Kleinbeeld versus grootbeeld

Discussion in 'Ethiek en filosofie' started by Willie Jan, May 19, 2010.

 1. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik had van de week iemand aan de telefoon die op kleinbeeld werkt.

  Uiteraard kwam de term apug voorbij en hij had hier een vervelend gevoel bij.
  Als kleinbeeld fotograaf vond hij n.l. dat er nogal denigrerend werd gesproken over kleinbeeld door midden/grootformaat gebruikers.

  Nu is het volgens mij niet de opzet dat analogisten elkaar in de haren gaan vliegen in dit tijdperk maar elkaar helpen.

  Misschien is het ook wel een macht der gewoonte of een stuk tekst dat onbedoeld door een ander anders kan worden gelezen (dat is het nadeel van internet, je mist de intonatie van de spreker), maar ik zou iedereen willen verzoeken om in zijn/haar beleving hier rekening mee te houden zodat we met nog meer personen kunnen communiceren hier....

  Just my 2 cents.
   
 2. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Denk persoonlijk dat het wel meevalt. In de APUG galleries komt in ieder geval genoeg 35mm kleinbeeld materiaal voorbij. Wel is het natuurlijk zo, dat onder de resterende die-hard analoge fotografen, het aandeel MF/LF fotografen misschien hoger is dan het ooit in de hoogtij dagen was, hoewel ik daar geen harde uitspraak over kan doen, want zolang ben ik zelf nog niet serieus bezig.

  Voor de rest ben ik zelf in ieder geval erg tevreden over printjes van 35 mm op kleiner formaat, en van 100 ISO film kunnen ook probleemloos prachtige scherpe prints op groot formaat worden gemaakt... maar feitelijk kan elke film op elk formaat worden afgedrukt. In musea kom je toch ook geregeld metershoge prints van 35m 400 ISO film tegen, en de dan zichtbare korrel, doet vaak echt niets af aan het beeld, maar hoort er gewoon bij.
   
 3. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Willy-jan en Marco
  Ik fotografeer al 25 jaar met een kleinbeeld formaat en vind het zo meer dan goed, heb tot nu toe maar afgedrukt op 30x40 formaat en wil nu wel groter gaan afdrukken en zo overschakelen naar 6x4.5 formaat van neg.
  Als ik bv. een tentoonstelling ga bekijken en zie daar afdrukken van 100x150 bv., kan ik ze mooi vinden om het formaat maar me dan zeker geen andere gedachten bij maken. Waarmee ik dan bedoel als iemandt het zich kan veroorlofen om een groter formaat van foto's kan afdrukken , mooi maar zal er zeker geen andere gedachten bij hebben.
  En wat betreft de persoon die zich er dan misscien aan stoort dat er veel over de techniche camera word gesproken , dat ze maar doen denk ik en probeer mijn voordeel met te doen.
  Heb het als dikwijls gezegt , wat is fotografie bij mij , tussen haakjes ook tegen onze digitale vrienden.
  "Men ziet ergens een beeld dat men interessant vind, dan moet of kan men het maar vastleggen op film met de middelen die men op dat moment voor handen heeft, gelijk welke combinatie van toestel en film , op de manier die men het beste kent".
  Waarmee ik dan bedoel , als men kennis genoeg heeft , word daar dan toch de foto gemaakt , is het kleinbeeld of t.c
   
 4. Dirkvreugd

  Dirkvreugd Member

  Messages:
  41
  Joined:
  Nov 1, 2005
  Location:
  westland NL
  Shooter:
  Multi Format
  eigenlijk vind ik dit wel een beetje een vreemd topic.

  Ik heb nergens deze denigrerende opmerkingen gelezen. Als die betreffende iemand hier wegblijft vanwege de afkeer van kleinbeeld moet dat geen incident geweest zijn of losse opmerking maar iets wat hier structureel heerst. Wat dus regelmatig terugkomt.

  Volgens mij is dat niet zo.
   
