laboretor 1200 Durst multigraph

Discussion in 'Donkere kamer' started by van eynde ludo, Feb 22, 2009.

 1. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Wie kan me het adres of de gegevens van iemandt of firma bezorgen om mijn vergroter te kunnen laten herstellen.
  Het gaat dus hier om een durst l 1200 met multygraph kop op . Het is de eigenlijke aparte transfo die het begeven heeft.
  Ik zou het een zonde vinden om niet meer met deze vergroter te kunnen werken , is echt een machien uit de duizend om mee te werken.
  Bedankt op voorhand.
  Ludo:confused:
   
 2. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
 3. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Harry, de mensen door u aangegeven kunnen geen herstellingen meer doen bij gebrek aan onderdelen voor analoge vergroters.
  Dus moest er iemandt andres een gedacht hebben waar het wel kan.
  Groeten, Ludo:confused:
   
 4. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Ludo,

  Het is aannemelijk dat de reparatiekosten, als je dit professioneel laat doen, groter zullen zijn dan de marktwaarde van het hele apparaat. Of je moet zelf met eventuele hulp en een servies manual het kunnen maken. Of gewoon een ander werkende exemplaar op de 2e hands markt scoren.
   
 5. Robbedoes

  Robbedoes Member

  Messages:
  443
  Joined:
  Dec 31, 2007
  Location:
  Doesburg
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Ludo,

  Staan er gegevens op de trafo? Ik bedoel uitgangsspanning etc. Aan de hand daarvan kun je misschien een “gewone” trafo uitzoeken bij een electrowinkel. Een andere mogelijkheid is het opvragen van (doorgemeten) gegevens aan iemand met een werkende trafo.


  Succes, Rob
   
 6. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Er zit meer in dat doosje dan alleen een trafo. De spanning stabilisator alsmede de besturing van de filters en sluiter in de kop. Althans de vermogens componenten daarvan. De logica zit in het bedienings paneel.
   
 7. Robbedoes

  Robbedoes Member

  Messages:
  443
  Joined:
  Dec 31, 2007
  Location:
  Doesburg
  Shooter:
  Multi Format
  Last edited by a moderator: Feb 26, 2009
 8. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Als ik jouw was, zou ik zeker ook even bij een electronicazaak langsgaan, of enige vorm van electronica reparateur. Omdat het om een relatief eenvoudig apparaat gaat (niet de controller - ik heb trouwens ook een L1200, in mijn geval met een Ilford Multigrade kop), zou ik mij niet verbazen dat een reparatie mogelijk is (hoewel ik zeker geen expert ben op dat gebied). Als het b.v. slechts een grote kappotte condensator is, 1 van de meest falende onderdelen in elk electronisch apparaat, dan is dat vaak gewoon repareerbaar.

  Als laatste zou ik ABRO in Zaandam niet vergeten, zij hebben veel spullen tweedehands, en wellicht dat ze je ook met een kleine reparatie kunnen helpen:
  http://www.fotoabro.nl/
   
 9. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Hallo,iedereen
  Heb ondertussen contact gezocht met durst zelf, en zo in contact gekomen met een hersteller van durst zelf. Heb in mijn beste duits geprobeerd mijn verhaal te doen.
  Ik weet niet of iemandt deze vergroter ook bezit, vooral met de multigraph kop. Eens de papier soorten zijn ingegeven is het een echt genot om er mee te werken, heel gemakkelijk,zelfs practich niets meer tegenhouden of doordrukken. Zijn wel afdruk tijden van 2 tot 3 min.
  Het probleem zit volgens mij in de stekker verbinding met het net, dus waar de stekker in de transfo gaat, de aansluiting ligt ligtjes op de metalen omhulsel van de transfo. En daar is tijdens de panne een zwarte specie uit de aansluiting gekomen. Heb daarna alles gecontroleerd binnenin,waar er 3 sekeringen zijn ,allemaal nog goed, maar toch macheert er niets meer, geen licht op de vergroter en niets op de display.
  Wat denken jullie is het te riskeren om het te laten repareren in Duitsland, hij is een erkende hersteller,aangestelt door durst, hij repareerd ook de minilaps van durst.
  Heb hem gevraagt om een schatting te geven van de kosten, moet dus nog effen wachten op een antwoord.
  Een ander 2de hands toestel is niet zo maar te vinden, met dezelfde kwaliteiten zeker niet.
  Groeten ? Ludo.
   
