Linhof Technika tips graag.

Discussion in 'Grootformaat en accessoires' started by Daan72, Nov 20, 2005.

 1. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo allemaal,

  Ik zit er over tedenken om een linhof technika tekopen.
  Wie van jullie weet hier het nodige van.
  Ik wil onderandere weten wat nu de verschillen zijn tussen de technika III en IV en de V. Zijn er grote verschillen en zijn deze erg nuttig.

  Op de technica kan je natuurlijk de 4x5" cassettes gebruiken en ook rolfilm cassettes.
  Hier heb ik nu een vraag over.
  Er zijn rolfilm cassetes die te verstellen zijn van 6x4,5 tot 6x12 tijdens en voor gebruik. Zijn deze te gebruiken op een technika?
  Verder zijn er rolfim cassettes met vaste maten. klopt het dat je hier ook andere merken kunt gebruiken zoals van horseman e.d.
  Deze zijn goedkoper heb ik vernomen ,maar zijn deze even bruikbaar?
  Het liefst heb ik een verstelbare cassette met als voordeel dat je dan minder mee hoeft tenemen.
  En dat je sneller je rol vol hebt met als vergelijk van een vaste maat cassette, die je minder gebruikt dan andere, dus ook later je film vol hebt en dan later gaat ontwikkelen.
  Dus als je deze dan eens in de maand gaat gebruiken ,dan zit je film er maanden in, voor je gaat ontwikkelen,
  Dat lijkt me niet bevordelijk voor de film.
  Graag jullie mening hier over.

  Als ik een camera tegen kom met een versleten balg, zijn deze nieuw tekoop of zelf temaken. of kan ik dan beter deze camera links laten liggen met het idee dat er dan meer versleten zou zijn?
  Is het mogenlijk om een groothoek balg (zo'n zak of zoiets) te monteren op een technika?

  Hebben jullie tips voormij met betrekking tot de aankoop en gebruik?

  Ik hoor van jullie
  groeten van Daniël
   
  Last edited by a moderator: Nov 20, 2005
 2. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Daniël, dat zijn wel erg veel vragen in een keer. Waarom een 4/5 inch camera komen als je rolfilm gaat gebruiken. Koop dan een 6/7 Linhof.
  In een 4/5 inch camera zijn alle achterwanden van het internationale Graflex systeem te gebruiken. Eén rolfilm achterwand is genoeg, bv een 6/9 of een 6/9. Andere smaken zijn veel en veel duurder. 6/12 haal je gewoon uit een 4/5 inch vlakfilm. Mbt verschillen tussen II, IV en V, kijk daarvoor op het large format forum, daar is genoeg info over

  Ben
   
 3. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik heb nooit een Linhof gehad. Maar wat ik van horen zeggen heb begrepen, zijn de Linhofs uiterst degelijk professionele camera's. Ze hebben echter één nare gewoonte. Namelijk dat alle verschillende modellen hun eigen onderdelen en accessoires hebben. Dingen van het ene model passen niet op een ander model. Dat is niet erg als je slechts één camera hebt. Maar het is wel lastig als je later uit wilt breiden of accessoires zoekt.

  Andere merken zijn veelal modulair gemaakt, zodat onderdelen op de meeste andere modellen van hetzelfde merk of zelfs ook op andere merken zijn te gebruiken.

  Vraag het eens aan Harry (hka) want die werkt met Linhof.
   
 4. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Verschillen.

  Verschillen tussen de III, IV en V zit 'm louter in de verstelmogelijkheden. Hoe ouder hoe beperkter. Kijk onder http://www.largeformatphotography.info/ voor uitgebreide informatie. Ook betreffende de Linhof camera's is er wel een pagina die de verschillen opsomt. Kan deze nu even niet zo gauw vinden.
  Als je een 4x5" camera koopt ga je niet met rolfilm aan de slag. Dus de filmhouders laden met 4x5" en je kunt opname voor opname apart maken en ontwikkelen. Als je er een koopt zoek dan een gave uit. Wanneer de balg kapot is kun je die vernieuwen. Kost een flinke duit. Dus geduld hebben en goed uitkijken wat je koopt en hoe het eruit ziet is mijn devies. De meesten hebben jarenlang in de kelder gelegen en zijn zacht gezegt verrot. Wil je niet zóveel gewicht meesjouwen dan moet je wellicht toch een andere keuze maken want de Technika is wel een van zwaarste zoniet de zwaarste camera in dit genre.
   
