Ter info

Discussion in 'Stel jezelf voor aan de APUG gemeenschap' started by Emulsief, Mar 23, 2005.

 1. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  Het wordt tijd om mij voor te stellen aan jullie, voordat ik nog meer posts ga plaatsen.

  Ik ben Emulsief. Ik ben dus actief op emulsie, net als de rest op APUG.

  Na jaren van rommelen en tijdschriften lezen, vond ik het 8 jaar geleden wel tijd om alles eens in de juiste volgorde te leren. Fotovakschool Apeldoorn dus.

  In die (vrijgezellen-)periode heb ik verschrikkelijk veel geschoten en geleerd. Vooral portret met flitslicht: ik maar denken dat ik kritisch was, de modellen waren nog veel erger. Maar zo leer je dan ook weer retoucheren. Mijn voorkeur is nog steeds ZW. Dat kan ik tenminste zelf nog afwerken.

  Kleur verraadt vaak teveel. We zien alles al in kleur. Wanneer de ZW-film hier grijstinten van maakt, wordt het beeld veel vager. Je mag dan zelf het plaatje kleuren.

  Ik werk op KB, 6x6 en 4x5 TC. Een 10kg statief past prima onder alledrie. Het liefst maak ik nu landschapsfoto's met groothoeken.

  In de doka staan 2 vergroters klaar: een Durst AC707 en een LPL7451, beide met kleurenkop en diffusor. Tot nu toe werkte ik met een meter/timer van Hauck MSAII. Mensen die deze Durst kennen, zullen meteen roepen dat de externe timer niet werkt op de Durst. Als je 8 jaar technische school hebt gehad, is dat natuurlijk geen probleem, eerder een uitdaging (die gelukt is). Over de Hauk: het werkt wel, maar je ziet het resultaat van een meting pas na afdrukken en drogen. Ik heb onlangs een Analyser Pro van Harry (hka) overgenomen, zodat ik van te voren kan 'zien' hoe de afdruk er uit gaat zien.

  Het blijkt, dat meerdere leden problemen hebben met het apparaat, handleiding, gebrek aan kennis zonesysteem en misschien ook wel met de Engelse taal.

  Voordat ik de anapro aanschafte, heb ik de handleiding helemaal doorgewroet en vond de handleiding inderdaad niet gebruikersvriendelijk geschreven. Daarom heb ik een stuk of 6 A4'tjes gemaild naar Richard Ross. In die mails stel ik uitbreidingen en verbeteringen voor. Maar er blijken op hun website ook andere calibratie-methoden te lezen. Ook daar is wat op aan te merken, er zitten zelfs fouten in. Richard zal dit allemaal met Chris doornemen en evt. aanpassen. Ook ik maak wel eens fouten.

  Nu ik zelf zo'n Analyser Pro heb, wil ik voor mijzelf de calibratie uitvoeren. Mijn papier is 6-10 jaar oud, dus ik zal wel op gradatie 4 moeten afdrukken? Ik zal deze voortgang via APUG publiceren. Tevens wil ik ook uit de doeken doen, hoe je de effectieve gevoeligheid van een film kunt bepalen mbv de AnaPro. Ik hoop na een aantal posts dat alle eigenaren van een AnaPro een hoop duidelijk is geworden, waardoor het inzetten van dit apparaat beter begrepen en toegepast gaat worden.
   
 2. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Welkom bij de club.
   
 3. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Welkom bij Apug en de AnPro Vereniging der Lage Landen.

  Hans
   
 4. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Dag Emulsief.

  Welkom.

  Zou het mogelijk zijn deze A4 'tje eens door te nemen?. Heb zelf nl. heel wat opmerkingen mbt. de AnaPro.

  thx, Marc.
   
 5. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Van harte welkom Emulsief.

  Voor het calibreren van de anapro zou ik vers papier gebruiken als ik jou was. Anders kun je binnenkort de hele calibratie weer over doen.

  Zou je me eens wat van je commentaren op de handleiding toe kunnen sturen? Ik ben iets dergelijks bezig, en het is onzin om dingen dubbel te doen.
   
 6. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  Ik ben juist van plan om het op dit oude papier te doen. Heb ik gelijk ook inzicht op welke manier het papier zich door de tijd heen anders gaat gedragen. Mocht het niet werkbaar meer zijn voor prima afdrukken, dan kan ik het altijd nog inzetten voor contacten van negatiefstroken.

  Wat betreft mijn op/aanmerkingen over het manual en andere calibratie-methoden: ik wil dit graag overlaten aan de eigenaar van het document Richard Ross en Chris Woodhouse. Het zou heel vervelend zijn, wanneer ik iets ga beweren wat achteraf niet waar zou zijn! Ik hoop dat ze daar niet te lang mee wachten om een aangepast manual via hun website te laten downloaden. Misschien is het dan leesbaarder en compleet. Kan Anne Marieke haar vertaling ook eens afmaken :wink: .

  Potverdrie :confused: : heb ik mijn doka helemaal voor elkaar inclusief AnaPro en een verbouwde Durst RCP20 doorloopmachine: kan ik geen echte winkel vinden die me de chemicalien kan leveren :mad: :mad: :mad: :mad:

  Moet je die geschutkoepels in zo'n winkel eens zien: film :confused: papier :confused: ontwikkelaar :confused: Meneer, wij zijn een fotozaak en geen drogisterij.

  Vraag: is het normaal dat dit soort leeghoofden in een winkel staan? :mad:
   
 7. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  OPROEP AAN ALLE EIGENAREN VAN EEN ANALYSER PRO VAN RHSYSTEMS

  Voordat ik de nodige artikelen ga schrijven over het gebruik van de AnaPro, zou ik het leuk vinden, dat de mensen die problemen met het apparaat en/of hoe te gebruiken/ijken, dit inhoudelijk via deze draad bekend willen maken.

  Om te voorkomen, dat we appels en peren tijdens het schrijven gaan vergelijken, zou ik het gemakkelijk vinden, als een ieder zijn doka-apparatuur, papier en chemicalien even via een PM aan mij bekend maakt (geen woonplaats opgeven graag). Mocht iemand vragen of problemen hebben, dan kan ik altijd even spieken met welke apparatuur hij of zij werkt, zodat ik een 'gepast' antwoord kan geven.

  Te verwachten onderwerpen:
  - hoe de Analyser Pro te calibreren op jouw eigen apparatuur, chemie en methode
  - hoe kun je belichting en ontwikkeling van film meten, en verdunning van ontwikkelaar
  - hoe bepaal je de werkelijke gradatie van je papier
  - hoe bepaal je de filterwaardes om diverse gradaties te maken
  - contactvel maken van negatiefstroken: hoe helpt de AnaPro?
  - densiteiten meten van film, hoe nauwkeurig is dat?
  - principe van het zone-systeem
  - wat heb je aan een grafiek of curve van film en/of papier, hoe lees ik dat af?
  - fabrikanten hebben data-sheets van producten (film/papier/chemie) wat staat er in en vooral: wat heb je er aan?

  Zelf een onderwerp bedacht? geef het maar aan.

  Zoals je ziet, is er heel veel mogelijk. Probleem voor mij is alleen, dat ik (nog) niet weet wat jullie al weten. Maar niemand weet hetzelfde waarschijnlijk. Voor de één is het misschien nieuw of opfrisser, voor de andere voorgekauwde koek.
   
  Last edited by a moderator: Mar 24, 2005
 8. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Een interessant onderwerp is doordrukken en tegenhouden met de AnaPro EN veranderen van gradatie.
   
 9. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  Marc,

  Wat bedoel je met het veranderen van gradatie? In jouw geval met die vergroter, is het een kwestie van een ander filter indraaien en klaar (als de hoeveelheid licht dan ook constant is gebleven natuurlijk). Of bedoel je: wanneer moet ik naar een andere gradatie met een bepaald negatief (op het oog, meten op densiteit of met de schaalverdeling op de AnaPro)?

  Kun je het 'probleem' of verzoek wat nauwkeuriger omschrijven? Misschien is het voor anderen ook wel herkenbaar....
   
 10. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Als je calibreren leuk vindt, ga je gang. Maar bedenk wel dat je het oude papier niet met het huidige papier kunt vergelijken. Als je echt wilt weten hoe papier veroudert, had je het moeten calibreren toen het 10 jaar geleden vers was, en dat dan vergelijken met je resultaten vandaag.

  Helaas is dat tegenwoordig inderdaad normaal. Het zijn al lang geen fotografen meer. Het zijn onervaren dozenschuivers geworden die zich de aanbieding van vorige maand niet eens meer herinneren. Laat staan chemie.

  Wat zoek je precies voor chemie? En in welk deel van Nederland woon je? Misschien weet iemand van ons een adres bij je in de buurt. Verder vindt je bij postorderbedrijf www.wolt.nl in Zwolle alles wat je nodig hebt. Bovendien hebben we hier op apug NL deelnemers die nu geen reclame meer maken, maar intussen wel papier, film en dokachemie verkopen :wink:
   
 11. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  Gilbert,

  Volgens mij, kan ik heel goed de veroudering herkennen. Ik weet nu al (zonder AnaPro) dat mijn papier bijna 2x zo lang belicht moet worden! Tevens is de gradatie een stuk zachter geworden t.o.v. het verleden. Ging ik in het verleden uit van gradatie 3, zal ik straks misschien uitkomen op 4 of hoger. Dit heeft tot nu to niets met calibreren en AnaPro te maken. Het vergelijken doe ik met de praktische waarden van het verleden en heden.

  Mocht het papier nog goed te gebruiken zijn(ca. 1000 vel), dan ga ik de AnaPro ijken op mijn eigenwijze manier op dit oude papier. Ik ben niet bang voor de calibratie en de moeite die ik moet doen. Sterker nog: ik heb 2 vergroters (LPL en Durst) en zal altijd 2x moeten calibreren....

  Mijn bestelling via het postorderbedrijf waar ik al jaren klant bij was, hoop ik halverwege volgende week binnen te krijgen, maar het is bijna Pasen......nog even geduld aub.
   
 12. Pim

  Pim Member

  Messages:
  11
  Joined:
  Apr 5, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  eigenaar analyser pro  Beste Emulsief,
  je oproep komt als geroepen.

  Ik heb me van de week aangemeld apug.org op advies van dr. Ross. Hoewel de anlyser al meer dan een jaar in mijn doka staat, heeft het apparaat me tot nu toe in het geheel geen tijdwinst of plezier opgeleverd.

  Zie mijn e-mail en het antwoord van Dr. Ross

  Onderstaande post heb ik ook verstuurd naar het privé mail adres van Anne Marieke (Ik had nog niet uitgevonden hoe je een reply verstuurd)

  Omdat ik me net heb aangemeld, stel ik me eerst maar even voor. Ik ben Pim Duurkoop, en ik ben werkzaam als onderzoekscoördinator in de psychiatrie in Amsterdam.

  Mijn hobby vanaf de middelbare schooljaren is fotografie en dokawerk met verschillende 6x6 camera’s (Lubitel, Yashica Mat) en nu werk nu al heel lang met Hasselblad, voor zwart wit fofo's en kleurendia's.
  Voor kleurenwerk gebruik ik twee analoge Canon toestellen (A1 en de minder bekende AL-1).

  In de doka heb ik met verschillende Durst vergroters gewerkt, te beginnen
  met een M600 en op het moment gebruik ik een L1200 met een CLS 501 kleurenkop.

  Sinds ongeveer 1½ jaar ben ik in het bezit van de Analyser Pro, maar in feite heb ik het apparaat nauwelijks gebruikt waarvoor het bedoeld is.

  Omdat ik onlangs besloten heb om weer eens te proberen meer uit het apparaat te halen heb ik RH design gemaild.

  Richard Ross heeft me naar APUG.ORG verwezen.

  Mijn bericht aan Richard Ross en zijn antwoord aan mij geef ik hieronder weer.


  Ik hoop dat je me enigszins op weg kunt helpen, maar ik zal zelf ook weer proberen er echt mee te gaan werken.  Met vriendelijke groet,

  Pim Duurkoop


  Hieronder mijn mail aan Dr. Ross en zijn antwoord.
  Dear Dr. Ross,  I am one of your customers I purchased the Analyser Pro about 1 ½ years ago.  After I received the package I tried to do printing for an assignment and at the same time getting used to my analyser, but that was no success.

  Although I use Ilford Multigrade paper the standard calibration did not work for me, I ended up several evenings in the darkroom with hardly any suitable picture. In my case working with the Analyser was more time consuming than working without it. At the moment I am using it as a very expensive timer.  I realize that I have to take more time getting used to the analyser without doing real work at the same time.

