niet tevreden van mijn (thuis) vergrotingen

Discussion in 'Vergroten' started by kad, Feb 18, 2006.

 1. kad

  kad Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Nov 2, 2005
  Location:
  Gent, Belgiu
  Shooter:
  35mm
  Hallo iedereen,

  Ik ben niet echt tevreden van de afdrukken die ik thuis maak en heb eigenlijk 2 problemen:

  • in de hoeken van mijn foto (druk af op 18x24, Ilford multigrade RC) heb ik last van witte puntjes/vlekjes. In 1 hoek is het ook erger dan in de andere hoeken. Het valt vooral op in effen vlakken (bv lucht)
  • ik heb vrij dikwijls dat de zwarting niet volledig is. Ik gebruik Amaloco (AM8008), verdund 1+9 en ontwikkel 1,5min (90sec) bij 20°C.

  Ivm het eerste probleem vermoed ik dat het vergroterobjectief de fouten (witte puntjes/vlekjes) veroorzaakt. Ik maak ook afdrukken op school, en met zelfde negatieven heb ik het probleem daar niet. Het is ook geen stof, daar ben ik vrij zeker van. Het patroon van witte vlekjes is op elke afdruk min of meer gelijk.

  Heeft iemand ooit zelfde probleem gehad?


  Het tweede probleem kan liggen aan de ontwikkeltijd, temperatuur of product. De omgevingstemperatuur is ongeveer 20 graden in de ruimte waar ik de vergrotingen maak (kan 1 graad schelen). Ik maak dikwijls 1 avond in de week afdrukken, en dan pas terug de volgende week of zelfs pas na 2/3 weken. Ik bewaar mijn ontwikkelaar/stop/fix in pet-flessen waar ik lucht uitlaat met Tetenal spray. Meestal hoor ik nog een sissend geluid als ik de flessen de volgende weken open.

  Gebruiken jullie langere ontwikkeltijden met Amaloco?
  Kan de ontwikkelaar niet zolang bewaard worden?
  Hebben jullie suggesties voor andere papierontwikkelaars?


  Op school gebruiken we een Ilford doorloopmachine, daar ben ik wel tevreden van de afdrukken, maar kan dus niet echt vergelijken wat betreft ontwikkelaar, tijden etc...


  Groeten,
  Kristof
   
 2. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Witte vlekjes:

  - soms ligt het aan stof dat aangetrokken wordt op het papier ZELF, zeker bij PE papier.
  - ik denk niet dat het aan de lens ligt, deze zouden uit focus zijn;

  Ontwikkeling:

  VEEL te kort: minstens 2 min en beter gewoon uitontwikkelen, ten voordele van de hoge lichten.

  M.  NB. Een scan zou helpen, dan kan men het wat beter beoordelen.
   
 3. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  De twee problemen die je beschrijft kunnen vele oorzaken hebben, die niet noodzakelijker wijs met elkaar verband houden. Je verhaal laat ook vele vragen over, bijvoorbeeld of je glasloos danwel met glas vergroot. En of je met een condensor vergroter of met een difuus vergroter werkt. Een derde vraag is of je je altijd met vers verdunde papierontwikkelaar werkt, of dat je na twee, drie weken de bewaarde, verdunde ontwikkelaar neemt en daarin verder gaat.

  Een paar suggesties voor de witte vlekken: ga eens na of ze altijd op precies dezelfde plek zitten. Is dat het geval, dan zitten ze ergens in de buurt van je negatieven, maar niet op de negatieven zelf. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het glas dat wellicht in je negatiefhouder zit of de onderkant van je condensor of mengbox. Wellicht helpt het schoonmaken van je vergroter. Lens is onwaarschijnlijk, want dat is gemiddeld niet zichtbaar, netzomin als de vingers op de lens van je camera. Mocht je ze niet kunnen vinden, stop je negatief dan zo in de vergroter dat de witte vlekken aan de onderkant komen, waar meestal de grond en veel onregelmaat zit.

  Qua diepe zwarten: verdunde ontwikkelaar blijft niet zo heel lang goed. Ik zou het na hooguit een week vervangen. Je kunt ook de ontwikkeltijd wat verlengen, de temperatuur met een mantelbad verhogen naar 24 c of de verdunning wat verlagen. Dat laatste komt de bewaarbaarheid weer ten goede. Dit is in principe makkelijk te checken door twee prints te maken van eenzelfde negatief onder gelijke omstandigheden, waarbij je een van de variabelen (ouderdom, ontwikkeltijd, temperatuur, verdunning) wijzigt.
  Maar het kan ook zijn dat je op school met een condensor vergroter werkt en thuis met een difuus vergroter. Dat scheelt vaak een halve of zelfs hele gradatie. In dat geval moet je gewoon harder gaan afdrukken.

  Huub
   
 4. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Kristof, ik gebruik ook Ecomax. Goede ontwikkelaar hoor. Maar ik maak wel steeds verse ontwikkelaar aan, behalve als ik dag erna ook ga printen. Geen risico's met nemen, ook al lijkt het verspilling, je prints zijn veel belangrijker :wink:
   
 5. kad

  kad Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Nov 2, 2005
  Location:
  Gent, Belgiu
  Shooter:
  35mm
  Marc, Huub en Pieter, bedankt voor de tips!

  -De vergroter is een Condensor vergroter (Durst M600). Ik heb de handleiding gevonden op Internet, en er zit inderdaad nog een glasplaatje onder de lamp en condensor. Dus eens openen en uitkuisen zal misschien helpen... Ga dat zeker proberen.
  -Mijn negatiefhouder heeft geen glasplaatje, kan dit invloed hebben op het resultaat?
  -Ik ververs niet telkens mijn ontwikkelaar... Ik zal mijn negatieven opsparen en proberen veel te ontwikkelen in 1x. Bijvoorbeeld een namiddag en avond... Dan voorkom ik dat ik mijn ontwikkelaar maar kan gebruiken voor 1 a 2 foto's.
  -Zal zeker eens proberen langer (2 minuten) ontwikkelen. Had dat al eerder kunnen proberen natuurlijk.

  Pieter: Ontwikkel jij ook 2 minuten (bij 20°c?)
   
 6. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  -Mijn negatiefhouder heeft geen glasplaatje, kan dit invloed hebben op het resultaat?

  Ja, maar het verklaard niet wat er mis loopt bij jou. Wat je kan hebben bij glasloze houders is onscherpte, vooral naar de hoeken toe dacht ik (ik gebruik ook een glasloos negatiefmasker, voorlopig)

  - Ik ververs niet telkens mijn ontwikkelaar...

  Na langer dan 2 weken zou ik zowiezo verversen. En ook een beetje rekening houden met de capaciteit (2 vierkante meter?)... Aangezien ik graag de tijd neem over 1 print, is het soms dat ik die maar voor 20% benut ofzo. Erg vind ik dat echt niet. Het is eerder een 'milieuvriendelijke' ontwikkelaar..... Wel vrij duur spul natuurlijk, maar tegenover velletjes Ilford Warmtone of zelfs ander papier vind ik dat echt niets.

  Pieter: Ontwikkel jij ook 2 minuten (bij 20°c?)

  Ik volg de richtlijnen die op de fles staan :wink:
  Neen, ik durf hier wel eens een minuutje - of op zijn minst 30s - bij te doen. Indien de print dan veel te donker lijkt te worden, is dit eerder aan een te lange belichting toe te wijzen (?)
  Ik zou goed uit-ontwikkelen, zoals Marc eerder zei.

  Veel s6!
   
 7. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  Schoonmaken kan nooit kwaad. Het probleem met vuil in de hoeken moet ergens in de buurt van de negatiefhouder zitten omdat het anders niet scherp afgebeeld zou worden.

  Het voordeel van glas is dat het een goede vlakligging van je negatief garandeert. Nadeel is dat je vier vlakken pijnlijk goed moet schoonhouden. Ik zelf werk op de meeste formaten met een glas aan de bovenkant en een open houder aan de onderkant van de negatiefhouder.

  Ik zelf werk meestal in sessies van 2 tot 3 uur, waarbij ik dan 10 tot 20 foto's afdruk. De ene keer heb ik verse ontwikkelaar, de andere gebruikte. Tussen de sessies zit hooguit een week tot 10 dagen, meestal minder. Ik maak dan ruim een liter ontwikkelaar aan waarmee ik een voorraadfles tot de rand kan vullen. Desnoods vul ik aan met een beetje water.

  QUOTE=kad]
  -Zal zeker eens proberen langer (2 minuten) ontwikkelen. Had dat al eerder kunnen proberen natuurlijk.

  Pieter: Ontwikkel jij ook 2 minuten (bij 20°c?)[/QUOTE]

  Ik hou meestal 90 sec. aan, waarbij ik de ontwikkelaar ongeveer 1+7 verdun. Verder is mijn ontwikkelaar meestal wat warmer dan 20 c.

  Huub
   
 8. Hanfo

  Hanfo Member

  Messages:
  40
  Joined:
  Feb 1, 2005
  Shooter:
  35mm
  Een afdruk bereikt zijn maximale zwarting als deze geheel uitontwikkeld is en verder ontwikkelen heeft geen zin omdat langer laten liggen in de ontwikkelaar niets meer toevoegd.
  maw, indien de afdruk te donker wordt is de belichtingstijd te lang.
  1,5 minuut bij 20c moet voldoende zijn om het papier maximaal uit te ontwikkelen.
   
 9. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Bij ecomax wordt voor bariet 1,5 minuut tot 2 minuten aanbevolen... dus eerder 2 minuten bij deze ontwikkelaar. Het kan idd toch geen kwaad bij een goede belichtingstijd...
   
 10. kad

  kad Member

  Messages:
  30
  Joined:
  Nov 2, 2005
  Location:
  Gent, Belgiu
  Shooter:
  35mm
  Heb ondertussen een Durst M670 vergroter gekocht 2de hands voor een goeie prijs.

  Met deze vergroter, samen met 2 minuten laten ontwikkelen, ben ik tevreden van mijn afdrukken.

  Ik ontwikkelde duidelijk niet lang genoeg (1min30s) en ook was er iets mis met het objectief van mijn oude vergroter (M600). De problemen die ik aangaf doen zich nu niet meer voor.

  Kristof
   
 11. pieterkamp

  pieterkamp Member

  Messages:
  12
  Joined:
  May 12, 2006
  Location:
  netherlands
  Shooter:
  35mm
  zuinig zijn met chemie.

  Ik gebruik tegenwoordig een ontwikkeldrum voor mijn foto's. Ook omdat ik klein behuisd ben en net genoeg ruimte heb om de vergroten in een trapkast te plaatsen. In een drum heb ik voor t/m 24 x 30cm maar 300ml vloeistof nodig. Dit werkt erg zuinig en praktisch.

  Groeten Pieter
   
 12. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Pieter,
  Is dat niet erg veel 300 cc. In de drum die ik gebruik tot een maximaal formaat 30x40 cm heb ik slechts 140 cc nodig...?
   
 13. pieterkamp

  pieterkamp Member

  Messages:
  12
  Joined:
  May 12, 2006
  Location:
  netherlands
  Shooter:
  35mm
  Het kan inderdaad met minder. Maar 300cc is een mooi hoeveelheid. Net zo veel als in een flesje bier :smile:. En mijn ervaring is dat er toch wel wat verlies optreed met in en uitgieten van de chemie en als je dan minimaal gaat zitten moet je tijdens een doka sessie chemie bij maken en dat vind ik vervelend.

  Groeten Pieter.
   
 14. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Dat is dan wel 2x minimaal...