Richard Avedon overleden

Discussion in 'Fotografen' started by Tim Vriend, Oct 2, 2004.

 1. Tim Vriend

  Tim Vriend Member

  Messages:
  123
  Joined:
  Aug 11, 2004
  Location:
  Hoofddorp, N
  Shooter:
  35mm
  Dit stukje vond ik in de telegraaf.
  Ik ken deze man verder niet, maar een fotograaf is een fotograaf.
  En dat verdient een plekje op apug :

  Sterrenfotograaf Richard Avedon overleden
  NEW YORK - Portret- en modefotograaf Richard Avedon is vrijdag op 81-jarige leeftijd gestorven. Dat heeft een woordvoerster van de familie gezegd. Avedon stierf in het ziekenhuis in San Antonio in Texas. Hij was daar zaterdag opgenomen na getroffen te zijn door een hersenbloeding toen hij een fotoreportage maakte voor het tijdschrift New Yorker.


  Avedon was een ware grootheid in de fotografie die bijna in zijn eentje de mode en portret fotografie in de Verenigde Staten op de kaart zette. Zijn carrière overspande decennia en vele grootheden trokken aan zijn lens voorbij. Hij wijdde reportages aan onder anderen Brigitte Bardot, Andy Warhole, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Truman Capote en fotografeerde Jackie Kennedy in het Witte Huis.

  In de jaren veertig van vorige eeuw begon de geboren New Yorker zijn loopbaan bij het Parijse modeblad Harper's Bazaar waar hij twintig jaar lang tot 1965 werkte. Later stapte hij voor een miljoenbedrag over naar Vogue waar hij de eerste cheffotograaf werd. Hij was daar een kwart eeuw actief tot 1990.

  Twee jaar later dook zijn naam op als eerste staffotograaf van The New Yorker. Zijn portret van Malcolm X uit 1963 werd de eerste paginagrote foto die ooit in het toonaangevende blad werd gepubliceerd. Naast modefotografie richtte Avedon zich ook op het vastleggen van de burgerrechtenbeweging in Amerika en de oorlog in Vietnam op de gevoelige plaat.
   
 2. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Last edited by a moderator: Oct 2, 2004