Mamiya 1000s problem

Discussion in 'Medium Format Cameras and Accessories' started by thebanana, Sep 8, 2006.

  1. thebanana

    thebanana Subscriber

    Messages:
    2,650
    Joined:
    Nov 4, 2004
    Location:
    Manitoba, Ca
    Shooter:
    Medium Format
    Lately my 1000s has been acting weird. When I cock the shutter, the mirror locks up. So now, I have to compose, cock and then fire. It's manageable but a pain. The battery is fine. I'm guessing the problem is in the mirror mechanism, but not sure. It's likely due for a CLA, but maybe someone else has successfully solvesd this problem?

    John
     
  2. Dave Parker

    Dave Parker Inactive

    Messages:
    4,049
    Joined:
    Aug 14, 2004
    Shooter:
    Multi Format
    A CLA is the solution, mine did this a couple of years ago and the only thing that fixed it was a trip to the doctors....something in the electronics screws up and they need to replace a small IC in the camera. I think it cost me about $150 US to get fix, which at that time was not bad, now a days, you might be able to purchase another good working body for that price.

    Dave
     
  3. thebanana

    thebanana Subscriber

    Messages:
    2,650
    Joined:
    Nov 4, 2004
    Location:
    Manitoba, Ca
    Shooter:
    Medium Format
    Thanks Dave. Is the part you referred to something that is commonly available? I'm thinking a spare body might be the only source of such a part?
     
  4. Mike Té

    Mike Té Subscriber

    Messages:
    865
    Joined:
    Jul 21, 2005
    Shooter:
    Multi Format
    Could your battery be getting weak?
     
  5. Mike Té

    Mike Té Subscriber

    Messages:
    865
    Joined:
    Jul 21, 2005
    Shooter:
    Multi Format
    Did you get an answer to the mystery, John?
     
  6. Gerald Koch

    Gerald Koch Member

    Messages:
    1,670
    Joined:
    Dec 14, 2004
    Shooter:
    Multi Format
    It sounds like a worn part in the shutter cocking mechanism. It is failing to latch and keep the mirror in the viewing position.
     
  7. thebanana

    thebanana Subscriber

    Messages:
    2,650
    Joined:
    Nov 4, 2004
    Location:
    Manitoba, Ca
    Shooter:
    Medium Format
    The battery is fine. I've dropped it off at a repair shop for an estimate. Should hear tomorrow.
     
  8. terri

    terri Subscriber

    Messages:
    341
    Joined:
    Feb 27, 2006
    Location:
    SE USA
    Shooter:
    Multi Format
    Mine did the exact same thing. After worrying myself sick guessing over a number of causes, a routine CLA restored it to perfect working order.

    I'm hoping the same will be true for you! :smile:
     
  9. thebanana

    thebanana Subscriber

    Messages:
    2,650
    Joined:
    Nov 4, 2004
    Location:
    Manitoba, Ca
    Shooter:
    Medium Format
    Repairs will be slightly less than a used replacement body, and come with a 1 yr. warranty, so I'll have this baby back in action in about 3 weeks. :smile: