Print Washer

Discussion in 'Zwartwit: Film, Papier, Chemie' started by hka, Nov 2, 2005.

 1. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ben al een tijdje bezig uit te kijken naar een Print Washer. Afgezien van de prijs en het gedoe met de invoer heb ik besloten een eigen versie te maken. Simpel en constructie technisch van goed en duurzaam materiaal zoals polyprop en pvc's. Geen materialen die eventueel zouden kunnen roesten o.i.d.
  De Washer bevat 6 compartimenten waarin prints tot het formaat 40x50cm kunnen worden gewassen. In totaal kun je in een wasbeurt dus 12 stuks 40x50cm prints tegelijk behandelen oftewel 24 stuks 8x10". Bewust voor een kleinere versie gekozen aangezien het in menig doka aan ruimte ontbreekt.
  Wellicht zijn meerderen van jullie geïnteresseerd in zo'n Print Washer en kunnen we deze in een kleine serie bij een gespecialiseerd kunstoffenverwerkingsbedrijf laten maken. Vanmorgen had ik met een van hen een afspraak en daaruit komt een dezer een offerte te voorschijn.
  Paar kleine details nog; de separatiepanelen worden ofwel van een geruwd materiaal vervaardigd ofwel voorzien van een ribbeltjes patroon om kleven van de print te voorkomen, de bak zal waarschijnlijk niet taps toelopen. Hetgeen afhangt of we een standaard tank kunnen vinden in deze maatvoering. In het andere geval wordt de tank handmatig gemaakt.
  De syphon zuigt het 'vuile' water van de bodem van de tank naar buiten zodat de zouten (die zwaarder zijn dan water) worden verwijderd hetgeen het spoelprocess versneld. Er zijn geen obstructies op de bodem gemonteerd waarachter zoutresten zouden kunnen blijven hangen, een goede circulatie is dus gewaarborgd. Een extra drain aan de onderkant van de tank maakt eenvoudig lozen van het water mogelijk.
  In bijgaande PDF heb ik de tekening van het systeem uitgewerkt.

  Als je interesse hebt laat het me weten.
   
 2. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Harry,

  Interesse, met enig voorbehoud.
  Een andere mogelijkheid is van met meerdere kandidaten een reeds bestaand model, dat zijn "kwaliteiten" reeds bewezen heeft, aan te kopen/ een offerte te vragen.
  Tenzij de prijs dermate verschillend is.
  De invoer vanuit Engelend lijkt me niet problematisch en zelfs vanuit de USA lukt dat langs Brucargo hier vrij aardig.
  Te bespreken, zou ik zeggen.
  mvrgr
  Fred
   
 3. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Harry,

  in het geval je 8*10 prints wil wassen, stel ik een extra divider voor die je halfweg de tank kan inbrengen en ieder hok nog eens in 2 verdeelt, zodat iedere print netjes in zijn hokje blijft.

  Ik mis ook een top-afsluiting voor de hokjes, waardoor de pints niet met een rand of hoek aan het wateroppervlak gaan zwemmen.

  Wat betreft het geribde oppervlak van de dividers, ben ik niet echt overtuigd. Mits voldoende debiet, gaan de prins niet plakken (heb ik zelf gemerkt bij een eigengemaakte wasser). Wie hiermee andere ervaringen heeft, laat het gerust weten.

  Groeten,
  Geert
   
 4. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Harry

  Volgens mij moet je de stroomrichting wel uittesten om te voorkomen dat er dode hoeken ontstaan. Ribbelen kan met druppels lijm. Worden de schotten wel min of meer waterdicht gemonteerd, bv in een gefreesde gleuf?
   
 5. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Breunes,

  misschien is het best dat het binnenkomende water langs de bovenkant over het ganse oppervlak verspreid wordt dmv. pvc-buisjes met daarin x-aantal gaatjes langswaar het kan doorsijpelen.
  Dat zal je dan wel telkens moeten opzij zetten/draaien/schuiven om er een print in te stoppen.

  G
   
 6. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  De enige printwashers die destijds goed in een universitaire publicatie eruit kwamen waren die van Deville en Kostiner. Jeroen de Wijs (Mudar) heeft daar een wetenschappelijke publicatie van.
  E.e.a. zit toch wat moeilijker in elkaar dan op het eerste gezicht en schijn bedriegt. Monochrome in Kassel importeert die dingen. Ze zijn inderdaad afschuwelijk duur.

  Robert
   
 7. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Je komt al ver met een rechthoekige 12L plastic verfemmer (oranje standaard-dingen van 4 Euro), witte of transparante PVC-platen (6 Euro per 1/2 m2), een standaard plastic afvoer (waar je een buis kan aanhangen), wat ronde kunstof-rails van 4 (vol) en 6mm (hol), silicone en secondenlijm.
  Afhankelijk van welk afwerkingsniveau je wil, besteed je er 30 - 60 Euro aan.

  G
   
 8. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Ook voor 40/50 prints?
  Wat is je eigen fabricatie voorstel daar Geert?
  Vraagje van de simpele dokawerker: is het niet beter dat het water van onder naar boven ciculeert???

  mvrgr
  Frederique l'Argentique
  Frederik Argentik (in 't Noors) :smile:
   
 9. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Antwoorden...

  Let wel dit is nog niet het geheel uitgewerkte model. Er is inderdaad ook rekening gehouden met het feit dat bovenop de dividers een blokje komt te liggen om te voorkomen dat de print hun kop boven het water uitsteken.
  Tussenschotjes voor de 8x10" is niet voorzien echter kan dat wel. Wat dan nog opgelost moet worden is dat de stroming naar het achterste compartiment niet belemmerd wordt!.
  Water moet i.v.m. het feit dat de zouten zwaarder zijn dan water en naar de bodem zakken van onderen afgevoerd worden. Vandaar dat de stroming van boven naar beneden is. De waterdoorstroomsnelheid is berekent op minimaal 2,5 l/m. De instroompijp is voorzien van 2 rijen gaatjes, die precies tussen de schotjes vallen, waardoor het water er enigszins onder druk wordt ingespoten. De richting van de waterstraaltjes is instelbaar.
  De schotten zijn niet geplakt en zijn ook niet waterdicht m.a.w. het rek met de schotten staat op de bodem van de tank en wordt door de waterinstroompijp en zijn eigen gewicht op zijn plaats gehouden. Het water kan langs, over en onder de prints doorstromen. Door de geringe druk zal het water richting syphon geduwd worden voor afvoer ervan.
  Als laatste nog dit; het basis principe hiervan is niet nieuw en heb ik daarvan afgeleid en in een ietwat kleinere versie omgebouwd. Waarom het wiel opnieuw uitvinden, nietwaar. Als we een bestaand apparaat gezamenlijk kunnen inkopen voor een scherpe prijs dan moeten we die weg ook niet uit het oog verliezen. (Fred; heb jij daar ingangen of zou je dat eens willen onderzoeken.)
  Als er meer vragen of waardevolle aanvullingen zijn dan verneem ik dat graag...
   
 10. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik wilde bezig met bariet. Ik hoorde dat je dan veel moest spoelen. Ik heb toen een printwasher van Kostiner voor de spreekwoordelijke appel en een ei gekocht. Ik kan het van harte aanraden, sterker nog, ik zou niet anders meer willen. Zelfs voor gewoon PE papier is het heel handig, want je prints zijn gelijk goed opgeborgen en komen niet meer met elkaar in aanraking. Ik heb er een 30cm lange pincet bij om de prints er uit te vissen, zoiets heb je echt wel nodig. Verder zijn gladde wanden geen enkel bezwaar. Besef verder dat een volle printwasher ettelijke kilo's weegt, dus je kunt 'm niet zomaar op een krukje zetten ofzo.

  Het ontwerp doet me een beetje denken aan de washer van Fine Arts Photo Supplies. Die gebruiken een aquarium, die je tweedehands (kringloopwinkel?) voor een tientje kan aanschaffen. Als je heel ver wilt gaan kan je zelfs een aquariumpompje installeren die het water filtert...

  Er is op internet natuurlijk een heleboel informatie te vinden, ik vind dit een goede beschrijving (html) die is er ook als Word doc. Je zou kunnen overwegen om een mandje te maken waar de prints inhangen, die je dus makkelijk uit het water kan liften...
   
 11. Huub S

  Huub S Member

  Messages:
  194
  Joined:
  Dec 10, 2004
  Shooter:
  ULarge Format
  Zout water is inderdaad zwaarder dan zoet water, maar ik heb hele grote twijfels of dit gezien de noodzakelijke turbelentie in zo'n spoelapperaat klopt. Mijn thee is onderin ook niet zoeter dan bovenin, zelfs als ik hem een dag of week laat staan, tenminste als ik eerst voldoende geroerd heb om alle suiker te laten oplossen. Het gaat er om dat er een regelmatige toevoer van schoon water is over het hele papieroppervlakte en dat het vuile water netjes afgevoerd wordt en zich niet te zeer mengt met het schone water. Of het van boven naar onder is of juist de andere kant op maakt geen verschil.
  Ik heb wel eens zitten denken aan het bouwen van een soort cascadesysteem: water loopt boven in het eerst vak, onder het eerste tussenschot door, vervolgens over het tweede schot, onder het derde, over het vierde (net zo groot te maken als je zelf wilt) en wordt na het laatste oneven schot via een slang aan de bovenkant afgevoerd. Je moet nog wel een truuk bedenken om het ding makkelijk leeg te maken. Als je het eerste vel papier vervolgens in het eerste compartiment schuift en het volgende in het tweede, moet dit goed gaan. Moet technisch niet zo'n probleem zijn te maken, maar ik heb me toch maar een nova printwasher aangeschaft. Kostbaar was hij wel, maar ik zou hem nooit meer kwijt willen.

  Huub
   
 12. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Mbt het ophopen van chemicalien onderin. Er is een systeem waarbij je een schuif kan openen, waardoor in een keer alle water beneden wegloopt. Wanneer je dit dan een aantal keer doet, dan zou dit het ophopen van chemie voorkomen.

  Ben

  PS Jouw ontwerp lijkt wel erg op:
  http://www.versalab.com/server/photo/products/washfaq.htm
   
 13. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Het is niet mijn ontwerp maar het zijn mijn persoonlijke aanpassingen zodat ie wat kleiner wordt en voor mijn doel geschikt is en belangrijk dat ik het in eigen regie kan doen. Daarnaast is betaalbaarheid ook een uitgangspunt geweest. Heb de indruk, als ik zo de eerste inschattingen moet maken v.w.b. kosten, dat die dingen in de handel 2 of 3 of meer keer over de kop gaan. Ik zoek geen rolls royce onder de washers. Het gaat uiteindelijk om het efficiënt uitspoelen van je barieten.
   
 14. Sponsored Ad
 15. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Als je niet zoekt naar de Rolls Royce onder de printwashers, kun je net zo goed werken met een Nova Rapidwasher. Een 30X40 cm uitvoering blijft dan ook wel onder de Eur. 150,00 (even uit een oude prijslijst) en voor normaal gebruik voldoet deze spoeler ook prima voor bariet.

  Ga je voor archiefvaste museumkwaliteit, ja dan kom je terecht bij zo'n academy washer met aparte compartinenten voor de hypo clearing agent en ga je dik over de Eur. 600,00.

  Kostiner en Deville waren in de test overigens superieur aan de Nova uitvoeringen. De hyperbool van restthiosulfaat liep verder door naar onder!

  Groetjes,

  Robert
   
 16. Albert

  Albert Subscriber

  Messages:
  12
  Joined:
  Feb 17, 2005
  Location:
  Almere, the
  Shooter:
  35mm
 17. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Voor alle duidelijk mijn uitgangspunt is een washer voor min. 40x50cm print kleinere uitvoeringen zijn niet ontvankelijk.
  @Albert Deze heeft ook min of meer model gestaan voor mijn opzet. Ook hier weer een enorme badkuip omdat uitgegaan wordt van een standaard doos. Hetzelfde waar het Versalabmodel ook mank aan gaat. Deze dozen zijn voor een habbekrats standaard te koop echter voor mij te groot. Ben nog op zoek naar een 'standaard' kleinere doos...die mij wel past.
   
 18. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  .....dan maar in de regenton :cool:
   
 19. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  In het kader van barietspoelers, heeft Ralf Brauer (inderdaad, van Fotocommunity), een artikel gepubliceerd over een zelf te maken spoeler, opgebouwd met standaard onderdelen. Geschatte kosten ca. Eur. 50,- tot Eur. 60,-.

  Het artikel is samengevat als PDF file en wordt met foto's ondersteund incl. een lijst met onderdelen en de artikelnrs. van de gebruikte "Gardena" aansluitstukken enz.
  Wij hebben overleg met hem hierover gehad en het ontwerp is verder bekeken door een Duitse universiteit ivm. de effectiviteit van het uitspoelen. Hier is dus echt over nagedacht.

  Iedereen die een beetje handig is kan dit apparaat nabouwen. Voor het opvragen van de betreffende PDF file (wel in het Duits), kan iedereen die interesse heeft, mij hierover een e-mail sturen: info@fotohuisrovo.nl

  Robert
   
 20. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
 21. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
 22. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik merk vooral veel ruwe randjes op aan het alu frame waartussen de prints zullen gaan rusten.

  Kunststof lijkt me toch een betere oplossing.

  G
   
 23. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Maar ook de gaten tussen de verschillende staande elementen spreken me niet echt aan. Hierdoor kunnen kleiner print weer gaan zwerven...
  Voor de sproeimethode van onderaf is wat voor te zeggen. Misschien kan ik dat in mijn versie implementeren. Andere nadeel is dat je dit systeem altijd in een gootsteen of spoeltafel moet plaatsen ivm het overloopprincipe. Is in mijn situatie erg onpraktisch. Conclusie; ben nog steeds van mening dat het Versalabconcept nog steeds het meest ideaal is.
   
 24. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Voila,

  Ik ben vorig weekend begonnen aan een 'definitieve' printwasher voor 7 vellen van 24x30cm.

  Hier zijn de tussenschotten:

  [​IMG]

  6 platen van 2.5mm dik plexi met 2cm tussenruimte. De staafjes waarop de platen gemonteerd zijn, zijn 8mm dik glasvezel.

  Deze komt in een kuip van 35 x 31 x 15 cm (buitenmaat) van 5mm dikke plexi, maar die is nog aan het drogen.
  De waterafvoer zal onderaan gebeuren, via een standaard spoelbakaansluiting. In de dop komen gaatjes om het afvoerdebiet te regelen.
  Voor de aanvoer komt er een mini-aquariumpomp met regelbaar debiet.

  G
   
  Last edited by a moderator: Mar 11, 2006
 25. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Waar vindt je die glasvezel?

  En is het niet beter om onderin nog een of twee staven glasvezel te monteren? Dan kun je het geheel eruit tillen zonder dat alle afdrukken eruit glijden.
   
 26. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Gewoon in de Gamma, Brico, ergens in de rayon van de plastic profielen.

  Onderaan zijn ondertussen 3 steunen aangebracht zodat er het korf-effect is en op die manier is er ook een paar cm speelruimte tussen de onderkant van de prints en de bodem van de tank.

  De tank is daarnet getest en 100% waterdicht bevonden.

  Ik zit momenteel met een dilemma:
  - perforeren van de stop onderaan om de wateruitvoer te regelen;
  - toevoegen van een kraantje onderan in een zijwand om op die manier de wateruitvoer onder controle te houden.

  De tweede optie lijkt me het beste omdat ik dan de afvoer kan afsluiten zonder eerst de korf te verwijderen.
  De stop zou dan enkel nog dienen om snel de bak te legen.

  G