 10. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Je zult wel niet hoeven twijfelen of het ding goed gemaakt kan worden. Het is meer de vraag of jij de reparatiekosten er voor over hebt. Zelf heb ik jaren een multigraph gebruikt. Wat me wel verbaast is je lange belichtings tijden. Gebruik je wel de juiste mengbox voor het negatief formaat ? En hoe groot druk je af ? Bij een afdruk grote van 30 X 40 cm en een diafragma van 8 zou je maximaal toch op 30 sec moeten uitkomen. Er zit een 250 watt 24 volt lamp in de kop, die geeft een behoorlijke hoop licht.
   
 11. Robbedoes

  Robbedoes Member

  Messages:
  443
  Joined:
  Dec 31, 2007
  Location:
  Doesburg
  Shooter:
  Multi Format
  Ludo, Ik zou hem opsturen en met de reparateur een maximum bedrag afspreken. Komt hij na onderzoek tot de conclusie dat het duurder wordt, laat hem jou dan bellen. Je kunt dan nog kiezen.
   
 12. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Dag Ludo. Wij kennen elkaar van een eerdere correspondentie.
  Verwacht van Durst Brixen niet te veel. Zeer slechte ervaring
  met Italie en de toenmalige Durst vertegenwoordiger in Duitsland
  omtrent de Durst UT100. Ik zocht hiervoor een thermoswitch.
  "Leider wir haben keine Unterlagen mehr".!!!!!
  Voorstel. Wij wonen niet ver van elkaar. Jij komt naar mij toe
  en ik meet hem van A tot Z door. Desnoods tekenen we heel
  de schakeling uit. Twee voorwaarden: De zaak moet van binnen
  niet totaal versmolten zijn en de trafo moet te openen zijn.
  M.a.w. geen klinknagels uitboren hoewel ik daar ook niet
  tegenop zie. Als laatste pasop voor de nonsens die reparateurs
  je kunnen aanpraten. Ik zeg niet dat ik het kan repareren maar
  met 95% zekerheid kan ik je zeggen wat loos is. Het is aan jou.
  m.vr. gr. Theo
   
 13. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Welkom terug Theo.
   
 14. Sponsored Ad
 15. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Gary,
  Vroeger werkte ik met een Durst M605 met kleurkop, over ongeveer 4 jaar kreeg ik de kans om de l1200 met de multykop te kopen. De verkoper destijds wist alleen dat hij nog werkte en ook niet meer. Het was de vrouw van iemandt die overleden was. Ze had de vergroter in een plaatselijk reklame krantje geplaats. Heb er maar 500euro voor moeten geven, ze was blij dat ze er vanaf was. Heb toen een paar proeven gedaan en hij werkte goed . Wist ik veel of er lichtboxen nodig waren voor de verschillende negatief formaten.
  Voor mij speeld het geen rol meer of ik lange belichtings tijden moet gebruiken om een goed resultaat te verkrijgen, heb op dit ogenblik een heel gemakkelijke manier van werken . Probeer mijn film zo te belichten dat ik altijd met een vaste ontwikkeling kan werken om dan met practich geen problemen kan afdrukken. Vroeger met de 605 moest ik meestal veel tegen houden of doordrukken. Als je weet dat ik vroeger niet beter wist om de print die in de ontwikkelaar lag er maar uit te nemen als ik op het zicht dacht dat hij goed was, dikwijls na 30 of 40 sec en afdruktijden van 15 sec of minder.
  Dus voor mij ging het pico bello met alles tot ik die tegenslag kreeg.
  Ik redeneer nu zo dat een andere vergroter met dezelfde mogelijkheden en manier van werken me meer of beter gezegdt veel meer gaat kosten dan hem laten repareren.
  Ik werk ook met een kleinbeeld panorama cameren en was juist van plan om er ook zw. panorama's mee af te drukken, kan gaan tot 120cm breedte. Heb een speciale negatiel houder voor laten 74x24mm moed ik dan de lens voor middenformaat best nemen of dewelke.
  Als ik de vergroter kocht waren er alleen maar kleinbeeld formaat negatief houder bij. Daarom dacht ik dat het de juiste lichtbox was.
  Normaal druk ik af op f11 en dus rond 1,5 en max dus 3 min.
   
