niet echt wit en zwart

Discussion in 'Zwartwit: Film, Papier, Chemie' started by joehoe!, Feb 7, 2008.

 1. joehoe!

  joehoe! Member

  Messages:
  3
  Joined:
  Feb 7, 2008
  Shooter:
  35mm
  hallo,

  Sinds enige tijd ben ik bezig in de doka. Ik schiet op tri-x en die ontwikkel ik in d-76 in 10.5 minuut. Iedere halve minuut kiep ik. Tijdens het afdrukken maak ik diverse proefstrookjes. Wat mij en anderen opvalt is dat er wel heel veel grijstonen in mijn foto's zitten. Het wit is niet wit en het zwart kan nog wel wat zwarter. Ook wanneer ik andere gradaties gebruik wordt het wit niet echt wit. Heeft dit te maken met mijn ontwikkelprocedure of moet ik gewoon meer geduld hebben in de doka?

  Alvast bedankt!!

  Groetjes.
   
 2. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Allereerst welkom op dit forum.

  Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. En je zult nog andere reacties krijgen die andere methodes voorstaan maar dit is hoe ik zelf te werk ga bij 't afdrukken.
  Als ik mijn zwarten te "grijs" vind verleng ik mijn tijd, of druk plaatselijk door. Als ik vervolgens vind dat mijn "witten" te grauw zijn neem ik een gradatie harder, of hou plaatselijk tegen.
  En dan is 't oefenen oefenen oefenen. En beoordeel de proefdrukken / stroken als ze droog zijn. In de fixeerbak zijn ze altijd sprankelender .
   
 3. joehoe!

  joehoe! Member

  Messages:
  3
  Joined:
  Feb 7, 2008
  Shooter:
  35mm
  bedankt voor de reactie! In de doka ben ik ook al bezig met doordrukken en tegenhouden, maar omdat het resultaat niet echt heel erg goed is dacht ik dat het misschien kan liggen aan de ontwikkeltijd van de film. Ik heb ooit geleerd dat 10.5 minuut goed is, maar misschien is dat wel te lang. Ik zie ook wel eens 9.75 als ontwikkeltijd staan. Ontwikkel ik dan te lang of maakt dat niet zoveel uit?
   
 4. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Waar jij mee bezig bent, is om je fotografische proces op orde te brengen. Een proces met verschillende stappen. Ik zou een standaard test uitvoeren. Dan kun je de plaats van het probleem op een systematische manier localiseren.
  Deze standaard tests zijn in verschillende boeken beschreven. Maar in het kort komt het er op neer dat je een grijskaart volgens de belichtingsmeter belicht. Dan belicht je 2,3 stop over voor de net doortekende hoge lichten. Voor de doortekende schaduwen belicht je zover onder, als jij wil ( bijv. 4,7 stop voor een totaal contrastbereik van 7 stop). Vervolgens ontwikkel je de 3 negatieven, drukt af en je ziet wat het resultaat is. Afhankelijk van het resultaat ga je bijstellen. Als je dan nog problemen hebt, kun je je probleem goed formuleren.

  Jed
   
 5. Huub

  Huub Member

  Messages:
  182
  Joined:
  Dec 4, 2007
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik aanvulling van Jed zou ik je willen aanraden om alvast twee simpele testen te doen.

  De eerste is een sluiertest om te controleren of je doka en je dokalamp geen grijze zweem veroorzaken. Die test gaat als volgt: belicht een stuk papier tot hij licht grijs is. Leg hem naast je vergroter met enkele voorwerpen er op die geen licht doorlaten: een paar munten voldoen goed. Wacht een minuut of vijf en ontwikkel het stuk papier. Kun je de contouren van de munten zien, dan is het eerste zaak om te kijken of je het sluierprobleem op kunt lossen. In een sluierende doka krijg je namelijk nooit echt wit in je afdruk. Meestal ligt dat probleem bij de dokalamp, die niet de juiste kleur heeft of die kleine scheurtjes vertoont of bij een vergroter die te veel licht lekt.

  De tweede test is om te kijken wat je maximale zwarting is. Neem een stuk onbelichte, maar wel ontwikkelde film (bijvoorbeeld en stuk aanloopstrook) en probeer een proefstrook in kleine stappen zo te belichten dat hij net maximaal zwart is. Dat is als je de grens tussen twee opeenvolgende stappen niet meer ziet. Deze belichtingstijd is bij gegeven gradatie, film-ontwikkelaarcombinatie en vergrotingsmaatstaf de minimale tijd die je nodig hebt om maximale zwart in je afdruk te krijgen.

  Huub
   
 6. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Als aanvulling op de aanvulling kan ik je aanraden een goed boek te kopen waarin het hele proces beschreven wordt.
  Elders op het forum vind je daarover voldoende informatie.
   
 7. joehoe!

  joehoe! Member

  Messages:
  3
  Joined:
  Feb 7, 2008
  Shooter:
  35mm
  Hallo allemaal,

  Bedankt voor de tips. Ik ga ze zeker uitproberen.
   
 8. kroon

  kroon Member

  Messages:
  23
  Joined:
  Aug 20, 2006
  Shooter:
  35mm
  Hallo

  Gebruik vers papier.
   
 9. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  En verse ontwikkelaar.