Hoe ging dat vroegahh

Discussion in 'Kontakt afdrukken' started by Schokker, Aug 9, 2006.

 1. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Ik ben nog een redelijke rookie in het zelf afdrukken in de doka maar sinds ik het ondekt heb doe ik eigenlijk niet anders. Telkens vraag ik mij het volgende af:

  Stel ik ben Henri Cartier Schokker en ik krijg ee foto opdracht naar bvb italie. Kom terug met 25 ilford fp4 rolletjes.......en dan.

  Als ik zie hoe lang ik er over doe om wat foto's af te drukken. Meestal begin ik om 22:00...doka is niet geheel lichdicht, en stop da rond een uur of 12. Heb dan zo'n4 goede foto's.

  Ik neem aan dat ze vroeger niet al die foto's op die 25 rolletjes gingen afdrukken. Werd dan de selectie echt gemaakt op basis van de contactafdrukken?? p.s. ik weet dat bresson een afdruk dude in dienst had maar laten we er even van uit gaan dat hij die niet had.
   
 2. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Gewoon net als HCB. Je rolletjes inleveren bij je vaste afdrukker en dan weer op reis.
  Je kunt laten ontwikkelen en contactafdrukken laten maken en daar selecties van afdrukken

  Ben
   
 3. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Wel,

  HCB fotografeerde met middenformaat, wat het beoordelen van een contactafdruk al en héél stuk gemakkelijker maakt.

  Stel nu dat jij HCS bent, dan maakt dat de zaak een stuk gemakkelijker: je krijgt heus geen opdracht in Italië als je niet professioneel bezig bent. Dwz: tijd om overdag af te drukken EN een lichtdichte DOKA waarin je ook overdag kan werken.

  Eens je die 25 rolletjes FP4 ontwikkeld en afgedrukt heb (trouwens: 24 of 36 opnames?), zal je routine nog verbeterd zijn :wink:

  BTW: voor 2 uur ga ik de DOKA niet eens meer in (behalve voor gomdrukken) ... gisteren beziggeweest met 8 contactafdrukken (archiefvast afgewerkt en getoned bariet) van 13x18, ergens tussen 19.00 en 24.00 uur. Dat is pas een DOKA-sessie :smile:

  G
   
 4. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Als Leica DAT hoort :D :D :tongue:
   
 5. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  doeme, kemel, klopt, maar ik ga hem toch niet weg-editen :tongue::cool:

  Komt ervan als je altijd groter denkt, op den duur weet je het verschil tussen al die miniatuurformaten niet meer :wink:

  G
   
 6. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Lichtdicht maken van mijn doka werk ik aan, ga zo naar de praxis om spullen te halen.

  En alles naar een lab brengen is leuk maar MEGA duur. Ben laatst in de Dom Republiek geweest. Zo'n 6-7 rolletjes bij Scolor in Amsterdam met contact was 75 euro...klung.

  En dan nog blijf ik het lastig vinden om de 35mm contactafdrukken te beoordelen. Gebruiken jullie een goede loep oid?

  en bresson met MF?? ben ik dan zo gebrainwashed dat ik dacht dat hij toch echt altijd met zn leica fotografeerde. Ik moet eigenlijk zeggen dat ik het niet echt geloof dat hij MF gebruikte.
   
 7. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Wel, de oplossing is zéér eenvoudig: selectie, selectie en nog eens selectie. Van mijn laatste reis naar Noorwegen maak ik exact 18 afdrukken, ongeacht het aantal negatieven dat ik heb. Kwestie van het publiek geboeid te houden.

  NB. De foto's zijn met een Texas Leica gemaakt :D

  M
   
 8. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Klopt als een bus. Ik ben met 50 negatieven teruggekomen van Bretagne, daarvan vind ik er nu 9 de moeite waard om goed uit te werken.

  Zoals ik eerder al ondervond, zijn de beelden waarvan ik bij de opname niet 100% overtuigd was, effectief ook diegene die ik nu niet ga afdrukken...

  8mm? :wink:

  G
   
 9. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  LOL... wel laten ontwikkelen... niet contacten!! Dat doe je zelf wel... en nog beter dan het lab ook. Maar maak je geen zorgen, zo te zien zit jij binnen niet al te lang aan je 1e middenformaat... dan maak je minder opnamen en ga je voor kwaliteit... gok ik.

