Repair of lens lock on Zuiko 135mm

Discussion in 'Camera Building, Repairs & Modification' started by peterwendes, Apr 24, 2009.

  1. peterwendes

    peterwendes Member

    Messages:
    2
    Joined:
    Apr 24, 2009
    Location:
    South coast,
    Shooter:
    35mm
    I recently bought a Zuiko 135 mm lens on ebay- lovely condition, but the lens lock button did not spring up to lock the lens. As the lens was otherwise fine, and the seller offered to refund my money (it was a bargain) I decided, with some trepidation, to see if I could sort it out myself. I have never attempted to repair a lens before. I thought that the spring controlling the button must be either broken or misplaced. I undid the three screws at the back of the lens, fearing that all kinds of small parts would immediately spring out. None did, and the problem was immediately clear. The spring was absent. As it looked as though the lens had never been dismantled, I concluded that the spring must still be inside, so turned the lens back end down, and gave it a little shake. Out popped the spring! It wasn't immediately clear how the spring had been fixed. It had two holes, but I could only see one small pin on the plastic inner surface which might have held it. Closer inspection showed that the other pin had sheared off leaving almost no trace, but in any case, the spring attachment plate was set quite snugly, so did not rely on the pins to brace itself when the button was pressed- they just held it in place. I repositioned the spring over the remaining pin, and fixed it with a tiny drop of superglue. Result: Delight. I could feel the stern face of my Swiss watchmaker grandfather beaming at me from tiny screwdriver heaven!

    I hope this helps someone out there.....:smile:
     
  2. Emil

    Emil Member

    Messages:
    86
    Joined:
    Jan 31, 2009
    Location:
    Ã…rhus, Denma
    Shooter:
    35mm
    The same exact thing happened to me about 3 weeks ago. I bought a 135 3.5, and the spring was loose. Apparently the small plastic tabs that hold the spring break easily, but glue also fixed it in this case.

    It would be nice to know if it's just the 135's or if it's a general Zuiko problem. (I don't mean to hijack the thread)

    Emil
     
  3. Prest_400

    Prest_400 Member

    Messages:
    676
    Joined:
    Jan 1, 2009
    Location:
    Spain
    Shooter:
    Med. Format RF
    Mine has this problem; I opened it up and one of the plastic things that fix the spring was broken. Didn't put any superglue though.
    Seems like it's only problem of the 135, I've not seen any other models that had this problem.
     
  4. peterwendes

    peterwendes Member

    Messages:
    2
    Joined:
    Apr 24, 2009
    Location:
    South coast,
    Shooter:
    35mm
    Zuiko 135

    It would be nice to know if it's just the 135's or if it's a general Zuiko problem. (I don't mean to hijack the thread)

    No problem! It's good to see that people read these things :smile: I think it must be a general problem, as all the Zuiko lenses I've seen look the same a the back. The tiny plastic pegs which hold the spring in place do look very fragile. In my case, the lock button had been held down for several days by very tight inflated ballon-type packing, which is why I think it failed. I'm much happier now that it's superglued as well, as it's not very good fo rhte lens to have the spring rattling around inside (shudder!).......
     
  5. nsurit

    nsurit Subscriber

    Messages:
    1,468
    Joined:
    Jan 27, 2005
    Location:
    Texas Hill C
    Shooter:
    Multi Format
    It is just the 135mm f3.5. I've had a couple that have done this. John H at Camtech has a fix, although I don't recall exactly what it is. Seems like the addition a small metal screw is involved. He is on the list and he can be contacted at zuiko.com. He is the go to guy for OM repairs. Bill Barber
     
  6. olympraf

    olympraf Member

    Messages:
    1
    Joined:
    Sep 4, 2009
    Shooter:
    35mm
    I had the same problem. The spring was only held by one of the two tiny plastic pegs and was misplaced. I could fix it with a little drop superglue.
    Raf
     
  7. Sirius Glass

    Sirius Glass Subscriber

    Messages:
    20,645
    Joined:
    Jan 18, 2007
    Location:
    Southern California
    Shooter:
    Multi Format
    Some people just live right. :tongue:

    Steve
     
  8. wiltw

    wiltw Subscriber

    Messages:
    1,525
    Joined:
    Oct 4, 2008
    Location:
    SF Bay area
    Shooter:
    Medium Format
  9. jnanian

    jnanian Advertiser Advertiser

    Messages:
    20,100
    Joined:
    Jun 21, 2003
    Location:
    local
    Shooter:
    Multi Format
    john h is THE MAN!
    he posts here as well ..
    super nice guy ..

    john
     
  10. John Hermanson

    John Hermanson Member

    Messages:
    306
    Joined:
    Sep 19, 2005
    Location:
    Huntington,
    Shooter:
    35mm
    I think the 135 2.8 (and maybe the 3.5) are the only lenses Olympus made this way. There is a plastic insert inside the lens mount. The spring that pushes on the lock button has two holes in it. This spring is put down on 2 plastic studs, the studs are melted down over the spring. With age, the melted plastic part breaks off, spring pops off, lens lock button doesn't work. I remove plastic insert, drill 2 holes in it, install 2 small screws. John.