Lichtmeter Pentax defect. Wat nu?

Discussion in 'Kleinbeeld camera's en accessoires' started by baschz7, Apr 8, 2010.

 1. baschz7

  baschz7 Member

  Messages:
  5
  Joined:
  Feb 22, 2010
  Shooter:
  35mm
  Waarde medeforumnisten,

  Ik kreeg twee weken geleden een Pentax Spotmatic Asahi als cadeautje van mijn oma, omdat mijn opa deze niet meer gebruikte. Een mooi dingetje, alles mooi schoon en sluiter werkt soepel. Alleen de lichtmeter lijkt niet te werken.

  Voordat mijn oma de Pentax aan mij gaf, is ze naar de lokale fotoboer gegaan, die heeft met een volle batterij gekeken naar de lichtmeter, maar hij constateerde dus dat de lichtmeter defect is. Natuurlijk kan ik nu met een losse lichtmeter gaan werken, maar aangezien ik veel (emotionele) waarde aan de camera hecht, lijkt het mij zaaks de lichtmeter te (laten) repareren. Zelf kan ik aardig omgaan met elektronica, maar ik wilde eerst even jullie mening weten. Is dit een bekend probleem, en is het gemakkelijk te verhelpen? Of moet ik het naar een reperateur brengen, en hoeveel zal me dat dan ongeveer kosten (lees: is het het dan nog wel waard?)

  Graag hoor ik meer van jullie!
   
 2. chrismoret

  chrismoret Member

  Messages:
  81
  Joined:
  May 8, 2010
  Shooter:
  35mm RF
  Als de camera voor de rest nog goed functioneerd, dan zou ik toch eens uitkijken naar een losse lichtmeter, van Gossen of Kenko.
  Zelf gaan prutsen lijkt me alleen het risico waard als de camera mag 'sneuvelen'. Maar uit je verhaal begrijp ik dat je die camera zeker nog niet kwijt wil. En laten repareren kost al gauw net zo veel of meer dan een losse meter.
   
 3. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  De lichtmeter functioneert alleen als een klein schakelaartje aan de zijkant van de camera wordt omgezet. Het is een vroeg door de lens meetsysteem. Of dat gerepareerd kan worden vraag ik mij af.

  Jed
   
 4. AgX

  AgX Member

  Messages:
  11,195
  Joined:
  Apr 5, 2007
  Location:
  Germany
  Shooter:
  Multi Format
  "medeforumnisten"

  Prachtig woord. Kende ik nog niet.