Kwaliteitsverschillen zw-vergroters?

Discussion in 'Vergroten' started by paulmat, Jun 3, 2004.

 1. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Ik werk al een kwart eeuw met een Opemus 5 voor kleinbeeld en middenformaat, maar ben op zoek naar een wat groter ding, die ook 6x8 en 4x5 aankan. Mijn vraag is: zijn er tussen die dingen onderling grote verschillen in beeldkwaliteit te ontdekken? Zijn er vergroters met een beduidend betere licht(baan)constructie en daardoor een betere uitlichting bijvoorbeeld? En tov. mijn super low-budget Opemusje, kan ik met zo'n pro-vergroter echt veel betere afdrukken van hetzelfde negatief verwachten? Ik vermoed van niet eigenlijk...

  Wat raden jullie voor zwartwit aan: een condensor- of een kleurenkop, of zo'n multigrade-kop van Ilford? En klopt het dat een Aristo koudlichtkop niet lekker werkt met vc-papieren?

  Bij voorbaat dank.
  Groet, Paul.
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo Paul,
  Van formaten groter dan 6x6 weet ik niet zo veel. Wél weet ik dat de Meoptas goeie en vooral stevige vergroters zijn. De Magnifax (6x9) bijvoorbeeld. Zelf gebruik ik al jaren een Durst M605 met diffusor kleurkop. Fantastisch vind ik zelf. Kijk eens op www.fotoapparatuur.nl of www.marktplaats voor een vergroter die 4x5 inch aankan. Heerlijk deze digitale tijden voor de analoge fotograaf: veel apparatuur wordt verkocht voor zulke lage prijzen! Wellicht vind je er daar een en wat bealngrijker is: een uitstekende lens.
  Succes
  Hans
   
 3. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Kort antwoord : Nee.
  Lang antwoord : Zolang de vergroter gelijkmatig uitlicht (en dat doen alle vergroters voor midden en grootformaat, omdat ze voor professionals gebouwd waren), bepaalt alleen de kwaliteit van je objectief de beeldkwaliteit.

  Een dure vergroter is vaak comfortabeler om mee te werken. Maar dat is aan de afdruk niet te zien.

  Condensor werkt echt scherper. Maar je ziet elk stofje en krasje. Diffusor werkt gemakkelijker. Ik heb beiden, en gebruik de diffusor voor 35 mm en 6x6. Condensor voor 4x5 inch.

  Het beste in 4x5 (en kleiner) is de Durst Laborator 1200. Als je die voor een goede prijs op de kop kunt tikken moet je dat meteen doen. Kijk wel of er ook alle verschillende negatiefmaskers, lichtmengboxen enz. bij zitten. Als je die later bij moet kopen ben je meer kwijt aan de onderdelen dan aan de hele vergroter.

  Naast de laborator zijn er verschillende andere merken die ook uitstekend voldoen. Ik gebruik zelf een Omega D5. Die zijn 2e hands erg goedkoop en oerdegelijk gebouwd. Ze hebben voor en nadelen, maar ik werk er al jaren naar volle tevredenheid mee. Het zijn Amerikaanse vergroters, en onderdelen moet je via Ebay in Amerika zien te vinden. Dat kan een duur grapje worden. Maar verslijten doen ze nooit.

  Als je maar één keuze hebt, koop dan de gewone kleurenkop. Daar kun je namelijk alles mee. Kleur, zwartwit, en VC. Als tweede kop zou ik een condensor kopen.

  Multigrade en koudlicht koppen voegen naar mijn ervaring niets wezenlijks toe. De VC-kop is iets sneller in gebruik, maar doet niks meer dan een goed gecalibreerde kleurenkop. En ik heb aan de afdrukken nog nooit kunnen zien of hij met koudlicht of met diffusor gemaakt was. Alleen de duurste koudlicht koppen werken goed met VC papieren. De goedkopere modellen niet.