  Maar voor de meesten hier is het volgens mij de lol zelf alles in de hand te hebben en voor kwaliteit te gaan (dus idd een hevige selectie)... voor kwantiteit is een digi veel kosten- & tijd-efficienter.

  Grx
   
 10. Schokker

  Schokker Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Jan 9, 2006
  Shooter:
  35mm
  Heb nu van die doorzichtige negatiefvellen dus ka ik ook zelf contactafdrukken maken en doe ik het dus voortaan niet daar meer ;-)

  En idd de kwaliteit daar ga ik ook voor, er is niks mooier dan zelf een mooie afdruk gemaakt te hebben. Toch ben ik van mening dat ik met mijn pentax spotmatix met 50mm 1.4 takumar en Focomat vergroter ook behoorlijke kwaliteitsafdrukken kan maken. Gister nog een foto afgedrukt van de skyline van de binnenstad van amsterdam. De foto heb ik gemaakt vanaf het dak van een gebouw....wat een detail zeg niet normaal. Zelfs van kerktorens heel ver weg zie je de fijnste details.

  Maar ik moet weer knutselen. Ga een plaat hout in het raam zetten die ik kan verwijderen met een ventilatiesysteem er in.

  gr

  Jeroen
   
 11. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Tuurlijk zijn je kleinbeeld en vergroter meer dan voldoende.
  Zoals Marc al zei, selectie is het belangrijkste.
  Ikzelf ontwikkel alles en daarna gaan de negatieven de scanner in. Lang duurt dat niet, ik heb ook geen uitstekende kwaliteit op het oog. Het helpt me de beelden te beoordelen, want een contactafdruk van 35 mm vind ik echt wel klein. Ook durf ik wel eens een digitale toning toe te passen, en dat resultaat wil ik (soms ooit) in de doka bereiken.... maar dan wel beter natuurlijk! Voor mij is dat het visualiseren van de uiteindelijke afdruk...
   
 12. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  1) voor een reeks filmen te ontwikkelen: zo'n lange pattersontank voor 6 KB filmen helpt wel :smile:
  2) geduld, de winter is nog lang en de doka een zalige verblijfplaats
  3) transparante negatiefvellen gebruiken: 2 voordelen, geen vochtdruppels mogelijk op je negatief en negatieven makkelijker te beoordelen
  4) een lichtbak maakt het gemakkelijker om je negatieven al te beoordelen met de loupe (omgekeerde oude 50mm lens); grote lichtbakken krijg je nu haast gratis (radiologen)
  5) voor degenen met karakter en systeem: kontaktafdruk maken van elke film en dan kan je daar ook heel veel informatie uithalen ivm afdruktijden onderling...

  zie ook boek van Willy Ronis: Derrière l'objectif.

  Fred
   
  Last edited by a moderator: Aug 10, 2006
 13. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  We zullen zien ;-)... de twee zijn niet echt te vergelijken. Tegen die tijd zul je het wel met me eens worden dat middenformaat toch wel erg mooie beelden oplevert. Echter, middenformaat is over het algemeen ook zwaarder en trager... oftewel, het zou nog maar te bezien zijn geweest of je dan ook op dat dak had gestaan.

  En om nog terug te komen op je 1e vraag... er zijn ook nog een boel gestorven fotografen (ook bekenden) die nog velen on-ontwikkelde rolletjes hebben liggen.

  Maar succes met de DoKa werkzaamheden!
   
 14. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  jij snuift teveel fixeer dezer dagen Geert.
  btw: hoe maakt de baby het??

  of is het één of ander pigment van je gomdrukken...:smile:

  :smile:

  ter info: gisteren akte getekend en vanaf begin oktober ben ik ieder w-e te vinden in Willebroek...:smile:
   
 15. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Vroeger was het leven voor een professionele fotograaf nog eens makkelijk. Hij liet een loopjongen de hele zwik naar een laboratorium brengen. En hoe is dat nu? Een amerikaanse fotograaf vertelde mij dat hij uren zit te prutsen achter een computer. Wat een verloren tijd.

  Jed