Heiland Split Grade

Discussion in 'Vergroten' started by henk@apug, Jan 28, 2009.

 1. henk@apug

  henk@apug Member

  Messages:
  186
  Joined:
  Jul 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo,

  Ik doe redelijk wat split grade printing en gebruik daarvoor een RH Designs
  f-stop timer met 2 kanalen en split grade functie. Nu zou ik graag jullie
  ervaringen met de Heiland splitgrade module kennen. Ik heb een V35 en daar
  bestaat zo een kop voor (+- 1200euros). Volgens dat ik al gelezen heb
  zou deze module teststrips overbodig maken.
  Bij elke print heb ik wel dodging & burning. Is dit gemakkelijk om doen met
  zo een module ?

  Moest er iemand in de buurt wonen van Ronse/Oudenaarde en bereid zijn om mij wat prints te tonen gemaakt hiermee, graag :smile:

  Dank voor jullie bevindingen !
   
 2. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik kan je helaas geen info geven over het gebruik van de apparatuur. Daar ik die niet heb.

  Er is echter een tijdje terug een uitgebreide draad geweest over split grade
  http://www.apug.org/forums/forum73/24745-prachtige-techniek-splitgrade.html
  misschien kun je daar de nodige info uit destilleren.

  Om prints te zien die o.a. gemaakt zijn met split printen zou je een keer aan een van de kroegmeetingen kunnen meedoen.
   
 3. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Kom eens langs in Willebroek Henk.
   
 4. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Zou je dat wel doen?

  Hoe was de uitspraak ook al weer? Velen gebruiken maar weinig split-grade en maar weinigen gebruiken het veel, en daar is een reden voor. Het is net zo'n uitspraak als "Alleen een Citroën rijd als een Citroën", en daarom rijd ik geen Citroën ...
  Split-grade is een in mijn ogen slechts één van de vele technieken die je beschikbaar staan om bepaalde beelden te maken, die je met andere technieken moeilijker kan maken. Voor het gros van de beelden is het totaal overbodig. Alleen het tegenhouden en doordrukken met een bepaalde gradatie is nuttig. En ik moet -als mede GASser- toegeven dat het er prachtig uitziet. Ga maar eens bij Harry kijken, prachtig spul! Maar een investering in film, papier en chemie zie ik als zinniger. Het investeren van tijd in een eenvoudige afdruktechniek en contrastbeheersing is IMHO nóg zinniger...
   
 5. henk@apug

  henk@apug Member

  Messages:
  186
  Joined:
  Jul 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Haha ! Kroegmeetingen, dat klinkt interessant. Misschien dat na 2 trappisten
  mijn prints er eens goed uitzien.

  Ik veronderstel dat ik dit kan volgen in "Door leden georganiseerde evenementen" ? De volgende ga ik er zeker proberen bij te zijn !

  Iets heel anders. Toen ik op mijn 16e begon met ZW ontwikkelen was er in het Koninklijk Atheneum Vilvoorde een leraar Biologie die amateurfotograaf was. De foto's die hij maakte deden keer op keer mijn kaken op de grond vallen. Hij gaf ook wat begeleiding aan ons jongeren die met ZW fotografie bezig waren. Dat is nu ondertussen 28 jaar geleden... Zijn naam is Van Es.
  Ik zou hem graag nog eens ontmoeten. Toevallig niemand die hem kent
  of weet waar hij verblijft ?
   
 6. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Henk pas op!!! Het is niet niemand want dan reageert er geen hond maar iemand. Wilbert zal gruwelen.Zijn reactie is dan ook verzekerd.
  Theo.
   
 7. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Gentleman HKA.
  Op de engelse site heb je uitvoerig gecorrespondeerd over Heiland. Dit interesseert me bijzonder. Daar ik echter geen tolk vertaler ben van de engelse taal levert het voor mij problemen op. Is het mogelijk voor simpele zielen hetzelfde misschien iets nog uitgebreider in de dutch language zu überzetsen of houdt het elite van Apug nederland zich alleen met officials bezig m.a.w. geen tijd voor kneusjes.
  Met mijn ruim 40 jarige hobby en een afgeronde beroepsopleiding voel mij nog steeds hier op zijn plaats.
  Theo
   
 8. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Als je de link waar Gary in het #2e commentaar naar verwijst dan krijg je 6 pagina's informatie over de Heiland en Splitgrade. Het is niet dat ik dat niet wil maar meer een herhaling van zetten. Als je na het lezen hiervan tegen specifieke vragen oploopt dan beantwoord ik ze graag.
   
