kiekjes

Discussion in 'Off-topic discussies' started by SoulSurround, Jan 2, 2008.

 1. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Sinds ik meer met fotografie bezig ben maak ik minder fotos. Althans, ik ben me eigenlijk gaan verdiepen in fotografie om mooiere fotos (subjectief, ik weet het) te kunnen maken. Hoewel m'n beelden wel steeds mooier worden, belanden er eigenlijk weinig beelden meer in m'n "gewone" familiealbum. En dat laatste vind ik jammer.

  Wellicht is het inherent aan het maken van mooiere beelden? Aangezien je dan veel selectiever op de ontspanknop drukt. Tevens is het materiaal waar ik nu mee werk een stuk minder "portable" dan de samsung compactcamera die ik vroeger had.

  Mijn vraag aan jullie is: maken jullie - ook - veel kiekjes voor in 't album buiten het "echte" fotografeerwerk om. Of zien jullie deze "werelden" niet gescheiden?

  De beste wensen allemaal!
   
 2. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Dus Jeroen om kiekjes te maken gebruik je een kiekjes camera. Ik heb m'n vrouw een canon powershot kado gedaan en dat werkt geweldig. Krijg je geen last van rolverwarring;-)
  Ben
   
 3. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Bij mij is het juist andersom: sinds ik me enkele jaren verdiep in fotografie zijn mijn 'kiekjes' alleen van betere kwaliteit geworden. Dat brengt mij nu op een punt dat ik moet gaan differentiëren aangezien ik simpelweg niet de tijd heb om alles in mijn doka af te drukken. Ik ga binnenkort over op scannen, waardoor ik de minder bijzondere foto's digitaal laat afdrukken en me in mijn doka alleen nog buig over de in mijn ogen betere foto's. Ik hoop daardoor meer tijd te krijgen om af en toe eens een echt fotoprojectje te ondernemen. Vooralsnog was ik het hele jaar zoet met het ontwikkelen, afdrukken en verwerken van de foto's die ik tijdens de vakantie(s) maakte en had het afdrukken vaak veel weg van productiewerk.
   
 4. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik ben 2 fotografen

  Een kiekje moet je eigenlijk direct (laten) afdrukken. Het is net als met kliekjes (kiekjes maar dan met een L er in), als je het te lang in de koelkast laat, is de houdbaarheid verstreken en gooi je het alsnog maar weg. Ik fotografeer nog steeds met analoge spiegelreflex (F100), kleur en lekker snel. Die laat ik standaard afdrukken, en ik heb een schat aan gelukte en mislukte foto's. Die mislukte zijn toch ook wel erg leuk soms.

  Als ik op bezoek ben bij m'n één van m'n buren, dan zie ik geen foto's hangen, zelfs geen mislukte. Ja, ze hebben een digitaal fotolijstje staan, waar zo nu en dan een andere foto te zien is. Bij mij hangt heel wat meer. Misschien zegt dat iets over mijn buren, die zichzelf meer opgeruimd vinden, wat ongetwijfeld het geval is. Maar ik wijt het ook aan dat men niet genoeg laat afdrukken, ondanks dat men in grote aantallen kiekjes maakt (veel meer nu men digitaal fotografeert).

  Ik vind dat een kiekje niet mooi hoeft te zijn. Daar is het een kiekje voor. Als ik ga letten op compositie is het beeld al weer voorbij. Gewoon niet nadenken maar pakken dat beeld. En dus ook niet bij het uitzoeken en opsturen naar de afdrukcentrale nadenken en corrigeren, want daar gaat heel wat spontaniteit verloren.


  Eigenlijk lijd ik aan een gespleten-fotograaf-persoonlijkheid-stoornis. Ik kiek in kleur en denk niet na, ik voel me een heel ander nadenkend mens als ik mijn 8x10" gebruik voor zwart-wit. De spontane kleuren foto gaan gemakkelijk op de grote hoop, is wel leuk. De moeilijk bereikte zwart-wit foto hangt nog jaren serieus te zijn aan de wand. Ik ben dus twee -gespleten- fotografen.
   
  Last edited by a moderator: Jan 2, 2008
 5. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Een digi voor de kiekjes....film voor wat ik zelf wil doen.

  Hans
   
 6. Theo Bartelings

  Theo Bartelings Member

  Messages:
  77
  Joined:
  Nov 15, 2006
  Shooter:
  Medium Format
  Als ik foto's ga maken gaat de digi ook mee.
  Dit ook omdat deze voorheen ook dienst deed als belichtingsmeter.

  groet,

  Theo
   
 7. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Kiekjes maak ik voornamelijk op 35mm. Die benoem ik als zijnde famieljefoto's. Schiet maar raak en achteraf selecteer ik ze uit en gooi de echte bagger meteen weg. Ga daar geen kostbare tijd aan besteden om ze te printen o.i.d.. Soms verbaas ik mezelf als er een echt "goede" bijzit (geldt overigens ook voor mijn serieuze werk :D). Deze wil ik dan nog wel eens een keer printen. Voor het overige gaat het de grote schoenendoos in voor de eeuwigheid. Amen.
   
 8. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Harry,

  Is dat dan een kiekjesreflexcamera? :wink:

  Digitaaltje voor de vriendin, zij maakt de kiekjes in huis.
  Voor mijn eigen kiekjes/snapshots gebruik ik meestal een 6x9 folder, een gevolg van mijn kleinenegatievenenpositievenfobie.

  Die digitale fotokaders zijn pure horror, en dan heb ik het niet over de kwaliteit van het toestelletje.
  In het slechtste geval - zoals ik deze week bij een neef zag - wordt het geheugenkaartje uit de digi er zondermeer ingestopt en krijg je letterlijk ALLE foto's te zien, zonder enige selectie...


  G
   
  Last edited by a moderator: Jan 3, 2008
 9. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik maak familiefotos en andere fotos. De familiefotos gaan, zoals gebruikelijk was, in een album. Ze zijn alleen voor de familie bedoeld. De andere fotos betreffen andere onderwerpen. Overigens zijn beiden analoog. De familiefotos worden in het algemeen sneller geschoten; wat overigens niet automatisch betekent dat ze slechter zijn. Het is een andere benadering dan bijvoorbeeld met een 4x5" camera. Zo heb ik 40 jaar geleden op een verjaardagsfeestje voor kinderen van ca 3 jaar portretjes met mijn (nu) 75 jaar oude Leica geschoten. Vorig jaar nog heb ik van een van de ouders van de jonge gasten de vraag gekregen om een nieuwe afdruk, omdat de oude afdruk die hun kamer 40 jaar sierde 'verongelukt' was. Ik bedoel maar: een familiefoto kan heel wat betekenen, net zo als het in onbruik geraakte familie-album.

  Jed
   
 10. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  De beste wensen Jeroen,

  Wat mij opvalt is dat ik (ook) steeds minder foto's maak. Zelfs op vakantie kijk ik eerst of het de moeite waard is.
  Daar ik volledig manueel werk (hasselblad 6x6) zorg ik er wel voor dat het de moeite waard moet zijn voordat ik er een foto van maak.

  2 weken geleden met de mooie rijp op de bomen heb ik de 4x5 meegenomen op zaterdagochtend om 07.30 met 12 negatieven.
  Vervolgens tot 10 uur foto's gemaakt. Van die 12 heb ik tot nu to reeds 4 spetters afgedrukt.
  Wat ik op bv fotoapparatuur voorbij heb zien komen aan digi spul is over het algemeen aardig, maar je kan er verder niets mee...

  Maw, naarmate je beter kijkt en steeds meer verstand van fotografie krijgt wordt je selectiever omdat de ervaring leert dat wanneer je twijfelt over een scene je deze vroeger toch maakte en er vervolgens niets mee deed, je nu doorloopt.

  Er is een uitspraak: "Ik moet mijn mooiste foto nog maken"
  Als je tijd investeert in je hobby om te leren dan is dat zeker waar!
   
 11. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Laatst hadden we bij de fotoclub een avond waar iemand met 300 foto's kwam aanzetten om te laten zien. geen tijd om te selecteren....
  We hebben nu het reglement aangepast dat men maximaal 10 foto's op een stick mag zetten om te tonen.
   
 12. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Het betreft hier een traditionele "antifamieljereflexcamera" :confused:
  Let wel; de schoenendoos is van chloorvrijkarton gemaakt. Waar dat dan ook goed voor is...?
   
 13. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Helemaal mee eens. Als ik door een oude doos met plaatjes kijk zijn 't vaker de foto's die iets over mijn historie vertellen waar ik bij blijf hangen. Van mijn "artistieke" werk zijn 't maar een zeeeeeer gering aantal die de tand des tijds weten te doorstaan.

  Misschien moest ik maar eens meer energie in de kiekjes steken ;-)
   
 14. Sponsored Ad
 15. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  de functie van de fotografie is voor 99%: "kapstok van het geheugen"
  daar blinkt dan de analoge fotografie in uit: na 30-40 jaar heb je nog altijd intakte negatieven
   
 16. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Wat moet je nou met oude negatieven?

  Het is natuurlijk prachtig, die negatieven. Ik heb zelf ook albums vol opgeborgen, stapels negatieven. Maar wat doe je er nog mee? Zoals Jed een verzoek krijgt om een negatief van veertig jaar geleden, dat heb ik nou nooit. Ondertussen sleep ik al vijftien jaar al mijn negatieven mee, kijk er nooit naar. Dat is natuurlijk zonde, want Ansel Adams was een groot gedeelte van zijn leven druk om zijn oude negatieven beter af te drukken, wat uiteindelijk mijn doel ook is. Maar bedenk:
  Dan moet je vooral naar voren kijken en niet naar je oude negatieven. Dat zijn 'vergissingen van het verleden', of toch niet?

  En vergeet je schoenen er niet uit te halen... ;-)
   
 17. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Het is niet alleen het verzoek om een nieuwe afdruk van een 40 jaar oud negatief te maken. Een jaar geleden heb ik ook weer nieuwe drukken gemaakt van andere negatieven van 40 jaar terug. Het waren geen familiefotos, maar fotos uit de 'andere categorie'. Het waren opnamen, die ik destijds in Andalusie en Marocco heb genomen. Ik kon dan zien wat ik met de moderne materialen kan bereiken door te vergelijken met de oude drukken. Een interessante vergelijking. Maar het is ook een ervaring om vast te stellen wat er al zo in 40 jaar gebeurd is. Zo heb ik een opname waarop een ezel te zien is die in de tredmolen loopt om water naar boven te krijgen (Andalucia).
  Het interessante van de analoog zwart-wit fotografie is dat de druk makkelijk 100 jaar kan worden. En dat is belangrijk voor familie en voor andere fotografie. Maar voor beiden geldt dat je er extra waarde dan historische waarde aan toevoegt. Ook van een lelijk familie-lid kun je allicht nog een interessant portret maken.

  Jed
   
 18. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Het excuus van karakterkop werkt in dat geval altijd!

  De uitspraak van Fred vind ik nog steeds de beste: kapstok van het geheugen.

  G
   
 19. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  de uitspraak is niet van mij Geert, het was een slimmere mens die dat gezegd heeft...:tongue:

  bij een (oude) foto kan je "verhalen" vertellen die in je geheugen helemaal naar de achtergrond verdwenen waren

  dus fotografie moet per definitie als één van de belangrijkste "issues" hebben: "makkelijke archiveerbaarheid"

  heb het archief (archiefwand) gezien van "de perlinghi"
  (zo'n 15000 negatieven per jaar)
  maar wat een "bereikbaarheid", "tastbaarheid", "zekerheid"...
  [nulletjes en eentjes geven alleen maar "onzekerheid"]
   
 20. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Black is more than a colour

  Nu merk ik jouw nieuwe uitspraak 'Black is more than a Colour'
  pas op, Fred. Kun je deze uitspraak nog toelichten?

  Jed
   
 21. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Bedankt!

  Wat een geweldige reacties, ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden reageren! In eigenlijk alle antwoorden herken ik stukjes van mijn redenatie... al is het waarschijnlijk andersom (dat mijn redenatie is gevormd door het door de tijd lezen van dit soort stukjes:smile:. Voor mij zijn "familiekiekjes" (want daar had ik het inderdaad over) wellicht net zo belangrijk (zo niet, belangrijker) dan "echt fotowerk". Ik denk dat ik daarom ook "moeite" heb met het feit dat ze in "kwaliteit" vaak onderdoen voor fotos waar je goed over hebt kunnen nadenken. Zoals hierboven gezegd is het ook een andere "tak van sport", 't zogenaamde "snapshotten".

  Tot op heden zit ik eigenlijk op de lijn van 'Merlin' (kiekjes fotografeer ik met een analoge spiegelreflex (EOS3), in kleur en vervolgens standaard afgedrukt). Maar ook daar krijg ik weer dilemma's:
  - In Nederland is het vaak niet echt licht; denk aan Kerst binnen etc.. Dus zou je een lichtgevoelige lens (vaste brandpunt) moeten gebruiken. Echter een zoom levert een afwisselendere serie op.
  - En ook niet onbelangrijk; zo'n spiegelrefex is toch nog een "heel gezeul".
  - Ten slotte laat ik die toch ook liever niet onbemand in m'n strandtas... oftewel, ik 'mis' kiekjes.

  Op zich heb ik wel eens "leica" zitten denken, maar dan kom ik altijd uit bij die strandtas. De laatste tijd schiet ik ook 'kiekjes' met m'n rolleiflex; maar ook daar heb je het "strandtas-dilemma" en het "gezeul". De digicompact van mijn vrouw is weer weinig lichtsterk... en meestal vallen geflitste fotos (van een compactcamera) direct af.

  Dus, weet er iemand een goedkope compacte/lichte camera met een lichtgevoelige zoomlens?! ;-)
   
 22. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  een rolleiflex sl35 (een massa te koop op e-bay)
  of een leica minilux met een 2.4 summarit 40mm lensje (schuift weg als je het toestel uitzet)
  of een olympus mµ met vast lensje

  eigenlijk moeten we steeds een fototoestelletje bij hebben...
  ik zondig ook steeds tegen deze regel...

  mvrgr
  Fred
   
 23. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Jed, gewoon een marketing slogan die ik ergens zag en overnam...
  ik weet zelfs niet meer bij welk product ze het gebruikten...
  zal er eens moeten over nadenken om er een inhoud aan te geven....

  in ieder geval: alleen de doka werkers kunnen de zwarten (0, I, II) goed printen... :smile:
   
 24. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
   
 25. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Voigtlander Bessa's. Voor kiekjes is een meetzoeker uitermate geschikt. Voor deze camera's kun je zeer lichtsterke optieken van verschillende makelij kopen, dus voor elke beurs, daarnaast zijn ze uiterst betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.
  Het liefst fotografeer ik met vaste brandpunten. Dat zooooeeemen doe ik door een metertje naar voren of naar achteren te gaan....
  Mijn grote voorbeeld daarbij is nog altijd HCB die altijd slechts met één lens op de meetzoeker werkte en wat heeft die man niet gemaakt?
   
 26. dirkv

  dirkv Member

  Messages:
  160
  Joined:
  Nov 9, 2006
  Location:
  Westland. Ne
  Shooter:
  Multi Format
  Snapshotten deed ik in het begin maar weinig, helaas. Hoe langer ik fotografeer hoe meer ik mijn matige kiekjes waardeer. Wel probeer ik uiteraard mijn serieuzere werk te blijven verbeteren.

  Voor de kiekjes gebruik ik:
  yashica T3D met 2.8 35mm. Echt een aanrader. Het is een simpele compact met een mooi lichtsterk carl zeis lensje.
  yashica T4 met 3.5 35mm
  olympus mju2 2.8 35mm. Ook een heel fijn ding. Erg klein, net iets groter dan een sigarettenpakje.
  yashica electro cc35 met 1.8 35mm ( de enige meetzoeker)
  rollei prego micron met 3.5 30mm/24mm

  En als het kwik en dirty moet de canon ixus 500 met 3x zoom.
   
  Last edited by a moderator: Jan 5, 2008