help - canon QL17 went bleh

Discussion in 'Camera Building, Repairs & Modification' started by darinwc, Jun 9, 2010.

  1. darinwc

    darinwc Subscriber

    Messages:
    2,453
    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    Sacramento,
    Shooter:
    Multi Format
    I have a mint canon QL17 giii that I went throught the trouble of replacing the seals on. I was running my first roll of film through it when the shutter just stopped at 24. After i rewound the film and closed the back the film advance would work, taking me to frame 1. But the shutter still refuses to fire.
    I tried replacing the battery to see if it would make a difference but no.

    Is there anything I should try to get it going again or should I just get another one?
     
  2. domaz

    domaz Member

    Messages:
    560
    Joined:
    Nov 2, 2007
    Location:
    Tacoma, WA
    Shooter:
    Multi Format
    If you have the shutter on A it won't fire if there is no battery or an electrical problem. You did try it on the manual settings right? I think if you take the bottom cover off you might be able to watch the action of the winding /shutter cocking mechanism. Maybe there is a part not catching.
     
  3. rjbuzzclick

    rjbuzzclick Member

    Messages:
    312
    Joined:
    Jan 30, 2010
    Location:
    Minneapolis
    Shooter:
    Multi Format
    domaz is correct, but I just wanted to clarify the recommendation for the OP. It's the aperture ring that you need to set on an f-stop other than A, not the shutter ring. The Canonet is shutter priority, there is no A on the shutter speed ring.
     
  4. darinwc

    darinwc Subscriber

    Messages:
    2,453
    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    Sacramento,
    Shooter:
    Multi Format
    I have tried all the manual apertures and all shutter speeds including bulb. The shutter does not release.
    Does anyone know if the shutter release mechanism is in the top, bottom, or front?
     
  5. MattKing

    MattKing Subscriber

    Messages:
    17,026
    Joined:
    Apr 24, 2005
    Location:
    Delta, BC, Canada
    Shooter:
    Multi Format
    What colour is the film winding indicator on the back?

    Is the self-timer partially engaged?

    Is the rewind button stuck?

    If you need a copy of the service manual (actually more of a parts manual) send me an email.
     
  6. LucyS

    LucyS Member

    Messages:
    21
    Joined:
    Sep 19, 2009
    Shooter:
    Multi Format
  7. darinwc

    darinwc Subscriber

    Messages:
    2,453
    Joined:
    Dec 14, 2003
    Location:
    Sacramento,
    Shooter:
    Multi Format
    OK, from what Ive read it looks like i need to clean the shutter blades. I will probably have to make a special tool to remove the rear element without damaging it.

    Everything seems to be very tight on this camera. A testiment to the fine quality of the camera. But a bane to repairs.
     
  8. heespharm

    heespharm Member

    Messages:
    529
    Joined:
    Dec 8, 2009
    Shooter:
    Medium Format
    yop i have 2 dead ql17 gIII's now and just bought another one on fleabay... these things just don't last for me