 5. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  Ook ik wil je aanraden je eerst eens goed te orienteren op alternatieven voor een Linhof. Erg mooie camera's, maar ook zwaar en relatief duur. Het is net zoiets als met de Mercedes: uitstekende auto's, maar vanwege die ster betaal je een flinke duit extra.
  Rolfilmachterwanden passen op vrijwel alle moderne loopbodems en ook de cassettes zijn probleemloos uitwisselbaar tussen de diverse camera's. Ik zou mijn keuze eerder baseren op zaken als maximale balguittrek (scoort linhof goed), mogelijkheden voor het gebruik van groothoeken (scoort linhof slecht), verstelmogelijkheden, mogelijkheden om aan reserveonderdelen te komen, gewicht en prijs.

  Huub
   
 6. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  SINAR is de enige die een verstelbare rolfilmcassette maakt(te?). Deze is op de eerste plaats erg duur, erg zeldzaam en ook, als ze al 2de hands te vinden zijn, nog steeds duur. Schrik niet van 2de handsprijzen van 500 tot 1000 euro. Verder is het bepaald geen lichtgewicht om mee te nemen en als je hem gebruikt zou het best kunnen dat de achterwand van je camera niet stevig genoeg is.

  Voor de prijs van een Sinar Zoom kun je heel wat vlakfilm wegschieten!

  Neen, de balg is verlijmd met de body.
   
 7. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo Huub,

  Wat voor merk type camera raad je me dan aan? Welke camera is nu erg geschikt voor groothoek en heeft een lange balg uitrek. Maar als de balg lang is, dan komt deze toch in de weg te zitten voor de verstellingen met groothoek. Of zit de balg niet bij iedere camera verlijmd zodat deze te verwisselen is voor een zak?

  groeten
  Daniël
   
 8. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  Daniel,

  In tegenstelling tot kleinbeeld en middenformaat, is de markt voor grootformaat weinig overzichtelijk. Ik heb onderstaande lijst van fabrikanten gekopieerd uit een draadje van de duitse grootformaat newsgroep http://www.grossformatfotografie.de. Het napluizen van deze lijst levert gegarandeerd een leuke avond op. Nb. Ik geef geen garantie op alle links, maar het meeste zal het wel doen.
  Je kunt ook de andere kant op werken en kijken wat er regelmatig op de markt aangeboden wordt aan loopbodems. Linhof is dan een, Shen-hao en Toyo zijn twee anderen.
  De linhof gebruikers alhier kunnen je nader informeren hoe het is om met een 90 mm (ongeveer de standaardgroothoek voor 4x5, vergelijkbaar met een 28 mm op kleinbeeld) en korter op die camera te werken. Op de grootformaat sites is er ook het nodige over te vinden.
  Ik heb zelf een Toyo 45A. Dijk van een camera, maar ik heb ondertussen wel een balg moeten vervangen. Kostte me ongeveer 170 euro's, direct vanaf de fabriek. Die balg is trouwens net als bij de linhof verlijmd en niet uitwisselbaar. Maximale balguittrek is ruim 30 cm. Mijn langste lens is een 360mm telexenar en die is nog probleemloos te gebruiken. Boven de 400 mm wordt het kritisch en moet je met een verlengstuk gaan werken. Groothoeken zijn geen probleem. Zelfs de 47 mm SA is in een verzonken lensplank te gebruiken. Ik heb zelf een 58 SA: de beperkte beeldcirkel van de lens is de beperkende factor.
  Bij de Shen Hao is de balg wel uitwisselbaar met een zak-balg. Maximale uittrek is met wat kunstgrepen 36 cm. Het is een (houten) camera die over het algemeen zeer positieve recensies krijgt en die beslist waar voor zijn geld biedt.

  Dan de lijst:

  * Arca Swiss http://www.arca-swiss.com/
  * Bender http://www.benderphoto.com/
  * Calumet http://www.calumetphoto.com/
  * Cambo http://www.cambo.com/
  * Canham http://www.canhamcameras.com/
  * Ebony http://www.ebonycamera.com/
  * Shen-hao http://www.shen-hao.com
  * Dr. Gilde http://www.gilde-kamera.de/
  * Gottschalt http://www.gottschalt.de/
  * Wica http://www.wica-wetzlar.de/
  * Tachihari http://www.tachihara.com
  * Fotoman http://www.fotomancamera.com
  * Gandolfi http://www.gandolficameras.com/
  * Graflex http://www.graflex.org/
  * Gran View http://granview.com/
  * Horseman http://www.horsemanusa.com/
  * Linhof http://www.Linhof.de/
  * Lotus http://www.lotusviewcamera.at
  * Peter Gowland http://www.petergowland.com
  * Plaubel http://www.plaubel.com/
  * Silvestri http://silvestricamera.com
  * Sinar http://www.sinar.ch/
  * Toho http://www.toho-machine.co.jp/
  * Toyo http://www.toyoview.com/
  * Walker http://www.walkercameras.com/
  * Wehman http://members.home.net/brucewehman/camera.htm
  * Wisner http://www.wisner.com/
  * Wista http://www.wista.co.jp/e_wista/


  Groet, Huub
   
 9. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Hey Daniel,

  je schreef in een andere thread dat je landschap, portret, makro, architectuur met een camera wilt doen. Ik heb last van diezelfde ziekt.....behalve makro....om alle wegen open te houden, portable en toch veel verstelmogelijkheden ben ik op de hybride van een loopbodem (technika) en monorail (kardan) uitgekomen: een linhof technikardan. Misschien is dat ook iets voor jouw.

  Let wel, het is een compromis, is transportabel maar zeker niet zo stabiel als een Sinar P of Kardan GTL, van de andere kant is hij bijna zo compact als een technika.

  Huib
   
 10. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo,

  Dat is weer veel informatie dat op me afkomt.
  ik ga het bestuderen en er rustig overna denken.
  En dan wil ik begin volgend jaar , dus voor de zomer een aankoop gaan doen.
  ik ben iemand die lang de tijd nodig heeft om een beslissing te gaan nemen. Als voordeel heeft dat dat je veel over moet lezen/leren.

  Allen bedank voor de informatie en het dubben kan beginnen.
  groeten
  Daniël
   
 11. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Neem de tijd...

  Als je van plan bent om hem dan in de vakantie te gebruiken moet ik je toch ernstig waarschuwen dat je na aanschaf nog een behoorlijke "leerperiode" nodig hebt om tot enig resultaat te komen. Denk maar eens aan alle verstelmogelijkheden. Je zult merken dat je in den beginne teveel wilt verstellen of niet helemaal in het snotje hebt hoe te en wat te verstellen en dan, na ontwikkelen, met teleurstellende resultaten wordt geconfronteerd. Tweede is dat de films 4x5" zich anders gedragen en testen van dit materiaal dus zeer aanbevelenswaardig zelfs een must is. Met andere woorden neem de tijd om te beslissen wat je wilt maar bouw ook tijd in om ermee te leren werken en alles op elkaar af te stemmen.
   
 12. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Voor de verschillen in de Linhofs, zie Das Linhof Kamera Buch, p.121 voor technische specs. Als ik PDF had, zou ik het kunnen publiceren.
  Een van de redenen om voor 4x5" te kiezen is dat je het matglasbeeld met een loupe goed kunt beoordelen. Dat is voor middenformaat niet meer het geval. Er is dus een goede reden om 4x5" te nemen met een rolfilmcassette. Bij portretfotografie is dat nuttig.

  Jed
   
 13. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik maak steeds minder portretten met grootformaat. De scherptediepte is namelijk zo klein dat het model echt niet mag bewegen. En aangezien scherpstellen met GF tamelijk lang duurt, zijn beweeglijke modellen (kinderen, mensen die niet gemakkelijk stil zitten) ondoenlijk. Je blijft maar corrigeren, en na montage van de rolfilmcassette blijkt het portret uiteindelijk toch onscherp te zijn. Ik ben een grote fan van GF. Maar voor portretten gebruik ik liever MF.
   
 14. Sponsored Ad
 15. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Dit in tegenstelling met Pol Vandepitte bvb die op het laast al zijn portretten maakte in LF alsof hij werkte met KB.
  Scherptediepte was haast geen probleem en hij liet voor zijn IR opnames de kinderen onbewegelijk stil zitten soms tot meerdere seconden en zelfs tot delen van een minuut.

  Er ontgaat me iets...

  mvrgr
  Fred
   
 16. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Een portet wordt, vanwege de perspectief, vaak gemaakt met een 150 mm objectief. De negatiefgrootte is dan ergens in de buurt van middenformaat. Een 150 mm objectief is een standaard objectief voor 4x5"/9x12. Mij is verteld dat deze combinatie een belangrijke reden is geweest voor de ontwikkeling van de rolfilmcassetten. Vele fotografen, inclusief ikzelf gebruikten deze voor geposeerd portret. Ik gebruik rolfilmcassettes, die inmiddels 80 jaar oud zijn. De Linhof Technika heeft verder een voorziening voor bewegende objecten; een gekoppelde afstandsmeter, die ook onder slechte lichtomstandigheden gebruikt kan worden. Uiteraard kun je ook op middenformaat met een 150 mm portretten nemen, maar de beeldkwaliteiten zijn niet te vergelijken. Maar dat is een kwestie van smaak.

  Jed


   
 17. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Petje af, dat is knap.
   
 18. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo Allemaal,

  Ik zag laatst op www.largeformatphotography.info/camera-bag/ de inhoud van iemands rugzak. Ik zou graag willen weten wat jullie mee meenemen op pad.

  Welke brandpunten gebruiken jullie veel en waarvoor?
  Wat is het kortste brandpunt dat jullie kunnen gebruiken op jullie camera (4x5")?
  Wie weet wat er mogenlijk is met korte brandpunten met een linhof technika?
  Is een 75mm tegebruiken of kan het nog korter? en met welke type technica iii , iv, v?

  groeten
  Daniël
   
 19. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Veel... veel te veel...

  Wat er zoal in de rugzak zit zal in veel gevallen overeenkomen met datgene wat jij gezien hebt op de website. Als ik voor mezelf spreek is het volgende aanwezig in mijn zak; Linhof Technika V - Lenzen 75mm en 210mm - 8 à 10 filmhouders - spotmeter - insteldoek - div. filters - meetlatje - wisselzak - filmmateriaal FP4+ en HP5+ - opnamebriefjes - zone-rekenschijf - zone-liniaal- grijskaart - flitser - verlengkabel flitser - draadontspannners - zwitsersmes -instelloep - en verder nog wat klein grut. Een hele verzameling zolangzamerhand. Dit bouw je op in de tijd en gedurende een uitstapje merk je pas wat je "niet" bij je hebt. Los heb ik natuurlijk ook nog altijd het statief, dat voor 4x5" ontontbeerlijk is.
  De 75mm is goed te gebruiken echter heeft niet zulke grote verstelmogelijkheden als andere brandpunten maar daar tegenover staat dat het een mooi groothoekbeeld geeft.
  75mm en zowel de 210mm gebruik ik voor landschap en architectuur.
   
 20. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo Harry,

  Dus aan 2 lensen heb je meer dan genoeg?
  Nu ik kleinbeeld nog het meest gebruik neem ik 4 lensen mee en dat zijn 28,35,50en85mm, de 35 en 85mm gebruik ik het meest. en als ik het goed heb dan komt dat neer op resp. 127 en 250mm bij 4x5"

  Waar gebruik je een meetlatje voor?

  Groeten Daniël
   
 21. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Balguittrek

  Met dat meetlatje meet ik de balguittrek. Is de afstand lens (punt waar de sluiter zich bevindt) tot filmoppervlak groter dan de brandpuntsafstand dan moet je de belichtingstijd aanpassen. Voorbeeld je gebruikt een 210mm en de balguitrek is 315 mm (extreem, dan zit je al op macro) dan moet je als volgt de compensatie berekenen; 315:210=1,5. Betekent dat je het diafragma 1,5 stop verder open draait - f22 wordt f11,5.
  Verder denk ik dat je de informatie (lees beeld) op de KB niet kunt vergelijken met dat op een 4x5". Wellicht dat je dan een andere lenskeuze maakt. Bij mij is dat wel het geval. Op KB werkte ik ook met 24 - 60 -90 en 135mm op LF mis ik dat geenszins.
   
