Olympus Ecru

Discussion in '35mm Cameras and Accessories' started by Rob Horner, Dec 29, 2011.

  1. Rob Horner

    Rob Horner Member

    Messages:
    1
    Joined:
    Oct 8, 2011
    Location:
    Sydney , Aus
    Shooter:
    Sub 35mm
    Hi guys,

    I have just received an Olympus Ecru from 1991, which has never been used. And so far I haven't been able to find much information about this little guy.

    Unfortunately so far, I have not been able to get it to work. I have tried various batteries (AAA) , and tried to insert film with no winding or response from the camera.
    The small screen does show a low battery symbol and flashes 'E' when it is turned on.
    There was a small amount of light blue corrosion on one of the battery terminals, of which i removed as much as i could.

    I took it in to my local camera shop which deals with alot of film stuff, but they told me they would not touch it as they did not know what it was :sad:
    The only thing i can think of is that the insides of the battery terminal may have corroded a bit, but then the screen is showing those symbols..so?

    Would anyone be able to advise me?

    Thanks,
    Rob
     

    Attached Files:

    • Ecru.jpg
      Ecru.jpg
      File size:
      262.4 KB
      Views:
      59
  2. TheFlyingCamera

    TheFlyingCamera Membership Council Council

    Messages:
    9,522
    Joined:
    May 24, 2005
    Location:
    Washington DC
    Shooter:
    Multi Format
    The Ecru was a "limited edition" "collectible" Olympus with more or less the guts of an Olympus Stylus inside. They made 10,000 for Japan and another 10,000 for the rest of the world. Have you tried fresh batteries? I know that they had a reputation for being battery-eaters due to the flash, and the otherwise stupid decision to put AAAs in instead of the lithium CR 123 that went in the Stylus.
     
  3. Francis in VT

    Francis in VT Member

    Messages:
    124
    Joined:
    Sep 27, 2006
    Shooter:
    35mm
    Cleaning batt terminals

    How did you clean the contacts. I used ammonia which I understood was an alkali to neutralize the acid (Corrosion) .
    Use it on all contacts and the batteries.
    Always seemed to work for me.

    Francis in VT
     
  4. cramej

    cramej Subscriber

    Messages:
    221
    Joined:
    Dec 29, 2009
    Shooter:
    Medium Format
    You'll have to use another acid to clean the contacts - a little Lime Away or vinegar does the trick. I had to clean battery contacts on several Minolta HiMatic AF2's that I used for a project and it seemed to work very well. Just brush on with a cotton swab and let it set for a few minutes then remove with a wet cotton swab. Try to clean the inside battery contacts upside down so you're not dripping LimeAway down into the camera. Allow to dry thoroughly and then try your new batteries again. A couple of those cameras I worked on went from not working at all to working perfectly with just a cleaning.
     
  5. wblynch

    wblynch Member

    Messages:
    1,646
    Joined:
    Feb 9, 2009
    Location:
    Mission Viejo
    Shooter:
    127 Format
    The "E" means no film. When you get the battery problem sorted and it accepts film the "E" should go away.

    There are very collectable. Lucky fellow.
     
  6. thuggins

    thuggins Member

    Messages:
    438
    Joined:
    Jan 12, 2008
    Shooter:
    35mm
    Cleaning contact corrosion with acid is interesting, sort of a "hair of the dog" solution. I have had fairly good luck with a sodium bicarbonate solution (baking soda and water). This is the same as is used for cleaning the car battery terminals.