Oud papier

Discussion in 'Kleur : Film, Papier, Chemie' started by Aodhán, Feb 13, 2006.

 1. Aodhán

  Aodhán Member

  Messages:
  52
  Joined:
  Dec 9, 2004
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  35mm
  IK ben een nieuweling op het gebied van printen en heb een pak Ilford papier aangeschafd waarvan ik het vermoeden heb dat de kwaliteit niet meer is wat het geweest is. Mijn eerste twee prints waren erg grauw en er was geen contrast terwijl er wel behoorlijk wat contrast in het negatief aanwezig was. Ik heb mijn handelingen nagelopen en kon geen oorzaak vinden voor mijn grauwe contrastloze printjes. Dus twijfel ik aan het papier aangezien de zaak waar ik het gekocht heb niet echt bekend stond als goed. Wat zijn de kenmerken van oud of niet goed bewaard papier?
   
 2. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik vrees dat je de kenmerken net zelf opgenoemd hebt.
  Spijtig.

  Is het MultiGrade of gegradeerd papier?

  Er is echter hoop, want:
  - is je DOKA echt donker? Je kan hier op het forum wel vinden hoe je een sluiertest doet.
  - aangezien je nieuweling bent, kan het ook zijn dat je een verkeerde filtratie toepast. Ik ga me hier niet verder over uitspreken, maar zonder filtratie moet je van een contrastrijk negatief een redelijke print krijgen.

  Groeten,
  Geert
  (is nog steeds nieuweling)
   
 3. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Ja zijn duidelijk de kenmerken van gesluierd of oud/slecht bewaard papier.... of van een slechte dokaverlichting natuurlijk. Probeer eens een vel onbelicht papier in het donker te ontwikkelen. Daaruit kan je soms ook al het een en ander opmaken.
   
 4. Aodhán

  Aodhán Member

  Messages:
  52
  Joined:
  Dec 9, 2004
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  35mm
  Dit was een testshot, een soort van baselevel test. Ik had geen filtrering gebruikt. Dat zou stap twee geweest moeten zijn maar helaas...Ik gebruik mijn doka regelmatig voor het ontwikkelen van mijn 4x5 negatieven in open bakjes en heb nooit problemen gehad, alle lichtjes (wasmachine en stopcontact) zijn rijkelijk bedekt met eendentape en op het raam zitten twee vuilniszakken met een laag kranten. Desalnietemin denk ik dat een sluiertest geen slecht idee is, je weet nooit! De meest waarschijnlijke zwakke schakel is het papier, het is trouwens multigrade. Je moet natuurlijk nooit papier kopen in een zaak waar de ontwikkelaars ed onder een laag stof ziten en de etalage uitpuilt van vierderangs digitale cameraatjes. leef en leer zal ik maar zeggen!