 22. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  Ook de vulling van mijn rugzak lijkt op die uit de bovenstaande draad. Camera met loepzoeker, 5 lenzen (58 mm, 90 mm, 150 mm, 240 mm, 360 mm) 7 cassettes, 7 filters op 67 mm (geel, oranje, rood, groen, ND3, ND10, pola), lichtmeter, tijdontspanner, twee draadontspanners, schroevendraaiertje, waterpasje, potlood, notitieboekje, twee tabellen: een met filterfactoren en verlengingsfactoren voor balguittrek, de ander met een tabel voor de schwarzschild-waarden voor HP5+, 2 verloopringen, twee zonnekappen en een doek.
  Waar ik in kleinbeeld meestal met 28 mm en 50 mm fotografeer, zijn mijn 240 mm en 360 mm de meest gebruikte lenzen in grootformaat. Je kunt niet zondermeer je voorkeursbrandpunten van kleinbeeld naar grootformaat vertalen. Veel hangt samen met je manier van fotografie.

  Huub
   
 23. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  De opmerking van Harry 'dat je de informatie (lees beeld) op KB niet kunt vergelijken met dat op een 4x5" ' , slaat de spijker op de kop. Dat lijkt mij een van de grote verschillen tussen LF en KB. LF is zo ontworpen dat je het matglasbeeld kunt beoordelen. Bij KB is dat niet het geval. Hiermee wil ik KB niet kritiseren, want daar beoordeel je het beeld globaal, in de doorzichtzoeker bijv.. Het is een andere benadering. Bij LF beoordeel je het beeld op het matglas en het onvermijdelijk gevolg is dat je je objectieven anders kiest. Ikzelf ben zo tot 150 mm en 90 mm voor 4x5" gekomen. Maar ik kan mij voorstellen dat een ander andere voorkeuren heeft.

  Jed
   
 24. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ìk ben het met het voorgaande eens. De verschillende focalen werken anders in GF dan in KB.

  In KB gebruikte ik de 24, 50 en 135. De 135 was bijna mijn standaardlens voor reportages. In GF heb ik dus geprobeerd om dat te kopieren met een 75, 150 en een 360. Maar GF fotografeert heel anders. Voor reportages is GF niet echt je-van-het. Dan gebruik toch gewoon de KB uitrusting. Portretten doe ik het liefst met 6x6. Een prachtige mix tussen beeldkwaliteit en snelheid.

  GF is voor de landschappen, de details, de architectuur enz. Het echte mooie kwaliteitswerk waarbij de onderwerpen van het papier af spatten. En dan blijkt de 150 G-Claron mijn meest gebruikte lens. Een echte allrounder. Klein, licht, uitstekende beeldkwaliteit en bovendien spotgoedkoop.

  De 75mm is voor landschappen. Dit is een mooie maar verraderlijke lens. Op het matglas kan ik er redelijk mee verstellen. Maar op de negatieven blijkt de beeldcirkel dan toch te klein. Ik heb me al meerdere keren in de vingers gesneden. Ik ga toch de 90 mm eens vaker gebruiken.

  De 135 in KB zou minstens een 360 in GF moeten zijn. Maar mijn balguittrek gaat maar tot 360. Dus zou ik alle foto's op oneindig moeten nemen. Een Tele-Arton o.i.d. kan een oplossing zijn. Maar met hun maat en gewicht zijn die niet praktisch voor landschap. In de praktijk gebruik ik zelfs mijn 210 niet zo heel vaak.

  Mijn oplossing voor het echte tele-werk is: uitsneden maken. Met een 4x5 inch heb ik kwaliteit over. Zelfs als ik slechts 1/4 van het negatief gebruik heb ik altijd nog een 6x6. Dus in die zeldzame gevallen dat ik echt een lange focaal nodig heb gebruik ik gewoon een uitsnede van een 100 ASA negatief.
   
 25. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Brandpunt Percentage gebruik

  150mm 60%
  210mm 25%
  90mm 10%
  300mm 4%
  600mm 1%

  huib
   
 26. Daan72

  Daan72 Member

  Messages:
  231
  Joined:
  Oct 9, 2004
  Location:
  Obdam
  Shooter:
  Multi Format
  Ik heb nu eindelijk een linhof super technika v variabele zoeker gekocht met 150mm1:5.6 symmar(en als ik het achterste lens deel er af draai dan is deze te gebruiken als een 265mm 1:12)
  en met 6x7rolfim cassette en 2 4x5"cassettes. Dan kan ik eindelijk eens beginnen met 4x5" en 6x7. nu leren hoe ik alles moet gaan toepassen, dus ik kom vast nog met vragen.

  Allen bedankt voor jullie info