Gezocht: dokahobbyisten omgeving Haarlemmermeer

Discussion in 'Donkere kamer' started by willem, Nov 16, 2007.

 1. willem

  willem Member

  Messages:
  68
  Joined:
  Aug 31, 2004
  Location:
  hoofddorp
  Shooter:
  Medium Format
  Nu het mogelijk is om voor redelijke bedragen professionele doka-apparatuur aan te schaffen, bestaat er bij veel fotohobbyisten een steeds grotere behoefte aan een permanente dokaruimte. De apparatuur is vaak uitgebreid en het wordt omslachtig de doka in een vrij weekend/ op een vrije dag op en af te bouwen. Enige tijd geleden is een oproep geplaatst aan dokaliefhebbers (zowel zw.w. als kleur) in (de omgeving van) de gemeente Haarlemmermeer. Er is nu een aantal geïnteresseerden voor het gezamenlijk huren van een permanente dokaruimte, dwz een ruimte waarin de afzonderlijke deelnemers hun apparatuur kunnen plaatsen en gebruiken, maar we zoeken nog een paar medestanders. Als je interesse hebt, stuur een mailtje.


  Vriendelijke groet,


  Jan w
   
 2. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Weet je zeker dat je vanaf de grond af aan een doka wilt opbouwen?

  Want daar zal het toch al gauw op neer komen als je zomaar een ruimte huurt. De kans dat daar geschikte watertoevoer, -afvoer, stroomvoorziening in zit is niet groot, laat staan het lichtdicht maken. Misschien wat wild, maar hieronder wat mogelijke alternatieven, alhoewel je hier misschien ook al aan hebt gedacht:

  - Fotoacademie Amsterdam had, toen ik daar in 2004 studeerde, twee huurdoka's (kleinbeeld tot grootformaat). Gezien het ook onder studenten steeds sterker terug lopende analoge verhaal, zal het daar wel niet meer druk zijn. Hoewel de huur in eerste instantie voor studenten was, kan ik mij voorstellen dat ze er best oren naar hebben om ook aan "externen" te verhuren op uurbasis, de fotoacademie is toch behoorlijk commercieel, en een lege doka is ook niks waard. Misschien eens zinvol om contact op te nemen?

  Ook de Koninklijke Academie Den Haag en de Gerrit Rietveld Academie schijnen nog doka's te hebben, hoewel aflopende zaak (volgens NRC van 16-11)...

  - Een ander wild idee: Sinds vorig jaar staat bij Kleurgamma Downtown in de Hazenstraat in Amsterdam een hele professionele doka voor labontwikkeling leeg in een grote ruimte. Op "Downtown" wordt sindsdien niets meer gedaan, behalve wat professioneel scannen op Flextight en de "Blowup" gallery. Misschien dat je eens de stoute schoenen zou kunnen aantrekken en contact opnemen met Kleurgamma, misschien is daar iets te regelen in de trant van huur?? Nu is het ook maar een kostenpost voor Kleurgamma... Zou genoeg ruimte moeten zijn in die doka's om je spullen neer te zetten, alhoewel ik ze nooit van binnen heb gezien en dus niet weet of de inrichting van zo'n lab ook geschikt is voor het plaatsen van vergroters en ontwikkelbakken.

  - De laatste "professionele" fotografen doen van hun doka's de deuren dicht, sommige breken ze echter niet meteen af. Aangezien de gemiddelde fotograaf denk ik wel een extra zakcentje kan gebruiken, kun je daar ook eens naar kijken. Twee tips: in een recent artikel in het NRC stond dat Ad van Denderen nog een ongebruikte, maar niet afgebroken doka heeft, en dat Leo Erken zeer recent "voor het laatst" in zijn doka in Amsterdam stond zoals hij het zelf verwoorde. Misschien eens goed om contact op te nemen en weer over huur te praten???

  Ja, erg wilde ideeen, maar misschien heb je er nog wat aan en kunnen jullie je wat geld en moeite uitsparen...
   
