negatieven scannen

Discussion in 'Diversen' started by klaas12, Jan 15, 2008.

 1. klaas12

  klaas12 Member

  Messages:
  33
  Joined:
  Nov 21, 2007
  Location:
  Groningen
  Shooter:
  35mm
  dag,

  Ik heb een goede set apparatuur die ik goed ken en waar ik zeer aan ben gehecht: Twee bodies f90x met data-achterwand, serie fraaie objectieven. Zw/w verwerk ik zelf en kleur besteed ik uit bij een klein vaklab. Over de kwaliteit ben ik tevreden, maar digitaal biedt meer mogelijkheden etc. Dus.....

  Ik sta nu voor de keuze of ik over zal schakelen naar digitaal of zal blijven bij analoog. Ik zie een aantal mogelijkheden waaruit ik kan kiezen:

  1.Ik blijf geheel analoog werken met het nadeel dat het proces van opname tot beeld lang duurt en dat het resultaat moeilijker is om te zetten tot drukwerk (tov digitaal is het duur en tijdrovend).

  2.Ik blijf analoog fotograferen maar schaf daarbij een filmscanner en een goede printer aan. (geeft dat veel kwaliteitsverlies; heeft er iemand ervaring?)

  3.Ik schakel geheel over op digitaal. Afgezien van de prijs gaat mijn voorkeur uit naar een full frame Nikon om mijn objectieven te kunnen blijven gebruiken en om de scherptediepte.

  Graag jullie ervaring en advies.
   
 2. dirkv

  dirkv Member

  Messages:
  160
  Joined:
  Nov 9, 2006
  Location:
  Westland. Ne
  Shooter:
  Multi Format
  We zitten hier op een analoog forum dus het zou me niet verbazen als optie 1 aangeraden word.
  Als je aan je set gehecht bent en de kwaliteit is goed dan geef je zelf het antwoord eigenlijk al.
  Mijn idee zou zijn om naast dit set bv een tweedehands D50 aan te schaffen en te kijken hoe dat bevalt.
   
 3. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Voordelen digitaal:
  Snel bij de opname, (full-frame: ) goed(genoeg), je volgt de laatste ontwikkeling, je stoomt op in de vaart der volkeren. Digitaal is goed voor kleur en snel.

  Nadelen digitaal:
  Duur in aanschaf, een heleboel bij te leren, een heleboel bewerkingen achteraf, dus eigenlijk langzaam. De tijd die je anders in de doka staat, zit je achter een beeldscherm. Je apparatuur is over een jaar of twee al niets meer waard. Heb je ook beeldbewerkingssoftware (aanschafprijs)?

  Voordelen analoog:
  Goedkoop, je hebt het al. Niet moeilijk, je kent/kunt het al. De kwaliteit is goed. (Je kunt natuurlijk je afdrukken scannen, is een stuk sneller dan een filmscanner.) Klassiek is goed voor zwart-wit kunst, het wordt steeds exclusiever.

  Nadelen analoog:
  Als je blijft hangen in analoog wordt je binnen korste keren niet meer serieus genomen door je omgeving. Kan je daar tegen?

  Voordelen analoog met filmscanner:
  Je kunt het al, vanaf opname tot ontwikkeling. De kwaliteit is goed.

  Nadelen analoog met filmscanner:
  Een goede scan kost gewoon veel tijd. Je hebt ook al veel tijd gestoken in het analoge stuk. Dan is digitaal fotograferen echt veel sneller. Je hebt een heleboel bij te leren, een heleboel bewerkingen achteraf te doen, dus eigenlijk erg langzaam. De relatief korte tijd die je anders in de doka staat, zit je achter een beeldscherm. Heb je ook beeldbewerkingssoftware?
   
 4. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Fotografeer je louter voor je plezier of om er je brood mee te verdienen ? Het lijkt op 't laatste. En als je klanten dan ook nog digitaal aangeleverd willen krijgen is er eigenlijk maar 1 weg. Gaat 't merendeel weg als print. Dan is de raad om te doen waar je 't prettigst bij voelt.
   