 5. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Mmmm...tja...de weinige ontmoetingen voor de Ned tak van Apug de laatste jaren werd toch wel een tikje gedomineerd door de jongens met de technische cameras, sjouwend met hun apparatuur langs de Nijmeegse uiterwaarden. Eerlijk gezegd vond ik deze nadruk op grootformaat verwonderlijk en dit heeft me ook ervan weerhouden deze ontmoetingen bij te wonen omdat ik het idee kreeg dat minder dan 6x6 niet goed genoeg was...ik kan het mis hebben natuurlijk.
  Groeten
  Hans
   
 6. AmsterdamMartin

  AmsterdamMartin Member

  Messages:
  79
  Joined:
  Nov 16, 2009
  Location:
  Amsterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
 7. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  In het verleden ben ik wat onbezonnen bezig geweest door hier op apug, op persoonlijke titel, mensen bij mij thuis uit te nodigen, die met het zelfde bezig waren als ik.
  Naderhand is mij duidelijk geworden dat het de bedoeling is dat als er via apug mensen bij elkaar komen, er voor "elk wat wils" moet zijn.
   
 8. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Gary, Ik denk dat mijn reactie ingegeven werd door nostalgie en de herinnering aan de twee eerste Apug ontmoetingsdagen waar ik het erg naar mijn zin had. Jammer is het daarom dat deze niet meer georganiseerd worden. Verder is het geen kritiek op de activiteiten voor de grootformaatliefhebbers die je hebt geinitieerd, in tegendeel zelfs!
  Groetend
  Hans
   
 9. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Gary,
  Er waren destijds mensen die geen tc hadden, maar wel vragen en speciaal daarvoor waren gekomen. Verder vond ik het machtig om een 8x10 vergroter te zien zodat ik aan mijn vrouw kon vertellen dat wat ik in de doka had staan wel meeviel!:cool: En het brood en de soep was zeer lekker!

  Ik heb een groepje hier in Best opgericht (FFotone) waar we alleen praten over foto's tijdens de avonden en als we daarmee klaar zijn hebben we het over andere (foto) zaken. De een maakt ze met 35mm, de ander met 6x6, 4x5 of 5x7. Ons gaat het om het uiteindelijke beeld en of het aanspreekt.
  In Veghel zit ik in een werkgroep die nog breder is. Digitalisten,analogisten, hybrides etc... Maar ook daar gaat het om het beeld. Natuurlijk zie je kwaliteitsverschil, maar techniek is ondergeschikt in de groep. Inhoud is veel belangrijker.

  Ik heb samen met iemand wel aan zitten denken om een keer een nl apug uitje te organiseren in omgeving boven Eindhoven, waar hele mooie plekjes (natuurgebieden) zijn. Maar ik weet niet of iedereen hier interesse in heeft.
  Helaas door tijdsgebrek is het er nog niet van gekomen.

  Ik weet niet of er interesse is in fotos bekijken van elkaar in groepsverband en dit bekritiseren op zo'n dag. Ik leer er veel van, maar ik weet dat niet iedereen hiernaar op zoek is.

  Gegroet,

  Willie Jan.
   
 10. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Zo heb ik de nijmeegse bijeenkomsten niet ervaren. Een deel van de bijeenkomst was fotograferen in het veld en een deel was fotos bekijken/ bespreken. Bij het fotograferen in het veld waren technische cameras, hele oude cameras, middenformaat en mogelijk was er geen kleinbeeld. Maar wel weer een minox. Nu is kleinbeeld meer geschikt voor reportage en de grotere formaten voor landschap. Het onderwerp landschap is dus meer bepalend, dan de keuze van de camera. En wat het bespreken van fotos betreft, speelt de TC al helemaal geen specifieke rol.
  Uitgangspunt was het werk en niet de camera ( althans voor mij). Dat een andere indruk bestaat komt mogelijk door GAS-effecten.

  Jed
   
 11. WITZ

  WITZ Member

  Messages:
  109
  Joined:
  May 16, 2006
  Location:
  Ermelo, Neth
  Shooter:
  Medium Format
  Ik werk op MF en KB. Langzamerhand kom ik er achter dat beide hun kwaliteiten hebben.
  MF langzamer, wat meer detail,
  KB sneller, minder detail.
  Doordat ik met beide bezig ben merk ik wel dat ik (onbewust) zorgvuldiger bezig ben met beeldopbouw, belichting, enzovoort.

  Johan