Het nut van posten op nl.foto

Discussion in 'Off-topic discussies' started by argentic, Nov 4, 2004.

 1. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Van tijd tot tijd zie ik mede-apuggers een analoge draad starten op nl.foto. Zelf kan ik de verleiding soms ook niet weerstaan. Maar telkens weer ontstaan daar zeer onredelijke discussies uit.

  Onlangs weer een draad van Fred over de miserabele afdrukken van Guido Paulussen. Zodra het woord analoog of bariet valt slaan de digi's op hol, en komen ze met de meest onzinnige argumenten aanzetten. Tot persoonlijke scheldpartijen toe. Bijvoorbeeld, in bovengenoemde draad werd Fred van bariet fanatisme beticht, en de digitale afdruk zowiezo beter geacht, hoewel niemand de tentoonstelling had gezien behalve Fred zelf. En als ik het goed begrepen heb waren de digitale afdrukken technisch gewoon ver beneden alle pijl, ongeacht wat erop stond. Maw de onredelijkheid ten top.

  Ik vraag me dus af waarom we uberhaupt nog zouden posten in nl.foto. Aan de andere kant zet ik er soms ook een berichtje in waarbij ik naar Apug verwijs. Misschien help ik daar de verdwaalde analoge fotograaf nog mee, die vergeefs zijn heil in nl.foto zoekt.

  Hoe denken jullie erover?

  G.
   
 2. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Volgende week vertrek ik naar verre oosten voor een fotoprojectje.
  Vorige week was de bijeenkomst van de medereizigers.
  Eén van de vragen was of er de juiste batterijen voor het digitaaltje te koop zijn en of er mogelijkheden waren tot uplink. De reisleider moest ontkennen wat een diepe zucht meebracht.
  Ik zei daarop dat men beter een camera zonder batterijen en nog beter zonder lichtmeter :tongue: moest meebrengen. Vol ongeloof werd ik bekeken en weggelachen.

  Als ik mijn 18 30x40 barieten, nà de reis zal vertonen, ben ik 100% zeker dat er niet meer gelachen wordt. En ze zijn te koop ....

  Ik heb deze week in mijn ongelezen post moeten vaststellen dat ik voor de vernissage van deze tentoonstelling was utgenodigd. Spijtig, want ik had wel graag eens gepraat met de auteur.

  Blijven posten ! Er zijn genoeg analoge fotografen die meer willen weten.
  Over digitaal ben je snel uitgepraat.

  M.
   
 3. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Over digitaal kom je nooit uitgepraat. Dat P.S. of photo elements is net zoals het Windows besturingsprogramma zelf. Op een bepaald moment komt daar niemand meer uit.

  (Dat even terzijde, kan natuurlijk ook aan mij liggen.)

  Afgezien van discussie's die ontsporen moet iedereen zelf weten hoe hij/zij wil werken. Als er op een forum geen ruimte meer wordt gegeven aan analoog kun je inderdaad maar het beste verwijzen naar een site waar dat wel kan.

  Natuurlijk weet ik dat we in snelheid niet kunnen tippen aan de opnametijd en een plaatje op internet, maar ik vind het in handen hebben van een goede foto veel belangrijker. En ook als je 100 digitale opnamen maakt, dat de kans op een of twee echt goede misschien iets groter wordt en dat er daarom ook gemakkelijk een eind aangerommeld wordt. Digitaal is voor 80% van de mensen een zegen. Al die mislukte vakantiefoto's na een run op het Kruitvat van die laatste 2-3 rolletjes komen niet meer voor. Inderdaad van de 100 digitale vakantieopnames nu zijn er meteen 60 'gedelete' waardoor de 40 overige voor deze doelgroep acceptabele opnames zijn en met een beetje geluk nog net op CD-rom komen en misschien zelfs wel een paar via de één uur shop tot een fotoafdruk komen.
  Prima toch, maar met deze doelgroep hoef ik toch geen discussie over fotografie aan te gaan.

  Laat mij maar lekker m'n gang gaan in de doka. Kost meer tijd, minder aantallen, slecht verdienen, maar wel een beter eindresultaat en bovendien een andere en rustiger manier van werken dan weer achter de P.C. te moeten zitten.

  Groetjes,

  Robert

  www.FotohuisRoVo.nl
   
 4. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  "We"? Als jij je ergert aan nl.foto, dan lees je die nieuwsgroep toch gewoon niet? Maar kennelijk doe je dat wel. Vervolgens doe je op Apug een oproep om niet meer in nl.foto te posten. Wat is dat nou voor flauwekul? Ik post waar ik wil en ik lees wat ik wil.

