Het is weer tijd ;-)

Discussion in 'Vergroten' started by Schokker, Aug 4, 2006.

 1. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Hallo allemaal! Het is weer doka tijd...hebben jullie dat gevoel ook niet ;-) Snap best dat de die-hards gewoon doorgaan in de zomer, maar ik heb gister weer in mn dokatje gestaan..heerlijk.

  Heb meteen een vraag. Wil nu gaan beginnen met het afdrukken van 40 bij 50. Heb gister bij fotoautofocus in bussum 2 pakken ilford 40 bij 50 multigrade satin gehaald.

  Ik heb een focomat Ic en nu vraag ik me af, stel dat ik mn focotar op f8 zet, op wat voor belichtingstijden moet ik dan rekenen. en drukken jullie ook vaak op zo'n formaat af?

  Groeten,

  en oja..het papier pas niet in mijn huidige ontwikkelbakken, nog iemand die in de buurt van almere woont en een paar grote bakken over heeft?

  Jeroen

  www.jeroenschokker.com
   
 2. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ik zou zeggen, koop wat van hetzelfde papier maar dan een kleiner formaat (10x15 ofzo)... doe vervolgens je instellingen alsof je 40x50 zou afdrukken maar leg op de belangrijke punten een velletje 10x15. Dan ben je zo achter je tijden zonder de grotere vellen te verspillen... of was dat niet je achterliggende probleem?
   
 3. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  vooral dat laatste niet doen...
  je proefafdrukken altijd doen met het zelfde lotnummer als je uiteindelijk papier dat je gaat gebruiken, en dat komt in de praktijk er op neer "altijd" werken met een stukje papier vanuit de doos die je aan het gebruiken bent...

  Beste Jeroen,

  de 1c is een prachtig machien...
  het is genieten van het prachtige frèle fijn zwart randje dat je mee kan afdrukken van je totaal negatief

  welke lens? 2.8...?
  2 à 3 maal diafragmeren is ok, zowel voor een kleine afdruk of een grote...
  zorgen dat je belichtingstijden zo kort mogelijk zijn, dus waarschijnlijk 2 maal diafragmeren
  en lichtsterkere lens helpt de afdruktijd kort te houden...

  Fred
   
 4. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  OK, dan 1 groot vel pakken en in stukken snijden... scheelt ook. Wat ik eigenlijk wilde aangeven is dat je toch moet testen. Ik heb 2 Leitz vergroters staan van hetzelfde type. Toch zit er minstens 1 stop verschil in de afdruktijden die exact hetzelfde eindbeeld opleveren. En op langere tijden is 1 stop best aanzienlijk in "aantal seconden".
   
 5. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format

  Ik heb eigenlijk nooit anders gedaan en daar ook nooit grote problemen mee gehad. De kwaliteit van Ilford papier is zo constant dat er tussen de verschillende batch nummers van een bepaalde oppervlakte weinig verschil in afdruktijd zal zijn. Anders zou je een zonemaster en aanverwante apperatuur ook niet kunnen gebruiken zonder tussen elk batch nummer opnieuw te moeten ijken.
  Mij kost het minstens twee vel en vaak drie vellen om een goede afdruk te maken. De eerste proefstroken geven me een indicatie welke kant het op moet. Het eerste hele vel is vervolgens om te zien wat er beter moet, het tweede is om dat uit te voeren en het derde is om te fine tunen.
  Het verschil tussen je beide vergroters kan door de lamp veroorzaakt worden. Zitten in beide vergroters dezelfde lampen? Ook kan de lichtopbrengst wijzigen met de leeftijd van de lamp. En dan kunnen verschillen veroorzaakt worden doordat hij meer of minder vuil is, het lamphuis meer of minder refelcteert, etc.
  Veel plezier in je doka!

  Huub
   
 6. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Hey Huub, het verschil zal 'm vast wel ergens in zitten... tenzij ik de natuurwetten in mijn DoKa tart... waar het wel eens op lijkt ;-). Maar de lamp is het niet, maar dat maakt ook niet uit... ik hoef geen eenheidsworst, zolang ik er maar mee kan werken. Ik gebruik vaak de ene als ik wat langere tijden voor tegenhouden wil en de andere voor grotere afdrukken (om niet zo'n lange tijden te krijgen)... dus het is wel handig zo.

  Greets
   
 7. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Ahh ik ben dus niet de enige die meestal 3 keer nodig heeft totdat een afdruk goed is...peww. Bedankt voor jullie tips, ik ga het gewoon proberen en zal van een vel een aantal proefstroken maken.

  @fred. Ik heb geen 2.8 lens maar een 4.5 focotar. Deze maar gewoon op f8 gebruiken dan? Is een naast de lichtsterkte een 2.8 lens veel beter dan mijn focotar..scherpte ed...en wat voor soort lens zou dat zijn, ook een leitz?

  Die grote vellen zijn best duur (3,5 euro per vel) maarja stel dat je gemiddeld voor op 11 euro uitkomt voor zo'n afdruk dan is dat weer helemaal peunuts...home made, met zo'n mooi 1c zwart randje...ik ben benieuwd. Groet ontwikkel bakken ga ik morgen ophalen...doka rulez!
   
 8. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gelukkig.
  Ik moet de eerste nog tegenkomen die na evaluatie van een negatief dadelijk al een dodge/burn schema kan opstellen inclusief belichtingstijden :D

  Ik beoordeel contrast van een 4x5" contactafdruk, daarna vergroten op 18x24 RC om (eventuele) relatieve doordruk- en tegenhoud-tijden te verkrijgen en daarna vertaal ik het naar 30x40 bariet.
  Allez, da's de theorie toch :wink:
  Ik zit ook al snel aan een afdruk of 3, 4, 5, ...

  G
   
 9. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  btw,
  Dit zijn de foto's die ik gisteravond afgedrukt heb. Misschien vinden jullie ze leuk:

  [​IMG]


  [​IMG]
   
 10. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Toffe beelden! Was dit een evenement met authentieke kledij ofzo? :wink:
  'back to the...'?
   
 11. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  die Ic dat is een prachtig toestelletje idd Schokker, eigenlijk een juweeltje!
  Verzorgen dat speelgoed...:smile:
  en dat Ic lijntje: super

  trouwens toffe beelden...!

  Bij groot afdrukken (bvb vanaf 50/60 beginnen de tijden te lang te worden met gevaar van trillingsonscherpte)


  die 4.5 had bij mij wel veel lichtverschil tss centrum en hoeken...
  ik werk met een nikon 2.8 op de Ic