  However I am reluctant to start the calibration. The reason is that I find the instruction manual not very easy to understand especially concerning calibration (that may be caused by my rudimentary knowledge of English).  It is a long introduction, but I would like to ask you if can provide me with the e-mail addresses of a number of other Dutch customers (with their consent of course). I had several addresses but I lost them by a computer crash. I hope to discus working with the analyser with others users in my native language.  I will also ask you to submit my e-mail address to your mailing list.  Yours truly,  Pim Duurkoop


  e-mail: pimduurkoop@quicknet.nl

  Het antwoord van Dr. Ross

  Dear Dr Duurkoop,  At 01:15 02/04/2005, you wrote:

  >

  >It is a long introduction, but I would like to ask you if can provide

  >me with the e-mail addresses of a number of other Dutch customers (with

  >their consent of course). I had several addresses but I lost them by a

  >computer crash. I hope to discus working with the analyser with others

  >users in my native language.

  >

  >I will also ask you to submit my e-mail address to your mailing list.

  >

  My best advice would be to join APUG, the Analogue Photography Users Group, www.apug.org. I know there are several Analyser users in the Dutch forums on that site who should be able to help you. We are currently looking at rewriting the instructions and making the calibration process easier to understand. Basically, exposure compensation is worked out by looking

  *only* at the highlights, and contrast *only* at the shadows *once the exposure is correct*.  I will give your e-mail address to a Dutch user who is currently looking at a Dutch version of the manual and I'm sure he'll be able to help. Needless to say, if I can be of any further assistance please do ask.  Best wishes

  Richard Ross
   
  Last edited by a moderator: Apr 11, 2005
 13. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  Van harte welkom op APUG, Pim!

  Ik heb gister voor het eerst mijn AnaPro gecalibreerd. Ik moet eerlijk zeggen, dat als je de handleiding goed begrijpt (is eigenlijk te technisch geschreven) het calibreren niet moeilijk is. In totaal ben ik ongeveer 2 uur bezig geweest om de 5 gradaties te calibreren in de AnaPro. Daarna kon ik het niet meer laten: even een paar foto's afdrukken! Ik moet zeggen dat het resultaat mij enorm meevalt. De negatieven waren ook niet de makkelijkste: voornamelijk sneeuwfoto's van afgelopen winter. Maar toch vond ik ze verrassend goed.

  Ik zal proberen deze week mijn procedures te beschrijven en te publiceren.
   
  Last edited by a moderator: Apr 11, 2005
 14. Pim

  Pim Member

  Messages:
  11
  Joined:
  Apr 5, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Beste Emulsief, hartelijk dank voor je reactie ik wacht met spanning op de beschrijving van de procedures. Ik zal zelf ook proberen met de anlyser te werken zonder dat onmiddelijk de druk van goed werk erachter zit.

  Misschien levert dat meer op.

  Bedankt voor ja advies om mijn gegevens weg te halen. Als ik nu naar mijn bericht ga lijkt het of ik er niets aan veranderen dus dat is me nog niet geluikt.
  Ik blijf nog wel even proberen.

  Pim
   
 15. Emulsief

  Emulsief Member

  Messages:
  46
  Joined:
  Mar 15, 2005
  Location:
  Friesland, H
  Shooter:
  Multi Format
  Helemaal onderaan staat (na editen) 'save changes'
   
 16. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Eenmalig calibreren

  Dat is wel het beste uitgangspunt en levert zeker meer op. De AnaPro op zich is een geweldig instrument mits je de moeite neemt om hem (éénmalig) goed te calibreren. Die inspanning betaalt zicht later terug in goede en snelle bruikbare prints om de definitieve vergroting mee te maken.
  Op Apug is al heel wat geschreven over de gebrekkige manual en velen hebben daarbij al een duit in het zakje gedaan om daar opheldering in aan te brengen. Met al deze tips en raadslagen kun je misschien wel je voordeel doen. Kijk eens op de volgende 'draad'.

  http://www.apug.org/forums/showthread.php?t=7275&highlight=AnaPro

  Succes en we horen het nog wel...
   
 17. Pim

  Pim Member

  Messages:
  11
  Joined:
  Apr 5, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  IK heb mijn adresgegevens weggehaald. Inmiddels heb ik ook nog advies ontvangen van CLogz, dus ik kan weer aan de slag.

  Misschien is het een idee om een keer met een aantal ana pro gebruikers een bijeenkomst te organiseren, zodat we in de praktijk van elkaar kunnen zien hoe ermee gewerkt wordt.

  Ik ga nu weer uitloggen want ik heb andere werkzaamheden.


  Pim