Ilford 500 head

Discussion in 'Darkroom Equipment' started by Steve Sherman, Feb 15, 2010.

  1. Steve Sherman

    Steve Sherman Subscriber

    Messages:
    533
    Joined:
    Sep 14, 2003
    Location:
    Connecticut
    Shooter:
    ULarge Format
    While raising the head I lost power to the low contrast side of the Ilford 500 head today, changed bulbs to no avail.

    If power supply is going bad would it affect only one side at a time? Both fuses appear OK.

    Anyone know where this beast can be repaired?

    Thanks in advance
     
  2. mattk

    mattk Subscriber

    Messages:
    265
    Joined:
    Mar 26, 2006
    Location:
    Minnesota, U
    Shooter:
    Medium Format
    I lost power in a simlar fashion on mine. Turned out to be a short in the power cord (right at the terminal end). I had to resolder mine--never popped a fuse. Smell the plugs or open them up to check for a short.
     
  3. Steve Sherman

    Steve Sherman Subscriber

    Messages:
    533
    Joined:
    Sep 14, 2003
    Location:
    Connecticut
    Shooter:
    ULarge Format
    Thanks for the heads up, I am assuming you are talking about the powercord from the power supply to the enlarger head.

    Again thanks.
     
  4. mattk

    mattk Subscriber

    Messages:
    265
    Joined:
    Mar 26, 2006
    Location:
    Minnesota, U
    Shooter:
    Medium Format
    Yep, cord from the power supply to the head.
     
  5. Steve Sherman

    Steve Sherman Subscriber

    Messages:
    533
    Joined:
    Sep 14, 2003
    Location:
    Connecticut
    Shooter:
    ULarge Format
    Problem solved

    Seems that the copper plate which is pushed in via the "plunger" on the door was not activating both the micro switches. After disassembling the head a slight bend to the copper plate should cure the problem until the next time the plate loses just enough tension to cause the same again.

    Thanks Matt for the help