  Je klinkt me nu iets teveel als een dominee die z'n goegemeente toespreekt. Krijg ik altijd een onprettig gevoel bij.

  Groet, Paul.
   
 5. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Bwa... nl.foto
  ik jen ze graag.... :smile:
  Reeds meerdere jaren...
  Je ziet ook de kwaliteit enorm afnemen en de meeste analogers blijven er weg en wijken uit naar fotoapparatuur of hier bvb
  Zo af en toe een mooie website van een analoge z/w werker aangeven...
  Zo af en toe de nadelen herhalen van die digitale
  Zo af en toe tegen de harin in strijken van onze digitale vrienden-Hollanders
  Het zint me wel...:smile:

  En toegegeven: sommigen hun welsprekendheid (waaronder éne Paul en éne Frank bvb) daar steek je wel wat van op...

  Nu vind ik wel dat onze Apug wel wat intenser kan, méér beelden en méér discussie.
  Méér voorbeelden, meer raadgeven. Méér onthullen van eigen werkwijze..

  mvrgr
  Fred
   
 6. Engelbert

  Engelbert Member

  Messages:
  28
  Joined:
  Sep 11, 2004
  Shooter:
  Medium Format
  Ik kijk regelmatig in nl.foto, maar er is inderdaad (bijna) niets meer te vinden voor mensen die analoog werken. Dit forum is daarbij een verademing om het over de sfeer maar even niet te hebben :smile:

  Engelbert
   
 7. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Hoi Paul,

  dan heb je toch niet helemaal begrepen wat ik geschreven heb. Ik doe helemaal geen oproep om niet meer op nl.foto te posten. En ook niet om die groep niet meer te lezen. Ik vraag me alleen af of het nog wel nut heeft om daar analoge onderwerpen aan te kaarten, want keer op keer wordt daar een zinnige discussie de grond in geboord met flauwe en met flauwekul argumenten.


  LOL Ik weet echt niet of ik dit als een compliment of als een belediging op moet vatten :tongue:

  G.
   
 8. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ha Fred, dat is voor de gemiddelde bezoeker van nl.foto inmiddels meer dan bekend. Misschien dat niet iedereen bekend is met jouw stijl van schrijven of reageren, maar je weet sommige mensen altijd aardig te stangen (Nederlandse uitdrukking, dat betekent zoiets als 'op de kast te jagen' of 'de gordijnen in te jagen'). Logisch dat daar soortgelijke reacties op komen. Ik moet er meestal wel om lachen. Soms draaf je ook wat door, vind ik. Waar ik me het meeste over verbaas, is dat je zo'n tijd uittrekt en zoveel moeite neemt om bij herhaling digitale fotografen van hun 'ongelijk' te overtuigen. Ik denk dan 'man hou op en ga lekker foto's nemen'. Dat meen ik. Waarom steek jij zoveel energie in het stelselmatig afwijzen van een vernieuwing? Nogmaals, besteed die tijd aan mooie foto's nemen, want dat kan je.

  Tsja, op dit moment is voor mij het grootste belang van Apug de Galleries. Wat ik daar dagelijks voorbij zie komen, is bijna schokkend, zo mooi. Er is daar een Duitser die met fraai fotowerk strooit, een Pool, een Braziliaan, een Rus geloof ik en nog heel wat anderen. Niet eerder zo'n stimulerende website over zwartwitfotografie gezien als hiero op de Apug.

  En wat het "onthullen van eigen werkwijze" betreft, jij hebt volgens mij onderhand zestig fototoestellen. Is eentje niet genoeg om fotografie te bedrijven?

  Met de hartelijke groeten uit Franrkijk,
  Paul.
   
 9. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ah, dat ken altijd natuurlijk! :smile:

  Ah, dat dacht ik ff, gelet op de titel van je bericht, 'over het nut van posten in nl.foto' of iets van dien aard.

  Dan lees je kennelijk andere berichten dan ik, want ik doe daar geregeld gespecialiseerde kennis op van beroepsfotografen, bv. over licht of flitsers of weet ik wat. Flauwekulargumenten zie ik niet heel vaak daar. Wel eens flauwe, maar dat moet mogen niet? Net zoals een beetje ruzie tussen analogen en digitalen.

  Belediging. Ik heb weinig behoefte aan een geestelijk leider. Digitaal noch analoog.

  Groet, Paul.
   
 10. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Grappige discussie, waar kan ik nl.foto trouwens vinden?
   
 11. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format

  LOL

  G.
   
 12. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik had het niet over allerlei digitale discussies op nl.foto. Daar heb ik geen enkel oordeel over. Noch positief, noch negatief. Maar zodra iemand op nl.foto stelt dat hij liever analoog dan digitaal fotografeert, begint het flauwekul argumenten te regenen en ontaardt de discussie in no-time in een welles-nietes spelletje of in een ordinaire scheldpartij. Elke keer weer opnieuw. Ik heb op nl.foto al in maanden geen redelijke discussie over analoog meer gelezen. En dat was nou precies waar mijn eerste post over ging. Niets meer en niets minder.

  Ik weet te goed wat een geestelijk leider is om er een te willen zijn...

  G.
   
 13. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Hier kan je eigen tekst komen.

  Hier kan weer je eigen tekst.


  Verdomme, het lukt me niet om in schijfjes te quoten... :smile:. Hoe doen jullie dat... :smile:

  ivm:
  nl.foto... Ik weet dat vele Vlamingen vlug afhaken als het om Nederlandse contacten gaat.
  Dikwijls is het hun cup of tea niet. (zie bvb aan het summier aantal Belgische nummerplaten op de autostrades in Nl. Zie je ook aan menig Benelux organisaties die niet werken.)
  Voor mij geld dat dus niet: ik weet dat er heel aardige Paulen, Huiben, Bennen tussen onze vrienden Nederlanders schuilen. Anderzijds ervaar je ook de diepe verschillen. En dan haken er, weet ik, velen af. Ik niet. De calvanistische roots zijn duidelijk de onze niet.
  Doordat ik graag anderen overtuig (anders zat ik niet in de verkoop) blijf ik wat analoge tegen-intoxicatie spuien in de mi. uitsluitend digitaal bevolkte nl.foto. Hoe zeggen ze dat Paul in Frankrijk: 'Chasser le naturel, il revient au/en gallop?' :smile:

  Wat betreft de Galleries: ik denk dat de kwaliteit erg gevarieerd is. Kunnen we misschien af en toe een beeldje ervan bespreken. Of misschien beter, eentje van de onze?

  ivm fbo's werkwijze
  Nog altijd tussen twee stoelen hier:
  Enerzijds hou ik van het impulsieve, emotionele werk, maar wens daarbij niet meer op KB te werken, maar wel op MF. Echter als je ziet wat Elliott Erwitt presteert met kleinbeeld of beter 'dank zij' kleinbeeld. Amai!

  Anderzijds:
  Boeit me het technische en het statische van fotografie opnames met statief ook heel erg. Maar met groter negatief als MF wordt het wellicht de eerste jaren niets, voornamelijk wegens beperkt tijdsbeheer of beter: "fotografie is een jaloerse dame, en verdraagt geen concurrentie in je hoofd" (en dito de verkoop). Trouwens, denk ik, MF het ideale formaat om je eens ivm het technische aspect (ZS) wil laten gaan.

  ps Paul. ivm aantal toestellen. 3 ipv 60 en eentje die wacht tot dat ik pensioen gerechtigd ben... bij leven en welzijn... :smile:.

  Mooi licht gewenst in Frankrijk!
  Fred
   
  Last edited by a moderator: Nov 5, 2004
 14. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Dit is een newsgroup, te vinden via je e-mail client.
  M.
   
 15. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Klik op de knop onderaan een bericht: Reply with quote. Wat je dan te zien krijgt, zoals ik nu ik op jou reageer is als eerste: -[-QU-OTE=fred-] zonder de afbreekstreepjes erin, en dan meteen jouw oorspronkelijke tekst. Ga dan naar het eind van het bericht, daar zie je een 'end-quote' staan, bestaande uit rechte haak open, slash /, QUOTE met weer een rechte haak dicht. Als je dat steeds aan een eind van een zin waar je op wilt reageren plakt, krijg je die 'schijfjes tekst'. Wanneer je dan gereageerd hebt en je wilt op een ander stuk in de tekst verderop reageren. moet je eerst weer even dat --[QU-OTE--=fred] aan het begin van dat stuk zetten, alsmede de end-quote toevoegen. Het zou inderdaad makkelijker moeten kunnen...

  Kan ik me goed voorstellen. Vlamingen zijn toch een ander volk dan Nederlanders, met inderdaad meer 'zuidelijke componenten', doorgaans stukken beleefder ook. Ik woon in Frankrijk en merk die verschillen tussen noorder- en zuiderlingen nog sterker.

  Eh, zoiets ja :smile:. Maar je vasthoudendheid wat dit betreft blijft me soms verbazen.

  Gevarieerd zeker en dat is wat ik nou net zo aardig vind. Ik zie soms hele slechte foto's, die ik vroeger geregeld ook gemaakt heb. Ik zie vaak ook hele fraaie foto's, van mensen die echt stukken beter zijn dan ik. Mijn huidige foto's probeer ik ergens op die Apug-schaal te plaatsen. In die zin vind ik het heel stimulerend, je ziet hoe het niet moet (want dat stadium ben je na 25 jaar wel voorbij) en je ziet hoe het wel moet, en dat stadium wil ik na 25 jaar nu eindelijk eens bereiken! :smile:
  Misschien een idee als een Nederlandse Apugger een foto plaatst, die link ook hier ergens (in het Ned. deel van Apug dus) neer te zetten (dus ipv. alleen maar in een bepaalde gallery)?

  Goede fotografen kunnen met alles werken. Zelf ben ik hier niet uit, ik heb net tijdens een verjaarsfeestjes van mijn dochter (zes jaar) m'n Mamiya 645 gebruikt. Eén van de drie foto's die ik gemaakt heb, is wel aardig. Ik heb 'm op zowel 13x18 als op 30x40 gedrukt en ik vraag me af hoeveel 'winst' ik nu eigenlijk geboekt heb tov. m'n handzame Nikon met die heerlijke 1.8/50 erop. Ik moet dat toch eens wat nader uitzoeken.

  Ah, dan heb ik me flink verteld! :smile: Maar je werkt toch net met een nieuw toestel, een 6x6 of 6x7 toch? Is dat die Mamiya Press of is dat weer een 6x8?

  Danke schön! Vanmiddag was het weer eens raak, een laaghangende bewolking die net de heuveltoppen bedekte maar de dalen schoon hield zeg maar, en die in de richting van de zon heel donkergeel gekleurd was. Leek wel een schilderij! Een zwartwitfotograaf wil daar niet eens een foto van maken -- té mooi! :smile:
  Jij ook mooi Jeroen Bosch-licht boven je vlak vlaand'renland!

  Paul.
   
 16. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Hoi Fred,

  Als je quote staat er bovenaan de tekst het woord (quote). Ik zet het hier tussen normale haakjes zodat de server het niet als een php commando ziet, maar dat moeten natuurlijk rechte haakjes zijn. Onder het bericht staat (/quote). Wanneer je in schijfjes wilt quoten zet je de geciteerde tekst tussen die twee codes. Daarna schrijf je jouw eigen commentaar. En dan zet je het volgende stuk tekst weer tussen die twee codes. En daarna weer je eigen commentaar. Probeer het maar eens.

  Ik ga er als moderator vanuit dat ik niet het recht heb om berichten van anderen te veranderen. In dit geval heb ik de vrijheid genomen om dat toch even te doen. Ik heb je vorige mail bewerkt zodat je zelf kunt zien hoe je in schijfjes kunt quoten. Klik daarvoor onder je eigen bericht op "edit". (Zo kun je overigens ook fouten in je eigen berichten corrigeren).


  G.
   
 17. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ja maar vergeet niet dat een van de 'aanstichters' van die vaak verhitte discussie onze grote vriend fbo / fred is. En die kan er ook wat van hoor. Voor het overige, besteed niet te veel aandacht aan sommige, wat vervelende mensen daar. Als je op de 'goede' bijdragers let, kun je veel leren, simpelweg omdat dat vaak beroeps zijn, sommigen al meer dan een kwart eeuw. Die weten nu eenmaal veel van fotografie.

  Akkoord. Blijft voor mij de vraag overeind waarom je hier je beklag doet over een groepje elders, en niet gewoon hier - en uitsluitend hier - je vertier zoekt. Ieder z'n heug, denk ik dan maar.

  Zijn we het daar ook over eens :smile:

  Groet, Paul.
   
 18. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Hoi Paul,

  Hier ligt waarschijnlijk de oorzaak van ons beider discussie. Ik heb mijn oorspronkelijke mail niet bedoeld als een beklag, maar als een serieuze vraag. Nu ik hem teruglees kan ik wel begrijpen waarom jij hem als een klacht gelezen hebt, maar dat was dus niet de bedoeling.

  Hartelijke groeten,
  G.
   
 19. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ok, een misverstand dus als gevolg van miscommunicatie. Kan gebeuren.

  Groet, Paul.
   
 20. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Zelfs niet eens, gewoon via groups.google.be of .nl voor onze vriendelijke noorderburen.
   
 21. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Ja door google kan je soms verassende informatie vinden :wink: