Houdbaarheid diverse Films & papieren

Discussion in 'Zwartwit: Film, Papier, Chemie' started by floppie86, Dec 10, 2009.

 1. floppie86

  floppie86 Member

  Messages:
  2
  Joined:
  Dec 10, 2009
  Location:
  Leiden, The
  Shooter:
  35mm
  Ik heb recent een mooi pakketje doka spullen gekocht van een oude fanaat die er mee gestopt is. Het ging mij vooral op de vergroters, maar er zat ook nog papier en film bij. Deze zijn echter volgens mij van een flinke tijd geleden en ik vroeg mij af hoe het zit met houdbaarheid van dit soort zaken.

  Zit momenteel vooral in de digitale slr scene, maar wil voor het effect ook analoog erbij gaan doen, bovendien heb ik t vroeger een keer geleerd en vond het enorm gaaf om te doen en weet zeker dat ik zo uren in de doka opgesloten zit :D. Maar verstand heb ik er voorlopig dus nog de ballen van :rolleyes:

  Een kleine inventaris :smile:

  5 meter Ilford FP4 (deze probeer ik nu in mn camera uit, zie t resultaat wel komen)
  30 meter Gevapan 30 (agfa), verpakking ziet er woest oud uit. Enige kans op succes?

  en nu het papier:

  4x100 Agfa-Gevaert "Brovira" BN1 (graad 4), hier heb ik dus massa's van, maar de verpakking zien er erg erg oud uit. Wel nog volledig gesloten en onaangeraakt.

  Dan heb ik ook nog wat grotere vellen van Gevaert (dus van voor de fusie? moet dan wel heel oud zijn, maar wederom keurig gesloten verpakkingen).

  Dan is er ook nog wat nieuwe Ilford papier, maar die gaan t wel doen denk ik.  Dit is dus een beetje mijn kennismaking hier :smile: Ben benieuwd, zou gaaf zijn als er nog hoop is voor dit materiaal
   
 2. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Welkom op APUG!

  Altijd gewoon uitproberen. Voor een fraai artikeltje ter "inspiratie", hier een link naar de Silverprint site en de vondst van nog bruikbaar 50 jaar oud Geva fotopapier...:

  http://www.silverprint.co.uk/more_archive.asp

  Scroll naar beneden naar het "Geva-rchaeology" stukje...

  Marco
   
 3. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  welkom

  Inderdaat welkom op dit forum, waar je ongeveer alles kunt vinden over alle faccetten van de analoge materie.
  In verband met oud papier , als je het kunt bevestigen waarom niet, vind wel dat er een onderscheid is tussen er echt voor te betalen en kunnen bemachtigen zoals jij in een totale koop met ander materiaal.
  Zelf heb ik al enkele malen oud papier gekocht , met verschillend resultaat, maar ook al heel mooie dingen ontdekt.
  Dus, wie niet waagt, niet wint.
  Ludo.:smile:
   
 4. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Om volledig gefrustreerd te raken waarom je niet het gewenste resultaat krijgt dat je voor ogen hebt kan ik je deze ouwe meuk van harte aan bevelen.
  Zolang het materiaal goed is heb je geen probleem maar, met alle respect, als "beginneling" heb je geen enkel houvast. Ligt het nou aan mijn opname of ligt het aan de ontwikkeltechniek of, of, of.
  Eerst leren op goed materiaal te werken en dan gaan experimenteren.
  Welkom hier.
   
 5. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Wat altijd een indicatie is bij papier, een stukje onbelicht papier door midden knippen 1 helft ontwikkelen en fixeren de ander helft alleen fixeren. Daarna het liefst met een densitometer kontroleren of ze "even wit" zijn. Kan ook met een belichtings meter of als het echt niet anders kan met het oog door er een stuk zwart papier met 2 gaatjes er over te leggen.
   
 6. hasselbladuser

  hasselbladuser Member

  Messages:
  98
  Joined:
  Sep 2, 2004
  Shooter:
  Medium Format
  Hou er rekening mee dat de gevoeligheid van de film een stuk teruggelopen kan zijn. (hoeft niet maar toch!) De Agfafilm heeft mischien nog maar een gevoeligheid van 25ASA, dus je ooet wel experimenteren.
   
 7. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Op de film zou een houdbaarheidsdatum moeten staan. Film en papier kunnen heel lang goed blijven als ze in de diepvries bewaard worden. Maar welke garantie heb je dat dit ook gebeurd is? 5 meter is maar drie of vier rolletjes. Waarom zou je jezelf daarvoor een boel gezeik op de hals halen?

  Brovira was prachtig papier, maar Agfa veroudert meestal tamelijk snel. Gewoon proberen. Een onbelicht vel in de ontwikkelaar. Komt het er niet perfect wit uit, dan kun je de doos weggooien. Je kunt dan nog wel wat klooien met toevoegen van kaliumbromide of benzotriazol. Maar optimale resultaten krijg je dan toch niet meer.

  Ik ben het volledig met Harry eens. Als beginner kun je beter met verse materialen werken om jezelf veel frustratie en ontmoediging te besparen.
   
 8. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ander pijnpunt is natuurlijk dat het om vaste gradatie 4 papier gaat, kan zelf zeker niet zonder variabel contrast papier.

  Maar misschien is dit papier nog leuk voor wat "fotogram" experimenten, dus door b.v. een boomblad erop te leggen en te belichten.
   
 9. Cor

  Cor Member

  Messages:
  282
  Joined:
  Aug 21, 2006
  Location:
  Leiden, The
  Shooter:
  Multi Format
  Papier met een harde gradatie kan zachter worden met de tijd...en uiteraard ook sluieren. AGFA is relatief slecht houdbaar, maar echt oude AGFA weer niet. (verder zijn er nog speciale ontwikkelaars (Beers) waar gradatie mee te beinvloeden is, of lith printing, maar dan komen we toch wel bij de gevorderen..)

  Verder ben ik het wel eens met de opmerking, dat het als je begint, beter is om met verse spullen aan de slag te gaan

  Mvgr,

  Cor

   
 10. Peter de Groot

  Peter de Groot Member

  Messages:
  456
  Joined:
  Jul 20, 2008
  Location:
  Maastricht
  Shooter:
  Multi Format
  Ach ik heb ook een hoop oude meuk. Leuk om mee aan te klooien. Inderdaad lith printing is een optie om te gaan doen. Ook solargraphy kun je ermee doen. Ik zou het niet weggooien in ieder geval. Mocht je wat ervaring krijgen met goed spul dan kun je lekker aan het experimenteren slaan. Succes.