 9. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Te laat zag ik dat ik me herhaalde, ik had ook de link even moeten volgen, waarvoor excuses.
   
 10. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Harry, Natuurlijk heb ik deze "link" opgezocht. Maar het LED-light waarover je schreef en dan de reactie van die persoon die geloof ik aangaf dat een condensor voor speciale lamp is geslepen. Een reactie die ik zeer logisch vond. (Ik ga er dan vanuit dat ik het engels goed heb begrepen)Tenslotte mag je van een auto de ballonlampjes niet veranderen in een halogeen pitje. Bedoelt men met koud licht de kleurtemp. of de warmte.
  Wat houdt de Heiland verandering bij jou nu precies in? Nu heb je hopenlijk begrepen in welke richting mijn
  interesse gaat. Bij voorbaat dank. Theo.
   
 11. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Nu je vraag specifieker is begrijp ik waar je op duidt.
  In wezen heeft deze man gelijk. In een traditionele condensor vergroter zit een opaallamp. Deze geeft zoals hij zegt al een diffuus licht. Wat er niet bij staat is dat er op het gebied condensor vergroter ook verschillende systemen bestaan. Zo heb je ze waar de lamp direct boven de condensor staat, denk aan de Axomat en Opemus modellen en de Durst. Die laatste heeft de lamp op een heel andere plek zitten, ver van de condensor. Hierbij wordt het licht via spiegels richting de condensor geleidt. In de tunnel waardoor het licht stroomt is dus ook al sprake van enige diffusie. Uiteindelijk niet te vergelijken met de ballon- cq halogeenlamp situatie.
  Wat er nu veranderd/vervangen is op de Durst is het bovenste deel van de vergroter, waarin zich, bij de B&W-kop, de lamp en het spiegelhuis zit. Bij de Color-uitvoering zit hier natuurlijk de halogeenlamp en de filterunit.
  Op dezelfde aansluitpunten levert Heiland je dan een LedColdlight module die je er in twee minuten opgezet hebt. Aansluiten op de Heiland SplitGrade Controller en je kunt ermee aan de slag. Alle calibraties voor én de vergroter én, ik dacht 19 of zó, papier soorten zitten er standaard in. Out-of-the-Box aansluiten, printen en binnen 5 minuten ligt je eerste print klaar. Verdere proefstroken of iets dergelijks zijn overbodig. Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur toch iets aanpassen dan kun je deze voorprogrammeren m.b.v. de zes (6) geheugenplaatsen. Je kunt hier in 1/10 f-stops, én gradaties én/of op basis van seconden, of alle drie door elkaar, je aanpassingen inzetten.
  Achter elkaar kun je dan deze stappen afwerken zonder telkens eerst een ander filter te moeten in- en uitdraaien. Je kunt je volledig concentreren op je "beeld". Dat in- en uitdraaien van filters vergroot de kans op onscherpte doordat je de hiervoor de vergroter moet aanraken.
   
 12. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  In dit verband wordt daar de verhouding warmte ontwikkeling / lichtopbrengst mee bedoeld. Met andere woorden minder warmte bij de zelfde effectieve lichtopbrengst.

  Het hier genoemde systeem is een samenvoeging van 3 delen

  - condensor versus diffuser vergroter
  - de voordelen / nadelen van led verlichting in de vergroter
  - gebruik van een meetinstrument om de belichting en gradatie van de afdruk te bepalen

  Van de losse delen kun je hier op apug een rijkdom aan info oppikken. Behalve dan de led verlichting denk ik.

  Voor mij zouden de voordelen van led zijn het mooie grote egale verlichtings vlak (8' X 10') En het instellen van een korte duur van rood licht voordat de eigenlijke belichting begint. Heel handig bij doordrukken / tegenhouden.
   