  Last edited by a moderator: Nov 23, 2007
 3. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  De echte fotografen behouden hun DoKa omdat zwart/wit er op silver vele malen beter uitkomt.
  Om je een gevoel voor het verschil te geven zou je kunnen denken aan een geverfde wijzerplaat of een geëmailleerde versie? De eerste is vrij "plat" de tweede geeft een extra dimensie aan de wijzerplaat er hangt een soort glow en overheen en geeft een dieptewerking en dat is wat wij DoKaTisti nou graag willen bereiken.
  Overigens er niets mis mee om nog een DoKa te bouwen velen zijn je de laatste jaren al voorgegaan. Kijk maar eens op de engelse APUG onder Darkroom Portraits...
   
 4. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Oh, ik wilde ook helemaal niet suggereren dat er ook maar iets mis is met het zelf in richten van een doka, heb ik immers zelf ook gedaan, slechts 3 jaar geleden...

  Maar daarom weet ik wel hoeveel werk dat kan zijn, en mijn doka is nog niet eens een volledig ingerichte met b.v. vaste "sinks" voor het plaatsen van de chemiebakken, die staan bij mij gewoon op een plank. Echter, alleen al verantwoord contactpunten aanleggen, lichtdicht maken, ventilatie aanleggen, werkruimte creeren, is al veel werk en kan in de papieren lopen, zeker als je op een beperkt budget moet werken.

  Daarom leek mij het aanreiken van wat mogelijke "alternatieven" wel handig. Tevens is het natuurlijk doodzonde dat b.v. zo'n professioneel lab als van kleurgamma in Downtown gewoon staat te verstoffen, en misschien wel binnenkort helemaal afgebroken wordt. Waarom zouden hobbyisten daar niet van kunnen profiteren? Ik moet zeggen dat ik zelf al eens over zo'n vergelijkbaar voorstel als van Willem had gedacht in verband hiermee...

  Overigens heb ik het bij de "echte" fotografen over fotografen die zelf aangeven een verstofte doka te hebben, zo staat volgens dat artikel in de NRC, Ad van Denderen's doka al sinds 2002 ongebruikt weg te kwijnen... veel fotografen breken de boel uit nostalgie of luiheid gewoon niet meteen af, alhoewel ze er nagenoeg niets meer mee doen. "Wie weet dat ik er binnenkort nog wel eens in ga staan" zoals Ad zegt. Yeh, sure, 1 keer in 5 jaar??? Dan is er misschien toch wel een pro fotograaf die zijn doka wil delen in ruil voor een zakcentje???
   
  Last edited by a moderator: Nov 25, 2007
 5. willem

  willem Member

  Messages:
  68
  Joined:
  Aug 31, 2004
  Location:
  hoofddorp
  Shooter:
  Medium Format
  Marco,

  Inderdaad is het in principe de bedoeling om de doka van de grond af op te bouwen. Maar ik denk dat dat wel lukt. Iedereen wil toch graag aan de slag en ik steek er graag geld, tijd en moeite in. Dank je wel voor de tips over evt leegstaande doka's. Zelf niet geinteresseerd om mee te doen, overigens ? Ik zal die oude NRC er trouwens even bij pakken. Lijkt me een aardig artikel.
   
 6. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ja, het is wel een aardig artikel om te lezen, maar eigenlijk natuurlijk diepe treurnis, omdat het hoofdzakelijk om de teloorgang van de doka gaat. Van een actieve community als APUG hebben ze op de redactie van het NRC denk ik nog nooit gehoord. :wink:

  Maar goed, hoewel ik in Heemstede woon, en je "Haarlemmermeer" voorstel nog zo gek niet klinkt, is het voor mij op dit moment niet meer interessant. Alhoewel mijn doka zeker niet perfect is, is hij toch zeer bruikbaar. Geen toestanden met op / afbreken en verplaatsen van 30 kilo zware vergroters of zo (ik heb een Durst Laborator 1200 en M670). Ook financieel moet ik op dit moment enigzins "zuinig aan" doen, dus extra kosten voor huur en opbouw, zie ik nu helaas niet zitten...:sad:

  Mijn enige wens is nog om eens in een doka rond te lopen waarin ik prints van groter dan 40*50 cm kan maken. Laatst nog een tentoonstelling van Koos Breukel gezien, waaauw!! :D Bariet van 1*1.25 meter of zo. Lijkt mij geweldig om eens te doen met mijn 4x5 negatieven.:tongue:
   
 7. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Dat is nu net het grote probleem van de schrijvende pers ze braken elkaar na en nemen niet (enkelingen daargelaten) de moeite wat research te doen of in ieder geval ook de andere kant van de medaille te belichten. Ze lopen eenvoudigweg achter de muziek van de marketing specialisten van de grote camarefabrikanten aan die hun "ding" willen verkopen en daarmee met allerlei argumenten komen waarom dat nu allemaal zo geweldig en veel beter is. (Excuus voor de lange zinnen).
   
