instap in 4x5" camera gebruik

Discussion in 'Grootformaat en accessoires' started by Decuyper Tom, Aug 10, 2008.

 1. Decuyper Tom

  Decuyper Tom Member

  Messages:
  36
  Joined:
  Oct 19, 2002
  Location:
  Kapelle op d
  Shooter:
  Medium Format
  Beste,

  Ik plan om binnen afzienbare tijd met 4x5" te beginnen. Kan er mijn iemand helpen in mijn zoektocht?

  De bedoeling zou zijn om het toestel in de natuur te gebruiken. Vandaar dat ik op zoek ben naar een (relatief licht) toestel dat tegen een stootje kan. Er moet ook een gemakkelijke mogelijkheid zijn om van horizontaal naar verticaal formaat te switchen. Tevens wil ik ook een standaard matglas bescherming op de camera.

  Wat ik vooral zoek is basis informatie over 4x5", keuze van de juiste camera, basic instellingen, tips en trucks. Eventueel winkels in België waar ik terecht kan voor de aanschaf van de camera.

  Groeten,

  Tom
   
  Last edited by a moderator: Aug 10, 2008
 2. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
 3. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Tom,

  als je wil, dan kan ik je er wel eentje lenen voor een paar maand. Ik heb een paar Toyo 4x5" cameras waarvan ik er wel eentje kan missen. Daarnaast kan je ook één van mijn zelfgemaakte loopbodems gebruiken.

  Door ze te gebruiken, zal je na enige tijd beter zicht krijgen op welk soort camera je wil: een monorail of een loopbodem.
  Ik wil gerust ook een dagje uittrekken voor wat initiatie.

  Aanschaf? Tweedehands is tegenwoordig vrijwel zonder risico aan een fractie van de nieuwprijs (voor monorails), een loopbodem is nieuw betaalbaarder (vanaf zo'n 700 Euro).

  Geef me een belletje. GMS-nummer is gemaild.

  G
   
 4. Decuyper Tom

  Decuyper Tom Member

  Messages:
  36
  Joined:
  Oct 19, 2002
  Location:
  Kapelle op d
  Shooter:
  Medium Format
  Dag Argus,

  Bedankt zeg, die initiatie zie ik zeker zitten. Ik heb nu een TC voor een tijdje in gebruik (welliswaar zonder film cassettes) enkel om de mogelijkheden te testen. Vooral de scherpstelling en zo bezorgd mij wat kopzorgen.

  Ook de keuze van lenzen en scherptediepte zijn voor mij nog een klein vraagteken op TC. Allez, je ziet nog veel te ontdekken. Al is mijn eerste indruk geweldig omdat je met één camera zoveel kan doen...

  Groeten,

  Tom
   
 5. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Dat noem ik nou eens een vriendelijk en gul aanbod! Daar wordt ik nou blij van.
   
 6. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Geweldig voorstel van Argus !

  Ik zou je een houten loopbodem aanraden voor natuurfotografie. Daar werk ik al jaren naar volle tevredenheid mee. Merken zijn bijvoorbeeld Wista, Tachihara, of Shen Hao. Die laatste is het beste gebouwd van de drie. Maar er zijn ook andere goede merken.

  Anderen nemen het gewicht van een metalen Linhof op de koop toe voor meer stabiliteit.
   
 7. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Vergeet niet dat je voor een scherpe plaat een goed = zwaar statief moet hebben.
  Voor wat betreft de Shen-Hao zie eerdere posts. En als je op je budget meot letten zie marktplaats.
   
 8. Decuyper Tom

  Decuyper Tom Member

  Messages:
  36
  Joined:
  Oct 19, 2002
  Location:
  Kapelle op d
  Shooter:
  Medium Format
  Dag Merlin,

  Ik heb jou draadje over de Shen Hao gelezen. Het ziet er mij een goed basis pakket uit dat je daar gekocht hebt. Ben je nog steeds fan van die Shen Hao? Heb je al postieve en negatieve punten gevonden?

  Groeten,

  Tom
   
 9. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik heb de shen hao gekocht direkt in china. Ze sturen het op als je wil.
  Mooi apparaat voor weinig geld.
  Mocht ik nog een keer de staatsloterij winnen, dan koop ik een eboney...:D
   
 10. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
 11. dirkv

  dirkv Member

  Messages:
  160
  Joined:
  Nov 9, 2006
  Location:
  Westland. Ne
  Shooter:
  Multi Format
  Er staat nu op marktplaats het Handboek Technische Camera van Jim Stone. Nederlands talig en erg intressant.
   
 12. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik ben ten eerste fan van grootformaat. De manier van fotograferen is uniek. Ik kom dan in een soort van tijdsloze rust, terwijl het soms ook hard werken is. Met middenformaat neem ik een foto en loop weer weg. Met grootformaat wordt je gedwongen om rustig te werken. De beelden zijn meer afgewogen, maar wellicht minder spontaan.
  En de camera is maar gereedschap. Je moet je gereedschap beheersen om er bijna gedachtenloos mee kunnen doen, dat wat je wilt. Een beetje net zo als autorijden, je bedenkt niet steeds welke pedaal in te trappen, het moet gewoonte worden. Ten tweede is goed gereedschap de helft van het werk. Een goede grootformaat camera is vooral rigide. Je staat met de balg nog wel eens in de wind, dan wil je niet dat het geheel beweegt. De Shen-Hao kan je heel stevig vastdraaien, samen met een stevig statief met een rigide kop er op, voldoe je aan de randvoorwaarden. Verder zijn de knoppen op de plaatsen die je verwacht. Als je met je hoofd onder je zwarte doek staat, wil je niet te veel heen en weer om te kijken waar die knop is die je nodig hebt. Kleine reparaties kan je zelf, omdat het een houten camera is. Ik heb er bijvoorbeeld zelf een compendium-aansluiting op gemaakt, dat kan dus.
  Qua verstellingen heb je niet meer nodig dan de Shen-Hao biedt. Ik heb nooit iets niet kunnen doen, wat ik wel wou. Ofwel: alles kon ik ermee schieten. Ook door met de meest vreemde verstellingen in een deuk te liggen.
  Het objectief neemt de foto, maakt de doortekening en een standaard objectief (150mm) hoeft niet duur te zijn en er zijn bijna geen slechte verkrijgbaar.
  Je vraagt nog naar negatieve punten. Misschien dat hij iets zwaarder is dan een lichte grootformaat? Ik vind het niet zo'n probleem, je moet sowieso veel sjouwen met zo'n camera. Ik ben blij met een zwaar statief. Maar dat ligt er misschien ook aan hoe je gebouwd bent... :D
   
 13. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Wijze woorden, Merlin!

  Voor landschapfotografie heb je trouwens geen camera nodig met alle mogelijke verstellingen.
  Ik werk sinds een paar maanden zeer veel met mijn Speed Graphic. Beetje zwaar, geen verstellingen op de achterwand - de voorste standaard heb ik omgebouwd naar voorwaarts tilten ipv. achterwaarts.
  Staat als een dijk bij een paar beaufort, zeker met een 120mm lens die nauwelijks uit de body steekt. Neem daarbij het voordeel van de 'viewing hood', waardoor je geen zwarte doek meer nodig hebt, en de wind maakt weeral minder kans.

  Mijn statief is misschien aan de lichte kant (Manfrotto 190B met ballhead) maar ondersteunt de camera meer dan voldoende.

  Het gewicht van de camera is misschien wat hoog (pakweg 3 kilo) maar dat compenseer ik met een paar grafmatics (spaart flink wat ruimte) en rolfilmhouders van 6x7 en 6x9cm. Door als extra rolfilmhouders mee te nemen, wordt een 210mm een ferme telelens t.o.v. 4x5" formaat.
  Ik heb vorige maand op reis - en voor het eerste sinds een paar jaar - zelfs belichtingstrapjes gemaakt op rolfilm omdat de omstandigheden soms wel wat extreem waren. (zie gallery)

  Bijna vergeten: de gordijnsluiter in de camera is perfect om mee uit de hand te schieten (straatfotografie) of lenzen zonder sluiter te gebruiken.

  G
   
 14. Sponsored Ad
 15. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gewicht is, voor mij althans, ook geen doorslaggevende factor bij het kiezen van gear. Stabiliteit en soliditeit daarentegen wel.
  In het veld maak je slechts kleine verstellingen zeker met een 120 of 210 maar met de 72 moet je soms wel iets extremer verstellen en dan is dat ietsje extra wel lekker.
  Met welk apparaat dat je dat doet maakt niet veel uit. Hout, metaal, kunststof of prachtige carbon oplossingen als 't maar doet wat 't doen moet. Daarbij heeft Jaap één punt.
   
 16. Decuyper Tom

  Decuyper Tom Member

  Messages:
  36
  Joined:
  Oct 19, 2002
  Location:
  Kapelle op d
  Shooter:
  Medium Format
  Hier ben ik dan weer. Heb net een uurtje geëxperimenteerd met de Tachihara, zonder maar één negatief te belichten. (leg dat maar eens uit aan een digifotograaf ;-) )

  Noteer al maar bij de lijst van standaard uitrusting een lichtgewicht zitje, een goed T-shirt en een lichte broek. Zweten onder dat zwart laken! Maar wee o wee wat een rust, je bent ogenblikkelijk afgesloten van de wereld en bezig met het beeld. Onmiddellijke inleving. Ik heb van alles geprobeerd maar vooral dichtbij "opnames". Wat ik nog steeds minder vind aan de Tachihara is dat je de voorste standaard los moet zetten met 2 span hendeltjes. Wanneer je de standaard terug wilt zetten staat hij gegarandeerd scheef. Die verstelling kan niet van onder het doek. Is dat met de Shen Hao ook zo? Of werk ik al mis van in het begin...

  Tja een gedetailleerde uiteenzetting zal ik wel appreciëren wanneer het zo ver is. Die starter pack van de Shen Hao is zeer interessant.
  Inderdaad, aan zo'n houten camera kan er zelf gewerkt worden. Ik hoop dat mijn statief voldoet. Die heeft een X Y Z kop en is redelijk stabiel.

  Zo'n Viewing hood is zeer verleidelijk hoor want ik heb het meest van alles gesukkeld met het zwarte doek... Desondanks dat gesukkel ben ik meer en meer gebeten door die 4x5", nu maar sparen tot ik er één kan aanschaffen!

  Nog een belangrijke vraag, welke lenzen, naast de 150mm, zijn de meest courante voor landschappen?

  Alvast bedankt voor al deze zeer hulpzame reacties op mijn vraag!

  Tom
   
 17. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Geen 150mm. Ik gebruik enkel 120mm en 210mm.

  G
   
 18. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ja, die twee spanknopjes en het scheef gaan staan van de voor standaard, is ook mijn grootste ergernis met mijn Tachihara. Voor de rest kan ik er zeer goed mee leven, hoewel een volgende camera, als ik het geld heb, waarschijnlijk wel eentje wordt met staal ipv messing werk, gewoon voor de stevigheid.

  Voor de rest heb ik weinig klachten over mijn Tachi, heb er prachtige foto's meegemaakt, en de reacties van mensen op die "gouden" camera zijn "goud" waard :wink:
   
 19. Huub

  Huub Member

  Messages:
  182
  Joined:
  Dec 4, 2007
  Shooter:
  4x5 Format
  Dat hangt er een beetje vanaf of je een voorkeur hebt voor groothoeken of juist de langere brandpunten. Ik zelf hoor bij die laatste groep en gebruik naast mijn 150 mm vooral een 240 en een 360 mm. Qua groothoek is de 90 mm zo'n beetje de meest gebruikte brandpunt.

  Huub
   
 20. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Vergeet de 72mm niet. Erg mooi voor landschappen. Je moet er wel mee leren werken heb ik ondervonden. Als je 't eenmaal door hebt geeft dat verrassende resultaten.
   
 21. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik gebruik voor landschappen een:

  75mm super angulon.
  90mm
  150mm Sironar-N
  250mm imagon
  360mm Fujinon-T

  Voordeel van de 360T is dat de benodigde uittrek rond de 250mm is, dus deze kan ik op mijn shen hao gebruiken.

  een 75mm is leuk, maar meestal heb je veel te veel lucht op je foto. Ik gebruik deze meestal ism mijn 6x12 achterwand.
  een 90mm is dan beter op 4x5.

  Overigens maak ik de beste fotos met een langere lens. Bekende landschapsfotografen zoals shinzo maeda gebruiken meestal lenzen van 300mm - 600mm.

  Nadeel van korte lenzen is dat wanneer je naar je onderwerp toeloopt om het toch beeldvullender te maken, het perspectief verandert en vaak ook het beeld dat je gezien hebt.
   
 22. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Klaarblijk rekent Jaap zich tot de houtbewerkers. In mijn geval ben ik geneigd mij tot de metaalbewerkers te rekenen. Mogelijk dat ik daarom een Linhof technika heb gekocht. Gelukkig is er nog nooit iets aan de camera kapot gegaan, dus ik heb de ijzerzaag er nog niet in hoeven te zetten. Waar je wel op moet letten is de staat van de balg, tenzij je leerbewerker bent.
  Tom, ik begrijp dat je je wil concentreren op landschappen. De brandpuntsafstand is een enkel punt. Maar de manier waarop de lens tekent kan werelden van verschil betekenen. En dan is het maar wat jij wilt. Het is daarom goed om naar een kroegmeeting te komen, dan kun je aan de hand van de echte drukken een indruk krijgen hoe een lens 'tekent'. Als je wat ervaring krijgt kun je aan de hand van het matglasbeeld ook al veel zeggen over de beeld kwaliteit van het objectief. De keuze van de camera bepaalt de keuze van de verstellingsmogelijkheden. En dat heeft weer invloed op bijvoorbeeld de 'centrale perspectief'.

  Jed
   
 23. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Niemand kan voor jou bepalen dan jij zelf wat het beste bij jou past. Maar aan de hand van alle opmerkingen hier op 't forum kun je wel destilleren wat voor jou belangrijk zou kunnen zijn.

  Mijn eigen ervaringen zijn;

  Door te beginnen met een optische bank camera heb ik snel, en naar mijn idee makkelijker, de effecten van verschillende verstellingen geleerd. Doordat een optisch bank veel directer alle verstellingen aan kan dan een loopbodem. Aan de andere kant is voor veld werk een loopbodem ver uit handiger.
  Gewicht speelt voor mij een grote rol. Ik trek er vaak een hele dag te voet de natuur in met mijn camera om voornamelijk landschap foto's te maken. Na 8 uur lopen met en rugzak van 10kg met camera en alle benodigdheden kan ik wel zeggen dat als je daar 7kg van maakt het een wereld van verschil uitmaakt. Een andere oplossing is natuurlijk iets op wieltjes of gewoon niet zo ver van een vervoermiddel vinden dat het "mooi" is.
  Wat betreft brandpunten heb ik ontdekt dat ieder mens een natuurlijke kijk hoek heeft. Alleen deze verschild van persoon tot persoon. Voor mij zelf is dat de beeldhoek van een 120mm op 4X5 , voor veel anderen is dat vaak een wat langer brandpunt. Mijn set lenzen heb ik uiteindelijk dus opgebouwd vanuit de 120mm. Daarnaast hebben verschillende optieken naar mijn indruk een verschillend beeld karakter. Het een past waarschijnlijk meer bij je dan 't ander.

  Kortom ik raad je aan om vooral veel te onderzoeken en uit te proberen voordat je tot aanschaf over gaat.

  En het aanbod van Geert is natuurlijk een uitgelezen kans.
  Daarnaast is het bezoeken van onze bijeenkomsten een aanrader.
   
 24. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  In deze thread komt het gewicht van de foto-uitrusting nog al eens aan de orde. Afhankelijk van de keuze van de spullen kan dat best meevallen. Zo kan ik vaststellen in mijn eigen geval, dat het qua gewicht geen verschil maakt of ik de Rollei (6008) meeneem of de Linhof Technika. Een belangrijk deel van het gewicht wordt veroorzaakt door het statief. Bij de Rollei zijn de lenzen zwaar; bij de Linhof zijn de lenzen veel lichter. En ook belangrijk: veel goedkoper. Verder ga ik er van uit dat je niet een pakket met 20 cassettes in het veld meeneemt. De meeste cassettes laat ik in de auto liggen. Dat scheelt ook weer. Ik heb het nooit nagewogen, maar ik kan hele einden door het veld afleggen met de Linhof.

  Jed
   
 25. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Dat bedoelde ik nou nét met "mee leren werken"!
   
 26. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  :D Soms een houten kop...

  Ik zou zeggen: pak een 150mm en ga daarmee een half jaar op pad. Na een tijdje merk je dat je nog andere foto's wilt nemen, groothoek of tele, en dan weet je vanzelf wat je tekort komt. Je schaft het dan pas aan. Scheelt een boel kilo's. Toen ik begon wist ik ook niet wat ik wilde, maar je moet jezelf niet door G.A.S. laten leiden...