  Gilbert
   
 4. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Nog even een waarschuwing. Soms worden er heel goedkoop 4x5 vergroters van Liesegang aangeboden. NOOIT doen ! Die dingen waren vroeger misschien goed, maar het zijn nu ondingen in gebruik, en de kop is zo hoog dat je een verhoogd plafond nodig hebt om niet op je knieën te moeten werken.

  Gilbert
   
 5. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Inderdaad een uitstekende vergroter. Maar je kunt er geen 4x5 mee doen. En als je dan toch al een nieuwe vergroter aanschaft, kun je beter meteen iets kopen waarmee je later ook de mogelijkheid van grootformaat hebt.

  Gilbert
   
 6. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Grappig is dat, door toevallige omstandigheden kan ik zo maar mijn eigen vraag beantwoorden! Wat vergroters betreft had ik tot dusver ervaring met slechts twee typen, good-old Meopta Opemus 5 en de Durst M305. Tussen die twee heb ik (met kleinbeeld) nooit een significant verschil kunnen ontdekken.

  Maar vandaag heb ik voor het eerst afdrukken gemaakt met een Durst DA-900, die tot 6x9 gaat (condensoruitvoering). Ik heb daarmee enkele afdrukken gemaakt van kleinbeeld en 4,5x6 (uit een zelfde reeks die ik net met de Opemus had afgedrukt) en ik kan ik eerste instantie constateren dat mijn Opemus 5 het bepaald niet slecht doet.

  Ik durf zelfs te zeggen dat ze gewoon aan elkaar gewaagd zijn! (Objectieven: oude Nikkor 4.0/50 [met vier ipv. zes hoe-heten-die-dingen, lamellen?] en 4.0/80 Rodagon op de Opemus, versus een Rodagon 50 en 80mm op de Durst). Wie had dat ooit gedacht, dat het eenvoudigste amateurvergrotertje zo'n zware Durst-jongen gewoon prima bijhoudt!

  Ik heb altijd al vermoed dat je geen betere/mooiere afdrukken krijgt door een betere/duurdere vergroter te kopen. Vandaag is dit vermoeden bevestigd. Weer wat geleerd.

  Groet, Paul.
   
 7. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Paul, mijn mooiste afdrukken ooit heb ik gemaakt met mijn allereerste vergroter, een Opemus 6, met een Nikkor lens.

  Kijk voor die afdrukken op:

  http://www.triadesign.net/

  er staat een serie van mij, afgedrukt op mijn oude Opemus, in de 'guests' sectie.

  Sinds ongeveer twee jaar heb ik een Durst, ik geloof een 601 (ben even te lui om naar boven te lopen om te kijken). Die afdrukken van middenformaat negatieven zijn dus beduidend minder scherp dan de afdrukken van de Opemus.

  Ik denk er dan ook hard over om mijn Opemus 6 gewoon weer in gebruik te nemen, en alle vlijmscherpe stofjes maar voor lief te nemen (en uiteraard te retoucheren).
   
 8. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Het enige wat telt in een vergroter is:

  - stabiliteit (een trillende vergroter maakt nooit scherpe afdrukken)
  - gelijkmatige uitlichting van het negatief
  - de kwaliteit van het vergrotingsobjectief
  - strooilicht (allerlei lichtlekken in de vergroter verminderen het contrast).

  De hele rest is alleen een kwestie van gebruiksgemak, comfort, en soms mogelijkheden (onthoeken bijvoorbeeld). Maar dat zie je allemaal niet aan de afdruk.

  M.a.w. je oude opemus kan best even goede afdrukken maken als een Laborator 1200. Ik heb jaren afgedrukt met een Opemus 5a. Niks mis mee. Maar mijn huidige Durst M605 en Omega D5 zijn wel aangenamer in gebruik.

