jokari Member

  Messages:
  10
  Joined:
  Oct 22, 2004
  Location:
  Lubbeek, Bel
  Shooter:
  35mm RF
  ik heb een ordinaire Engelse beltoon op mijn gsm. weet ik tenminste zeker dat het de mijne is en ik niet voor niks in mijn tas zit te grabbelen als dat ding af gaat. :D
   
 12. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Ohja, iedereen maakt zich wel eens schuldig aan iets. Gelukkig valt dat bij ons hier ook heel goed mee :smile:
   
 13. dirk

  dirk Member

  Messages:
  22
  Joined:
  Apr 15, 2005
  Location:
  Den Bosch, T
  Shooter:
  35mm
  He he wat een leuke topix

  Kijk zelf word ik helemaal suf van die stomme trends, over dat "materialisme".

  Toen ik onlangs een Pentax ME super kocht, zei een vriend van me.. " Wat moet je met dat dat ouwe kreng". Koop toch een digi spiegelreflex.

  Nou mooi niet, ik zie foto's liever vanaf echt papier dan op de monitor. En dan zeggen ze "dan kun je toch afdrukken met je printer" ? Naja ik ben geen "proud sponsor of HP" :tongue:

  Net als me vriending zei dat ik een Senseo moest hebben, nou ik drink liever geen kantine koffie thuis :wink: Ik word er niet wakker van smorgens

  En wat betreft die computers... och... ik draai al 4 jaar GNU/Linux, op een Pentium 3 van 5 jaar oud. En ik ben er nog steeds bij, en deze zal met gemak Winthingie 200x verslaan. En niemand begrijpt mijn redenen

  Na ja jullie begrijpen het wel... en ik hou maar op met het gezemel...

  Have fun...

  Dirk
   
 14. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Net zoals veel fotografen die pas beroemd worden als ze dood zijn.

  Laten we dan maar hopen dat we voorlopig niet echt beroemd worden.......

  Materialisme viert hoogtij op alle fronten. De praktijk ook bij onze fotoclub is dat diegene met het oudste materiaal vaak de beste foto's maakt (Pentax ME super overigens, met ducktape bijeen gehouden :D )

  Prettig week end en ik vrees dat de airco boven in de doka aan zal moeten.

  Robert
   
 15. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Hint: Diafine: 70 - 85 graden F (tot 30 graden C)
   
 16. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Verdorie nu voel ik me schuldig omdat ik wel graag met nieuw materiaal werk :smile:
  Leuk, maar voor fotodingen heb ik nog steeds behoefte aan windows lijkt het :S maar momenteel typ ik in gentoo linux (ik ken linux ook al jaren maar gebruik het pas de laatste 2 jaar intensief)
   
 17. dirk

  dirk Member

  Messages:
  22
  Joined:
  Apr 15, 2005
  Location:
  Den Bosch, T
  Shooter:
  35mm
  Ow dus je gebruikt toch nog digitaal :wink:
   
 18. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Niet echt, dat is eerder voor de gescande negatiefjes :smile:
  Ik ben wel graag mee met de ontwikkelingen op dit gebied (toch het digitale doka gedeelte maar niet 'digital capture' :wink:
   
 19. reinierv

  reinierv Member

  Messages:
  86
  Joined:
  Oct 21, 2004
  Shooter:
  Large Format
  wat een onzin zeg. Laat de mensen die baat hebben bij hun digi'tjes (als is het maar om de dames mee te imponeren) hun gang gaan. Goh, wat zijn "wij" toch zoveel beter...

