Grootformaat gebruikers in Nederland / Belgie

Discussion in 'Grootformaat en accessoires' started by argentic, May 28, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Sinds ik een twaalftal jaren geleden een tentoonstelling in Parijs gezien heb van foto's die met grootformaat gemaakt waren, ben ik verkocht. Het heeft nog een poosje geduurd voordat ik er zelf een aan kon schaffen. Maar tegenwoordig blijft mijn Nikon F4 meestal in de kast liggen, en gebruik ik vooral een Wista 4x5 inch loopbodem en een Rolleiflex SL66 6x6 camera. Zolang er nog vlakfilm verkrijgbaar is blijf ik in deze formaten fotograferen. En stukje bij beetje ben ik mijn diepvries aan het vullen.

  Door de digitale revolutie worden eindelijk de betere grootformaat camera's ook voor gewone stervelingen als ik betaalbaar. Ik verheug me alweer op de beurs in Bièvres over een week. Daar staat de ene na de andere fantastische camera voor enkele honderden euro's te koop. Apparatuur die enkele jaren geleden nog een kleine auto kostten.

  Zijn er nog meer grootformaat enthousiastelingen in het nedelandse taalgebied ? Of ben ik de laatste der mohikanen?
   
  Last edited by a moderator: Oct 22, 2006
 2. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Hoewel ik al een tijd over een Graflex Pacemaker Speedgraphic beschik, heb ik deze alleen nog gebruikt in combinatie met een 6x9 achterwand. Echter, ik hoop deze zomer los te gaan met 4x5"!
   
 3. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ik beschik sinds ruim een jaar over een Graflex Crown Graphic 4x5 plus 6x8-achterwand, maar ben nog op zoek naar een vergroter voor deze formaten (vandaar dat ik 'm nog niet heel veel gebruik). Het is wel erg prettig fotograferen met zo'n oude kast en de beeldkwaliteit die eruit komt (hp5+ 4x5 in pyro-pmk, oa.) is wel heel erg fraai, vooral door die grote detaillering natuurlijk. Ben zeker van plan er meer mee te gaan werken, hoewel de Crown voor concertfotografie weer niet zo handig is natuurlijk! Maar ja, daar heb ik m'n oude Nikon 501 voor (die ik op dit moment van al m'n camera's het meest gebruik overigens).

  Groet, Paul.
   
 4. vandepoll

  vandepoll Member

  Messages:
  1
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Shooter:
  4x5 Format
  Ook ik was verkocht toen ik een tentoonstelling van Depardon bezocht.
  Alles daar was op 8 x 10 opgenomen. Ben sind enkele maanden in het bezit van een Linhof Technika V met een 150 mm Xenar. Verder ben ik bezig spullen voor de doka te verzamelen, inmiddels al een Durst L 1200 op de kop getikt.
  Ook ik hoop deze zomer met de 4 x 5 op pad te gaan.
  Lex
   
 5. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Hi Ik woon in Belgie en gebruik een Linhof Technika (4x5") en een Fuji gsw690 (6x9cm). Ik gebruik de Fuji wel meer wegens gemakkelijker in gebruik.
   
 6. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Hi Gilbert en andere lezers,

  laatste der mohanikanen? zeker niet! :smile:

  Werk bij voorkeur op 4x5, ZW en zelf ontwikkelen en afdrukken. Heb twee kennissen die ook gepassioneerd (maar niet exclusief) op 4x5 werken. Verder spreek/mail ik regelmatig met een pro (specialisatie architectuur) en die mailde mij laatst zelfs een vrouw met een 8x10" in Maastricht gezien te hebben. Hij was niet in de gelegenheid haar aan te spreken.

  "Hardware" die ik gebruik is een Linhof Technikardan en enkele objectieven. In totaliteit ben ik nu bijna 4 jaar aktief met fotografie bezig, altijd interesse gehad maar nooit eerder de stap gezet, ben nu 41. Vier jaar geleden gelijk met een 6x6 begonnen omdat ik wist dat kleinbeeld technisch gezien niet aan mijn eisen voldeed. Omdat de vergroter (l1200) die ik kocht ook 4x5 aankon ben ik daarover gaan lezen en een jaar later kocht ik een Cambo SC-II met een 150mm lens. Daar heb heb ik een klein jaar mee gewerkt totdat ik het rondsjouwen moe was. Loopbodems waren mij wat te beperkt en na wat verschillende alternatieven bekeken te hebben viel de keus op een Technikardan.

  Op het forum van www.fotoapparatuur.nl zul je ook nog enkele mensen aantreffen die een 4x5 (of groter) gebruiken, als ik zo tel zeker 4 a 5 mensen.

  Groeten,

  Huib Smeets

  Ps.
  Er ligt een mail van mij in jouw postbus, over een ander onderwerp.
   
 7. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Dag Huib,
  Volgens mij voor het eerst dat ik lees/hoor dat iemand met fotografie begint en kleinbeeld meteen overslaat! Ik vraag me wel af welke eisen je dan stelt. Minder korrel, detaillering? Of maak je alleen maar hele grote afdrukken?

  Zelf vind ik het toch ook erg prettig om met een kb-reflex te werken. Gaat allemaal lekker snel en automatisch (niet dat dat mijn eerste eis is, ik werk ook op middenformaat en 4x5, dus ik weet wat het is om alles zelf te meten en in te stellen). Maar met zo'n mooi 1.8/50-lensje erop en een FP4'tje erin, en dat bv. in de xtol (1+1) en dat weer op bariet -- dan krijg je toch ook hele aardige plaatjes hoor, om het zacht te zeggen.

  Maar het is waar, op groter formaat wordt het allemaal net weer even mooier.

  Groet, Paul.
   
 8. Pieter

  Pieter Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Sep 25, 2004
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  4x5 Format
  Dag Huib,

  Mijn excuses voor mijn late reactie. Ik ben sinds de eerste keer dat ik de resultaten en mogelijkheden van groot-formaat camera's zag, compleet verslingerd geraakt aan het fotograferen met dit medium. Dit is inmiddels al 14 jaar geleden. Ik ben begonnen met een Cambo SCII en ben hiermee o.a. de schotse hooglanden gaan fotograferen. Sinds een jaar of 6 bezit ik een Gandolfi 4x5". De Cambo werd me uiteindelijk voor landschapswerk toch iets te lomp en zwaar. De Gandolfi is een loopbodemcamera met alle verstellingen van een technische camera hetgeen ideaal is voor mijn doeleinden. Naast de Gandolfi gebruik ik nog een 40 jaar oude Rollei tweeoog. Ik maak uitsluitend zwart-wit opnamen met beide camera's. Ik heb nog twee kleinbeeld camera's die al jaren ongebruikt in de kast liggen. Dat is het gevolg van het maken van vergrotingen van 40x50cm of groter die haarscherp zijn en ook nog geen korrel laten zien.

  Daarnaast is het maken van foto's met grootformaat rustgevend omdat je meer tijd neemt om een foto te maken.

  Vriendelijke groeten,

  Pieter
   
 9. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Beste Pieter,

  beter laat dan nooit :smile: :smile:

  Gandolfi? waar gekocht? bij John de Vries in Driebergen?

  Huib.
   
 10. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Mijn 4/5 inch Linhof technika V, die ik kocht omdat de set goedkoper was dan een shift lens voor mijn mamiya, is voor mij ook een waardevol instrument geworden. (ik kreeg er nog een kardan color gratis bij) Echt fotograferen, zoals hierboven ook al genoemd is. Maar het is wel een gesjouw met zo'n kist. Met vakantie neem ik de Harrison filmtent mee om de cassettes te laden. Leuk zo'n huisdieren formaat tent.
   
 11. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Maar denk je dan nooit - zoals ik geregeld - dat dat eigenlijk gekkenwerk is geworden, in dit digitale tijdperk? Het kost ook tijd hè, al dat analoge handwerk in een donkere kamer. Ik heb er soms wel eens genoeg van. Soms, zei ik.

  Groet, Paul.
   
 12. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Paul

  Als je zo'n 4/5 inch negatief uit de spoeling haalt en te drogen hangt. Dat gevoel krijg je toch nooit op zo'n stom digischermpje, zelfs niet op mijn Apple TFT. Voor mij blijft het analoog, en als de materialen verdwijnen, wat nooit zal gebeuren, dan gaan we toch gewoon zelf emulsies gieten.

  Ben
   
 13. Pieter

  Pieter Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Sep 25, 2004
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  4x5 Format
  Beste Huib,

  Inderdaad via John de Vries in Driebergen gekocht. Een grote wens is nog eens op 8x10" gaan fotograferen en contactjes maken. Lijkt me leuk en vooral mooi.

  Met vriendelijke groeten,

  Pieter
   
 14. Sponsored Ad
 15. Pieter

  Pieter Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Sep 25, 2004
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  4x5 Format
  >Voor mij blijft het analoog, en als de materialen verdwijnen, wat nooit zal gebeuren, >dan gaan we toch gewoon zelf emulsies gieten.

  Ben,

  Ik ben volledig met je eens. Maar voordat we geen filmmateriaal meer kunnen krijgen (dat is tenslotte het meest cruciale want voor afdrukken kunnen we altijd "terugvallen" op zout, albumine, palladium of platina druktechnieken) zal het nog wel een tijdje duren. Vooral in de VS zijn de grootformaatcamera's sterk in trek. Daarnaast zijn er genoeg kleinere leveranciers zoals MACO, Bergger, FineArt die een zeer goed alternatief voor bijvoorbeeld Ilford of Agfa bieden. Ik ben ondertussen wel in antiekzaken opzoek naar formules en technieken om inderdaad zelf emulsies te maken, maar dit is meer uit nieuwsgierigheid dan uit voorzorg.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter
   
 16. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Pieter,

  Voor 'oude' technieken is het boek: Keepers of Light van William Crawford een aanrader. Wordt niet meer gedrukt maar is wel als 2de hands te verkrijgen.

  Huib
   
 17. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Mijn houten loopbodem met een 150 mm weegt minder dan mijn Nikon F4...
   
 18. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  OK, maar een TMax400 van 36 opnames weegt minder dan 18 vlakfilmcassettes :smile: En mijn technika weegt 3 kilo
   
 19. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Welke tips kunnen jullie me meegeven bij de aanschaf van een grootformaat camera?
  Met name de shiftverstelling mis ik op mijn huidige 6x6. Denk dan ook een een enigzins draagbare (compacte) versie in het formaat tot max. 6x9 cm. Anders moet ik ook mijn doka equipment er weer op aanpassen en dat heb ik net gedaan.
  Als het kan met pro's en con's?

  harry
   
 20. Jan Nieuwenhuysen

  Jan Nieuwenhuysen Member

  Messages:
  75
  Joined:
  Jul 2, 2004
  Shooter:
  Large Format
  Kijk eens op deze website. Onvoorstelbare hoeveelheid informatie over alle aspecten van grootformaat fotografie. Als je zoekt in het forum zul je ook beslist veel gebruikersinformatie vinden.
  Mijn advies is om informatie in te winnen, rustig te overdenken wat jij eigenlijk met de camera wilt en om niet meteen te kopen en zeker niet nieuw.
  Probeer eerst te huren, lenen. Probeer verschillende camera's uit. Goede foto's maken kan je met allemaal. Er zijn verschillen in gewicht, bedieningsgemak, verstelmogelijkheden etc. etc. Je moet gewoon iets vinden dat je ligt en waar je mee uit de voeten kan. Nog afgezien van het feit dat het fotograferen met een starre camera iets is dat je moet liggen.
   
 21. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Jan,
  bedankt voor je advies. Heb in een nuttshell al gezien dat er ontzettend veel informatie daar te vinden is. Dank ook voor je tip om rustig aan te doen en zoiets eens te huren. Had ik zelf nog niet eens aangedacht. Wel gingen mijn ideeen uit naar iets gebruikt dus dat stemt wel overeen.

  harry
   
 22. Herman

  Herman Member

  Messages:
  1
  Joined:
  Dec 28, 2004
  Shooter:
  4x5 Format
  Beste Gilbert en anderen,
  Sinds een paar jaar fotografeer ik met een Sinar F2 met Nikon lenzen, eerst op dia-materiaal dat ik perferkt liet inscannen en printen ergens in Maastricht, nu ben ik het glibberige pad van het zone-systeem opgestoomd omdat het prettig is om te ervaren dat ik het proces zelf kan sturen en zwart/wit is zooo mooi als je het kunt sturen.
  Ik gebruik de tc in het landschap, het is een joekel van een ding als je hem vergelijkt met een loopbodemcamera maar het is het voor mij toch waard, het geeft mij rust want ik hou me op dat moment slechts met een enkel onderwerp bezig en wat is zwaar, het eindresultaat maakt alle moeite en ellende ook weer goed, bovendien wordt ik steeds handiger in het oplossen van logistieke problemen. Sinds kort heb ik een tentluifel voor het regenachtige Ardennse weer, foto's tijdens mot- en zeikregen gemaakt, zijn heel mooi om te zien.
  Mijn kleinbeeld gebruik ik vaak om werkopnames te maken, in de toekomst wordt het wellicht zo'n digitaal apparaatje.
  Groet, Herman
   
 23. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Wat zijn je motieven geweest om de Technika V te keizen. Wat kun je hier wel of niet mee t.o.v. de grotere broers?
   
 24. reinierv

  reinierv Member

  Messages:
  86
  Joined:
  Oct 21, 2004
  Shooter:
  Large Format
  Groot formaat gebruikers zat in Nederland, al is niet iedereen het erover eens dat 4x5 groot formaat is, eigenlijk meer een tussenin formaat :smile:
  technische kamera's worden vrij veel aangeboden voor niet al teveel geld op het moment, omdat nogal wat pro's die dingen inruilen voor een MF digi TC's, dus ze zijn goed betaalbaar geworden voor amateurs

  Ik ben zelf in een bezit van een Graflex met 135mm die ik vooral met polaroids (55PN)gebruik en een Cambo voor 4x5 en 5x7" met 75, 150, 210mm. Ik maak relatief veel contact prints met alternatieve chemie (palladium, Cyano), voor afdrukken met de vergroter heb je eigenlijk geen 4x5" nodig, dan kun je met 6x6 al zo'n groot formaat aan dat er hier weinigen dat zullen doen thuis.
  Ik zou ook nog wel groter willen 8x10 ofzo, maar ja er zit eerst een verhuizing aan te komen, een groot huis is wel prettig als je zo'n ding hebt :smile:
   
 25. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik dacht dat Polaroid ondertussen wel het loodje had gelegd. Is bij jou in de buurt nog alles verkrijgbaar? En hoe liggen de prijzen dan?
   
 26. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Gelukkig bestaat het nog en bij ons in Eindhoven is de verkrijgbaarheid redelijk. De prijzen waren altijd al hoog voor dat spul en dat is ook zo gebleven. Exact weet ik het niet, maar ik ben wel altijd zuinig met mijn polaroids en ik loop altijd met een wat pijnlijk gevoel uit de winkel weet ik nog.
   
Thread Status:
Not open for further replies.