  Gilbert
   
 9. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Anne Marieke,

  een voor mij verbazende constatering. Gebruik je dezelfde lens op de Durst die je ook op de Opemus gebruikte? Verwar je scherpte niet met contrast (condensor of diffuus licht), stel je scherp met een korrelloupe? heb je misschiens last dat door opwarming het negatief 'plopped' in de houder? Trilt de kop van de Durst misschiens door de ventilator (vooropgesteld er zit een ventilator in zoals in de Durst die ik heb). Is negatiefhouder, lens en plank niet uitgelijnd?

  Huib
   
 10. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Dag Annemarieke,
  Dat zijn fraaie platen uit Ierland, voor zover ik op mijn beeldschermpje kan zien. Geven goed de sfeer weer van dat land dat ik niet ken, behalve van films, foto's en boeken (Beckett bv.). Ik heb mijn Opemus 5 al heel lang en heb altijd gedacht dat duurdere vergroters hooguit wat beter kunnen uitlichten, maar voor de rest kunnen er geen grote verschillen bestaan. Je hebt een negatief, een lichtsysteem (condensor of diffusor bv.), een objectief en een papier onder je vergroter en dat is alles.

  Ik moet erbij zeggen dat ik gisteren snel even wat pe/rc-drukjes heb gemaakt met die nieuwe Durst 900, om te zien of er grote verschillen in beeldkwaliteit zouden zijn. (Dat moest snel omdat mijn doka vanaf morgen verbouwd wordt en ik daardoor minimaal een dag of vier onthand ben). Zoals ik meldde, was de kwaliteit van de Durst niet belangrijk veel beter dan de foto's die ik met de Opemus maak. Het zou wel kunnen dat als ik echt een mooie print wil maken en op bariet ga drukken en de tijd neem om meerdere drukken van één negatief te maken, dat de Durst wel zichtbaar beter presteert. Het zou kunnen dat het verschil in de details zit. Dat is wel vaker zo met dure dingen (en met een heleboel andere dingen! :smile:

  Dan zal je wel met een kleurenkop werken, ik kan me niet voorstellen dat een Durst 601 (of welke je dan ook hebt) geen scherpe zwartwitbeelden kan produceren. Of is je objectief niet lekker misschien?
  Wat die stofjes betreft, mij lukt het om redelijk stofvrij te werken. Misschien moet je je werkwijze wat aanpassen?

  Groet, Paul.
   
 11. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Dat klopt helemaal Gilbert. Waar ik me bijvoorbeeld zeer over verbaas bij die professionele Durst, is dat je bij een gegeven vergrotingsmaatstaf kunt scherpstellen (net zoals met elke andere vergroter), maar dat deze scherpte ook gehandhaafd blijft als je de vergrotingsmaatstaf verandert. Dus is iets eenmaal scherp op 13x18, dan kun je rustig de kop omhoog transporteren naar 18x24 of 24x30 of nog hoger, en je houdt automatisch een scherp beeld. Een zeer fraaie truc, moet ik zeggen. Ook dat bewegen van die veel grotere en zwaardere kop (dan m'n Opemus), gaat ontegenzeglijk veel soepeler. Maar negatieven inleggen gaat weer makkelijker met de Opemus.

  > M.a.w. je oude opemus kan best even goede afdrukken maken als een Laborator 1200. Ik heb jaren afgedrukt met een Opemus 5a. Niks mis mee. Maar mijn huidige Durst M605 en Omega D5 zijn wel aangenamer in gebruik.

  Dat laatste geloof ik zeker, maar toch vond ik het zeer verrassend om te kunnen constateren dat zo'n supereenvoudig en goedkoop Opemusje qua beeldkwaliteit op z'n minst zeer goed mee kan komen! Dat betekent dat als ik een slechte afdruk maak, dat niet op voorhand de schuld is van mijn simpele vergroter. Dit geconstateerd hebbende, moet ik nu dus gauw op zoek naar een andere smoes! Of betere afdrukken maken... :smile:

  Groet, Paul.
   