 5. klaas12

  klaas12 Member

  Messages:
  33
  Joined:
  Nov 21, 2007
  Location:
  Groningen
  Shooter:
  35mm
  Ik fotografeer voor mijn plezier(niet om er mijn brood mee te verdienen). De opmerking van Gary ""doe waar je je het plezierigst bij voelt"" is dus zeer ter zake. Daar is ook de opm van Merlin: Als je blijft hangen in analoog wordt je binnen de kortste keren niet meer serieus genomen door je omgeving"" Dat is waar. Ik werk (voor mijn plezier) nu mee aan fotos voor een boek. De uitgever moet een flinke dosis wantrouwen overwinnen toen hij hoorde dat er analoog zou worden gefotgrafeerd.
  Ook het leerproces is een terecht door jullie genoemd punt.

  Blijft nog een vraag waar ik geen antwoord op heb: Is er kwaliteitsverlies als ik de film inscan?
   
 6. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik vind van wel. Ik heb een Minolta scan elite kleinbeeldscanner. Die heb ik aangeschaft toen 3MegaPixel nog de norm was. Dan heb je een 400 dpi scan voor een gedeelte van de prijs die een 3MP kost en je hebt dus meer pixels.
  Ik vind de scan minder goed beeld geven dan fullframe ccd van nu. En het is arbeidsintensief. Ik laat meestal de scan een flink aantal keren oversmaplen en gebruik ICE software, wat nogal veel tijd kost. Je kunt dan weglopen en wat anders gaan doen, maar toch, leuk is anders. Stof vind ik een probleem wat niet 100% door de software is op te lossen. Ruis zie ik altijd terug. Nee, ik vind het voor mij geen goede oplossing meer. Maar wellicht hebben anderen een andere mening.
   
 7. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik durf 't hier bijna niet op te schrijven maar goed ; Zelf werk ik met een imacon en 't enige wat ik kan zeggen is het is anders.
  Maar in de doka blijf ik veel fitter en heb ik er meer plezier in. Achter een scherm zitten is behoorlijk saai :-(
   
 8. ijsbeer

  ijsbeer Member

  Messages:
  272
  Joined:
  Mar 8, 2005
  Shooter:
  Multi Format
  Hallo,

  Denk dat beiden evenveel tijd kost. Volgens mij is het voornamelijk een "gevoel" dat we nog steeds analoog werken. Laat iedereen een keer een zwart wit foto zien op bariet en de meesten zijn overtuigd. Het interesseert mij vrij weinig wat de buitenwacht ervan vindt. Het enige wat telt is het beeld met het gevoel wat je over wilt brengen. Zoals Gary zegt "Dan is de raad om te doen waar je 't prettigst bij voelt"

  goede nacht.

  RJ
   
 9. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Een afdruk inscannen vind ik persoonlijk gemakkelijker dan een negatief, omdat de meeste nabewerking al op voorhand gedaan is.

  Zelf heb ik een CANON 9950F die niet geoptimaliseerd is voor KB (maar het wel ka kan). Wil je kleinbeeld inscannen, dan ga je best uitkijken naar een dedicated KB scanner.

  G
   
 10. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik voel het analoog blijven doen niet iets als "hangen" blijven. Ik zie nog steeds geen echte kwaliteitswinst van de "nieuwe media".
  Het enige argument dat iedere keer weer terugkeert is "tijdwinst" en je ziet direct wat je gedaan hebt. Nu is dat laatste eerder een brevet van onvermogen dan van enig vakmanschap of beheersing van de materie.
  De tijdwinst is, zo is inmiddels wel gebleken, arbitrair en daarmee een oneigenlijk argument geworden. Blijft er niet veel meer over om je hobby anders in te richten.
  Daarbij geeft de traditionele route je alle mogelijkheden om zelf je beeld/sfeer te bepalen. Ik zou er bijvoorbeeld niet aan moeten denken dat de sluiter niet ontspannen kan worden als ik het te fotograferen model bijv. niet lachend op de foto wil hebben.:D... of dat de software eigenhandig mijn zorgvuldig gemeten schaduwpartij automatisch gaat ophelderen, huh...:confused:
  Moet ik nog doorgaan....:surprised:
   
 11. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  De tijd zal niet lang nog op zich laten wachten waarin de scheiding van 't ongelukkige huwelijk tussen digitaal en analoog zich voltrokken heeft. In 't niet meer nodig is elkaar over en weer belachelijk te maken. Uiteindelijk blijven er 2 volwaardige methodes over. Net als de schilderkunst en de fotografie eens uit elkaar moesten.
   
 12. ijsbeer

  ijsbeer Member

  Messages:
  272
  Joined:
  Mar 8, 2005
  Shooter:
  Multi Format
  Volgens mij is dat al het geval.
   
 13. klaas12

  klaas12 Member

  Messages:
  33
  Joined:
  Nov 21, 2007
  Location:
  Groningen
  Shooter:
  35mm
  Heren,
  Ik heb interessante en goede afwegingen gehoord. Voor we de discussie dreigen in te gaan van voor en nadelen van analoog versus digitaal in het algemeen, zou ik van wat meer mensen willen horen wat hun ervaring met scannen van negatieven is.

  groet
  Klaas
   
 14. Sponsored Ad
 15. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Geen schrik, we zijn hier welopgevoed :wink: en op het Nederlandstalige APUG zijn we niet zo alergisch aan jouw soort vragen als op de Engelse versie. Daar was je allang botweg doorverwezen naar http://www.hybridphoto.com/ wat ik je trouwens ook kan aanraden, zonder grof te willen zijn. Zeer goede lectuur over digitale bewerking en inscannen voor mensen die vanop analoog materiaal (film) wensen te starten.

  Ben je er al uit of je met negatief- of diafilm gaat werken? Iedere heeft zijn eigen karakter en (dan spreek ik uit ondervinding) de ene leent zich al beter tot scannen dan de andere.

  Ik dacht dat er onlangs een Rollei of Adox negatieffilm (Rovo weet dit zeker) op de markt gekomen is die speciaal ontworpen is om gemakkelijk te scannen, zonder vervelende zweem enzo...

  Wat ik ook al eerder zei, is dat je best uitkijkt naar de scanner die het meest geschikt is om jouw filmformaat te verwerken. De mijne (Canon 9950F) was ten tijde van lancering het de beste flatbed voor rolfilm en vlakfilm (tot 8x10" ook al is dat niet opgegeven in de specs) maar is voor kleinbeeldformaat niet de beste oplossing.

  Een goed scanprogramma is aan te raden. Ik evalueerde een tijd geleden voor mezelf de volgende:

  - meegeleverde scansoftware van Canon
  - Silverfast
  - Vuescan

  Ingescande film is een 6x9cm dia op Fuji Velvia 100F, genomen met een Ercona II camera uit pakweg 1953. Ondertussen ben ik overgeschakeld op Provia en die vind ik persoonlijk aantrekkelijker: betere kleurbalans.
  Naar mijn mening kwam Vuescan er het beste uit:

  http://sheetfilm.be/scantest/palen_canon.jpg
  http://sheetfilm.be/scantest/palen_silverfast.jpg
  http://sheetfilm.be/scantest/palen_vuescan.jpg (let op de $ voor de niet-geregistreerde versie [​IMG] , is ondertussen al aangekocht)

  Veel leesgenot en maak een intelligente keuze.

  G
   
 16. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
 17. klaas12

  klaas12 Member

  Messages:
  33
  Joined:
  Nov 21, 2007
  Location:
  Groningen
  Shooter:
  35mm
  jullie hebben gelijk. Ik zit een beetje ""fout", waarvoor excuus. Des te meer dank voor de constructieve reacties.
  Ik heb wel geaarzeld of ik hier deze vraag zou kunnen stellen maar kende geen ander forum waar ik enige kans aanwezig achtte dat de reacties inhoudelijk zouden blijven. Ik zal ook nog eens kijken op de verwijzingen die o.a argus noemde. Ik kende die sites niet.

  Mijn probleem bij het maken van een keuze is natuurlijk mede dat mijn uitgesproken voorliefde voor analoge fotografie gehinderd wordt door de vooroordelen van een groot deel van de digitale gebruikers die analoge fotografie associeert met ""een fossiel relict uit het pre-computertijdperk"". Iemand van julle wees er terecht op vooral dat te blijven doen wat je zelf leuk vindt. Daar hoort serieus worden genomen door de buitenwereld voor mij ook bij. Argus, ik zal proberen een intelligente afweging te maken. Jullie input zal daar zeker bij helpen.
  groet,
  Klaas
   
 18. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Daar kan ik het wel mee eens zijn. Echter moet het niet zo zijn dat de software gaat bepalen hoe ik mijn plaatje wil (lees móét) maken.
  Overigens noemt de schilder zijn schilderij geen foto.
  Waarom noem je dan een geheel geshopt beeld dan nog wel een foto?
  Persoonlijk zou ik dan opteren voor "fotografiek".
  Als iemand anders een betere omschrijving hiervan heeft hou ik me aanbevolen.
   
 19. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Voor mij is het enige voordeel van digitaal werken de één- stap-terug-optie van Photoshop :tongue: Die hebben we nog steeds niet in de DoKa :wink:

  Net als Harry zie ik analoog werken ook niet als 'blijven hangen'. Het is gewoon veel mooier.

  Anne Marieke
   
 20. ijsbeer

  ijsbeer Member

  Messages:
  272
  Joined:
  Mar 8, 2005
  Shooter:
  Multi Format
  Daarom hebben analoge fotografen over het algemeen meer visualisatie denk ik. je moet van te voren beter verzinnen hoe iets uit gaat pakken en kan dus veel gerichter werken. nadeel is inderdaad wel bij een foutje begin je van voor af aan.
   
 21. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Een klassieke dokawerker kent zijn techniek en zal die gericht inzetten voor een geprevisualiseerd beeld. Een (beginnend) photoshopper probeert alle filters uit om te kijken of het plaatje ervan leuker wordt. Dat klinkt als twee typen fotografen, maar dat is het ook. Het verschil tussen met het hoofd en puur intuïtief...
   
 22. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik zie dat "foutje" maken niet als zodanig. Zou het meer als een leeproces willen zien om het maximale te bereiken wat je oorspronkelijk of al doende voor ogen hebt. Meestal betekent het "foutje" dat je nog niet (helemaal) tevreden bent het bereikte resultaat.
  Ergens las ik in een boek dat de auteur het niet had over een prullenbak maar over een "learnbin". Dat vond ik een mooie omschrijving voor zo'n ding...
  (Sinterklaas zit alweer hoog en droog in Spanje maar ik vond het wel leuk -bin -ding) :smile:
   
 23. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Anne Marieke,
  Fijn hier weer eens van je te horen. Hebben je een tijd gemist.
   
 24. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format

  Harry,
  Ik lees wel mee hoor! Mijn fotografie heeft een tijd stilgelegen door mijn studie Vertaler Engels, die nu hopelijk begin juni is afgerond.

  In december ben ik weer twee weken in Schotland geweest en ik heb daar een aantal rollen middenformaat geschoten. De bestelling chemie van Mayr is van de week binnengekomen, dus wie weet wat er binnenkort gaat gebeuren :tongue:

  Groetjes,
  Anne Marieke

  p.s. overigens nog steeds geen nummer 81 van B&W Photography. Bij jou wel?

  edit om toe te voegen: nr 81 net aangekomen!
   
  Last edited by a moderator: Jan 18, 2008
 25. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Vanmorgen bij mij ook en op het eerste gezicht lijkt het een prima nummer.
   
 26. Annemarieke

  Annemarieke Member

  Messages:
  747
  Joined:
  May 27, 2003
  Location:
  near Amsterd
  Shooter:
  Medium Format
  Enjoy! :smile: