Klein Chemisch Afval

Discussion in 'Kleur : Film, Papier, Chemie' started by Annemarieke, Jul 21, 2004.

 1. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Ik kom net van het depot Klein Chemisch Afval, waar ik een behoorlijke lading ontwikkelaar en fixeer wilde achterlaten, en waar ik ben weggegaan met een enorme frustratie.

  Het ontaardde dus in een gigantische discussie, want de heren van de KCA wilden niet geloven dat ik geen bedrijf had, of was. Het maakte niet uit met welke argumenten ik kwam (een bedrijf probeert toch geen tientallen verschillende ontwikkelaars uit? een bedrijf levert toch niet de gebruikte chemie af in kleine fotochemie-flessen, en in Fanta-flessen, Cola-flessen, ruitensproeiervloeistof-flessen enz?).

  Met wachtte zelfs mijn verhaal niet eens af, zo van "sorry, heb een beetje te lang mijn chemie opgespaard". Nee hoor, toen ik kwam aanrijden riep één van de heren meteen: "oh, dat komt van een bedrijf, dan moet u betalen!".

  Uiteindelijk heb ik de tactiek gebruikt van de aanval is de beste verdediging, want men begon meteen te dreigen dat ze "wel even zouden opzoeken" of ik een bedrijf heb. Mijn antwoord was: "prima, gaat u dat nu doen, dan wacht ik wel even!". Natuurlijk konden ze dat helemaal niet opzoeken en uiteindelijk hebben ze al morrend twee grote tonnen voorzien van een sticker "fixeer" en "ontwikkelaar" en zonder ook maar één hand uit te steken, mij daar de betreffende flessen in laten doen.

  Ik heb de heren medegedeeld dat zij op deze manier natuurlijk wel in de hand werken dat mensen voortaan hun fotochemie gewoon door de gootsteen gooien, want als je bij zo'n depot zó wordt ontvangen vergaat de zin (als die er al was) je toch compleet om je gebruikte chemie twee dorpen verder te gaan afleveren.

  Eerlijk gezegd denk ik dat die mensen helemaal nooit meer fotochemie krijgen aangeboden, en dat ze er wellicht helemaal geen faciliteiten meer voor hebben, maar het staat op hun lijstje, dus ze moeten het wel aannemen!

  Sorry mannen, maar dit moest ik even kwijt!

  Groetjes, Anne Marieke
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Ja, ja onze ambtenaartjes. Precies hetzelfde meegemaakt zo'n jaartje of tien geleden. Daar ik geen zin had in een discussie met die vent ben ik weggegaan naar een café, een koffie gedronken en opgebeld naar het kantoor van de vuilophaaldienst waar men vertelde dat ik miijn afgewerkte chemie gewoon kon neerzetten in vak E of zoiets. Heb dit gedaan en het pompeuze ventje in stofjas doorverwezen naar het kantoor. Conclusie: don't get mad, get even

  Hans
   
 3. juw

  juw Member

  Messages:
  73
  Joined:
  May 21, 2004
  Location:
  Helmond, The
  Shooter:
  35mm
  H'mm.

  Hier bij het depot (Helmond) nog nooit gezien dat ze een de chemie appart opspaarden. Ik gooi al mijn chemie dus ook gewoon door elkaar heen in 1 grote tank die ik af en toe dump bij het depot.

  Toch 's een keer checken.
   
 4. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Juw, als ik het hier door elkaar gooi, nemen ze het helemaal niet meer aan. Gescheiden, of helemaal niet.

  Van Toners zijn ze ook al helemaal niet onder de indruk. Staat niet op hun lijstje, dus gooi maar door de gootsteen.

  Inmiddels ben ik weer een beetje afgekoeld, en ik ga morgen lekker de tweede lading brengen!

  Hans, helaas hebben ze bij ons geen 'Vak E', het moet bij een kantoortje worden afgegeven, waar men dus vreselijk moeilijk begint te doen. Het moet ook meteen worden 'afgehandeld', d.w.z. dat alle losse flessen in een grote zwarte ton worden gedaan, die meteen wordt afgesloten. Dat wordt dus morgen lachen, want dan kunnen ze weer twee tonnen aanrukken!

  Ik heb ook 10 jaar geleden een soortgelijke ervaring gehad, toen ik _binnen_ Amsterdam ging verhuizen en nog even mijn chemie kwijt wilde bij het depot dat hoorde bij mijn oude adres. Dat ging dus mooi niet door, het moest naar de andere kant van Amsterdam, want daar was ik sinds ongeveer twee dagen ingeschreven! Het is echt van de gekken.

  Het is dat ik van natuur hou, maar anders gooide ik het echt door de gootsteen.

  Groetjes,
  Anne Marieke
   
 5. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Vervolg op gisteren: ik heb vanmorgen weer een lading gebracht en de enige aanwezige heer (zelfde als gisteren) heeft het zonder enig commentaar aangenomen. Ze waren mij nog niet vergeten... ;-)
   
 6. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Nuenen CA

  Hier in Nuenen CA mocht ik niet meer zoveel tegelijk brengen. Ze deden niet moeilijk, maar omdat hun afvalvaten voor fotochemie kleiner zijn dan vroeger werd ik vriendelijk verzocht de volgende keer iets minder lang "op te sparen". Zelf vond ik wel dat het meeviel, slechts 1 "kratje" met een stuk of 15 flessen.
   
 7. AgX

  AgX Member

  Messages:
  11,189
  Joined:
  Apr 5, 2007
  Location:
  Germany
  Shooter:
  Multi Format
  Wel, een beetje naast het onderwerp, maar chemisch afval verzamelen in vlessen bestemd voor drank zou een naar uitkomst kunnen hebben...

  Wat het KCA betreft heb ik kort geleden de chaffeur van zo'n inzamel vrachtvagen gevraagd naar de situatie in Nederland omtrent photochemisch afval en die was helemaal enthusiast, "nooit in de goot" en wilde direct de kofferbak leeghalen... Het is maar wie je tegenover hebt.
   
 8. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gisteren heb ik vele liters sterk verouderde fotochemicaliën bij het verzamelpunt afgeleverd. Chemie van ver voor de milieuomslag met allerlei bedenkelijke stofjes er in. Het werd zonder morren en met een dank-je-wel aangenomen.
   
 9. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  ditto hier. Afgelopen zaterdag 5 liter oud fixeer netjes afgeleverd. Ik had echter niet de indruk dat ze dadelijk wisten wat ermee te doen. 't zal wel in hun documentatie staan zeker?

  G
   
 10. AgX

  AgX Member

  Messages:
  11,189
  Joined:
  Apr 5, 2007
  Location:
  Germany
  Shooter:
  Multi Format
  Alternatief

  Voor wie echt niet de mogelijkheid heeft om verbruikte chemie op te sparen/naar de inzameling te brengen: `Photo Engineer´ heeft op het Engelstalig gedeelte laten blijken dat hij bezig is een `filtratie-zuil´ te ontwikkelen gebaseerd op huishoudelijke kationische ion-wisselaars (en staal wol?).

  Voor wie wat dieper in het ecologisch gedeelte van ons bezigheeid will induiken:
  W. Baumann
  „Fotochemikalien - Daten und Fakten zum Umweltschutz, 2.ed“
  Springer-Verlag
   
 11. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  AgX,
  daar heb ik al naar gezocht. Heb jij misschien een linkje naar die thread?
  Dank je.
   
 12. AgX

  AgX Member

  Messages:
  11,189
  Joined:
  Apr 5, 2007
  Location:
  Germany
  Shooter:
  Multi Format
 13. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  In Emmen mag je per maand maar 10 liter chemisch afval afgeven. Ik had een kofferbak vol gespaard. Frustrerende, pure bureaucratie. Als ik al tijd heb, wil ik in m'n doka te staan! Niet elke maand naar de andere kant van de stad rijden, lang in de rij staan voor het stortbordes om vervolgens maar 10 liter af te geven! Als ik wel meer wil afgeven, dan moet ik naar de chemokar toe. Die chemokar staat in Emmen al maanden in de garage omdat hij kapot is, en als de kar wel rijdt, staat deze alleen doordeweeks (dus tijdens werktijd) letterlijk een half uurtje in de buurt. Mensen worden zo niet echt geprikkeld om aan het milieu te denken en hun chemische afval keurig in te leveren.
   
 14. Sponsored Ad
 15. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Hier in Heemstede doen ze gelukkig niet al te moeilijk, wel moet ik uiteraard duidelijk aangeven op de flessen wat er in zit.

  Ik vraag mij trouwens wel serieus af hoe al die (vloei-)stoffen verwerkt worden??? :confused:

  Is er iets bekend over wat er met al de fotografische stoffen ingeleverd als KCA in Nederland gebeurd? Heeft 1 van jullie zich daar ooit in verdiept en kan er misschien wat meer info over geven?
   
 16. AgX

  AgX Member

  Messages:
  11,189
  Joined:
  Apr 5, 2007
  Location:
  Germany
  Shooter:
  Multi Format
  Geen idee wat er in Nederland gaande is, maar in Duitsland is het wat de algehele inzamelingen betreft ook moeilijk informatie te winnen. Naar wat ik heb kunnen achterhalen, worden bleekbad en fixer zo goed als mogelijk ontzilverd, het restant mischien nog in een redoxreactie gebreukt, de ontwikkelaar gewoon verbrand.  Officiël van de duitse photochemische nijverheid:


  Rückgewinnung von Inhaltsstoffen:
  Grundsätzlich lassen sich aus Fixierbädern das
  Fixiersalz, Ammoniak-Lösung und Gips (nach einer
  Sulfatfällung) zurückgewinnen. Die Rückgewinnung
  hat sich aus Wirtschaftlichkeitsgründen nicht
  durchgesetzt. Bei zurückgewonnenem Fixiersalz
  ist derzeit eine ausreichende Qualität noch nicht
  erwiesen.

  Entstickung von Rauchgasen:
  Gebrauchte Photochemikalien werden nach einer
  eventuellen Entsilberung in verschiedenen Verfahren
  zur Rauchgasentstickung der Prozessluft in
  Zementwerken eingesetzt. Der zur Entstickung
  eingesetzte Sekundärrohstoff entsteht in einer
  Anzahl von verschiedenen Behandlungs- und
  Verarbeitungsschritten, die je nach Herstellungs-prozess
  in den einzelnen Anlagen unterschiedlich
  durchgeführt werden können. Das Verfahren zur
  Entstickung beruht grundsätzlich auf der Umsetzung
  eines Reduktionsmittels mit den entstandenen
  Stickoxiden zu Stickstoff. Als Reduktionsmittel
  werden unter anderem Ammoniumverbindungen
  genutzt.  Codenummern aus dem europäischen Abfallkatalog:

  09 01 01 Entwickler und Aktivatoren auf Wasserbasis
  09 01 04 Fixierlösungen
  09 01 05 Bleichlösungen und Bleich-Fixier-Lösungen
   
 17. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik ben na een aantal frustrerende ervaringen met de gemeentelijke afvaldienst (o.a. puur kwik gewoon in de afvalbak gekiept) gestopt met het wegbrengen van gewone fotochemie.

  Ik laat nu de ontwikkelaar eerst een hele tijd oxideren (soms meerdere maanden). Daarna kiep ik er het oude stopbad bij. En dat gaat verdund door de riolering. Het meest milieuverontreinigend is het zilver in de fixeer, want dat is een bactericide. Fixeer ontzilver ik dus door het een paar weken met een prop staalwol erin (het goedkoopste soort zonder zeep, bedoeld om hout te schuren) te laten staan. Als er geen staalwol meer oplost kiep ik de fixeer weg, en bewaar de grijze drab onderin de container (dat is neergeslagen zilver. Wie weet is het nog ooit ergens goed voor.).

  Nog idealer is electrolytisch zilver terugwinnen. Dan krijg je hoogwaardig puur zilver, en kun je de fixeer hergebruiken. Maar daarvoor heb je een installatie nodig, en moet je veel meer fixeer gebruiken dan ik doe.

  Ik gebruik alleen seleniumtoner. Als die bijna uitgewerkt is lever ik hem wel in (eens per twee jaar twee of drie liter ongeveer).
   
  Last edited by a moderator: Oct 20, 2007
 18. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Seleen je ze weinig... of gaat dat spul zo lang mee? Ik maak 't eigenlijk iedere keer opnieuw aan (kodak: 1+19) en breng 't daarna naar de milieustraat.
   
 19. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Dat spul gaat veel langer mee !

  Sommige mensen gebruiken een mengsel van washaid en seleniumtoner. Maar dan verontreinigt je de toner met elke nieuwe afdruk. Ik gebruik uitsluitend archiefvast gespoelde afdrukken. Ik toon alleen voor het diepere zwart, niet om een kleurverschuiving te krijgen. En ik replenish de seleniumtoner.

  Met een verse verdunning neem ik de tijd op die nodig is om het effect te bereiken wat ik wil. (4 - 6 minuten ongeveer) Zodra die tijd twee keer zo lang wordt, voeg ik wat vers concentraat toe. Dat kan ik meerdere keren herhalen. Pas wanneer ik de indruk krijg dat het resultaat verandert, of wanneer ik een zwarte neerslag in de fles krijg, maak ik verse verdunning aan. Zo gebruik ik de seleniumtoner optimaal, veroorzaak ik minder milieuvervuiling, en doe ik veel langer met mijn fles concentraat.

  Bovendien gebruik ik slechts zoveel verdunning als nodig is om de afdruk onder te dompelen. Hij hoeft niet te zwemmen. De vloeistof moet wel in beweging blijven om oneffenheden te vermijden. 1 Liter is genoeg voor een 30x40. Verdunde seleniumtoner is zonder problemen een of twee jaar houdbaar.
   
 20. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ik gebruik de seleentoner voordat ik ze archiefvast spoel, oftewel, de eindspoeling komt pas na het seleen (en daarna hypo) bad.
   
 21. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Niet goed gespoelde print kunnen wanneer je ze direct in de seleen gooit nare en onregelmatig ove rhet beeld lopende verkleuringen geven. Methode die Wilbert hanteert gebruik ik ook. Goed uitspoelen dan seleen en dan archiefvast spoelen maar...
   
 22. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Door fixeer opgeloste resten zilverzouten in het papier worden net zo goed getoond als het beeldzilver. Kiep maar eens een afdruk rechtstreeks vanuit de fixeer (na even afstrijken) in de selenium. Dan begrijp je meteen wat ik bedoel.

  Het is wat meer werk, maar goed spoelen voor én na de seleentoning is een garantie voor je afdrukken en bespaart zowel papier als seleentoner.
   
 23. SoulSurround

  SoulSurround Member

  Messages:
  888
  Joined:
  Jan 25, 2005
  Shooter:
  Plastic Cameras
  OK, wat noemen jullie "goed spoelen"? Hebben we het dan over 30 minuten spoelen in een archival washer met 4 liter/minuut?
   
 24. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  met 't gevaar dat iedereen hier over me heen valt. ;-) Als we het toch over 't milieu hebben is een besparing op watergebruik misschien ook aan de orde. Voor zo'n niet archival spoeling doe ik de (bariet) prints in een bak met water 20 - 25 graden en om de 5 minuten 't water in zijn geheel verversen. en dit 6 keer. Bij 't verversen 't zaakje goed uit laten druipen en de temperatuur is van belang. Bij controle hierna met kaliumpermagnaat oplossing zijn de print schoon.
   
 25. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Gary, waar test jou kaliumpermagnaat op?? :confused: Op restanten fixeer in het papier? En hoe kom je dan aan dit goedje?

  Ik heb mij al een tijdje verbaast over alle "archival" discussies met spoelen enzo, maar dat er in de winkels daarvoor helemaal geen testkits meer beschikbaar zijn heden ten dage... :sad:

  Ik heb wel eens gelezen dat b.v. Kodak daar een test voor had, maar of die uberhaupt nog geproduceerd wordt en waar je die dan zou kunnen krijgen geen idee.

  Hetzelfde geldt voor resterend zilver (onvoldoende fixeren). Ook daarvoor lijkt niets meer in de handel.

  Hoe testen jullie voor deze twee zaken??... Of gaat iedereen maar op zijn "guts feeling" af, wat ik nu noodgedwongen ook maar doe... Ik zou het wel eens een keer willen testen, om zeker te weten dat ik alles goed doe.
   
 26. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Om te controleren of er voldoende gefixeerd is, kan ik niet achteraf testen, maar ik gebruik een fixercontrole-goedje van Amaloco (naam is me even ontschoten). Ik ga er dan maar van uit dat als het fixbad nog goed is aan het begin van de dokasessie, al mijn afdrukken voldoende gefixeerd zullen zijn. Zo heel veel druk ik toch niet af in een middag.

  Wat betreft spoelcontrole, ik heb afgelopen zomer in Amerika 'residual hypo test' van Photographers' Formulary gekocht. Dit is een vloeistof, waar je een druppeltje op een witte rand van je natte en afgezeemde afdruk moet leggen. Dit druppeltje laat je 2 min. staan en dan veeg je het weg met een stukje keukenrol of tissue. Blijft een oranje/roestige vlek achter, dan moet je verder spoelen. Een hele vage gelige vlek is volgens de handleiding de aanwijzing dat je 'good' hebt gespoeld, maar de voorkeur gaat natuurlijk uit naar geheel geen verkleuring. Overigens wordt wel het voorbehoud gemaakt dat deze test niet nauwkeurig genoeg is om archiefvaste spoelingen te controleren. Maar het is een indicatie natuurlijk.

  Volgens mij maakt Amaloco ook een dergelijke test, maar die is wat omslachtiger, je moet dan een monster nemen van het spoelwater en dit in een reageerbuisje testen.

  Wat betreft de verkrijgbaarheid van de hypo test: volgens mij verscheept PF niet buiten de VS (afgezien van Canada), dus of je moet er zelf heen en het gewoon in je koffer mee terug nemen, of je moet kijken of het zelf kunt maken.