Prachtige techniek - splitgrade

Discussion in 'Vergroten' started by PieterB, Feb 17, 2006.

 1. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Daarnet eens gekeken naar de eerste, manuele split-grade afdrukjes van gisteren die droog zijn. Prachtige techniek.
  Ik vraag me eigenlijk nog af waarom ik die andere contrastfilters nog liggen heb... (grapje)

  Voorlopig nog geen doordrukken en tegenhouden geprobeerd, dat lijkt me namelijk wat moeilijker, met het contrast...
   
 2. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Pieter,
  je gaat hier op je kop krijgen ;-) Er zijn boze tongen die beweren dat je hetzelfde resultaat kan bereiken met enkel het gebruik van gradatiefilters.
  Hou de tussenliggende gradatiefilters voorlopig maar.

  Doordrukken en tegenhouden zou net wél gemakkelijker zijn met splitgrade.

  Het verrijken van je techniek doet je wel nadenken over wat je nu eigenlijk allemaal aan het uitspoken bent bij het maken van een afdruk. Dat is op zijn minst een goede zaak.

  Enne, splitgrade, ik gebruik het ook regelmatig maar niet de volle 100% van de tijd.

  G
   
 3. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Multicontrast papier bevat twee emulsies, eentje met een harde en eentje met een zachte gradatie.

  Met splitgrade spreek je de twee emulsies afzonderlijk aan, de verhouding (in tijd) tussen beide belichtingen bepaald het contrast, de totale duur van de belichtingen de overall dichtheid van de afdruk.

  Je kan dit echter ook met 1 belichting door het filter van gradatie x te gebruiken, dit filter zorgt namelijk voor de verhouding in het aanspreken van de zachte en harde emulsie zodat gradatie x ontstaat. De overall dichtheid wordt nu steeds bepaald door de totale duur van de belichting.

  Met splitgrade kun je wel afstappen van de vaste stappen van de filters en dus ipv in stappen van 1/2 gradaties er ook tussenin gaan zitten, je kunt dus nog beter fine-tunen.

  Met splitgrade kun je geen 'wonderlijke' eigenschappen aan de emulsie ontlokken zoals beter doortekende highlights of meer contrast in de schaduwpartijen tov de enkele belichting.

  Variabel contrast papier stelt je wel in staat om door te drukken en een andere gradatie te gebruiken, dit is dus niet zozeer een profijt van splitgrade belichten maar van het feit dat er twee emulsies in VC papier zit.
   
 4. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Eigenlijk zijn het twee lagen, die elk meer gevoelig zijn voor een andere frequentie van het licht. Wat ook een rol speelt is dat eerst met het blauw filter wordt belicht, waardoor er een soort voorbelichting optreedt in de lichte partijen. Hierdoor kan de doortekening van die lichte partijen verbeteren.

  Ben
   
 5. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Huib,
  Toch even een reactie op je stelling als hierboven.
  Ad punt 1; bij SplitGrade is het ook mogelijk om op 1/10 graad te gaan zitten. Dus nog nauwkeuriger dan de ½ stappen waarover je het hebt.

  Ad punt 2; hier sla je de plank mijns inziens helemaal mis want het sterke punt bij SplitGrade is nl. de mogelijkheid om de zeer brede toonscala in de highlights te tonen aangzien je die perfect kan aansturen. Vervolgens worden de tere highlights niet beïnvloed door de belichting met het harde filter. Bij het belichten met het harde filter werken de highlights (in het negatief) "juist" als een soort masker en blijven deze onaangetast. Het is wel zaak om, als je goed gebruik wilt maken van deze techniek, je de highlights iets zwaarder "zet". Je zou het eens moeten proberen. Je zult verbaast staan.
   
 6. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Beste Harry,

  ad punt 1: je leest mijn opmerking niet goed, ik schrijf hetzelfde als jij opmerkt: met splitgrade kun je ook tussen de gradaties van de vaste filters gaan zitten, dus ook op gradatie 3.14159 :smile: als je wilt.

  ad punt 2: ik kan de wetenschappelijke onderbouwing niet 1-2-3 meer vinden op het web, maar het kwam als ik mij niet vergis uit de hoek van masterprinter Ctein die alles heeft nagemeten nagezocht en dat door anderen is bevestigd.

  Splitgrade is mij niet onbekend, mijn eerste ervaringen waren identiek aan die van jullie!!!!!!, echter nadere beschouwing leerde dat ik bij splitgrade gewoon met meer contrast afdrukte en dat toen ik bij de enkelvoudige belichting.

  Het is volgens mij allemaal pschologie: je zit in de doka te zwoegen op een afdruk, je draait aan de contrast filters maar een stemmetje in je hoofd verteld je dat opkrikken naar gradatie vier 'niet kan' want dan is er eigenlijk iets mis....

  Het voordeel van splitgrade is dat je door de twee seperate belichtingen niet echt direct weet op welk contrast je zit af te drukken. Hierdoor veel meer je gevoel dan je verstand zijn werk laat doen bij het beoordelen van de test strips!!!

  Splitgrade heeft er bij mij voor gezorgt om gewoon film langer te ontwikkelen en wat minder 'schuldgevoelens' over te houden aan het opdraaien van het contrast om een lekkere print te krijgen.
   
 7. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Wil toch nog even bevestigen dat met splitgrade perfect de highlights te beheersen zijn, ik merk het nogmaals op een aantal prints, ook al ken ik de techniek nog maar pas...
   
 8. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Dit komt mi. dat je je papier automatisch mee 'preflashed'. Ik zie de meerwaarde van de splitgrade techniek idd. door het efficient toepassen van lokale contrasten.

  M.
   
 9. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Huib,
  je hebt gelijk ik heb je verhaal veel te slordig gelezen. In dat opzicht zijn we het over een aantal zaken al weer eens.

  Naast Ctein zijn er ook, o.a. Les Mclean, die anders beweren en dus zal het wel zo zijn dat de waarheid ergens in het midden ligt.
  Als ik mijn eigen tests neem waarbij ik hetzelfde negatief op de "oude" en de SG manier heb afgedrukt en deze vergelijk zie ik wel meer detaillering in de highlights terwijl de contrastomvang hetzelfde is gebleven. Of dat nou alleen maar op verbeelding berust denk ik niet. Schuldgevoelens als het gaat om meer filter te geven heb ik nooit gehad. Geduld en een grote papierafvalbak zijn daar goed voor.
   
 10. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  Met grote belangstelling heb ik het fenomeen "splitgrade"gelezen,ik ben nu sinds 20 jaar weer begonnen met fotografie,ik heb dus een belangrijk deel gemist,waar onder ook dit,zou iemand mij uit willen leggen,wat dit is,en wat dit inhoud,de bedoeling ervan,want nu ontgaat het me,

  Ruud.
   
 11. elbuveli2ETHPY

  elbuveli2ETHPY Member

  Messages:
  217
  Joined:
  Aug 3, 2007
  Location:
  Oegstgeest
  Shooter:
  Medium Format
  nogmaals,ik lees hier dus over splitgrade,ik weet nog iets van vroeger,en ik weet niet of dat nog weleens gedaan word,namelijk,"cascade",wat inhoud,dat je een vel papier eerst in de ontwikkelaar vol laat zuigen,en vervolgens onder de vergroter legt,en dan belichten,ik heb dat vroeger nog wel gedaan,maar ik zeg het,ik ben er zo,n tijd uit geweest,dat veel dingen mij ontgaan zijn,of gewoon niet opgepikt.
   
 12. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Wat ik me afvraag is uitgedrukt in % hoeveel procent verbetering dit oplevert.
  Ik kan met mijn kleuren kop ook iedere gradatie instellen (3.14...).

  Is het niet zo dat je door een juiste belichting en ontwikkeling meer verbetert in procenten dan door achteraf te splitten?
   
 13. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Een paar jaar ouder en wijzer:

  Splitgrade printen is vooral zeer handig voor het veranderen van lokaal contrast middels tegenhouden en doordrukken.
  Ik heb er de laatste maanden mijn handen mee vol gehad bij het afdrukken van mijn serie contrastrijke foto's uit de bergen! (en ik ben er nog niet mee rond, lees: heb te weinig in de doka gestaan)

  Les McLean is een grote specialist:
  http://www.lesmcleanphotography.com/articles.php?page=full&article=21

  Hier moet je idd. van uitgaan. Hoe beter het negatief, hoe gemakkelijker het printwerk.


  G
   
 14. Sponsored Ad
 15. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Volgens mij gaat het om een emulsie, waarin twee verschillende kleur (en licht) gevoelige moleculen zijn opgelost. Overigens maakt het natuurlijk niet veel uit.

  Jed
   
  Last edited by a moderator: Jan 14, 2008
 16. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Helemaal mee eens.

  Jed
   
 17. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Cascade printen is iets anders. Splitgrade maakt gebruik van specifieke eigenschappen van multigradepapier. Zoals je inmiddels gelezen hebt in de link van geert. Cascade is een vorm van maskerprinten.
   
 18. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Kijk voor een uitgebreide uiteenzetting over SplitGrade printing maar eens op de engelse APUG en zoek op Splitgrade. Een berg aan informatie zul je dan aantreffen.
   
 19. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Split grade is voor veel mensen soms een oplossing, het is veel een oplossing voor sommigen...
   
 20. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Het is dé oplossing...
   
 21. TomStr

  TomStr Member

  Messages:
  236
  Joined:
  May 2, 2006
  Location:
  Zichem Belgi
  Shooter:
  35mm
  Hoi Iedereen,
  Wat ik vooral makkelijk vind aan split grade is dat ik minder proefstrookjes hoe te maken. Ik kies een stukje lucht dat ik doortekend wil, doe een teststrookje met Yellow, doe hetzelfde voor een stukje schaduw dat ik doortekend wil maar dan met Magenta. Dan belicht ik mijn groot papier 2* en een aanvaardbare startafdruk is klaar.
  Fine tuning gaat makkelijk appart voor lichten en schaduwen zonder dat ze mekaar zwaar gaan beinvloeden.
  Vroeger was het eerst de tijd zoeken met F2, dan een stukje zoeken waar ik zowel licht als donker had, dan versch filters versteken F1 F3 F4 om teststrookjes te krijgen (waar ik ook wantrouwig werd als ik naar filter 4 of meer moest gaan) dan misch nog niet helemaal tevreden en opnieuw teststrookje van F2.5 en F3.5 en dan pas een mooie startafdruk.
  Natuurlijk als je een goeie analyzer hebt kan je al een pak juister starten denk ik maar in mijn “volledig manuele” doka is het echt een pak makkelijker om mee te werken.
  En voor de rest moet je zoals bij alles je gezond verstand erbij houden. 5sec Yellow en 5sec Magenta is F2 als je ineens naar 5 sec Yellow en 40sec Magenta hebt zit je aan F5 denk dan maar eens aan een andere filmontwikkelmethode of een lesje filmbelichting voor dummies ;-) of kies makkelijker onderwerpen :smile:
  Voor mij werkt het dus ik gebruik het, het resultaat telt.
  Tom
   
 22. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Van welk probleem eigenlijk ?
  Ik zie 't meer als een manier om er te komen. En gelukkig leiden er vele na Rome.
  Zelf kan ik er weinig mee. 't staat voor me gevoel teveel tussen mijn interpretatie en de print. Als de film curve recht zou zijn.....
   
 23. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Mee eens. Correct gebruikt is het hoogstens een techniek. Ik weet zeker dat je zonder splitgrade ook een goede contrastbeheersing kan hebben. Ik zie alleen als voordeel dat je in een specifieke gradatie kan doordrukken of tegenhouden, maar dat kan tijdens het conventionele afdrukken ook. Ik zat wel te watertanden van de apparatuur van HKA, die een Heiland heeft. Maar dat is een ander facet...
   
 24. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Voor recht op neer negatieven heb je aan een vaste gradatie #2 genoeg. Zodra je subtiele aanpassingen cq wijzigingen wilt doorvoeren in de print komen echt de voordelen van de SplitGrade methode om de hoek kijken. De controle die je hebt over de "highlights en shadows" geeft zo'n groot gevoel van comfort dat het een uitdaging is om ermee aan het werk te gaan. Verslafend dus...
   
 25. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Met deze opmerking lijk je te suggereren dat zonder splitgrad er niet op andere gradaties dan 2 gedrukt kan worden, dit kan je toch niet bedoelen ?
   
 26. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Harry bedoelt uiteraard dat een zogenaamd goed negatief zonder problemen op gradatie 2 moet kunnen afgedrukt worden.
  Dit stamt (dacht ik) nog uit de tijd van voor het multigrade papier, maar het is wel een goed streefdoel, ook al gaat dit niet op voor alle situaties.

  G