 13. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Harry bedankt voor je uitvoerige uiteenzetting. Na fotografie is mijn hobby ook electronica. Vandaar dat dat led lampje mij interessert. Nu is er de laatste jaren veel veranderd op dit gebied en er zijn al flink wat felle pitten. Gaat hier hier nu om 1 pit of is er groepje? De Durst ken ik alleen van Merk. Heeft het type van jou/u
  net als de V35 zo'n witte kunststof schacht met kunststof "condensors, althans zo durven ze dat nog te noemen" of werk je nog met originele glazen. Je voelt het al aankomen misschien. Ik weet dat Heiland
  voor mijn vijendertigje (ja ik geef toe het is maar kleinbeeld) ook deze luxe heeft. Deze heeft zo'n kunstof schacht met de nieuwere uitvoering met een "dubbele condensor". Een halogeen pit via spiegel maar dat is overbekend. Ik feliciter je met deze luxe. Ik kan het lonken niet laten, in dit geval echter bedoel ik meneer
  Heiland. Ben bang dat het er financieel niet inzit.
  Garry, jij/u ook bedankt. Tussen de regels door vermeld je "de nadelen"van led verlichting. Althans zo begrijp ik het. Wat zouden de nadelen kunnen zijn.
  Overigens heb ik me nog niet voorgesteld. Via Marktplaats heb ik een Member leren kennen waar ik zeer leuk contact me heb. Deze "stuurde" me naar Apug. De grote afstand/discrepantie tussen de Members houdt me nog tegen. Je moet duidelijk tot het professionele circuit behoren anders voel je je er niet prettig.Een van de
  members heeft hier enige tijd geleden ook al op gezinspeeld, en minimaal op A4 formaat werken.
  Dit zal wel stof opleveren. Nu maar rustig afwachten
  m.vr.gr. Theo
   
 14. Sponsored Ad
 15. mhulsman

  mhulsman Member

  Messages:
  288
  Joined:
  Jan 18, 2007
  Location:
  Waddinxveen,
  Shooter:
  8x10 Format
 16. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  @Theo,
  Allereerst de APUG gemeenschap is geen eliteclubje. Iedereen is welkom met zijn vragen en kan zijn opmerkingen hier kwijt. Kan het wel met jee eens zijn als je hier een vraag stelt waarop je een eenvoudig antwoordt had verwacht dat, dat iets anders kan uitpakken. Opnieuw vragen en je komt langzaam maar zeker te weten wat je wilt.

  Dan de Durst. Dat is, ik zou bijna zeggen, een stuk metaal en er zit nauwelijk plastic aan. De condensors zijn nog van glas. Dus degelijkheid troef.
  Voordelen van de LED kop;
  • egale verlichting,
  • additieve belichting (met groen en blauw licht) t.o.v. filters waar Yellow en Magenta wordt gebruikt en dus een subtractieve belichting geeft,
  • geen lichtdrift,
  • hogere lichtopbrengst dan de standaardlamp,
  • roodfilter-functie via de rode LED's,
  • geen warmteontwikkeling boven het negatief,
  • splitgrade toepassen zonder handmatig filters wisselen.
  Nadeel;
  • gaat verslavend werken,
  • prijskaartje.
   
 17. henk@apug

  henk@apug Member

  Messages:
  186
  Joined:
  Jul 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Splitgrade, altijd ?

  Zijn er onder jullie die splitgrade altijd toepassen?
  Het is geweten dat splitgrade vooral goed werkt bij contrastrijke negatieven, met zowel "highlights" als "shadows" .
  Wat doen jullie Heiland gebruikers als er zich negatieven aanbieden die minder geschikt zijn voor splitgrade ?
   
 18. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Even een misverstandje uit de wereld helpen. Als ik voor me zelf mag spreken, ik ben voor 100% amateur. Gelukkig wel, zo kan ik maken wat me zelf goeddunkt, zonder rekening te houden met wat een klant wil.

  Verder zie ik niet zo veel nadelen aan een led verlichting. Als ik de 4000,- euris zonder pijn zou kunnen besteden aan een led kop voor mijn 8' X 10' dan zou die er al opzitten....

  voordelen
  - ik hou van een vergroter met een diffuse verlichting
  - Door de hele nauwkeurige spectrale karakter van leds is het mogelijk een zeer grote herhalings precisie te verkrijgen van zowel gradatie al densiteit van je drukken. Immers de 2 belichtings tijden van de splitgrade zijn dan de enige variabelen, en die zijn elektronisch makkelijk nauwkeurig te bepalen.
  - Er is een firma die ze maakt en servies op geeft. Dit geeft een zekerheid voor de toekomst. Als mijn huidige vergroter de geest geeft en ik het niet zelf kan oplossen is die rijp voor de schroothoop. En het steeds moeilijker verkrijgbaar zijn van lampjes en andere reserve onderdelen is ook geen plezante gedachte.

  Het is echter geen haarlemmer olie. Ik zal blijven kijken maar mijn eindeloze hoeveelheid proef stroken en prints om te bepalen hoe mijn beeld voor mij het best tot zijn recht komt. Voor mij is het onmogelijk dat een machine dit over zou kunnen nemen. Voor mij het dan ontdaan van de essentie waarom ik zelf mijn prints maak.

  En Henk volgens mij kan een negatief wat zich laat printen op multicontrast papier prima zowel door middel van splitgrade als op de 'gewone' manier geprint worden.
   
 19. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gary,
  Zowaar als het maar waar kan zijn.
  Ondanks dat, is het wel lekker werken met zulk goed stuk gereedschap.
  Convinience is tevens een belangrijk aspect bij de beleving van mijn hobby.
   
 20. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  De splitgrade is slechts een hulpmiddel, dat de hele doka workflow wel héél erg aangenaam maakt.
  Voor belangrijke prints blijft het, absoluut, werken met proefstroken.
   
 21. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Ons benne zunig

  Als ik jou zo bezig zie in je doka, dan zie ik dat het echt convenience oplevert (met één i), ofwel gemak. Maar er hangt wel een prijskaartje aan.

  Je kunt ook met minder genoegen nemen. De Stopclock plus Zonemaster van RHDesigns zijn het net niet helemaal, maar wel stukken goedkoper. Werken met filters is eigenlijk niet onhandig en helemaal goedkoop. Je zult het waarschijnlijk niet zien aan je afdruk.

  Ik heb de belachelijke prijs van meer dan 100 euro uitgegeven voor een Saunders vergrotingsbord. Je maakt er geen betere afdrukken door, maar het voelt wel beter. Een genot om mee te werken, even afzien voor de portemonnee.
   
 22. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Afgezien van mijn tipo neem ik geen genoegen met minder. Iets wat het net niet is en al helemaal niet wanneer ik nog denk aan de eindeloze calibratieprocessen voordat ik een redelijke print op het bord kreeg (destijds, dus. Schijnt nu iets beter te zijn!). Geef mij dan maar een compleet systeem met een fantastische back-up service met goede gecalibreerde en up-to-date papierkanalen. De één neemt genoegen met een standaard Citroën en de ander kiest voor het GLX de luxe model met ABS/TC/CC/PS/CC/SIPS... Die laatste keuze heb ik gemaakt.
  Natuurlijk ben ik het met Fred eens dat het geen toverbox is. Proefstroken blijven noodzakelijk om de laatste finesses er uit te halen. Maar de eerste en voor 95% al juiste print is nu slechts nog maar één printje. Daarna kun je je concentreren op het eindresultaat wat je wilt bereiken.
  Het is mij iedere penny waard geweest en nog waard. Ik zit niet met het gevoel dat ik, wanneer ik het niet gedaan had, hierover later .. ooit nog spijt zou krijgen.
   
 23. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Volledig akkoord met Harry.
  De routine is een plezier geworden.

  En geld uitgeven is een kwestie van prioriteiten te stellen: voor de waarde van 1 jaar op reis te gaan heb je de zaak bekostigd.

  Een doka hoort IMHO met meer luxe uitgerust te zijn dan de badkamer of het salon.
  Zo overleeft de analoge workflow.

  Maar ik ken ook gedreven dokawerkers die het doen met 1/10 van de werkruimte en uitrusting en die hun resultaten zijn evengoed of zelfs beter. Maar sommigen zijn dan ook koppigaards... :smile:
   
 24. henk@apug

  henk@apug Member

  Messages:
  186
  Joined:
  Jul 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Ik hoop toch eens zo een Heiland splitgrade in "actie te zien" en als ik "waaw !" zeg, dan zal het sparen geblazen worden. Voorlopig ben ik met mijn RH Designs StopClock toch ook al zeer tevreden om te splitgraden. Deze laat zelfs een gradatiesturing tot op 1/24 toe, moest dat nodig blijken :smile:

  Ik ben nl. op zoek om mijn workflow zo snel en efficient als mogelijk te
  maken, vandaar mijn interesse in de Heiland. Momenteel ben ik een beetje bang dat zo een geautomatiseerde (dure) tool mij niet het beeld zal leveren dat ik wens en dat ik om dat te verkrijgen er misschien evenveel tijd
  zal moeten insteken als dat ik nu doe. Dan zou het uiteraard een overbodige investering zijn.
   
 25. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Je bent welkom. Ronse-Willebroek doe je in een goed uur en een kwart denk ik. Wel afspreken.
   
 26. henk@apug

  henk@apug Member

  Messages:
  186
  Joined:
  Jul 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Zeer dankuwel Fred !
  Ik zal je eens pm'en om af te spreken.