Geelfilter D-Republiek?

Discussion in 'Opname' started by Schokker, Mar 9, 2006.

 1. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Over 1,5 week ga ik voor 3 weken naar de Dominikaanse Republiek. Het is daar natuurlijk prachtig kleurrijk om te fotograferen maar toch wil ik zw foto's gaan maken. Ik heb geen ervaring met filters maar is het niet zo dat een geelfilter wat meer contrast geeft op de foto's?

  En dit klink misschien stom, maar kan ik dat geelfilter niet gewoon toepassen in de doka?

  Bedank alvast!

  Groet,

  Jeroen
   
 2. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Je optimaliseert het negatief best al bij de opname.

  Voor zwart-wit fotografie gaat een geelfilter niet zomaar meer contrast geven, maar de het blauwe licht donkerder maken.
  Dit gaat niet alleen over een blauwe lucht, maar ook over schaduwen (buiten).

  Het effect is niet zo dramatisch. De vergrotende trap is oranje, de overtreffende trap is een roodfilter.

  Doe eerst wat tests vooraleer je jezelf in de DOKA vervloekt ;-)

  G

  G
   
 3. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Een geelfilter in de doka zal met

  1. VC papier zal lager in contrast gaan;
  2. Gradeerd orthochromatisch papier geen effect;
  3. Wel effect met kleuren negatief en panchromatisch papier;

  Ik zou (persoonlijke voorkeur) geen geelfilter maar een 'warming filter' meenemen, is ook handig bij kleuren opnames.

  M.
   
 4. MTK

  MTK Member

  Messages:
  41
  Joined:
  Jan 2, 2005
  Location:
  Amersfoort,
  Shooter:
  Multi Format
  De meeste zwartwitfilms hebben niet dezelfde kleurgevoeligheid als het menselijk oog. Door het gebruik van een geelfilter corrigeer je voor deze afwijking en 'ziet' de film zoals wij. Ikzelf gebruik daarom altijd een geelfilter. Met sterkere filters (oranje, rood) zullen de blauwe kleuren inderdaad donkerder worden weergegeven dan wij ze zien.  Marcel
   
 5. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Vorige week een fotopresentatie gezien waarbij de maker standaard het oranjefilter op de lens heeft zitten voor zijn zwart wit werk. Fantastische beelden. Veel dramatiek en vooral mooi afgedrukt op Bariet. Ben het afgelopen weekend daarmee ook aan het experimenteren gegaan en dat is leuk werk. Zondag was bij uitstek de dag hiervoor . Blauwe lucht met heftige bewolking en een ouderwetse watermolen als tafereeltje. Wat wil je nog meer...
  Ergo, je moet wel een en ander even een keer getest hebben voordat je een risico neemt op je reis en terug komt met niet te gebruiken materiaal.
   
 6. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Bedankt voor de leerzame antwoorden! En idd testen is wel handig, maarja ik heb nog maar 1,5 week. Maar wat zou bij jullie de voorkeur hebben. In het hopelijk ;-)zonnige dominikaanse rep. met of zonder geelfilter fotograferen?
   
 7. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Met geelfilter fotograferen. Daardoor komen de luchtpartijen natuurlijker over. In de rest van de foto zul je niet heel veel verschil zien.

  Ik gebruik bij portretten overigens vaak een oranje filter om de huid te egaliseren.
   
 8. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  Het is niet zo dat je met een geel filter het algemene contrast van je foto's verhoogt, net zo min je dat doet met een oranje of een rood filter. Wat je doet is dat je de balans tussen de verschillende kleuren anders legt. De eigen kleur van het filter wordt lichter weergegeven, de complementaire kleur wordt donkerder weergegeven. Bij een geel filter betekent dit dat geel (en in minder mate het aanpalende oranje en groen) lichter wordt weergegeven en blauw donkerder. Het effect is vooral zichtbaar bij het fotograferen van luchten, waar je het blauw donkerder maakt tegenover de witte wolken. Omdat veel zwart-wit films wat minder gevoelig zijn voor blauw dan ons eigen netvlies, krijg je met een geelfilter een kleurbalans die wat natuurlijker overkomt.

  In de doka heeft dit allemaal weinig zin, omdat de gevoeligheid van fotopapier voor de verschillende kleuren totaal afwijkt van die van ons oog. Kort door de bocht gefornuleerd is papier bijvoorbeeld ongevoelig voor rood, wat maakt dat we in de doka met rood licht gewoon een doos fotopapier kunnen openen zonder dat hij belicht wordt. Geel en magenta worden in de doka gebruikt om het contrast van variabel contrastpapier te beinvloeden. Gebruik van kleurfilters in de doka is daarom niet te vergelijken met het gebruik in het veld.

  Verder zou ik in de Dominicaanse Republiek eerder bang zijn voor te veel aan contrast dan te weinig aan contrast. Ik stel mee een tropisch land voor waar de zon rond de middag genadeloos is. Gevoeligheid halveren en 30% korter ontwikkelen lijkt me een betere strategie om goede negatieven te krijgen.

  Huub
   
 9. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Echt bedankt voor de nuttige antwoorden. Ik heb inmiddels een geelfilter gekocht. Ik denk dat ik gewoon sommige shots waarvan ik denk dat een geelfilter een effect zal hebben dubbel maak. Een met en een zonder geelfilter. Helaas heb ik te weinig tijd om te experimenteren.

  En huub, goede tip van het met 30%reduceren van mn film, alleen ontwikkel ik ze nog niet zelf. Maar ga dat wel zeer binnenkort proberen.

  Groet!

  Jeroen
   
 10. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  Geelfilter D-republiek.

  hallo,is het zo dat je gewoon de belichtingstijd verlenging,aangegeven op de rand van het filter aan kunt houden,is maar een vraagje?
  Ruud.
   
 11. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  Of is dat wel heeeeeeel kort door de bocht,ik heb eigenlijk niet zo veel filters gebruikt,en als ik dan toch aan het filteren sla,is er nog een voorkeur betreffende het merk,ik heb vroeger voornamelijk B&W filters gebruikt,loeiduur,vooral bij de grotere formaten,Coquin is dan wel stukken goedkoper,maar dat is kunststof,en dat krast weer zo lekker.
  En dan heb je natuurlijk ook weer,welke kleursterkte is aan te bevelen,want daar zijn ook diversen in.
  Ruud.
   
 12. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  Of is dit wel heel kort door de bocht,ik ben niet zo,n filterman geweest,men maakte je vroeger wijs,een UV filter op het objectief,baat het niet,schaden zeker niet,al was het alleen maar om het frontglas te beschermen.
  Van een ander hoorde je,een sky-light filter,ietsjes pink,rossig dus,uiteindelijk heb ik maar niets gedaan
  Later toch een gemiddeld geelfilter gekocht.
  Oja,en een polafilter,had ik ook nog,maar weinig of nooit gebruikt.
  En ik las nog iets over infra-rood opname,de ir-film zal wel zeldzaam worden,maar heeft een ir-filter een zelfde effect?
  Ik denk maar dat ik een gemiddeld geel en oranje filter gaat aanschaffen,
   
 13. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Wat is je vraag eigenlijk ?
  Of wil je meer een algemene inleiding filtergebruik ?
  De verlengings factor is juist. Daarmee vermenigvuldig je de belichtingstijd. Hij geld voor een soort gemiddelde panchromatische film bij gemiddeld daglicht. En dan nemen we ook aan dat je lichtmeter de zelfde spectrale gevoeligheid heeft als je film. Met andere woorden 't is net als de opgegeven asa gevoeligheid van de film of ontwikkeltijd.
  Het princiepe is dat de complementaire kleur van 't filter wordt geabsorbeerd, dus donkerder wordt. HET klassieke voorbeeld van een geelfilter bij een blauwe lucht met witte wolken. Blauw wordt donkerder afgebeeld waardoor de witte wolken leuker te voorschijn komen. Maar dit voorbeeld heeft direct weer complicaties namelijk dat de blauwe lucht veel uv licht bevat en door waterdruppels veroorzaakte polarisatie. En dat is de eigenlijke reden dat die door een gemiddelde panfilm juist TE licht wordt afgebeeld. Dus het zelfde effect kun je bereiken met een pola filter en in beduidend mindere mate met een sky-light filter. Maar dat laatste zal meestal bij gebruik van moderne objectieven al overbodig gemaakt zijn door de coating.
   
 14. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik heb in het caribische gebied gefotografeerd. Over een week staat de zon in het zenith. Het licht en de schaduwen zullen pittig zijn. Zeker met blauwe hemel (zonder wolken) zou ik zeker geen geelfilter, of een zeer licht filter voor kleurcorrectie nemen. Als er wolken zijn, kun je het filter overwegen maar het wordt snel dramatisch, door dicht geslagen schaduwen en onwaarschijnlijke wolkenpartijen. Het hangt er maar van af wat je wil. Zelf heb ik in het caribische gebied geen filter gebruikt; en ik was er in januari.
  Hierbij ben ik er van uit gegaan dat je het over landschapfotos hebt, als je mensen etc fotografeert, zou ik geen geelfilter overwegen.
  Jed