 12. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Hoi Paul,

  Die 'fraaie platen' zijn in Schotland gemaakt. Zelf ben ik ook nog nooit in Ierland geweest, maar wel heel vaak in Schotland. Ik kom daar zo'n twee, drie keer per jaar. Ik heb vrienden wonen op het eiland Skye en daar kan je echt fantastisch fotograferen. Die serie is gemaakt in The Highlands, in de buurt van Achnasheen.

  Ik ben net echt even gaan kijken in mijn DoKa, want ik begon te twijfelen aan het cijfer 601. Ik heb dus een 670BW, geen 601. Geen kleurenkop. Ik gebruik filters, indien nodig.

  Wel een kleurenkop (en een zwartwitkop) op mijn Opemus, waar ik ook een tijdje kleur mee gedrukt heb.

  Misschien heeft Huib wel gelijk en _lijkt_ het onscherper omdat het minder contrastrijk is. De vergroter werkt overigens prima, heb uiteraard uitvoerig getest toen ik hem net binnen had.

  Misschien ben ik wel een fan van condensor en niet van diffusor. Ik ga in ieder geval zodra mijn Nova washer is geïnstalleerd (hopelijk dit weekend) weer een tijdje met de Opemus printen. Ze staan naast elkaar, dus ik hoef niets af te breken of op te bouwen.

  Voor wat betreft stofjes: ik heb ze gelukkig niet zo vaak, maar het is nou eenmaal zo dat met een condensor stofjes veel meer zichtbaar zijn. Gelukkig kan ik heel goed retoucheren, dus dat is niet zo'n probleem.

  Mijn DoKa is zo stofvrij mogelijk, maar helemaal elimineren doe je stof toch niet. Op mijn films heb ik gelukkig nooit stof, want ik droog ze in een hoge staande kast (zo'n badkamerkast) en die maak ik altijd met een natte doek helemaal stofvrij voordat ik mijn films erin hang. Werkt perfect.
   
 13. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
   
 14. Sponsored Ad
 15. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Jee, en laat ik nou niet weten hoe ik moet quoten....

  Dus doe ik het gewoon met knippen en plakken, in de hoop dat dat nog een beetje duidelijk wordt:


  Quote:
  Originally Posted by Annemarieke
  Die 'fraaie platen' zijn in Schotland gemaakt. /QUOTE]Ja sorry, een verkeerde associatie met het landschap! :smile: En quote-technisch gaat hier wat mis geloof ik....
   
 16. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras

  Moet je op 'reply with quote' drukken (onderaan een bericht), dan wordt je hele bericht 'gereplied', beginnend met 'rechte haak open QUOTE=Annemarieke (bv.) rechte haak dicht. Als je op een eerste zin wilt reageren, plak je of typ je 'rechte haak open - slash - QUOTE - rechte haak dicht' (die slash staat voor 'end-quote') *na* die eerste zin en geef je antwoord.

  Als je daarna op de laatste zin wilt reageren, typ of plak je 'rechte haak open - QUOTE=[betreffend persoon] - rechte haak dicht', laat je die laatste zin staan en geef je weer een end-quote zoals hierboven beschreven en je typt je antwoord. Als je klaar bent, kun je op de knop 'preview post' drukken om te zien of het er een beetje uitziet. Als dat het geval is, druk je op 'submit reply'.

  Was me volledig duidelijk, er zijn meer wegen die naar Rome leiden! :smile:

  Drama dus, als ik je goed begrijp. En zoals je dat opschrijft, is het daar heel plezierig fotograferen, of spannend. Zelf heb ik moeite met landschappen maken, omdat ik vind dat als ik een foto maak, ik niet alleen moet registreren ('klik'), maar er ook iets aan toe dien te voegen (zeg maar 'klakka!' :smile:. Dat 'iets' heeft dan vaak met het licht te maken denk ik dan. Ik vind dat een enorm probleem met fotografie, enerzijds doe je je best om dingen zo 'natuurgetrouw' weer te geven (dat is immers het kenmerkende van het fotografische proces, versus bv. de schilderkunst) en anderzijds wil ik niet alleen maar registreren want dat is te makkelijk en daardoor te onbevredigend. Het overkomt me meer dan eens dat ik thuiskom van een fotowandeling, zonder ook maar één plaat gemaakt te hebben. Frustrerend is dat. Maar beter geen foto dan een foto die voor de opname al niet lekker bleek. Fout licht bv. of onprettige lijnen of iets waarvan je weet dat je dat toch niet op papier krijgt.

