overexposed 'strips'

Discussion in 'Exposure Discussion' started by Søren, Dec 3, 2012.

  1. Søren

    Søren Member

    Messages:
    12
    Joined:
    Dec 3, 2012
    Shooter:
    35mm
    Hi everyone,
    I'm relatively new to film photography and so far I'm loving it. Over the weekend I tried out an old Nikon EM camera and on some images I got a weird overexposed strip. I attached two images to show you what it looks like. The images weren't important, so no big deal. However, I'm really interested to learn what exactly went wrong.

    Here's what I know:
    1. It's not on every frame, just on 4 or 5 frames of the film.
    2. It's always located on the same side/position of the affected frames.
    3. All affected shots were made outdoor at maybe 0C/32F temperature.
    4. Of course it's on the negatives, too. So no error at scanning the negatives.
    5. I used Agfaphoto APX100 (the cheapest I could get my hands an for testing out the cam), Kodak HC-110, Adostop, Tetenal.

    Number 1&2 make me think that there's something wrong with the camera. However, maybe one of you much more experienced guys can help me out here?

    best regards,
    Søren

    edit: I notice the attached images were rotated after uploading them. The first images is upside down. So the strips are always located on the 'shutter-side' of the camera(were I grip my right hand onto :smile: ).
     

    Attached Files:

  2. markbarendt

    markbarendt Subscriber

    Messages:
    7,707
    Joined:
    May 18, 2008
    Location:
    Beaverton, OR
    Shooter:
    Multi Format
    Two possibilities.

    The camera may have a light leak, if so its probably the foam seals getting old and there are kits to fix that.

    I did at one point buy a batch of cheap film that had not been handled well that gave a similar result.
     
  3. BMbikerider

    BMbikerider Member

    Messages:
    862
    Joined:
    Jul 24, 2012
    Location:
    County Durha
    Shooter:
    35mm
    It is not a shutter fault (One set slow to close) because if it were the over exposed strip would be on the long edge. I would go along with a light leak, new foam sealing strips should cure the problem. The EM Model must be getting on for 30 years old so it is just about due.
     
  4. Nicholas Lindan

    Nicholas Lindan Advertiser Advertiser

    Messages:
    2,386
    Joined:
    Sep 2, 2006
    Location:
    Cleveland, O
    Shooter:
    Multi Format
    Does the dark streak extend past the negative margins and into the perfery?

    Does it happen on every roll of film?

    Are the frames grouped together - say 4 frames at the beginning or the middle and the rest of the roll is OK? If they are grouped together does the streak happen every frame, every other frame or with some consistent gap between frames? You say the streak is always to the same side of the frame - but is it always in exactly the same place? If it varies, is the distance between the streaks constant?

    Has the film been through any airport scanners?
     
    Last edited by a moderator: Dec 3, 2012
  5. E. von Hoegh

    E. von Hoegh Member

    Messages:
    3,921
    Joined:
    Sep 14, 2011
    Location:
    Adirondacks
    Shooter:
    Multi Format
    It could be a lightleak past the foam, as has already been suggested. The foam near the latch is often the culprit.
     
    Last edited by a moderator: Dec 3, 2012
  6. andrew.roos

    andrew.roos Member

    Messages:
    568
    Joined:
    Jan 4, 2011
    Location:
    Durban, Sout
    Shooter:
    35mm
    I also go with a light leak through the foam. You could test this by sealing all around the edges of the film-loading door with black electrical/insulation tape. This should solve the problem if it's light leaking through the foam that seals the door. If this solves the problem then you should replace the foam seals.