  Last edited by a moderator: May 9, 2009
 16. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Er zijn 3 mengboxen gemaakt voor de multigraph. Te weten kleinbeeld, middenformaat en 4 X 5. Deze zijn makkelijk te onderscheiden aan de hand van de opening aan de zijde van het negatief. Deze zijn een paar mm groter dan het formaat waarvoor ze bedoeld zijn.
  Voor een 74 X 24 negatief zou ik op zoek gaan naar een 100 of 105 mm vergrotings objectief. Waarschijnlijk gaat het ook met een 90mm Maar je gaat op zeker met een iets langer brandpunt.

  Mijn vraag wat betreft de belichtingstijd was meer om uit te vinden of er wel de juiste lamp in je apparaat zit. De multigraph is een zogenaamde closed loop systeem. Deze is ingesteld op een bepaalde lichtopbrengst. Deze wordt tijdens het belichten gemeten. De trafo / voeding wordt bij geregeld om de ingestelde hoeveelheid en kleur licht te verkrijgen. Je voelt al aan dat bij het gebruik van de verkeerde lamp het een en ander grondig mis kan gaan. En misschien wel een vroegtijdig einde van je voeding heeft bewerkstelligd. Het zou natuurlijk jammer zijn als je de zaak laat repareren het ding weer snel zou stuk gaan.
   
 17. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Klaarblijkelijk hangt er een complexe stabilisator aan deze voeding. Ik zou die hele zwik wegdoen en er direct een goekope trafo aanhangen. Dat heb ikzelf ook met mijn vergroter gedaan.

  Als je dan vergroot wanneer de wasmachine niet net staat te schakelen is er niets aan de hand. Eventueel zou je de stabiliteit van de netspanning met een voltmeter nog kunnen vervolgen.

  Waar je op moet letten is de stabiliteit van je lamp-circuit. Er zit vaak een probleem in de lampvoeten van de halogeenlampen. De lampvoeten die ik in Nederland heb gekocht vonkten nog wanneer ze nieuw waren. En dan gaat de boel snel naar de donder, het lijkt mij met de stabilisator ook een probleem op te leveren. Uiteindelijk vond ik bij een zaak in Toulouse goede en goedkope lampvoeten en lampen. Je moet ook vaststellen of het probleem in de voeding of in je lampcircuit zit.

  Jed
   
 18. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  L1200

  Garry,
  Als ik de vergroter kocht waren er 3 lenzen bij, allemaal rodenstock rodagon, nl. 80-105 en 150mm. Dus de 105 is al geen probleem.
  Maar in verband met de licht boxen, hoe kan ik zien welke er in de vergroter zit en mischien een nog groter probleem hoe kun je nog aan andere lichtboxen geraken, de lamp kan dat altijd dezelfde zijn of moet die ook telkens aangepast worden. Normaal bij gebruik van de 105 moet ik dan de box voor middenformaat plaatsen.
  Bedankt in ieder geval al voor de nodige uitleg, ge ziet men is immers nooit te oud om nog iets bij te leren.
  Ben in blijde verwachting nu op de uitslag, heb hem immers zaterdag binnengedaan.
  Groetjes,Ludo.
   
 19. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Dag Ludo
  Hier ben ik weer. Naast onze e-mails thans hier verder zoals bericht.
  Het verhaal van Gary klinkt heel plausibel. Ik ken het appararaat niet
  zoals ik je reeds berichtte. De firma waar je mee in contact ben had het
  over de ontstoring in de voedingskabel. Dit ligt precies in de lijn met het
  verhaal van Gary. Het gaat thans niet om het probleem op te lossen,
  voor jou natuurlijk heel belangrijk, doch belangrijker is om de oorzaak
  te achterhalen.
  Uit het relaas van Gary heb ik begrepen dat er een relatie is tussen
  lamp sterkte/vermogen en negatief grootte.
  In mijn oorspronkelijke beroep was de vuistregel "eerst het probleem
  kennen en dan gaan oplossen". Mijn voorstel is derhalve
  om eerst de oorspronkelijke/originele handleiding te achterhalen.
  Apug is een en al computer freak. Er is vast wel iemand die dit kan
  achterhalen. Mike wil jij helpen!!!!

  GEVRAAGD T.B.V. LUDO: DE ORIGINELE HANDLEIDING VAN HET
  ONDERHAVIGE APPARAAT.

