Minolta Autocord, B shutter setting not working

Discussion in 'Camera Building, Repairs & Modification' started by quickbrownfox, Aug 8, 2012.

  1. quickbrownfox

    quickbrownfox Member

    Messages:
    58
    Joined:
    Apr 11, 2012
    Location:
    East Coast A
    Shooter:
    35mm
    Hi, i just thought I'd post this for all the other novice "repair men" out there, I purchased a non working minolta autocord (sold in "good condition, i dont know anything about cameras though, as is, no returns"...lol) with a seikosha-mx shutter.
    After freeing up the shutter, the B mode worked only at about 1/60th of a second and wouldnt hold open. After a reasonably straight forward disassembly i got the shutter open and after a long hour of trial and error i found the problem.
    aaa.jpg
    the glowing red screw was very tight and the movement underneath it was stuck fast. A touch of Naptha and skerrick of silicone lube got it moving freely and voila! B mode now works fine..
     
  2. quickbrownfox

    quickbrownfox Member

    Messages:
    58
    Joined:
    Apr 11, 2012
    Location:
    East Coast A
    Shooter:
    35mm
    The screw driver is touching the high speed spring and as far as i can tell its meant to be loose unless 1/500th is engaged.
     
  3. HomoObscura

    HomoObscura Member

    Messages:
    1
    Joined:
    Aug 24, 2012
    Shooter:
    Medium Format
    Thanks for sharing!
    What do you mean "freeing up the shutter"? Do you mean dismounting until you reach it?
     
  4. quickbrownfox

    quickbrownfox Member

    Messages:
    58
    Joined:
    Apr 11, 2012
    Location:
    East Coast A
    Shooter:
    35mm
    Sorry about the long time in responding i didnt get a notification of a reply! I bathed the shutter leaves in lighter fluid to remove what seemed to be about 400 years worth of tobacco residue etc..