 8. willem

  willem Member

  Messages:
  68
  Joined:
  Aug 31, 2004
  Location:
  hoofddorp
  Shooter:
  Medium Format
  update: pand beschikbaar

  Hierbij even een korte update:

  Ik ben vandaag in een pand geweest waar een geschikte ruimte vrij is. Het is een oud schoolgebouw. Het ligt onder Amstelveen, in Uithoorn. Vanaf mijn woonplaats Hoofddorp is het ongeveer 18 minuutjes rijden. Een stuk korter dan ik erover doe alles klaar te zetten. Geen parkeergeld nodig. De huur is 150 euro inclusief. Eventueel te delen door het aantal eventueel geinteresseerden. Het gebouw, een oude school, wordt verder gebruikt voor schildercursussen e.d. De ruimte is ongeveer 4,5 bij 3, in elk geval ruim voldoende voor een zeer uitgebreide doka. In de ruimte is warm en koud stromend water. Als je ook geinteresseerd bent, laat het me even weten.

  vr groet,

  Jan willem
   
  Last edited by a moderator: Dec 24, 2007
 9. Cor

  Cor Member

  Messages:
  282
  Joined:
  Aug 21, 2006
  Location:
  Leiden, The
  Shooter:
  Multi Format
  Inhakend op bovenstaande discussie, vooral het NRC artikel:
  recent het boekje met de onheilspellende titel "Dag Doka" besteld, ondanks de teneur erg aardig om te lezen, zelf trek ik (wij?) m'n (ons) eigen plan wel: in ieder geval: zie :

  https://www.photoq.nl/shop/product_info.php?products_id=130


  Groet,

  Cor
   
 10. willem

  willem Member

  Messages:
  68
  Joined:
  Aug 31, 2004
  Location:
  hoofddorp
  Shooter:
  Medium Format
  boekje

  Het boekje is inderdaad aardig om te lezen. Echter, omdat de meeste doka's in het boekje niet meer of nauwelijks meer in gebruik zijn, zijn de opgenomen foto's niet allemaal even inspirerend. Wellicht een idee om op dit forum fotootjes van de verschillende doka's te plaatsen ?
   
 11. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
 12. willem

  willem Member

  Messages:
  68
  Joined:
  Aug 31, 2004
  Location:
  hoofddorp
  Shooter:
  Medium Format
  haha, dit idee is niet nieuw, zie ik, thx dit is wat ik zoek
   
 13. Robbedoes

  Robbedoes Member

  Messages:
  443
  Joined:
  Dec 31, 2007
  Location:
  Doesburg
  Shooter:
  Multi Format
  Als je een doka opzet koop dan meteen het geweldige boek "way beyond monochrome". Ik heb het gekocht bij amazon.de en ik heb er, na het lezen van vier hoofdstukken, al heel veel van geleerd. Vooral het split grade verhaal sprak me erg aan. Gradaties instellen met filters maar dan niet alleen in de bekende stappen maar alles ertussenin! Verder een handig DHZ stapjesmasker, en veel dokatechniek uit de praktijk. Mooi boek, echt.

  Zelf ben ik ook zo gek een doka op te zetten. Een lastige, Minox doka, voor 8x11 en daarnaast uiteindelijk een voor grootformaat.
  Laat de pers maar schrijven. Pop heeft klassiek niet weggevaagd en de syntesizer heeft de piano ook niet vervangen. Line dancing bestaat nog etc etc. Het valt me wel op dat de analogen zo in de verdediging gaan. Kom op het is leuk, dat is toch belangrijk genoeg.

  Succes,

  Rob
   
 14. willem

  willem Member

  Messages:
  68
  Joined:
  Aug 31, 2004
  Location:
  hoofddorp
  Shooter:
  Medium Format
  dank, het boek kende ik nog niet. als de doka klaar is kan ik kleur en zw tm 4x5 afdrukken en zal ik nog eens de literatuur induiken...
   
 15. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  iIk ben alweer geruime tijd bezig met het inrichte van een doka,ik heb mezelf de voorwaarden opgelegd,dat het niet veel moest kosten,om de doodeenvoudige rede dat het geld ontbrak,dit is heel simpel,maar een waarheid als een koe,ik had 2 hobby,s,audio,en fotografie,welnu,fotograferen doe ik al,vanaf mijn geboorte,zeg maar,terwijl de audio er veeeel later in kwam,het overgrote deel van de audio heb ik dus ,via marktplaats verkocht,kon niet allemaal in de fotohobby gestoken worden,want de auto kwam ook niet door de keuring,en hij was toch al duur,dus die opgeruimd,en een micraatje gekocht,doet het heel perfekt,en ik kon toch nog wat geld overhouden om in de hobby te steken,ik heb een fotopauze gehad van een kleine 20 jaar,maar omdat het kriebelde,toch maar weer begonnen,met als gevolg dat ik alles opnieuw moest aanschaffen,ik heb wel een paar pluspunten,qua apparatuur weet ik veel meer,en we hebben nu dus marktplaats en ebay,en ik schijnt ,volgens mijn vrouw,een neus te hebben voor rommel langs de straat,en dat heeft ook zat opgeleverd,het is wel jammer dat veel mensen dat niet zien,dus zij ook niet,wel als ik het verwerkt hebt,dan wel,maar daarvoor,grrrrrrrrrrr,gek werd ik er van,zo ook mijn vergroters,op marktplaats stond een Agfa varioscop 60,gratis,maar wel zelf afhalen,achter Arnhem,dus gedaan,een perfekt ding,maar met multigrade moet je dus werken met losse filters,alla,de tijd verstrijkt verder,en zowaar,in Helmond ook een Agfa,zelfde type,maar met een originele Agfa kleurenkop,dikwandige bakken,belichtingsmeters,een Agfa automaat om printjes af te drukken,een Wurst processor,en nog meer aanverwante artikelen,voor maar 4 tientjes,alleen,ik moest het wel zelf ophalen,nou ja,kon ik meteen de micra uit proberen,ik heb van de week even rustig staan kijken,het hele spul heeft me maar zeer weinig gekost,alleen,het vergt wel veel tijd,want,je koopt het niet zomaar even,het komt op je pad,en dat is toch ook wel wat waard,want het is hobby,nietwaar,o en er was ook nog papier bij,van Ilford,30x40,bariet,het moeilijke was,toen ik de eerste vergroter haalde,had ik een Volvo,toen ik de 2de ophaalde,was het een micra,en daar zat dus mijn vrouw in,en mijn hond,dat was proppen,vrouw weer boos,want het was inschikken,maar ik had hem,en zo kan je dus ook aan je hobby komen,alleen duurt het wat langer.
  Ruud.
   
 16. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Prachtig verhaal Ruud. Ja, zo hebben we allemaal wel wat, maar het is inderdaad een gouden tijd voor dokawerkers in termen van 2de hands aanbod. Hoe lang dat nog duurt weet ik niet, want het risico is wel dat er nu steeds grotere hoeveelheden richting vuilnisbelt verdwijnen.

  Heb zelf nog wel een redelijke forse prijs betaald voor mijn 2e hands Durst Laborator 1200 drie jaar geleden, wel nadat ik naar de toenmalige "marktwaarde" had gekeken op internet en wist wat ze gemiddeld deden. Heb daar overigens geen spijt van gehad, want bijna alles was nog in goede staat en zeer compleet, en het is een topmodel vergroter, die tot 4x5 aankan, incl. mooie Ilford Multigrade kop erop.

  Veel plezier met de rest van de inriching van je doka, zal nog wel even tijd kosten, maar hou vol! Het is de moeite waard.

  Voor nog wat inspiratie, zie ook deze thread, die over in badkamers ingerichte doka's gaat:

  http://www.apug.org/forums/forum43/46964-bathroom-darkrooms.html