  MET DANK (Ludo!!!???)

  m.v.r.gr. Theo
  (geen Apug freak doch wil iemand helpen, dat is iets anders)
   
  Last edited by a moderator: May 9, 2009
 20. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  Robbedoes,je kan nu wel een maximum bedrag afspreken,omdat,als het bedrag te hoog word,je de vergroter wel bij de kraak kan zetten,maar dan heb je helemaal niets,in principe moet je het van oudere en of second hands goederen hebben,dat is niet zo erg,maar ik geloof dat je dan niet zo nauw moet kijken,het moet niet de pan uit rijzen natuurlijk,maar je kunt je wel wat meer veroorloven.
   
 21. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Hoera, Hoera
  De vergroter is eindelijk gemaakt, de totale kostprijs is 44 euro.
  Eerst is de ontstoringsfilter vervangen door een electro firma en voor de rest moet ik een apug lid bedanken voor zijn technich vernuft en de tijd die hij er heeft ingestoken.
  Dus theo bij deze nog eens vriendelijk bedankt voor alles wat je voor mij hebt gedaan.
  Als ik de vergroter naar Duitsland had moeten brengen had ik er met ongeveer 5 a 600 euro rekening moeten houden.
  Blij dat er nog mensen bestaan die anderen willen helpen.
  Bedankt , Theo Kints.
  Alle andere apugers die gereageerd hebben ook bedankt, en kan ik deze namiddag weer aan de slag met afdrukken.
  Groetjes, LUDO.
   
 22. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Leuk Ludo dat je het op deze wijze nog eens overdoet. Bij de € 44 komt natuurlijk nog iets bij voor datgene dat je hier hebt achtergelaten. Was niet mis. Ook jij bedankt.

  Voor de geinteresseerden, het ontstoringsfilter had het begeven als gevolg van een mankement in zijn electriciteitskast. Na montage van het filter zou een en ander in orde zijn. Bij nader doormeten door mij bleek de triac die het licht stuurt het ook begeven te hebben. Daarnaast is waarschijnlijk als gevolg van een onoordeelkundige behandeling een elco uit zijn soldering getrokken. Het was een puzzel zonder schema. En nu kom ik tot datgene waar ik naar toe wil. Ik heb begrepen dat er meerdere Durst 1200 bij Apug members in omloop zijn. Het is daarom geen luxe om over een service manual te beschikken. Wie wil deze kar trekken indien daar behoefte aan is.

  Theo
   
  Last edited by a moderator: May 9, 2009
 23. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Super Theo. Dat is de echte Apug mentaliteit.
   
 24. Ruud

  Ruud Member

  Messages:
  327
  Joined:
  Oct 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  De gebruikshandleiding voor de l1200 is in ieder geval als niemand hem heeft te koop voor euro 22,00 rechtstreeks bij Durst in ITALIE

  http://www2.durst.it/shop/ga.asp?prodcatid=6&abc=l

  ze geven een bijzonder goede service rechtstreeks.ik heb er een ondereel gekocht voor de m805 en kreeg ook goede voorlichting dat ik het juiste bestelde
  heb er een exploded vieuw tek van de m805 aan overgehouden in pdf

  kijk voor de manual : http://www2.durst.it/shop/ga.asp?prodcatid=6&abc=l

  voor vragen per e-mail ga je naar : service@durst.it

  succes

  ruud.
   
 25. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Theo,

  Er zijn wel verschillende 1200 's in gebruik, maar ze zijn ook heel verschillend. De meeste zijn nogal recht to recht aan mechanisch zoals de cls en vls series . De electonisch gevoelige zijn de multigraph , autocolor, pictograph, pictochrome en de optimo, en waarschijnlijk ben ik er ook nog wel een vergeten, hebben alle een andere manual.
   
 26. th. van Kints

  th. van Kints Member

  Messages:
  190
  Joined:
  Nov 10, 2008
  Shooter:
  35mm
  Ruud, om misverstanden te voorkomen. Het gaat niet om een gebruikershandleiding maar om een service manual. Hierin vind je
  de electronische schema's met meetpunten en nog veel meer.
  Meestal is men daar niet zo kwistig mee om die te verstrekken.
  Bij Leitz heb ik die eens via een misleidende truc van een van hun
  producten gekregen. Normaal ging het niet.
  Theo