  Uit het feit dat je die printwasher hebt aangeschaft, kan ik dus afleiden dat het weer beter met je gaat?

  Heb nooit met Scala gewerkt, maar dat is toch die zw-diafilm die enorme contrasten kan overbruggen? Wel leuk overigens, om een bepaalde film voor een bepaald onderwerp te nemen. Zelf doe ik dat niet, ik wil me uiteindelijk beperken tot één of twee films, een laag- en een hogergevoelige.

  Ik ken dat.... :-(

  Groet, Paul.
   
 17. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Ja, dat ontdekte ik dus vlak nadat ik mijn laatste verhaal op de wand had geplakt, maar toch bedankt voor je uitleg, Paul.

  Als fotograaf moet je inventief zijn.


  Vooral licht (en schaduw).

  Beide, maar ook hard werken. Buiten rondsjouwen in allerlei barre weersomstandigheden vergemakkelijkt het fotograferen niet. Ik heb een prachtige serie ijsdia's op Scala, ook gemaakt op Skye in november. Ik was toen alleen aan het fotograferen, het was behoorlijk koud maar vooral ook overal op de rotsen en stenen erg glad. Niet zo slim dus om dan in een verlaten gebied, waar in de winter helemaal niemand komt, te gaan fotograferen in je eentje. Maar ik heb er wel een prachtige serie aan overgehouden, en ben ook nog heel 'thuis'gekomen.

  Ik ga speciaal voor de fotografie naar Skye (in mijn eentje, zonder partner). Mijn vrienden waar ik logeer zijn ook gepassioneerde fotografen en zij hebben een compleet uitgeruste DoKa in huis. Ik kan ter plekke mijn films ontwikkelen en zelfs afdrukken maken, als ik daarvoor nog energie heb na een fotosessie. Min of meer alles staat in het teken van fotografie, en dat zijn natuurlijk ideal omstandigheden als je zelf ook aan die passie 'lijdt'.

  Landschapsfotografie is vooral de kunst van het weglaten, van eenvoud. En dan natuurlijk een mooie bariet printen. Een van die foto's uit de Schotse serie is niets meer dan wat vlakken en lijnen en licht, en toch werkt 'ie (sprak zij bescheiden...).

  Dat ben ik toch niet echt met je eens, Paul. Je kunst als fotograaf wel degelijk iets toevoegen, bijvoorbeeld door middel van afdruktechiek (Lith, Palladium, Platinum, Bromoil, enz enz).

  Ik heb een vorm van reuma. Dat maakt het er natuurlijk niet gemakkelijker op om buiten met statief en middenformaat camera te sjouwen, en ook de DoKa is een probleem, want lange sessies kan ik niet echt aan, en je weet dat je voor barieten lange printsessies moet houden. De printwasher is een poging om het mij in de DoKa zo gemakkelijk mogelijk te maken, in de hoop dat ik het dan wat langer kan volhouden.

  Het is een prachtige film met een enorme toonschaal. Buitengewoon geschikt voor mijn close-ups van rivieren, keien, watervallen, ijs, enz. Het begon als een compromis, zodat ik niet nog meer achterstand zou oplopen met stapels negatieven na een Schotse reis, maar ik moet zeggen dat ik erg gecharmeerd ben van die film. Het is het 'bariet' van de diafilms, en als zodanig een goed alternatief voor mij.

  Ik geloof heilig in het zo min mogelijk wisselen van materiaal, zowel in de camera als in de DoKa. Zodra je je materiaal goed beheerst, kan je je helemaal bezighouden met de artistieke kant van de fotografie.
  Mijn standaardfilm is FP4, voor het middenformaat, en ik maak af en toe een uitstapje naar Technical Pan (gecombineerd met Technidol) als het onderwerp zich daarvoor leent.

  Groetjes, Anne Marieke
   
 18. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Heb je mooi mazzel gehad. Met dit soort uitstapjes (alleen en in minder gunstige omstandigheden) ben ik wat voorzichtiger geworden na een wat overmoedige fotowandeling aan de voet van de Mont Blanc jaren geleden, waarbij ik bijna over de rand tuimelde. Ik word daar nog wel eens wakker van...

  Kan me daar veel bij voorstellen...

  Dat 'kunst' is een grappige verschrijving :smile:. Ik geef toe dat er door de afdruk inderdaad nog veel 'waarde' aan een plaat toegevoegd kan worden. Ben zelf net op het punt beland waarop ik de techniek als zeer belangrijk begin te beschouwen, als uitdrukkingsmiddel. Hiervoor dacht ik daar echt anders over en was het alleen het beeld dat telde. Het artistieke stond voorop zeg maar. Nu ga ik pas inzien hoe belangrijk de techniek ook is.

  Ik hoop het met jou Annemarieke.

  Daar ben ik na 25 jaar geëxperimenteer ook net achtergekomen. Eén film, één ontwikkelaar, één barietpapier - het aantal variabelen zo klein mogelijk maken!

  Groet, Paul.
   
 19. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Soms raak ik zo in vervoering van wat ik zie, dat ik echt niet meer let op gevaar of geen gevaar. Dat is natuurlijk niet slim, dat weet ik ook wel. Ben al talloze keren gevallen maar de enige die tot nu toe schade heeft opgelopen is mijn 35 mm Mamiya lens, die gelukkig door Mamiya weer keurig is gemaakt.

  Die keer op Skye was echt het mooiste dat ik ooit heb gezien. Overal ijskristallen die aan elkaar klonterden en die werden opgestapeld in watervallen tot de meest onwaarschijnlijke sculpturen, en daaroverheen vloeide water. Het licht was ook nog precies goed. Wat wil je nog meer....

  Iedere keer dat ik op Skye ben, hoop ik stilletjes dat het heel hard gaat vriezen :smile: Afgelopen februari werd ik daarvoor heel hard op mijn vingers getikt door een 4 dagen durende sneeuwstorm! ;-)

  Inderdaad grappig. Het was al laat... of vroeg zo je wilt.

  Techniek is zeker belangrijk, maar het is een middel. Het artistieke mag naar mijn mening nooit ondergeschikt raken aan techniek. Het streven is om de techniek zodanig in je vingers te hebben dat je er geen omkijken meer naar hebt, en dat alle concentratie kan gaan naar het artistieke.


  Met het quoten is hier een stuk weggevalen, maar bedankt voor je goede wensen Paul. We zullen zien hoe het gaat.

  Voor mijn gevoel is dat de goede weg, maar er zijn ook heel veel DoKa werkers die juist het experimenteren heel leuk vinden. Nogmaals en alweer: ieder zijn meug.

  Groetjes, Anne Marieke
   
 20. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Dat klinkt meer dan aantrekkelijk, heb bijna de neiging te gaan opzoeken waar dat precies ligt, Skye...

  Helemaal mee eens, maar ik heb de technische kant van de zaak tot dusver toch wat ondergewaardeerd, waardoor ik vaak met afdrukken kwam te zitten die het net niet helemaal waren. En dat doet afbreuk aan de foto (hoe goed en artistiek, of hoe slecht ook). Nu ga ik het pad bewandelen dat ik ook een slechte foto geweldig goed af wil kunnen drukken. Gaat me heel wat zweetdruppeltjes kosten, schat ik...

  Groet, Paul.
   
 21. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Natuurlijk zijn de omstandigheden niet altijd zo perfect, maar er is altijd wel _iets_ te doen, zo lang het maar niet van dat prachtige, zonnige, zomerse weer is, zoals ze op dit moment hebben. Daarom ga ik ook nooit in de zomer naar Skye.

  Skye is één van de Inner Hebrides, en het ligt aan de westkust van Schotland. Het is dat eiland dat eruit ziet als een vleugel. Het is (helaas) door middel van een tolbrug verbonden aan het vasteland, bij Kyle of Lochalsch.

  Dat is natuurlijk zo. Als een foto technisch rammelt doet dat afbreuk aan de artistieke kant. Techniek is ook zeker belangrijk.

  Pffff, waar je zin in hebt. Ik ben al blij als ik mijn _goede_ foto's kan afdrukken!
  In ieder geval succes daarmee.

  Groetjes,
  Anne Marieke
   
 22. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Best Paul,

  Vroeger werkte ik met een Durst M670, nu meestal met een M805.
  Qua robuustheid toch een groot verschil.
  Meer plastic op de 670 waar na enige tijd "ruimte" op komt te zitten. :smile:

  Doordat "men" nu de vergroters haast weggooit heb ik voor relatief weinig geld ook een Durst L1000 met CLS 450 kleurkop en ook een L1200 met VLS 500 kunnen op de kop tikken. Ondertussen ook een kopie van de handleiding(en) kunnen aankopen.

  Als je op doorreis bent naar Nederland spring maar eens gerust binnen. De "voor" en "na" kunnen we eens op een rijtje plaatsen.

  Tot hoors!
  Fred
   
 23. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  fred bosschaert? (met excuses als je achtenaam verkeerd is geschreven)

  huib
   
 24. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
 25. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Met alle plezier Fred, ik was zelf ook al van plan je de komende tijd eens de hand te komen schudden!

  Groet, Paul.
   
 26. Willem Falhaber

  Willem Falhaber Member

  Messages:
  2
  Joined:
  May 26, 2004
  Shooter:
  Med. Format RF
  N.a.v. de inhoud van deze draad neem ik de vrijheid om mijn doka onder de aandacht te brengen.

  Complete kleuren- en zwart-witdoka voor kleinbeeld t/m 4x5 inch negatieven te koop

  Liesegang Rajah 5 vergroter op originele solide houten onderbouw, deze laatste is ingericht voor variabele (grote) afdrukformaten, alsmede onthoeken, tevens bergruimte, afm. 60x90 cm
  Onderdelen: 3 condensors (kleinbeeld, middenformaat en 4x5 inch) met
  bijbehorende negatiefmaskers, filterlade, 2 negatiefhouders met
  Anti-Newtonglas, lensplankjes
  Wallner kleurenkop met trafo (ook geschikt voor variabel contrast z-w papier).
  Extra (zelfbouw) halogeendiffusorkop
  Schneider Componon-S 5.6/100 objectief (t/m 6x9)
  E-Ikor 4.5/50 en E-Ikor 6.3/90 objectieven
  Set Ilford Multigrade filters (nieuw, 15x15 cm)
  Schakelklok
  3 Paterson filmontwikkeltanks (kleinbeeld en rolfilm)
  Ilford dokaverlichting (geschikt voor Multigrade papier)
  Ontwikkelbakken 20x25 en 30x40 cm
  Kodak kwikthermometer (0,5 graad nauwkeurig)
  Maatbekers, flessen, RVS tangen, filmklemmen enz.

  Een complete doka dus, die ik met veel plezier gebruikt heb, maar nu overcompleet is geworden.
  Alles is in goede staat, en de vergroter is zeer solide, goed uitgelijnd en
  levert kwaliteitsafdrukken.
  De prijs voor het geheel is 200 euro.
  Lokatie Rotterdam.