Hasselblad opbergen

Discussion in 'Middenformaat en accessoires' started by nikon F4, May 1, 2011.

 1. nikon F4

  nikon F4 Member

  Messages:
  17
  Joined:
  Dec 22, 2009
  Shooter:
  35mm
  Hoi allen ,

  Ik heb misschien een beetje een rare vraag , maar als je een hasselblad 500 CM een tijdje niet gaat gebruiken is het dan verstandig om deze gespannen of ontspannen op te bergen? Heeft hier iemand ervaring mee?

  Mvg Jacques
   
 2. Frank Bunnik

  Frank Bunnik Member

  Messages:
  135
  Joined:
  Aug 18, 2008
  Shooter:
  Large Format
  Aangezien het objectief alleen van de camera af is te halen met gespannen sluiter en je de sluiter alleen via de camera kunt ontspannen (en dus niet als hij van de camera af is) zou ik zeggen dat je hem met gespannen sluiter kunt opbergen.

  mvg, Frank
  www.frankbunnik.zenfolio.com
   
 3. Frank Bunnik

  Frank Bunnik Member

  Messages:
  135
  Joined:
  Aug 18, 2008
  Shooter:
  Large Format
  De camera zelf heeft trouwens geen sluiter. Alleen twee flappen die de film afschermen wanneer je de lens verwisselt. Ook hier geldt weer dat je hem beter "gespannen" kunt wegleggen, ook als er geen objectief op zit zodat je geen problemen krijgt wanneer je er na een tijdje weer een objectief op probeert te zetten. Dat lukt namelijk alleen als de camera "gespannen" is anders past de pal van de camera niet in die van het objectief.
   
 4. sandermarijn

  sandermarijn Member

  Messages:
  770
  Joined:
  Oct 19, 2005
  Location:
  Leiden, Neth
  Shooter:
  35mm
  Maar de Hasselblad ingenieurs hebben hun meestwerk ontworpen met het doel regelmatig gebruikt te worden, niet om lange tijd ongebruikt in de kast te liggen. Bovenstaand argument zegt me dus niet zoveel.

  Ik persoonlijk zou de lens gespannen bewaren maar dan wel af en toe (eens per kwartaal oid) een paar keer droogschieten.

  Aan de OP: misschien een beter idee om dezelfde vraag op het engelstalige forum te stellen. Het aantal kenners zal daar een stuk groter zijn.

  ps. Ik bewaar mijn lenzen gespannen. Eens zullen de sluiters onderhoud behoeven, ook al ga je er nog zo netjes mee om. Beter daarop voorbereiden dan te piekeren over iets wat waarschijnlijk niet veel verschil maakt. Niettemin een legitieme vraag waar ik zelf het antwoord ook wel op wil weten, al was het maar uit nieuwsgierigheid ;-)
   
 5. hasselbladuser

  hasselbladuser Member

  Messages:
  98
  Joined:
  Sep 2, 2004
  Shooter:
  Medium Format
  Hey Frank,

  Dat is natuurlijk ook een sluiter! Maar ik ben het eens met je antwoord. Gespannen opbergen. Mijn ervaring met de ouste lenzen die ik heb is dat de diafragma lamellen eerder gaan plakken dan dat de sluiter verloopt:sad: De moderne lenzen die ik heb hebben nog met de sluiter, nig met de lamellen problemen, nu ongeveer 6 jaar oud, met een paar honderd opnames per jaar. Als ik het me goed herinner plaatst Wilco Jansen een nieuwe sluiterveer van een beter materiaal dan de oude (wel ook org. Hasselblad) bij een revisie van een objectief.
   
 6. nikon F4

  nikon F4 Member

  Messages:
  17
  Joined:
  Dec 22, 2009
  Shooter:
  35mm
  Mag ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor jullie antwoord.Ik ben afgelopen maandag 09 mei 2011 bij Wilco Jansen geweest om mijn magazijnen , objectieven , en body's te laten controleren en ze waren 100 % in orde.Ik heb hem ook meteen gevraagd gespannen of ongespannen op bergen en volgens Wilco maakt dit niet zo heel veel uit.

  Mvg Jacques
   
 7. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Probleem van ongespannen opslaan is dat wanneer je de lens monteert en niet in de gaten hebt dan deze ongespannen is, de kans bestaat dat je doorduwt en de boel naar de kl$ten helpt. (de pal staat dan verkeerd)