Help! Mamayia 645 playing up...

Discussion in 'Camera Building, Repairs & Modification' started by sarahfoto, Oct 16, 2009.

  1. sarahfoto

    sarahfoto Member

    Messages:
    216
    Joined:
    Feb 21, 2008
    Location:
    Hönö, Sweden
    Shooter:
    Medium Format
    My Mamyia 645 takes 4 frames and then rewinds the film. Every time the same amount of frames, all of a sudden. My guess is it might be the automatic handle I have on? But scary thought...could it be something with the camera?
    I've changed batteries in camera and handle but it changed nothing.
    :confused: Sarah
     
  2. John Koehrer

    John Koehrer Subscriber

    Messages:
    6,428
    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Montgomery,
    Shooter:
    Multi Format
    Try it without the handle?
     
  3. Paul Sorensen

    Paul Sorensen Member

    Messages:
    1,897
    Joined:
    Nov 15, 2004
    Location:
    Saint Paul, MN
    Shooter:
    Multi Format
    Do you have another back or insert? Do they do the same thing? I would definitely try another back on it if it is a Pro or Super model. If it is the original model with the power winder you can't change backs, but I would still try with another insert.
     
  4. sarahfoto

    sarahfoto Member

    Messages:
    216
    Joined:
    Feb 21, 2008
    Location:
    Hönö, Sweden
    Shooter:
    Medium Format
    Yes, sure did, now, and it's still skipping. Now I've played around with it a bit more, seems to be working when the back lid is open but when I close it it starts skipping...
     
  5. sarahfoto

    sarahfoto Member

    Messages:
    216
    Joined:
    Feb 21, 2008
    Location:
    Hönö, Sweden
    Shooter:
    Medium Format
    Paul, I have a back for 220 films that I tried now and it seems to work(without film), so maybe I need a new film back. I really REALLY hope so...
     
  6. Greg_E

    Greg_E Member

    Messages:
    775
    Joined:
    May 17, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    There was a series of backs for the Super that had some issues like you describe... Basically they would were out too soon and start having winding issues. I used to remember how to tell if it was an early or late model back, but not anymore.

    Also the 120/220 is really all in the insert, so you should be able to put the 220 insert into the suspect back and see if the problem is still there. If the problem is gone than you just need a 120 insert. You could try the same with the 120 insert in the second back too to check the insert.
     
  7. sarahfoto

    sarahfoto Member

    Messages:
    216
    Joined:
    Feb 21, 2008
    Location:
    Hönö, Sweden
    Shooter:
    Medium Format
    Yes! I put the 120 insert in the second back so now it's working! A big sigh of relief....
     
  8. Greg_E

    Greg_E Member

    Messages:
    775
    Joined:
    May 17, 2006
    Shooter:
    Medium Format
    OK, so you need another back. It is nice to have more than one back in your bag. Maybe one with color and the other with B/W films.