  Een klein geheimpje...Ik heb ook een digi..en wel een D100 (betaalbaar overgenomenn van een vriend)...ideaal om je lichtopstelling mee te testen. Als ik het ding niet had gehad was een recente shoot veel minder goed uitgepakt want nu kon ik meteen zien dat een flitser een te zware schaduw opleverde....
  En bij nachtopnames gaat ook de D100 mee, perfect om meteen te zien of die kleuren inlichting het gewenste effect heeft gehad.
  Ideaal, kun je lullen wat je wilt over analoog dit en dat, maar voor dit soort shoots gaat echt de digi mee.
  Maar ga ik de straat op, dan blijft die D100 echt thuis, veel te lomp klere ding. Dan gaat de Leica M of de Yashica Mat mee, bij je ook nog eens lekker tolerant in je dynamisch bereik en is een snelle 'klik' vrijwel altijd verwerkbaar in de doka (net klaar). En als ik wil spelen of iets echts moois maken, dan pak ik de TC of Graflex

  Gewoon de juiste tool voor het juiste moment en laat die consumenten ook lekker hun gang gaan...Oogkleppen opzetten voor de wereld die veranderd is zinloos.
   
 20. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Of het nou op een monitor staat of op papier, uitgespuugd door een printer op vakkundig gedrukt in de doka. Of het nu is opgenomen met een digitale camera of voor mijn part een 20'x25' TC, ik wil gewoon een beeld zien waarvan ik van mijn stoel flikker, de rest maakt me eigenlijk niet uit. Verder ben ik het met Reinier eens, je moet geen enkel medium onderschatten. Film is prachtig en heeft zijn eigen specifieke voordelen. Vergelijken met digitaal gaat bijna altijd mank en daarom doe ik dat ook neit meer. Ik gebruik bewoon dat medium dat ik het meest geschikt acht voor het beeld dat ik in mijn hoofd heb en daarbij ga ik niets uit de weg omdat het nieuw is.
   
 21. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Daar heb je natuurlijk groot gelijk in. Digitaal IS gewoon de toekomst, daar kunnen we niet vanuit.
  Maar materialisten blijf ik grappig vinden :wink:
  (ps.: ook al ben ik zelf soms ... :smile: )
  Maar mensen die beweren: Waar hou jij je nu nog met bezig? - daar heb ik toch ook zo mijn gedacht over. De laatste tijd denk ik dan ook: wat doet het ertoe, voor mij is het het eindresultaat dat telt. En het plezier dat ik eraan heb...
   
 22. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Dat is volgens mij de essentie van fotografie als hobby. Ik betrap mezelf overigens ook wel op materialisme hoor, maar ik vind dat ik best mag genieten van een mooi stuk gereedschap.
   
 23. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Mijn stelling was: digi's in mijn omgeving zijn puur materialisten, analogen hobbyisten. De wereld is natuurlijk minder zwart-wit dan dat ik hem graag zie. Hier op apug kom je mensen tegen die nadenken en meer van de functionaliteit uit gaan, ook wanneer dit een digitaal toestel is.
  Buiten de nadenkende medemens is er een grote groep meelopers met hebbedingetjes. Mijn voorspelling is dat zodra de markt verzadigd is met simpele digitale speeltjes je er niet veel meer van de hype zal horen, omdat er dan een ander ding 'hot' is. Want hoeveel ringtones moet je downloaden om tevreden te zijn, hoeveel MB's moet je mp3-speler hebben om cool te zijn, en dus ook hoeveel megapixels is nog vet om over op te scheppen...? Overal is een eind aan. Ook aan mijn bericht.
   
 24. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Mijn ervaringen de laatste tijd getuigen eerder van het tegendeel. Natuurlijk zijn er veel mensen die denken dat digitaal beter is, want nieuwer. Maar als ik met mijn 4x5 houten loopbodem sta te fotograferen krijg ik altijd veel bekijks (waar ik overigens niet altijd blij mee ben). Die mensen zijn altijd erg onder de indruk. En ze willen allemaal onder het doek kijken. Op hun vraag of er nog wel films gemaakt worden voor zo'n oude camera (die van mij is bijna nieuw...), antwoord ik steevast: "Jawel hoor, want ze hebben nog steeds niks beters uitgevonden."
   
  Last edited by a moderator: Sep 14, 2005